Adama
Vinasa Rompak

Galaţi - pe harta judeţelor infectate cu Bluetongue

Publicat: 11 septembrie 2014 - 14:06
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
Un focar al bolii “limbii albastre” a fost confirmat în apropiere de Tecuci


Oficialităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor gălăţene au confirmat existenţa primului caz de infectare cu boala „limbii albastre” la o bovină din comuna Drăgăneşti, localitate aflată în apropierea municipiului Tecuci.

Potrivit declaraţiei făcute presei locale de către dr. Maricica Chiriac, directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi, este vorba despre un focar depistat într-o gospodărie din comună, unde un sătean deţine şi îngrijeşte încă şase animale. Bovina  infectată va rămâne în izolare pentru tratamentul adecvat, iar microferma zootehnică, sub atenta supraveghere a organelor de specialitate.

Zonă de restricţionare
În urma planului de măsuri aprobat de autorităţi pentru eradicarea bolii Bluetongue (“limba albastră”) pe teritoriul judeţului Galaţi s-a instituit o zonă de protecţie pe o rază de 100 km, în interiorul căreia, în jurul focarului, s-a delimitat „zona de restricţionare totală a circulaţiei animalelor receptive” cu raza de 20 km.
Primele simptome ale bolii au apărut în urmă cu câteva zile şi s-au manifestat prin temperatura corpului animalului foarte ridicată, ulceraţii în jurul gurii şi al ugerului şi salivaţie abundentă. Probele prelevate de la bovină au confirmat existenţa bolii.


Boala “limbii albastre” este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides şi nu prin contactul direct între animale. Ea afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.

Bluetongue prezentă în ţară
Bluetongue nu afectează omul, dar produce pagube economice, datorită costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.) şi pentru ecarisarea teritoriului, dar şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie.
Boala a fost confirmată în mai multe judeţe din ţară, numai în Buzău, s-au raportat un număr de 29 de focare active ale bolii Bluetongue - cu 34 de bovine şi 10 ovine bolnave.


“România ar putea primi fonduri europene pentru vaccinarea bovinelor din exploataţiile comerciale împotriva "bolii limbii albastre" (Bluetongue), deşi boala a apărut doar la animalele din gospodăriile populaţiei. Despăgubirile pentru animalele moarte nu reprezintă o sumă foarte mare; ele pot ajunge la cel mult la 700-800 euro/bovină, în funcţie de rasă şi de valoarea animalului şi de circa 700 de lei la ovine”, a declarat, recent, Vladimir Mănăstireanu, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Vizualizat: 1530 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii