Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXPLODEAZĂ NECAZURILE FERMIERILOR ADEVĂRAȚI! OIERII VIN LA BUCUREȘTI!

Publicat: 08 august 2017 - 09:03
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PROTEST! Noi nu ne oprim până la Bruxelles! Facem greva foamei noi, ciobanii din România, în fața Comunității Europene! Spun cu necaz și revoltă oierii. Ei acuză fraudarea fondurilor europene prin acordarea subvenției mari pentru ovine, sprijinul cuplat, pe baza unor documente falsificate, discriminarea în alocarea ajutorului de minimis de un leu pe kilogramul de lână, licitații trucate pentru pășuni. Fermierii au depus deja o petiție la ministrul agriculturii, Petre Daea și l-au anunțat că vin la București.

Oierii i-au dezvăluit ministrului agriculturii, de mai mult timp, ce afaceri oneroase s-ar face cu subvențiile mari din oierit și cu banii pentru pășuni. Corpul de Control al ministrului a verificat, a depistat ilegalitățile și, totuși, nu s-a întâmplat nimic, acuză oierii.ciobanii-si-ministru_b

Plecăm miercuri seara din toată țara, Bihor, Botoșani, de la Făgăraș pleacă un microbuz cu 15 oameni. Nu știu câți vom fi, dar venim să pichetăm Ministerul Agriculturii. Am făcut o petiție cu mai multe probleme. Corpul de Control al ministrului agriculturii a găsit neregulile cu certificatele de origine care se dau pe bandă rulantă și, totuși, berbecuții se vând în draci în continuare deși nu au origine. Joi, dacă ne primește la DIICOT și la DNA mergem să facem un denunț și acolo, spune fermierul Ionică Sterp, oier din Bihor.

Marea durere a oierilor este sprijinul cuplat, singura subvenție cu un cuantum mare acordată pentru ovine. În jurul acestei subvenții ar fi înflorit tot soiul de afaceri oneroase. De la declararea mai mare a numărului de oi deținute până la falsificarea certificatelor de origine pentru berbeci, astfel încât să fie îndeplinită o condiție esențială pentru încasarea banilor europeni. În România, pe hârtie ar fi aproximativ 12 milioane de capete de ovine. Nici 10% din aceste ovine nu au beneficiat de sprijinul cuplat pentru 2016, acuză oierii.

În 2016, au fost 716.000 de oi în controlul oficial al producțiilor (COP) dintre care s-au tăiat 130.000 de oi aproximativ și au rămas undeva la 600.000. Din 12 milioane de oi care sunt pe hârtie, niciun milion de oi nu a intrat la plata sprijinului cuplat. ionica-si-dan-petrescu_bSubvenția a fost plătită la anumiți fermieri, ei au luat peste 100 de lei pe oaie (sprijinul cuplat n.r.), noi restul am luat doar 24 de lei (oierii care nu au animalele înscrise în COP și registrul genealogic al rasei încasează doar ajutorul național tranzitoriu n.r.). S-a dat sprijinul cuplat pentru berbeci care au certificate de origine, dar, de fapt, nu se știe cine e mama, cine e tatăl, etc. Adică, nu au origine, dar culmea, au acte, spune fermierul Ionică Sterp.

(În foto: stânga, oierul Ionică Sterp, dreapta, oierul Dan Petrescu)

Pentru 2017, oierul dezamăgit de ce se întâmplă a renunțat să mai ceară subvenția de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru cele 700 de oi pe care le are. Pentru 20 de lei pe cap de oaie, cât o să fie pentru 2017 ajutorul național tranzitoriu, nu mai vreau să mă las umilit de controalele celor de la ANSVSA și de la APIA, spune oierul.

Alăuri de Ionică Sterp sunt oierii Dan Petrescu, din Argeș, fermierul care, ajuns la limita disperării, a blocat cu turma sa străzile orașului Curtea de Argeș, și oierul Gheorghe Dănulețiu, din Jina, Sibiu, cunoscut sub numele de Ghiță Ciobanul. Cei trei fermieri spun că miercuri seara li se vor alătura câteva zeci de fermieri adevărați, nemulțumiți și ei de afacerile dubioase care s-ar face cu banii europeni pentru oierit. 

