Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EXPLODEAZĂ NECAZURILE FERMIERILOR ADEVĂRAȚI! OIERII VIN LA BUCUREȘTI!

Publicat: 08 august 2017 - 09:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PROTEST! Noi nu ne oprim până la Bruxelles! Facem greva foamei noi, ciobanii din România, în fața Comunității Europene! Spun cu necaz și revoltă oierii. Ei acuză fraudarea fondurilor europene prin acordarea subvenției mari pentru ovine, sprijinul cuplat, pe baza unor documente falsificate, discriminarea în alocarea ajutorului de minimis de un leu pe kilogramul de lână, licitații trucate pentru pășuni. Fermierii au depus deja o petiție la ministrul agriculturii, Petre Daea și l-au anunțat că vin la București.

Oierii i-au dezvăluit ministrului agriculturii, de mai mult timp, ce afaceri oneroase s-ar face cu subvențiile mari din oierit și cu banii pentru pășuni. Corpul de Control al ministrului a verificat, a depistat ilegalitățile și, totuși, nu s-a întâmplat nimic, acuză oierii.ciobanii-si-ministru_b

Plecăm miercuri seara din toată țara, Bihor, Botoșani, de la Făgăraș pleacă un microbuz cu 15 oameni. Nu știu câți vom fi, dar venim să pichetăm Ministerul Agriculturii. Am făcut o petiție cu mai multe probleme. Corpul de Control al ministrului agriculturii a găsit neregulile cu certificatele de origine care se dau pe bandă rulantă și, totuși, berbecuții se vând în draci în continuare deși nu au origine. Joi, dacă ne primește la DIICOT și la DNA mergem să facem un denunț și acolo, spune fermierul Ionică Sterp, oier din Bihor.

Marea durere a oierilor este sprijinul cuplat, singura subvenție cu un cuantum mare acordată pentru ovine. În jurul acestei subvenții ar fi înflorit tot soiul de afaceri oneroase. De la declararea mai mare a numărului de oi deținute până la falsificarea certificatelor de origine pentru berbeci, astfel încât să fie îndeplinită o condiție esențială pentru încasarea banilor europeni. În România, pe hârtie ar fi aproximativ 12 milioane de capete de ovine. Nici 10% din aceste ovine nu au beneficiat de sprijinul cuplat pentru 2016, acuză oierii.

În 2016, au fost 716.000 de oi în controlul oficial al producțiilor (COP) dintre care s-au tăiat 130.000 de oi aproximativ și au rămas undeva la 600.000. Din 12 milioane de oi care sunt pe hârtie, niciun milion de oi nu a intrat la plata sprijinului cuplat. ionica-si-dan-petrescu_bSubvenția a fost plătită la anumiți fermieri, ei au luat peste 100 de lei pe oaie (sprijinul cuplat n.r.), noi restul am luat doar 24 de lei (oierii care nu au animalele înscrise în COP și registrul genealogic al rasei încasează doar ajutorul național tranzitoriu n.r.). S-a dat sprijinul cuplat pentru berbeci care au certificate de origine, dar, de fapt, nu se știe cine e mama, cine e tatăl, etc. Adică, nu au origine, dar culmea, au acte, spune fermierul Ionică Sterp.

(În foto: stânga, oierul Ionică Sterp, dreapta, oierul Dan Petrescu)

Pentru 2017, oierul dezamăgit de ce se întâmplă a renunțat să mai ceară subvenția de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru cele 700 de oi pe care le are. Pentru 20 de lei pe cap de oaie, cât o să fie pentru 2017 ajutorul național tranzitoriu, nu mai vreau să mă las umilit de controalele celor de la ANSVSA și de la APIA, spune oierul.

Alăuri de Ionică Sterp sunt oierii Dan Petrescu, din Argeș, fermierul care, ajuns la limita disperării, a blocat cu turma sa străzile orașului Curtea de Argeș, și oierul Gheorghe Dănulețiu, din Jina, Sibiu, cunoscut sub numele de Ghiță Ciobanul. Cei trei fermieri spun că miercuri seara li se vor alătura câteva zeci de fermieri adevărați, nemulțumiți și ei de afacerile dubioase care s-ar face cu banii europeni pentru oierit. 

Oierii i-au dat deja ministrului agriculturii, Petre Daea, o petiție în care au scris tot ce-i doare. Câteva dintre necazurile care-i macină pe fermieri, scrise în petiție, sunt:

Când se vor lua măsurile necesare stopării fraudării fondurilor europene acordate numai anumitor persoane ca ajutor de minimis pentru animale cu origini certificate, reprezentând Ajutorul Național Tranzitoriu în Zootehnie (ANTZ) și Sprijinul Cuplat (SCZ), fonduri care urmează să fie plătite și în 2017 fără a se constata realitatea datelor din documentele prezentate autorităților?prima-pag-petitie_b

Enumerați instituțiile din România (federații, asociații, persoane fizice, juridice) care au pus în vânzare, în perioada 2016-2017 berbeci de reproducție cu certificate garantate și ce instituții au eliberat și eliberează în continuare documentele necesare privind certificarea raselor?

