Uniunea Europeană şi Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) previn ţările din Balcani cu privire la o posibilă izbucnire a epidemiei de febră aftoasă, informează, luni, FAO, într-un comunicat de presă.
„Virusul circulă în prezent în anumite părţi din vecinătatea Europei şi în aproximativ 100 de ţări din Africa, Orientul Mijlociu, în mari părţi din Eurasia şi în unele zone din America de Sud”, avertizează FAO. „Comisia Europeană acordă o atenţie specială Balcanilor, regiune care cuprinde atât state membre cât şi state care nu sunt membre UE, zona fiind mai aproape de ţările infectate din sud şi est”, adaugă FAO.
În context, FAO a ajutat aceste ţări să elaboreze şi să testeze planuri de urgenţă, iar recent aceste dispozitive au fost testate în Bulgaria, Serbia şi Fosta Republică Iugoslavă Macedonia, unde serviciile veterinare guvernamentale au luat parte la o simulare asistată de calculator privind apariţia simultană a mai multor focare de febră aftoasă în cele trei ţări.Ultima criză majoră în regiunea Balcanilor datează din 2011.
Africa de Sud vrea să exporte carne de vită şi antilopă în UE
Africa de Sud poartă discuţii cu Uniunea Europeană (UE) cu privire la posibilitatea exporturilor de carne de vită şi de antilopă în cele 28 de state membre UE. „Africa de Sud negociază în continuare obţinerea accesului pe piaţa din UE. Aceasta era o piaţă foarte lucrativă înainte de 2011, când Africa de Sud şi-a pierdut accesul în urma epizootiei de febră aftoasă”, a declarat ministrul Agriculturii din Africa de Sud, Senzeni Zokwana, citat de Agerpres.
Acesta a precizat că embargoul introdus în 2011 asupra exporturilor de carne de vită şi vânat provenite din Africa de Sud a costat această ţară aproximativ 4 miliarde ranzi (360 milioane dolari). În luna februarie 2013, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor a declarat Africa de Sud liberă de febră aftoasă.