Oierii i-au dat deja ministrului agriculturii, Petre Daea, o petiție în care au scris tot ce-i doare. Câteva dintre necazurile care-i macină pe fermieri, scrise în petiție, sunt:

Când se vor lua măsurile necesare stopării fraudării fondurilor europene acordate numai anumitor persoane ca ajutor de minimis pentru animale cu origini certificate, reprezentând Ajutorul Național Tranzitoriu în Zootehnie (ANTZ) și Sprijinul Cuplat (SCZ), fonduri care urmează să fie plătite și în 2017 fără a se constata realitatea datelor din documentele prezentate autorităților?prima-pag-petitie_b

Enumerați instituțiile din România (federații, asociații, persoane fizice, juridice) care au pus în vânzare, în perioada 2016-2017 berbeci de reproducție cu certificate garantate și ce instituții au eliberat și eliberează în continuare documentele necesare privind certificarea raselor?

De ce sunt redevențe exorbitante pentru pășunile scoase la licitație și cine verifică dacă e real numărul animalelor declarate pentru asigurarea încărcăturii pe pășune?

De ce nu sunt prevederi clare și bine definite prin care subvențiile să ajungă la fermierii adevărați, care au animale, și nu la persoane cu funcții publice, care văd animalele numai când e să încaseze subvențiile?

De ce subvențiile pe cap de animal nu sunt stabilite pe criteriul animale productive (preț pentru vânzarea mieilor și a celor opriți pentru reproducție), pentru producția de lapte și produse lactate, pentru a veni în sprijinul crescătorilor?

Neconcordanța datelor privind numărul de animale declarat la mai multe instituții ale statului (ANAF, RNE, APIA și Registrul Agricol) constituie baza unei suspiciuni rezonabile privind fraudarea fondurilor europene, având în vedere faptul că numărul cel mai mare de animale este în Registrul Național al Exploatațiilor, RNE, care nu este controlat de nimeni.

În finalul petiției, oierii anunță că reprezentanții fermierilor adevărați vor fi prezenți pe 10 august 2017 la Ministerul Agriculturii și cer să fie primiți de reprezentanții MADR de la cel mai înalt nivel.

Dacă nu li se vor rezolva punctual necazurile, fermierii sunt deciși să depună plângeri la Direcția Națională Anticorupție (DNA) și o sesizare la Comisia Europeană în care să ceară sistarea subvențiilor acordate fermierilor români, argumentând cu fraudarea fondurilor europene.

Vizualizat: 20846 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

DECIZIE GUVERN PENTRU TINERII FERMIERI!

25 septembrie 2020 - 16:44

50 HECTARE TEREN PENTRU TINERII FERMIERI! Guvernul a adoptat în ședința de joi seara, 24 septembrie 2020, hotărârea prin care tinerii fermieri beneficiază de 50 de hectare de teren agricol, concesionat de la stat, anunță un comunicat MADR, transmis pentru AGROINFO.

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

PLĂȚI APIA! HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN!

25 septembrie 2020 - 13:23

COMUNICAT. În ședința Guvernului din data de 24 septembrie 2020, a fost adoptată Hotărârea privind stabilirea valorii ajutorului financiar în avans pentru depozitarea privată a untului, laptelui praf degresat și a anumitor brânzeturi. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va efectua plata acestor ajutoare în termen de trei luni de la încheierea perioadei de depozitare, anunță un comunicat al Ministerului Agriculturii, transmis pentru AGROINFO.

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

MASCAȚII LA UN OIER ACASĂ! AU RIDICAT CROTALII!

25 septembrie 2020 - 12:47

PERCHEZIȚIE LA UN CRESCĂTOR DE OVINE! Poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice din Botoșani au descins miercuri, 23 septembrie 2020, la imobilele unui crescător de animale din comuna Bălușeni. În urma percheziției, au fost ridicate crotalii noi și uzate. Oierul este bănuit de evaziune fiscală.

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

MINISTRUL OROS: FERME MAI PUȚINE, DAR MAI PUTERNICE!

25 septembrie 2020 - 11:41

PREA MULTE FERME DE SUBZISTENȚĂ! O prioritate a Ministerului Agriculturii, pentru perioada următoare, este: ferme mai puține, dar mai puternice. Din 840.000 de ferme (câte au depus anul acesta cererea pentru subvenții la APIA n.r.), 750.000 sunt ferme de subzistență. Noi trebuie să grăbim procesul de comasare, să avem ferme mai puține, ca număr, dar mult mai puternice, a spus ministrul agriculturii, Adrian Oros.

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

APELUL DISPERAT AL FERMIERILOR ROMÂNI!

25 septembrie 2020 - 09:12

ESTE AMENINȚATĂ INDEPENDENȚA ALIMENTARĂ A ROMÂNIEI. Asociația Fermierilor din România atrage atenția că situația generată de secetă este una extrem de gravă, numărul fermierilor, dar și suprafețele afectate fiind de natură a prefigura un dezastru economic, care finalmente poate pune în pericol independența alimentară a României, susține AFR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

FERMIERI, VERIFICAȚI ASTĂZI DACĂ AVEȚI BANII DE LA APIA ÎN CONTURI!

25 septembrie 2020 - 08:39

VIN BANII DE LA APIA! Transfer de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) către conturile fermierilor români! Anunțul pe care l-a făcut joi seara ministrul agriculturii, Adrian Oros: banii intră în conturile fermierilor începând de astăzi, 25 septembrie 2020.

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

APICULTORI, VERIFICAȚI-VĂ CONTURILE!

24 septembrie 2020 - 20:25

PLATA AJUTORULUI DE MINIMIS! Consilierul personal al ministrului agriculturii, apicultorul Marian Irinei, cunoscut pe Facebook ca Marian Stuparul Oltean, a anunțat astăzi că are semnale de la apicultori din toată țara că a început plata ajutorului de minimis de 25 de lei/familia de albine.
Banii au ajuns deja la mai mulți apicultori.

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

1.200 DE OVINE DUSE LA ABATOR DIN CAUZA SCRAPIEI!

24 septembrie 2020 - 19:48

SCRAPIA, BOALĂ MORTALĂ LA OVINE. Două focare de scrapie la ovine au fost depistate la două ferme din județul Giurgiu. Au fost sacrificate 300 de ovine și alte 900 de ovine vor fi duse la abator pentru sacrificare. Scrapia este o boală mortală, fără leac. De multe ori, acolo unde este descoperit un focar de scrapie, este sacrificată întreaga turmă, iar proprietarul primește despăgubiri.

ȘEFUL APIA, EXPLICAȚII IMPORTANTE PENTRU CRESCĂTORII CARE CER AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO!

ȘEFUL APIA, EXPLICAȚII IMPORTANTE PENTRU CRESCĂTORII CARE CER AJUTORUL DE MAXIM 7.000 DE EURO!

24 septembrie 2020 - 16:14

EXCLUSIV AGROINFO. Data de referință pentru plata ajutorului excepțional de maxim 7.000 euro/fermă, acordat crescătorilor de animale pe Măsura 21, este 1 iulie 2020. Dacă la 1 iulie 2020, am avut în fermă 11 vaci eligibile pentru acest ajutor și acum mai am doar 5, pentru câte vaci primesc ajutorul? Ne-a întrebat un crescător de bovine din județul Maramureș.

DATE EUROSTAT: CÂTE OI SE MAI CRESC ÎN ROMÂNIA!

DATE EUROSTAT: CÂTE OI SE MAI CRESC ÎN ROMÂNIA!

24 septembrie 2020 - 14:33

LOCUL DOI ÎN UE. Anul trecut, în 2019, în România a fost înregistrat un efectiv de 10 milioane de ovine, ceea ce a dus țara noastră pe locul doi în Uniunea Europeană în clasamentul celor mai mari crescători de oi, susțin datele publicate miercuri,23 septembrie 2020, de Eurostat.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Tehnologia Syngenta pentru cultura de tomate

Produsele Syngenta recomandate pentru combaterea bolilor și dăunătorilor la culturile de tomate în spații protejate.
Află ce fungicide și insecticide au fost utilizate cu succes în lotul demonstrativ Syngenta de la Seleuş, Arad.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Chelnerul aleargă la masa unui client: Detalii