Adama
Agreena-direct
AGRICOVER

Fermierii americani se bat pe gunoiul de grajd!

Publicat: 08 aprilie 2022 - 16:07
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Criza îngrăşămintelor a transformat gunoiul de grajd în „aur lichid”. În SUA, cererea din partea fermierilor a crescut atât de mult încât se fac liste de aşteptare şi preţurile s-au dublat.

Fondatorul Natural Fertilizer Services Inc, o firmă de management al nutrienţilor cu sediul în statul american Iowa, se plânge acum că nu are stocuri suficiente pentru a satisface cererile din partea fermierilor, după ce, în anii trecuţi, se chinuia să îşi vândă produsele, relatează Reuters.

Crescători de animale, care, în trecut, erau nevoiţi să plătească pentru a scăpa de gunoiul de grajd, sunt, acum, asaltaţi de cereri şi au o afacere secundară „fertilă”, iar unele ferme zotehnice au deja liste de aşteptare până la finalul anului.

Un crescător de vaci de lapte din Pennsylvania le-a oferit gunoiul de grajd gratis fermierilor locali, în toamna anului trecut, pentru că nu avea suficient spaţiu de depozitare. Atunci nu a venit nimeni să ia gunoiul de grajd oferit gratis. Acum îl vinde. Practic, stă pe „aur lichid” şi spune că şi-ar dori să aibă mai mult gunoi de grajd.

Chiar şi în statele în care efectivele mari de animale generează cantităţi masive de gunoi de grajd, nu există suficient pentru a înlocui complet îngrăşămintele chimice. În Statul Iowa, cel mai mare producător de carne de porc şi de porumb din SUA, tot gunoiul de grajd produs este utilizat. În medie, Iowa foloseşte aproximativ 14 miliarde de galoane (aproape 53 miliarde litri) de gunoi de grajd anual, potrivit lui Dan Andersen, profesor la Universitatea de Stat din Iowa, specializat în gestionarea gunoiului de grajd şi cunoscut sub numele de @DrManure pe Twitter.

Deşi gunoiul de grajd poate acoperi o parte din deficitul de nutrienţi, nu este însă o soluţie pentru a înlocui toate îngrăşămintele chimice folosite în Statele Unite. Transportul gunoiului de grajd este costisitor, iar cererea tot mai mare a determinat şi creşterea preţurilor. De asemenea, utilizarea gunoiului de grajd este strict reglementată de autorităţile de stat şi de cele federale, pentru a evita contaminarea surselor de apă.

bani-din-gunoi_b

Indiferent de dezavantaje, cererea pentru gunoi de grajd este în continuă creştere, iar odată cu creşterea cererii, au crescut şi preţurile, oferind un profit neaşteptat pentru crescătorii de animale. De exemplu, în Nebraska, preţurile pentru gunoi de grajd de bună calitate au ajuns la 11 - 14 dolari pe tonă, în creştere de la 5 - 8 dolari pe tonă, cât erau în mod obişnuit, notează Reuters.

Gunoiul de grajd ar putea deveni şi mai preţios în cursul acestui an, pe măsură ce efectivele de animale şi de păsări din SUA scad din cauza bolilor şi a costurilor pentru furaje şi alte inputuri. Din februarie, gripa aviară a distrus peste 22 de milioane de pui şi curcani din fermele comerciale din SUA.

Câştigătoare din această situaţie sunt şi companiile care produc şi comercializează echipamente de împrăştiat dejecţii solide şi cisterne pentru dejecţii lichide. Cererea pentru astfel de echipamente este, de asemenea, în continuă creştere pe piaţa din SUA, chiar dacă preţurile, care pornesc de la câteva zeci de mii de dolari, au crescut, la unii producători, cu 10% faţă de anul trecut, mai notează Reuters.

Vizualizat: 2246 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

Mesaj ASTĂZI ministrul agriculturii pentru fermieri!

01 decembrie 2023 - 15:42

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a transmis astăzi un mesaj fermierilor, crescătorilor de animale.

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

Fermierii: La subvenții APIA ne-ați furat de ne-ați rupt, iar banii de la AFIR nu ajung la cei mici!

