Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! RĂSTURNARE de SITUAȚIE la SUBVENȚIILE APIA!

Publicat: 08 mai 2018 - 16:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CÂT VOR DA FERMIERII ÎNAPOI DIN SUBVENȚIILE ÎNCASATE! Subvențiile încasate deja de crescătorii de animale pentru anul de cerere 2017 ar putea fi din nou recalculate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). La această oră, APIA nu ar avea o situație clară a animalelor eligibile la plată și cât ar trebui crescătorii de animale să returneze din sprijinul cuplat (SCZ) și din ajutorul național tranzitoriu (ANTZ). S-ar putea ca sumele cerute înapoi fermierilor să fie mai mici.

Încă nu se știe cât vom da înapoi la APIA. APIA a comunicat niște sume, dar chiar le-am atras atenția la APIA să stea un pic liniștiți, să termine cu toate plățile că poate va trebui să ne mai dea bani. Cei care am luat sprijinul cuplat cu suma redusă s-ar putea să primim bani în plus. Noi nu vom lăsa să nu se cheltuie banii și atunci sigur că fermierii care vor avea de dat înapoi, vor avea de dat sume mult mai mici. Aici lucrurile sunt foarte clare și am mai explicat de multe ori. Au fost toți anii ăștia, 2015,2016, în afară de 2017, întotdeauna primeai bani în plus spre finalul campaniei de plăți pentru că erau regularizări.

Nu știu ce s-a întâmplat în acest an, a fost grabă, dar bine că a fost grabă că așa crescătorii de animale au luat bani. Dacă se lua la numărul de animale solicitate în cerere, să se stabilească cuantumul, pentru că în hotărârea de Guvern este foarte clar. Apare suma totală alocată schemei de plată care trebuia împărțită la numărul de animale eligibile. Aici este o chestiune și de regulament european. România a făcut un pic rabat de la regulament, dar nu este un lucru rău pentru că fermierii și-au încasat mai repede banii, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, exclusiv pentru AGROINFO.

Vă reamintim că AGROINFO a anunțat în exclusivitate că APIA a greșit cuantumurile subvențiilor pe cap de animal, iar crescătorii de animale vor trebui să returneze o parte din sprijinul cuplat zootehnic încasat pentru bovine, bivolițe, ovine și caprine, iar crescătorii de bovine și o parte din sumele încasate în contul ajutorului național tranzitoriu. După ce am anunțat noi, APIA a confirmat dezvăluirile AGROINFO într-un comunicat oficial în care a și precizat care sunt sumele pe cap de animal pe care fermierii trebuie să le returneze.

CUANTUM RECALCULAT! DATE OFICIALE APIA!

SPRIJINUL CUPLAT ÎN SECTORUL ZOOTEHNIC
vaci de lapte 401.1809 euro/cap (cca 41 de euro/cap de returnat la APIA)
bivolițe de lapte 173.9233 euro/cap (cca 14 euro/cap)
taurine din rase de carne și metișii acestora 446.5667 euro/cap (cca 73 euro/cap)

AJUTOARE NAȚIONALE TRANZITORIII
ANT 8 - Ajutor Național Tranzitoriu - Schema decuplată de producție, specia bovine - sector carne 86.3629 euro/cap (cca 2 euro/cap de returnat la APIA)


În mod normal, APIA trebuia să stea să instrumenteze toate dosarele, să stabilească animalele eligibile, apoi cuantumul subvenției și apoi să înceapă plățile. Or, ei (APIA n.r.) au dat drumul la plăți, la niște sume cu regularizare ulterioară, care este un lucru foarte benefic pentru fermieri și, bineînțeles, pentru sistemul informatic care nu mai este îngrămădit pentru o perioadă scurtă de timp. Fermierii nu trebuie să se sperie că de mâine trebuie să dea banii înapoi. Nu! Fermierul va fi notificat de APIA cu o sumă de plată și are două posibilități: fie plătește dacă are banii, dacă nu, în campania de plăți aferentă anului 2018, APIA o să-i rețină acei bani cu niște majorări. Așa cum ia de la bancă un credit. Va plăti la APIA o dobândă care nu este de speriat pentru sumele de bani pe care le-a primit. 

Trebuie să înțelegem și faptul că funcționalitățile sistemului informatic de la APIA sunt limitate având în vedere și scandalul cu licitația care nu s-a finalizat. Adică, decât să blocăm un întreg proces și să nu ne fi luat banii (subvențiile n.r.) încă o lună de zile sau o lună și jumătate, am luat banii și acum s-a făcut o eroare.

