Un studiu al Institutului Național de Statistică relevă faptul că numărul total de bovine, ovine și caprine era în creștere la sfârșitul lui 2013. Totodată, efectivele de porcine și de păsări s-au diminuat.
Conform INS, efectivul de bovine şi efectivul matcă (vaci pentru lapte, bivoliţe pentru reproducţie şi juninci pentru reproducţie) s-au majorat cu 0,7%, respectiv 1,1%, în decembrie anul trecut. La aceeași dată, efectivele de porcine au scăzut cu 1%, în timp ce efectivul matcă (scroafe de prăsilă) s-a diminuat cu 3,8%.
În privința numărului total de ovine şi caprine şi efectivul matcă (oi, mioare şi capre), acestea au crescut cu 3,5%, respectiv cu 2,4%, în timp ce numărul total al păsărilor şi numărul de păsări ouătoare adulte au înregistrat scăderi cu 0,9%, respectiv cu 6,3%, în decembrie 2013, în comparație cu luna decembrie 2012.
Datele INS au la bază cercetarea statistică Efectivele de animale şi producţia animală, în anul 2013, în care s-a constatat că România se află printre primele 10 ţări din UE la efectivele de bovine, după Franţa, Germania, Regatul Unit, Irlanda, Italia, Spania, Polonia, Olanda şi Belgia, cu 2,22 milioane de capete. Efectivele de porcine din România au scăzut constant din 2006, ajungând în anul 2013 să fie cu 24% mai puţine, în timp ce ovinele şi caprinele au înregistrat creşteri majore, până la 10,44 milioane de capete, în decembrie 2013. Efectivul de păsări a scăzut, fiind anul trecut de 79,44 milioane de capete, mai mic cu 6,5% comparativ cu anul 2006.
La efectivele de porcine de la sfârşitul anului 2013, România se situează pe locul nouă în UE, după Germania, Spania, Franţa, Danemarca, Olanda, Polonia, Italia şi Belgia, iar în ceea ce priveşte densitatea la 100 hectare de teren, România se află înaintea unor ţări precum Suedia, Finlanda, Slovacia, Lituania şi Bulgaria. La sfârşitul anului 2013, la efectivele de ovine şi caprine, România se clasa pe locul patru în UE, după Regatul Unit, Spania şi Grecia. În ceea ce priveşte densitatea la 100 ha teren, ţara se află pe locul şase în UE, după Grecia, Regatul Unit, Spania, Portugalia şi Olanda. Sursa: Agerpres