De ce sunt redevențe exorbitante pentru pășunile scoase la licitație și cine verifică dacă e real numărul animalelor declarate pentru asigurarea încărcăturii pe pășune?

De ce nu sunt prevederi clare și bine definite prin care subvențiile să ajungă la fermierii adevărați, care au animale, și nu la persoane cu funcții publice, care văd animalele numai când e să încaseze subvențiile?

De ce subvențiile pe cap de animal nu sunt stabilite pe criteriul animale productive (preț pentru vânzarea mieilor și a celor opriți pentru reproducție), pentru producția de lapte și produse lactate, pentru a veni în sprijinul crescătorilor?

Neconcordanța datelor privind numărul de animale declarat la mai multe instituții ale statului (ANAF, RNE, APIA și Registrul Agricol) constituie baza unei suspiciuni rezonabile privind fraudarea fondurilor europene, având în vedere faptul că numărul cel mai mare de animale este în Registrul Național al Exploatațiilor, RNE, care nu este controlat de nimeni.

În finalul petiției, oierii anunță că reprezentanții fermierilor adevărați vor fi prezenți pe 10 august 2017 la Ministerul Agriculturii și cer să fie primiți de reprezentanții MADR de la cel mai înalt nivel.

Dacă nu li se vor rezolva punctual necazurile, fermierii sunt deciși să depună plângeri la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și o sesizare la Comisia Europeană în care să ceară sistarea subvențiilor acordate fermierilor români, argumentând cu fraudarea fondurilor europene.

Vizualizat: 20997 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

MINISTRUL OROS: NOU AJUTOR pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

MINISTRUL OROS: NOU AJUTOR pentru CRESCĂTORII DE PORCI!

25 februarie 2021 - 19:18

NOU! Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a pregătit 10 proiecte pentru finanţare din Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare (PNRR),  iar în prezent se aşteaptă rezultatele de la Comisia Europeană, a declarat, joi, ministrul de resort, Adrian Oros, în comisiile de specialitate din Parlament. Pe ultima sută de metri, între cele 10 proiecte a fost inclus și un program de sprijin pentru crescătorii de porci.

ANUNȚUL DE ASTĂZI AL PREMIERULUI pentru FERMIERI!

ANUNȚUL DE ASTĂZI AL PREMIERULUI pentru FERMIERI!

25 februarie 2021 - 18:35

PROGRAM AJUTOR FERMIERI! Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat astăzi că va aloca sume pentru finanțarea unui nou program de sprijinire a fermierilor români.

CALENDARUL DE CARE DEPINDE PLATA ANT, SUBVENȚIA APIA MICĂ!

CALENDARUL DE CARE DEPINDE PLATA ANT, SUBVENȚIA APIA MICĂ!

25 februarie 2021 - 12:50

PLATA APIA CEA MAI AȘTEPTATĂ! Crescătorii români de animale, mai ales cei mici, așteaptă cu nerăbdare ca Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să le achite ajutorul național tranzitoriu, ANT, botezată de ei, subvenția mică. AGROINFO este întrebat de câteva ori pe zi când intră ANT la plată. Pentru că micii crescători nu au priceput de ce APIA nu poate începe plățile aferente anului 2020 deși suntem imediat în martie 2021, le prezentăm calendarul de care depinde plata acestei subvenții.

SUBVENȚIA APIA MARE, SCZ, ACORDATĂ DE LA 5 VACI ȘI DE LA 75 DE OI pentru TINERII CRESCĂTORI!

SUBVENȚIA APIA MARE, SCZ, ACORDATĂ DE LA 5 VACI ȘI DE LA 75 DE OI pentru TINERII CRESCĂTORI!

25 februarie 2021 - 11:58

PROPUNERE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR ZOOTEHNIE. Asociaţia Crescătorilor şi Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (A.C.E.B.O.P.) propune coborârea numărului de animale pentru care se plătește sprijin cuplat zootehnic la 5 capete bovine şi 75 la ovine, pentru tinerii fermieri, şi aplicarea echivalentului zootehnic, adică o subvenţie pe UVM (Unitate Vită Mare) la fel cum există sprijinul pe hectar cu 36 euro, iar crescătorii de animale să fie sprijiniţi pe UVM.

PREȘEDINTE COMISIE AGRICULTURĂ: I-AU MINȚIT PE FERMIERI ÎNTR-UN MOD INCALIFICABIL!

PREȘEDINTE COMISIE AGRICULTURĂ: I-AU MINȚIT PE FERMIERI ÎNTR-UN MOD INCALIFICABIL!

