Cadrul legislativ pentru înfiinţarea de abatoare mici există, misiunea Ministerului Agriculturii fiind aceea de a găsi formele de sprijin pentru ca acestea să se poată dezvolta, a declarat duminică ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, prezent la Târgul Mare de Primăvară de la Răcăşdia.
'Nu pot să neg că ar putea fi vorba şi de o protecţie a celor care deţin un anumit monopol în zona preparatelor de carne şi a abatorizării, dar şi de unele greşeli greşeli făcute în 2005, când au fost închise peste 2.500 de asemenea unităţi de procesare din domeniul cărnii sau a laptelui', a afirmat Valeriu Tabără.
Ministrul Agriculturii a precizat că, de luna trecută, Autoritatea Sanitară Veterinară a semnat ordinul de reînfiinţare a acestor abatoare mici.
Valeriu Tabără a dat asigurări că, în viitoarele depuneri de proiecte, pe măsurile avute în PNDR, se vor crea priorităţile şi posibilităţile de dezvoltare a acestora, aşa cum se doreşte şi crearea unui cadrul legislativ de funcţionare a unităţilor mici de prelucrare a laptelui.
'Dacă discutăm de valorificarea producţiei micilor fermieri sau a unor zone izolate, aşa cum este cazul unor zone montane, de exemplu, nu putem face acest lucru fără complementaritatea producţiei din acele zone, respectiv, cu unităţile de procesare, care sunt priorităţi absolute', a subliniat Valeriu Tabără.
Ministrul Agriculturii a fost prezent duminică la Răcăşdia, unde s-a desfăşurat Târgul Mare de Primăvară, la care au participat circa 1.500 de producători, agenţi economici şi ţărani interesaţi de produse sau utilaje pentru campania agricolă de primăvară.
Printre problemele ridicate de aceştia în faţa ministrului Agriculturii s-a aflat şi reînfiinţarea abatoarelor comunale, pentru sacrificarea animalelor cât mai aproape de casele lor.
Sursa: Agerpres