MINISTRUL DAEA NU MAI DISCUTĂ CU NOI, CEI MULȚI! În timp ce la Agenția Națională pentru Zootehnie se pune țara ovinelor la cale, alături de liderii asociațiilor care dețin cărțile de rasă, se pregătește o nouă formă de sprijin financiar, schimbarea certificatelor zootehnice pentru animale de rasă, etc. cei mai mulți dintre oierii români se simt excluși din miezul evenimentelor. Nu li se comunică nimic, nu li se spune nimic, este supărat oierul Ioan Câmpean.
Planuri, decizii pentru sectorul de ovine la Agenția Națională pentru Zootehnie, creionate și luate împreună cu liderii asociațiilor crescătorilor de animale care conduc registrele genealogice ale raselor. E bine că încep lucrurile să se miște. Dar este de neînțeles pentru cei mai mulți oieri din România de ce nu li se spune și lor ce se întâmplă. Ședința din 31 ianuarie 2019 de la Agenția Națională pentru Zootehnie s-a lăsat cu scandal tocmai pentru că doi crescători de ovine, Dan Petrescu din Curtea de Argeș și Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, din Sibiu, au vrut să participe, să audă ce se discută. Cei doi sunt cunoscuți deja ca un soi de răzvrătiți pentru că încearcă mereu să afle din timp ce decizii se iau pentru crescătorii de ovine și cum se cheltuiesc banii europeni, alocați României pentru creșterea ovinelor.
Acum, un vechi crescător de ovine din România, președinte de federație, își arată supărarea pentru tot ce se întâmplă. Lipsa de comunicare, absența informațiilor, indiferența cu care sunt tratați, le dă crescătorilor de ovine sentimentul că lucrurile se fac pe ascuns. Altfel ar sta situația dacă toți liderii oierilor ar fi informați cu tot ce se discută și cu tot ce privește acest sector. Ei așteaptă să fie informați de factorii de decizie din Ministerul Agriculturii.
Oierul Ioan Câmpean, președintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul Bistriţa-Năsăud și președintele Federației Crescătorilor de Ovine din România Pro-Ovis, nu știa despre discuțiile de la ANZ. A aflat de la AGROINFO.
Eu nu ar trebui, mă iertați, să aflu asta de la dumneavoastră. Noi suntem asociație care avem oi în control (controlul oficial al performanțelor n.r.), avem 27 de angajați, avem o activitate. Nu era normal să ne cheme la o discuție?! Uite cum ne-am gândit noi, pe cine trebuie să plătim, ce trebuie să faceți voi. Nu să-mi spuneți dumneavoastră. Pentru că e sarcina lor, de asta sunt plătiți de statul român (Ministerul Agriculturii și instituția subordonată, Agenția Națională pentru Zootehnie n.r.). Să trimită măcar o adresă la asociație. Nu ne mai cheamă! Pentru că atâta minciună a fost și atâta scandal, e supărat Ioan Câmpean.
Foto: timponline.ro
Ministrul agriculturii, Petre Daea și directorul general ANZ, Lelior Iacob, alături de oierul Ioan Câmpean, la Bistrița, în timpul promovării Campaniei Alege Oaia.
Crescătorul de ovine mai spune că a înțeles că la ANZ a fost o ședință cu conducătorii registrelor de rasă, dar firesc ar fi fost să fie informați toți crescătorii de ovine despre deciziile luate. Cu atât mai mult cu cât s-a discutat și despre o nouă formă de sprijin financiar, care va fi inclusă într-un proiect de act normativ, emis după data de 28 februarie, termenul dat de ANZ pentru înaintarea propunerilor asociațiilor care dețin cărțile de rasă. Nu să fugim ca la larmă în 28 februarie. Acum, după 31 de ani de activitate, să fiu bătaie de joc, spune supărat oierul.
Exact aceeași tăcere a fost și în ceea ce privește sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare pe cap de animal.
Ani de zile am plătit COP (controlul oficial al performanțelor, obligatoriu pentru animalele din registrele genealogice, eligibile pentru plata sprijinului cuplat n.r.). Noi am pus bani (pentru COP n.r.). Dar nimeni în afară de Dumnezeu nu a știut despre sprijinul cuplat. Sunt crescător de peste 2.000 de oi, dar oare eu știam sau dumneavoastră știați că va fi, la un moment dat, un sprijin cuplat ce se dă la oile în control?! Nu a știut nimeni.
Eu nu am auzit un ministru, cu toți cu care am lucrat: măi, vedeți, că vine anul 2014 și vă dă sprijin cuplat. Am cumpărat berbeci de aici, de acolo, neștiind ce se întâmplă. Iar acum văd că s-au dat bani. Mai mult, ministerul chiar a încurcat lucrurile. Din ce cauză? Deschidem porțile! Nu trebuia domnul Irimescu (fostul ministru al agriculturii n.r.) să zică deschidem porțile. Trebuia să primească oi care au fost în control. Că acum iar s-a ajuns la problemă, să se ia sprijin cuplat numai pentru oile din secțiunea principală a registrului genealogic. Și dacă dă la secțiunea principală, iacă le dă bani la mai puțini și nu sunt mulțumiți.
De doi ani de zile, ministerul nu ne-a mai dat nimic. Numai leul ăla la lână, dar și ăla condiționat. Dacă ai cui să vinzi lâna, primești subvenția.
Ce mijloace moderne de comunicare sunt acum și cu toate astea nimeni nu ne comunică nimic. Am ședință de informare, la asociație, în fiecare zi de marți. Cum facem cu mieii, care e prețul, nu am vândut lâna, îmi spun oierii din asociație. Discutăm și mă întreabă ce mai știu de la Ministerul Agriculturii. Mai dau câte un telefon, să încerc să aflu câte ceva. Că le e frică acum (conducerii Ministerului Agriculturii n.r.) că au sărit 2-3 oameni?! (referire la încercarea celor doi oieri de a participa la ședința ANZ din 31 ianuarie n.r.), a declarat Ioan Câmpean, pentru AGROINFO.
Crescătorul de ovine mai spune că ministrul agriculturii, Petre Daea, nu mai discută deloc cu reprezentanții oierilor. Cu toți reprezentanții crescătorilor de oi. Înțelege că este ocupat cu treburile de la Bruxelles, dar acum, când vor fi schimbări în sectorul ovinelor, normal ar fi să fie chemați la minister toți președinții de asociații, și pe cei care nu conduc cărțile de rasă, pentru ca, la rândul lor, să le spună crescătorilor de ovine ce decizii s-au luat.