Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

EXPORTUL DE ANIMALE VII DIN ROMÂNIA, BLOCAT!

Publicat: 17 octombrie 2017 - 13:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

NU AU LIBER LA EXPORT! Restricțiile impuse de Israel afectează toate importurile de animale vii atât din România, cât și din celelalte state membre, declară europarlamentarul Daniel Buda, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European. Euroalesul român a cerut explicații Comisiei Europene.

România se află în pragul de a pierde deschiderea către piața israeliană de ovine și bovine, acest lucru în condițiile în care, în anul 2016, din totalul de 571 972 de capete de ovine și bovine ajunse în porturile Israelului din porturi europene și australiene, 215 000 de capete au provenit din România, scrie Daniel Buda, pe pagina sa oficială de Facebook.

România s-a poziționat ca principalul furnizor al Israelului în ceea ce privește sectorul ovinelor și bovinelor, fiind un partener comercial important pentru Israel. În prezent, s-au înregistrat scăderi drastice ale exporturilor de animale, motivele fiind inexplicabile pentru furnizorii români. Comunicarea cu partenerii din Israel este la momentul actual una deficitară, neexistând nicio reacție referitoare la menținerea relațiilor comerciale.

România nu își permite pierderea unor piețe importante cum este cea din Israel, drept urmare, se impune luarea unor măsuri imediate pentru sprijinirea fermierilor români în vederea consolidării relației comerciale pe acest segment al ovinelor și bovinelor, mai spune acesta.

Europarlamentarul a solicitat Comisiei Europene soluții pentru rezolvarea acestei situații, păguboasă pentru fermierii români. Ce i-a răspuns Comisia Europeană?

În răspunsul primit din partea Comisarului European pentru comerț, doamna Cecilia Malmström, domnia sa mi-a transmis faptul că reprezentanții Comisiei au solicitat clarificări din partea autorităților israeliene și din partea României și va continua să abordeze aceste preocupări pentru a asigura o soluționare rapidă a acestei chestiuni. Vă redau mai jos răspunsul doamnei Comisar Cecilia Malmström:

“Comisia a fost informată cu privire la restricțiile la importul de animale vii din România, care au fost impuse de serviciile veterinare din Israel în martie 2017 și care au fost prelungite până în iunie 2017. Conform informațiilor de care dispune Comisia, este posibil ca aceste restricții să fi fost aplicate ca urmare a unor presupuse încălcări ale condițiilor de import israeliene, cum ar fi documentația, sau ca urmare a importurilor de animale neautorizate de legislația israeliană.

Cu toate acestea, restricțiile par să afecteze toate importurile de animale vii în Israel și nu vizează o țară anume.

În 2014, taxele vamale la importurile de viței și miei au fost reduse, fapt care a dus la intensificarea importurilor de animale vii. Recent, organizațiile pentru bunăstarea animalelor au criticat condițiile de bunăstare a animalelor în timpul transporturilor de animale pe distanțe lungi și au făcut presiuni sporite asupra guvernului israelian pentru a pune capăt transporturilor de animale vii către Israel. Aceste organizații susțin că transporturile de animale vii ar trebui înlocuite cu exporturi de carne. Mai mult, atât parlamentul israelian, cât și Curtea Supremă a Israelului s-au implicat în această chestiune.

Comisia are cunoștință de existența unor consultări purtate de serviciile veterinare din Israel în legătură cu acest subiect. Experți din partea partenerilor comerciali, în special Australia și UE, au fost invitați să participe la întâlniri cu oficialii israelieni.
În ultimii doi ani, guvernul israelian a mărit contingentele scutite de taxe vamale pentru importurile de carne în Israel. Această măsură ar putea contribui la compensarea, pentru țările exportatoare, a pierderilor legate de accesul la piață care rezultă din restricțiile impuse asupra importurilor de animale vii.

Comisia a solicitat clarificări din partea autorităților israeliene și din partea României și va continua să abordeze aceste preocupări pentru a asigura o soluționare rapidă a acestei chestiuni.”

Vizualizat: 6647 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

INVESTIŢIA ÎN GENETICĂ DĂ 38 DE LITRI DE LAPTE PE ZI

INVESTIŢIA ÎN GENETICĂ DĂ 38 DE LITRI DE LAPTE PE ZI

În ferma zootehnică Agrimat Matca, din judeţul Galaţi, media productivităţii în anul 2016 a fost de 38 de litri de lapte pe zi pe cap de vacă mulsă.

 

Interviu cu GABRIELA GANEA, şef fermă zootehnică Agrimat Matca

 

Reporter AgroInfo: Violeta Mâţ
Operator imagine: Claudiu Borobei

Vacile superproductive, dovada progresului genetic! Lipsesc centrele de sacrificare permanente Cons DDA la Agromalim 2017

Bancul zilei

AFACERE CU... BOI

AFACERE CU... BOI
Mergea un tip cu maşina pe o şosea şi la un moment dat intră într-o porţiune fără asfalt, plină cu noroi moale şi i se înfundă maşina... La câteva minute, apare un ţăran cu doi boi după el... Detalii