30 noiembrie 2023 - 14:21

Un val mare de nemulțumiri se ridică din rândul fermierilor și crescătorilor de animale în ultima perioadă. Pulsul accelerat, dezamăgirile crunte legate de ajutoarele care li se cuvin răzbat din reacțiile lor la comunicatele făcute de către cele două agenții de plăți din agricultura României, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) și Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

APIA, o nouă tranșă de subvenții în conturile fermierilor, crescătorilor de animale!

30 noiembrie 2023 - 12:11

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este pregătită să demareze de luni, 4 decembrie 2023, plățile finale aferente anului de cerere 2023. În fiecare an, tranșa a doua de plată a început în prima zi lucrătoare ulterioară datei de 1 decembrie. 

Lansare nouă sesiune bani europeni!

Lansare nouă sesiune bani europeni!

30 noiembrie 2023 - 10:54

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale lansează sesiunea de depunere a Strategiilor de Dezvoltare Locală din cadrul intervenției DR-36 - LEADER - Dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității, cuprinsă în Planul Strategic PAC 2023-2027.

Ajutor minimis APROBAT!

Ajutor minimis APROBAT!

30 noiembrie 2023 - 10:39

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin-Ionuț Barbu, a aprobat pe 29 noiembrie 2023, ordinul ce modifică și completează anexa la Ordinul ministrului agriculturii și dezvoltării rurale nr. 107/2017 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis „Sprijin pentru implementarea acţiunilor în cadrul strategiei de dezvoltare locală”.

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

Ministrul Barbu acuzat că face ghidurile ca să ia banii șmecherii!

30 noiembrie 2023 - 10:16

Ministrul agriculturii Florin Barbu este acuzat că ar face ghidurile pentru ajutoarele de stat astfel încât banii să fie obținuți de băieții deștepți. Acuzațiile sunt lansate în spațiul public de fostul ministru al agriculturii Adrian Oros.

Nu mai are cine mulge o oaie!

Nu mai are cine mulge o oaie!

29 noiembrie 2023 - 18:44

Fermierii, crescătorii de animale încep să apeleze din ce în ce mai mult la tehnologie de ultimă generație, pentru că nu mai găsesc lucrători care să fie dispuși să muncească în ferme. 

Poftim, din România!

Poftim, din România!

29 noiembrie 2023 - 17:29

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și cu Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia, organizează, în perioada 1 – 3 decembrie 2023, târgul „Poftim, din România!”, în Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4, București.

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

Șef APIA, calcul ACUM suma APIA pe hectarul de pășune pentru acest an!

29 noiembrie 2023 - 14:55

Pășunile sunt foarte râvnite pentru sumele mari pe hectar care se pot încasa, în fiecare an, de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Scandalul în jurul acestor suprafețe este departe de a se stinge atât timp cât tentantele subvenții APIA îi lasă pe crescătorii de animale fără pășuni.

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

Prezentați-vă la APIA în termen de 10 zile pentru subvenții! Anunț făcut de un șef APIA!

29 noiembrie 2023 - 13:58

Fermierii, crescătorii de animale trebuie să anunțe la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) orice schimbare produsă în fermă, în termen de 10 zile. Respectarea acestui termen le garantează fermierilor că vor primi subvențiile agricole la care au dreptul. Explică directorul executiv APIA Hunedoara, Veronica Topor.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Ștefan Slavu: Pentru o fermă la început de drum MF 5713 este un tractor excelent

Originar din orașul Tecuci, jud. Galați, tânărul Ștefan Slavu a lucrat și a locuit aproximativ 15 ani în Vestul Europei. Acolo a dezvoltat două businessuri, însă a visat mereu să facă ceva acasă. Cu banii și experiența acumulată s-a întors în România și s-a apucat de agricultură. Din 2018 până în prezent a crescut de la 38 ha la aproximativ 200 ha, iar anul trecut și-a modernizat parcul de utilaje cu ajutorul fondurilor europene. Cum a decurs achiziția și de ce a ales modelul 5713M de la Massey Ferguson.

SIGMA România

contact: Strada Biharia, Nr. 26, Etaj 4, 013981,

București, Romania

T: + 40 21 233 10 64; office@saracakis.ro; www.saracakis.ro

Povestea porumbului de Cărpiniş Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Bancul zilei

Ploaie torenţială

Ploaie torenţială
Un beţiv se împiedică şi cade într-o băltoacă. Cineva vrea să-l ridice, dar el protestează: Detalii