25 februarie 2021 - 10:19

AJUTOARE FERMIERI. Nu știu ce credibilitate mai are domnul Oros în fața cuiva. I-au mințit pe fermieri într-un mod incalificabil. Oamenii nu au mai căutat surse alternative pentru diminuarea pierderilor, la bănci, de exemplu, pentru că au crezut în cele spuse de Oros. Și el a mințit, acuză președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, Adrian Chesnoiu, referindu-se la plata ajutoarelor la secetă promise fermierilor pentru culturile din primăvară, dar care nu au fost incluse în bugetul MADR pentru acest an.

DUPĂ ORDINUL MADR MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRANULUI, URMEAZĂ LEGI!

DUPĂ ORDINUL MADR MAXIM 5 PORCI ÎN GOSPODĂRIA ȚĂRANULUI, URMEAZĂ LEGI!

25 februarie 2021 - 09:19

CREȘTEREA PORCULUI ÎN ROMÂNIA! Ordinul MADR maxim 5 porci în gospodăriile țărănești a fost pus în debzatere de Minsterul Agriculturii pentru a stârni o discuție care trebuie concretizată în legi pentru stabilirea regulilor creșterii porcului în România, în așa fel încât să fie stopată răspândirea pestei porcine africane și să fie relansat acest sector, spune ministrul agriculturii, Adrian Oros. Nu voi ceda în fața samsarilor, avertizează șeful MADR. Ordinul MADR nu a fost deocamdată retras din consultare publică.

UN MILIARD DE EURO pentru PLATA ACESTOR SUBVENȚII APIA!

UN MILIARD DE EURO pentru PLATA ACESTOR SUBVENȚII APIA!

25 februarie 2021 - 07:45

SUBVENȚII APIA 2021-2022. Un miliard de euro este alocat pentru plata subvențiilor APIA acordate fermierilor anul acesta și anul viitor pe măsurile de dezvoltare rurală, Măsura 10 Agro-mediu și climă, Măsura 11 Agricultură ecologică și Măsura 13 Zone care se confruntă cu constrângeri naturale și alte constrângeri specifice. Sunt plățile compensatorii ale fermierilor. Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii, Adrian Oros, marți seara, la Agro TV.

ORDINUL MADR CARE ÎNCURAJEAZĂ FURTUL!

ORDINUL MADR CARE ÎNCURAJEAZĂ FURTUL!

24 februarie 2021 - 23:25

ORDINUL SUBVENȚIILOR APIA 2021-2022. Dan Sergiu Moroșanu, fost coordonator Serviciu Măsuri Specifice APIA Bacău, actualmente pensionar, a transmis către AGROINFO opinia sa de specialist APIA cu privire la modificările făcute peste noapte la proiectul de Ordin MADR pentru stabilirea condițiilor de eligibilitate pentru subvențiile agricole din acest an. În urma modificărilor, a rezultat un Ordin MADR care încurajează furtul, susține specialistul APIA.

SUBVENȚIILE APIA, ACORDATE DOAR PE FACTURĂ ȘI LEGATE DE PRODUCȚIE?

SUBVENȚIILE APIA, ACORDATE DOAR PE FACTURĂ ȘI LEGATE DE PRODUCȚIE?

24 februarie 2021 - 21:35

SUBVENȚII APIA. Propunerea făcută de ministrul agriculturii, Adrian Oros, pentru condițiile care ar trebui impuse la acordarea subvențiilor din agricultură, subvenții pe factură și legate de producție. Așa ar fi evitată fraudarea banilor alocați pentru plata subvențiilor, dar și alte probleme legate de terenurile agricole luate în arendă de fermieri, spune ministrul agriculturii.

DECIZIA DE ASTĂZI A GUVERNULUI pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

DECIZIA DE ASTĂZI A GUVERNULUI pentru PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

24 februarie 2021 - 20:43

ORDONANȚA SUBVENȚIILOR APROBATĂ! Guvernul a adoptat astăzi, în ședință, Ordonanța de Urgență pentru aprobarea schemelor de plăți și a unor instrumente de garantare care se aplică în agricultură în anii 2021 și 2022, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Soluția Syngenta la antracnoza, boală care afectează cultura de pepene verde

Principala problemă din acest an în cultura pepenilor verzi a fost antracnoza, o boală care atacă toate părțile aeriene ale plantei: frunze, fructe şi tulpini. Soluțiile Syngenta pentru controlul atracnozei sunt produse precum Cidely Top și Ortiva Top aplicate în alternanță.

În cultura pepenilor galbeni principala problema a fost mana. Fungicidul Revus are o acţiunea puternică şi persistentă şi asigură un bun nivel de combatere al manei.

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Prietenie

Prietenie
Doi scoţieni se întâlnesc pe stradă. Detalii