Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

FERMIERII TAC ȘI RĂU FAC!

Publicat: 21 martie 2018 - 16:38
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APIA RECALCULEAZĂ SUBVENȚIILE! Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine, a spus că a anticipat eroarea de ceva vreme, iar de aproape o săptămână știa de faptul că s-au oprit plățile pentru a se îndrepta erorile. Dar a tăcut! Dacă ar fi fost în alte condiții probabil că ar fi comunicat. De altfel, oricât ai băga capul în nisip, evidența nu va dispărea. Cum s-a și întâmplat!

Orice problemă poate fi rezolvată prin dialog și comunicare onestă. Niciodată tăcerile nu rezolvă problemele care au nevoie de înțelegere. Cât privește APIA, ce pot să spun?! Deși AGROINFO a cerut o opinie pe această speță directorului general Adrian Pintea, tăcerea a fost unicul răspuns.

Probabil însoțită și de ceva șoapte dulci în barbă. Ce nu înțeleg oficialii administrației este că niciodată tăcerea și lipsa dialogului nu fac să dispară problemele. Cât privește tăcerea liderilor, care au aflat despre ce se întâmplă prin ordinele de plată ale APIA, Zoltan Haller, vicepreședinte ACVBR Sim, a categorisit-o cu un cuvânt foarte aspru. Dar destul de corect! Cum este și normal să categorisești pe cineva care ascunde o evidență prin trecerea la invizibilitate.

Oricum tăcerea și, mai apoi, scăldarea în ape dulci a unor lideri de asociații ale fermierilor, privind întâmplarea aceasta, cel puțin nefericită, cu diminuarea cuantumului SCZ pe vaca de lapte, vaca de carne și ovine, dar mai ales a ANTZ 8, mi se pare cel puțin suspectă. Nu am să procedez la acuze, pentru că abia după ce AGROINFO a dezvăluit public ceea ce se întâmplă în spatele ușilor închise au început să apară și câteva luări de poziție. Primul a fost Dumitru Grigorean, care are surse directe în APIA și în mod cert știa cu mult înainte despre „bubiță”. Bineînțeles că luările de poziție s-au produs cu o zdrobitoare înțelegere pentru sistemul care a dat eroarea, nemaiîntâlnită în această lume a fermierilor!!! Poate doar câteva mitinguri de susținere ar mai trebui să se facă în fața APIA și a MADR ca totul să fie cumva cum „trebă”. Că de marșul tăcerii nu mai e loc în liniștea acesta impunătoare!

Oare nu era mai bine comunicat onest, cu asumarea răspunderii și trasarea noilor coordonate asumate, limpede și de neinterpretat de nimeni?! Oare nu e mai bine ca oamenii să știe ce, cum și în ce fel se vor întâmpla pe mai departe? De ce să nu afle, ceea ce deja liderii lor știu, cum că cei care nu au primit banii până acum, probabil vor aștepta reglarea conturilor până să poată primi și ei sumele de bani? Sau că acei fermieri care nu vor înapoia diferențele în 30 de zile vor avea de plătit majorări?!

Comunicarea acestei probleme trebuia să înceapă cu faptul că și așa cuantumurile vor fi mai mari decât prognoza de dinaintea calculării lor. Că în anii trecuți fermierii au primit de fiecare dată completări pe plus și că această situație este prima dată când vor fi nevoiți să returneze din sumele odată încasate. Că de vină este și lipsa actualizării softului! Că e primul an în care zootehnia primește avans etc. De ce oare să se facă această îndreptare pe șestache?! Nu am să înțeleg această parascovenie decât ca pe o desconsiderare a celor îndreptățiți să știe!

Pentru că ei sunt contribuabilii la buget, iar cei care trebuie să dea cu subsemnatul sunt angajații puși să fie în slujba lor; nu întotdeauna invers!!! Mi se pare corect ca atunci când administrația greșește să plătească și ea penalități și amenzi. Și încă ca la fermieri, multianuale! Atunci poate s-ar gândi de două ori înainte de a taxa contribuabilii la fiecare mică adiere de îndoială!

Sper ca lumea să înțeleagă și apoi să asimileaze greșelile de tactică comunicațională pe care le repetă într-o veselie soră cu... soră cu!

La naiba, a recunoaște o greșeală presupune că ai înțeles-o și că, cel puțin în viitorul apropiat, o să te străduiești să fii mai atent! Altfel, ascunsul sub preș al gunoaielor, într-o zi, va mirosi foarte urât. Măcar un pic de sare peste mizerie să puneți!

                                                                            

Vizualizat: 3194 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

După doi ani de zile în care s-au informat şi au încercat mai multe modele de tractoare, Ciprian şi Denisa Nedin Gruia, tineri fermieri din Pesac, judeţul Timiş, şi-au cumpărat, în 2019, de la firma Tehnodiesel, un tractor Massey Ferguson 7722, cu motor AGCO Sisu de 220 CP şi transmisie Dyna 6. Ciprian Nedin Gruia spune că şi-a dorit un tractor robust, cu care să poată lucra în orice condiţii, iar tractorul Massey Ferguson este perfect pentru el.

Interviu cu: Ciprian Nedin Gruia şi Denisa Nedin Gruia, fermieri, judeţul Timiş
Reporter: Violeta Mat

Operator video şi montaj: Claudiu Borobei

Brinkman - Let’s improve together Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Bancul zilei

Doi struţi...

Doi struţi...
Doi struţi la o discuţie. Detalii