Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, FAO, şi Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, OECD, pleacă în raportul lor comun cu privire la pieţele agricole 2016-2025 de la ideea că cererea pentru produse lactate va creşte vizibil pe termen mediu, mai ales în ţările în curs de dezvoltare.
Cele două organizaţii îşi motivează prognoza prin creşterea venitului populaţiei şi, în acelaşi timp, preţurile relativ mici ale produselor lactate. „O creştere mare a consumului va fi vizibilă în Orientul Mijlociu şi în Asia, în ţări precum Arabia Saudită, Egipt, Iran şi Indonezia”, se arată în raport.
Producţia va creşte cu peste 20% în 9 ani
Consumul de produse lactate pe cap de locuitor va creşte în ţările în curs de dezvoltare cu 0,8 până la 1,7 la sută pe an. În ţările dezvoltate se estimează o creştere a consumului pe cap de locuitor de 0,5 procente pentru produse din lapte proaspăt şi 1,1 la sută pentru lapte praf degresat. Până în anul 2025, producţia mondială de lapte va creşte, conform raportului, cu 23 la sută faţă de media anilor 2013-2015.
Cresc şi preţurile?
Preţurile nominale pentru toate produsele lactate vor creşte pe termen mediu odată cu mărirea cererii, estimează OECD şi FAO. Şi preţul laptelui praf va depăşi nivelul mic la care se află momentan. Monede relative puternice în SUA şi în UE ar putea face ca exporturile din aceste regiuni să scadă, oferind altor ţări şansa de a exporta. Argentina, Australia şi Noua Zeelandă ar putea să exporte mai mult, tocmai datorită monedelor lor relativ slabe.
sursa: agrarticker.de