PROTEST! Noi nu ne oprim până la Bruxelles! Facem greva foamei noi, ciobanii din România, în fața Comunității Europene! Spun cu necaz și revoltă oierii. Ei acuză fraudarea fondurilor europene prin acordarea subvenției mari pentru ovine, sprijinul cuplat, pe baza unor documente falsificate, discriminarea în alocarea ajutorului de minimis de un leu pe kilogramul de lână, licitații trucate pentru pășuni. Fermierii au depus deja o petiție la ministrul agriculturii, Petre Daea și l-au anunțat că vin la București.
Oierii i-au dezvăluit ministrului agriculturii, de mai mult timp, ce afaceri oneroase s-ar face cu subvențiile mari din oierit și cu banii pentru pășuni. Corpul de Control al ministrului a verificat, a depistat ilegalitățile și, totuși, nu s-a întâmplat nimic, acuză oierii.
Plecăm miercuri seara din toată țara, Bihor, Botoșani, de la Făgăraș pleacă un microbuz cu 15 oameni. Nu știu câți vom fi, dar venim să pichetăm Ministerul Agriculturii. Am făcut o petiție cu mai multe probleme. Corpul de Control al ministrului agriculturii a găsit neregulile cu certificatele de origine care se dau pe bandă rulantă și, totuși, berbecuții se vând în draci în continuare deși nu au origine. Joi, dacă ne primește la DIICOT și la DNA mergem să facem un denunț și acolo, spune fermierul Ionică Sterp, oier din Bihor.
Marea durere a oierilor este sprijinul cuplat, singura subvenție cu un cuantum mare acordată pentru ovine. În jurul acestei subvenții ar fi înflorit tot soiul de afaceri oneroase. De la declararea mai mare a numărului de oi deținute până la falsificarea certificatelor de origine pentru berbeci, astfel încât să fie îndeplinită o condiție esențială pentru încasarea banilor europeni. În România, pe hârtie ar fi aproximativ 12 milioane de capete de ovine. Nici 10% din aceste ovine nu au beneficiat de sprijinul cuplat pentru 2016, acuză oierii.
În 2016, au fost 716.000 de oi în controlul oficial al producțiilor (COP) dintre care s-au tăiat 130.000 de oi aproximativ și au rămas undeva la 600.000. Din 12 milioane de oi care sunt pe hârtie, niciun milion de oi nu a intrat la plata sprijinului cuplat. Subvenția a fost plătită la anumiți fermieri, ei au luat peste 100 de lei pe oaie (sprijinul cuplat n.r.), noi restul am luat doar 24 de lei (oierii care nu au animalele înscrise în COP și registrul genealogic al rasei încasează doar ajutorul național tranzitoriu n.r.). S-a dat sprijinul cuplat pentru berbeci care au certificate de origine, dar, de fapt, nu se știe cine e mama, cine e tatăl, etc. Adică, nu au origine, dar culmea, au acte, spune fermierul Ionică Sterp.
(În foto: stânga, oierul Ionică Sterp, dreapta, oierul Dan Petrescu)
Pentru 2017, oierul dezamăgit de ce se întâmplă a renunțat să mai ceară subvenția de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru cele 700 de oi pe care le are. Pentru 20 de lei pe cap de oaie, cât o să fie pentru 2017 ajutorul național tranzitoriu, nu mai vreau să mă las umilit de controalele celor de la ANSVSA și de la APIA, spune oierul.
Alăuri de Ionică Sterp sunt oierii Dan Petrescu, din Argeș, fermierul care, ajuns la limita disperării, a blocat cu turma sa străzile orașului Curtea de Argeș, și oierul Gheorghe Dănulețiu, din Jina, Sibiu, cunoscut sub numele de Ghiță Ciobanul. Cei trei fermieri spun că miercuri seara li se vor alătura câteva zeci de fermieri adevărați, nemulțumiți și ei de afacerile dubioase care s-ar face cu banii europeni pentru oierit.
Oierii i-au dat deja ministrului agriculturii, Petre Daea, o petiție în care au scris tot ce-i doare. Câteva dintre necazurile care-i macină pe fermieri, scrise în petiție, sunt:
Când se vor lua măsurile necesare stopării fraudării fondurilor europene acordate numai anumitor persoane ca ajutor de minimis pentru animale cu origini certificate, reprezentând Ajutorul Național Tranzitoriu în Zootehnie (ANTZ) și Sprijinul Cuplat (SCZ), fonduri care urmează să fie plătite și în 2017 fără a se constata realitatea datelor din documentele prezentate autorităților?
Enumerați instituțiile din România (federații, asociații, persoane fizice, juridice) care au pus în vânzare, în perioada 2016-2017 berbeci de reproducție cu certificate garantate și ce instituții au eliberat și eliberează în continuare documentele necesare privind certificarea raselor?
De ce sunt redevențe exorbitante pentru pășunile scoase la licitație și cine verifică dacă e real numărul animalelor declarate pentru asigurarea încărcăturii pe pășune?
De ce nu sunt prevederi clare și bine definite prin care subvențiile să ajungă la fermierii adevărați, care au animale, și nu la persoane cu funcții publice, care văd animalele numai când e să încaseze subvențiile?
De ce subvențiile pe cap de animal nu sunt stabilite pe criteriul animale productive (preț pentru vânzarea mieilor și a celor opriți pentru reproducție), pentru producția de lapte și produse lactate, pentru a veni în sprijinul crescătorilor?
Neconcordanța datelor privind numărul de animale declarat la mai multe instituții ale statului (ANAF, RNE, APIA și Registrul Agricol) constituie baza unei suspiciuni rezonabile privind fraudarea fondurilor europene, având în vedere faptul că numărul cel mai mare de animale este în Registrul Național al Exploatațiilor, RNE, care nu este controlat de nimeni.
În finalul petiției, oierii anunță că reprezentanții fermierilor adevărați vor fi prezenți pe 10 august 2017 la Ministerul Agriculturii și cer să fie primiți de reprezentanții MADR de la cel mai înalt nivel.
Dacă nu li se vor rezolva punctual necazurile, fermierii sunt deciși să depună plângeri la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și o sesizare la Comisia Europeană în care să ceară sistarea subvențiilor acordate fermierilor români, argumentând cu fraudarea fondurilor europene.