Adama
Vinasa Rompak

Găinile care fac ouă de un milion de euro!

Publicat: 30 iulie 2015 - 17:29
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Fermele de păsări pot fi afaceri prospere dacă investitorul are răbdare. Un milion de euro este cifra de afaceri la care a ajuns o fermă de găini ouătoare din Galați. Vinde în medie 36.000 de ouă pe zi. Proprietarul fermei se ocupă de ceva timp de instalații industriale, dar a avut ambiția să intre și în agricultură.

Proaspătul fermier, Mihai Ovidiu Damian, recunoaște că la început mai mult a pierdut decât a câștigat. Ferma a deschis-o cu ajutorul fondurilor europene accesate pe fostul PNDR 2007-2013 și a banilor obținuți din magneți industriali și reinvestiți în găini. Proiectul propus de Mihai Ovidiu Damian a primit o finanțare de 669.967 de euro.  Omul de afaceri a deschis firma Dancold SRL în 2010, iar un an mai târziu semna și contractul de finanțare pentru fermă.  Contractul l-am semnat cu Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale în noiembrie 2011. Iar construcția halei în care urma să fie ferma a început în iulie 2012 și a durat doi ani, povestește fermierul.

gaini_ouatoare_b

Hala are o suprafață de  1.664 mp, pe care sunt instalate cuști de 4.800 cm², iar într-o cușcă sunt 6 găini. Suprafața pe care o are o găină la dispoziție este 800 cm². Capacitatea fermei este de 38.400 de găini. Hala este prevăzută cu instalație de alimentare cu furaje care cuprinde un buncăr exterior din tablă, cu o capacitate de 15.000 kg, 25 de cărucioare de furajare și 25 de jgheaburi de evacuare. Hala mai este dotată cu instalație de adăpare, sistem de ventilare și de încălzire. În iulie 2014, am terminat construcția, am instalat echipamente folosite în industrie, complet automate. Pot să spun că am fost norocoși. Nu bine am ajuns la finalul investiției că la poarta fermei s-a și prezentat primul transport cu păsări. Începutul a fost dificil. Pierderile erau mari și eram nevoit să susțin ferma cu banii pe care-i câștigam din instalațiile industriale, povestește Mihai Ovidiu Damian.

Ținta este Carrefour!

Vinde 36.000 de ouă pe zi, iar prețul la poarta fermei este aproximativ 0,24 lei/buc. Fermierul spune că e o chestiunde destul de dificilă. După un an de creștere a păsărilor ne-am făcut o listă de investiții pentru a putea continua afacerea. Este un business greu din mai multe motive. Implică 24 de ore din 24, lucrezi cu cifre mari și adaosuri mici și te afectează orice fluctuație de preț la furaje. Profitul pe care l-am obținut, l-am reinvestit. Finanțarea din fonduri europene ne-a obligat la anumite investiții colaterale, cum ar fi împrejmuirea. Intenția noastră este să mai accesăm fonduri europene și din noul PNDR 2014-2020. Banii vrem să-i investim într-o fabrică de nutrețuri combinate și într-un utilaj de deszăpezire. Iarna e complicat să hrănești păsările când zăpada are un metru și jumătate.

Mihai Ovidiu Damian nu ar sfătui niciun tânăr fermier să se apuce de crescut găini. El crede că o singură fermă de găini ouătoare e greu să se susțină financiar până la momentul în care devine profitabilă.  Afacerea merge singură, ca pe roate, dacă ai bani să deschizi două ferme în tandem, de câte 35.000 de găini. Fermierul mai spune că e important și să ai alături un bun consultant financiar.

Ținta fermei din Galați este să-și vândă ouăle în lanțul de magazine Carrefour. Ferma are acum 11 angajați. Ne-am propus să avem profit cam peste 10 ani, spune încrezător fermierul.

Vizualizat: 5799 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Ilie Van: Vânzarea de ouă la poarta fermei a crescut cu 50% , iar prețul la carnea de pasăre a scăzut cu 15%

Ilie Van: Vânzarea de ouă la poarta fermei a crescut cu 50% , iar prețul la carnea de pasăre a scăzut cu 15%

Aproximativ 200 de milioane de ouă au cumpărat românii de sărbătorile pascale. Vânzarea de ouă crește, în medie, cu 50% față de o altă perioadă din an, spune Ilie Van, președintele Uniunii Naționale a Crescătorilor de Păsări.

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii