SUBVENȚII 2015. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se străduiește să înceapă plata SUBVENȚIILOR în zootehnie. În calendarul de plăți, stabilit până la sfârșitul lunii iunie 2016, ar exista deja marcată această nouă dată pe care și-o asumă APIA pentru plata subvenției pe cap de animal, susțin surse din conducerea Ministerului Agriculturii.
Noul termen asumat de Agenția de Plăți pentru demararea subvențiilor pe care crescătorii de animale le așteaptă cu nerăbdare, dar și cu furie, este 8 iunie 2016.
De miercuri, 8 iunie 2016, APIA își propune să dea startul pentru plata subvențiilor din zootehnie. În acest moment, angajații Agenției de Plăți din toată țara sunt presați să finalizeze introducerea datelor din dosarele depuse pentru subvenții de fermierii români. APIA se străduiește să respecte acest al doilea termen fixat, după ce a ratat primul termen din calendarul plăților, și anume 25 mai 2016.
Agroinfo a fost prima publicație care a dezvăluit că necazul cu plata acestor subvenții își are rădăcinile în campania 2015 de primire a cererilor unice de plată. Centrele județene APIA din toată țara au preluat informațiile din cererile fermierilor pe liste scrise de mână. De ce? Pentru că modulul de zootehnie, parte componentă din Sistemul Integrat de Administrare și Control (IACS) nu era funcțional.
De fapt, contractarea acestui modul s-a făcut abia anul acesta. Florin Faur, directorul general al Agenției de Plăți, a declarat, zilele trecute, pentru Agroinfo, că negocierile cu consorțiul SIVECO-Teamnet Internațional, dezvoltatorul sistemului onformatic, pentru contractarea modulelor au intrat în etapele finale.
Suntem în plin proces de contractare pe ce era necontractat conform cadrului legal și procedural aferent (referire la sistemul informatic cu care APIA efectuează plățile directe către fermieri n.r.). Este corect. Este adevărat, suntem pe etape finale de contractare, declară șeful APIA.
Fermierii așteaptă să primească banii pentru ajutorul național tranzitoriu (ANTZ) și sprijinul cuplat (SCZ) pentru bovine, caprine și ovine.
ATENȚIE! Cuantumul acestor două scheme de plată nu a fost stabilit! Surse APIA susțin că pentru ajutorul național tranzitoriu ar fi ușor de estimat un cuantum, pornind de la suma primită pe cap de animal de fermieri anul trecut. Nu sunt multe exploatații nou înființate în anul 2016, așadar numărul animalelor eligibile la plată nu a crescut cu multe capete. De exemplu, dacă anul trecut fermierii au încasat aproape 500 de lei/cap de vacă de carne ANTZ, anul acesta din sumă se scade 5%. Această schemă de plată se acordă în sistem regresiv. Concret, suma scade cu 5% în fiecare an.
Este doar o estimare. În acest moment, nu ar fi centralizate toate datele referitoare la numărul de bovine eligibile la plată, de ovine și de caprine. Adunarea nu s-ar fi făcut încă la nivel național. Dacă unele județe au comunicat deja aceste informații la APIA centrală, altele ar mai avea de lucru.
În schimb, este cert cuantumul pentru fiecare schemă de plată. Sumele propuse de Ministerul Agriculturii au fost aprobate de Guvernul României, în ședința din 27 mai 2016. Iată banii pregătiți să fie împărțiți fermierilor!
203,15 milioane euro pentru ANTZ. Suma se distribuie astfel:
27,78 milioane euro pentru schema decuplată de producție în sectorul lapte, specia bovine;
116,77 milioane euro pentru schema decuplată de producție în sectorul carne, specia bovine;
58,59 milioane euro pentru schema cuplată de producție, speciile ovine/caprine.
Plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic se acordă fermierilor din sectoarele care au beneficiat de plăți naționale directe complementare în anul 2013.
113,35 milioane euro pentru SCZ. Suma se repartizează astfel:
1,33 milioane euro pentru specia bovine, categoria bivolițe de lapte;
24,5 milioane euro pentru speciile ovine/caprine;
10,5 milioane euro pentru specia bovine, categoria taurine din rase și metișii acestora;
76,99 milioane euro pentru specia bovine, categoria vaci de lapte;
27.000 euro pentru specia viermi de mătase.
Plățile pentru schemele de ajutoare naționale tranzitorii și sprijin cuplat în sectorul zootehnic se fac în lei, la cursul de schimb de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de către Banca Centrală Europeană în data de 30 septembrie 2015.