La SCZ s-ar putea să rămână bani pentru că nici acum nu este clar la APIA câte animale sunt eligibile sau nu pentru că animalele se mișcă. A apărut acea posibilitate de înlocuire a animalelor reformate (sau a animalelor decedate n.r.), de fapt, a apărut de doi ani, dar fermierii nu au uzat de ea. Până nu ajunge dosarul la plată, nu se știe care este cuantumul folosit și atunci o să știm diferența. Fermierii nu trebuie să se panicheze., a adăugat președintele FCBR.

Claudiu Frânc, crescător de animale la rândul lui, spune că în cazul ajutorului național tranzitoriu pentru vacile de carne, agenția de plăți va cheltui mai mulți bani cu recuperarea sumelor decât este diferența pe cap de animal, cerută înapoi fermierilor.

Singura chestie care mă sperie este ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) pentru că acolo discutăm de date istorice și de alte minuni, număr de exploatații noi sunt foarte puține care s-au făcut în 2017 ca să denatureze...Acolo discutăm de 38 de lei pentru trei animale.

Vă dau un exemplu. În Maramureș, sunt 9.680 de dosare pentru recuperare de sume, diferența asta de la SCZ și ANT. Dar pentru SCZ suntem doar o mie și ceva de fermieri, în schimb pentru ANT sunt restul până la 9000, cu trei capete de animale, cu 38 de lei. APIA trebuie să le facă notificare la fiecare, un dosar de 16 pagini! Dacă stai să te gândești mai scumpă e hârtia, și poșta, comunicarea etc.

Și nu mai vorbesc de muncă. Să faci 9.600 de dosare înseamnă blocare de personal în campania de depunere a cererilor și, de fapt, și campania de plăți. Și atunci, le-am spus (celor de la APIA n.r.): domle, lăsați că este timp. Termenul de plată și de regularizare a sumelor este 30 iunie. Avem tot timpul. Terminăm campania de plăți, facem plățile și știm ce avem de dat înapoi, atrage atenția președintele FCBR.

 

Vizualizat: 6407 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ PENTRU VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE!

23 noiembrie 2020 - 21:47

ȘEDINȚĂ DE GUVERN. Ministrul agriculturii Adrian Oros a anunțat, luni seara, într-un briefing susținut la finalul ședinței de Guvern, că a fost adoptată o ordonanță de urgență care modifică legea vânzării terenurilor agricole.

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

DECIZIA GUVERNULUI PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA!

23 noiembrie 2020 - 20:31

ANUNȚ OFICIAL! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, în această seară, la finalul ședinței de Guvern că Ministerul Agriculturii a primit la rectificarea bugetară 1,2 miliarde de lei, sumă din care se va finaliza și plata avansului la subvențiile APIA cuvenit fermierilor pentru anul de cerere 2020.

SCANDAL ÎNTRE ASOCIAȚIILE DIN OIERIT!

SCANDAL ÎNTRE ASOCIAȚIILE DIN OIERIT!

23 noiembrie 2020 - 20:02

PUNCT DE VEDERE. Asociația Județeană a Crescătorilor Montani de Ovine „Dealu Negru" Bistrița-Năsăud, reprezentată de Vasile Turculeț, a transmis la redacția AGROINFO un punct de vedere legat de Ordinul nr.180 al Agenției Naționale pentru Zootehnie și Ministerul Agriculturii, un ordin care a scindat, se pare, oieritul din România în două tabere. Sunt asociații ale crescătorilor de ovine care contestă acest Ordin referitor la genotiparea ovinelor, monta la animalele de fermă, etc. și asociații ale oierilor care-l susțin.

ACUM! ANUNȚUL PRIM-MINISTRULUI ORBAN DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU FERMIERI!

ACUM! ANUNȚUL PRIM-MINISTRULUI ORBAN DESPRE PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU FERMIERI!

23 noiembrie 2020 - 16:43

VIN BANII PENTRU FERMIERI! Prim-ministrul României, Ludovic Orban, a anunțat acum, în deschiderea ședinței de Guvern de astăzi, 23 noiembrie 2020, că a suplimentat banii pentru plățile fermierilor. Premierul a precizat că plățile pentru care a fost nevoie de bani în plus sunt ajutorul de stat la motorina utilizată în agricultură și despăgubirile pe hectar pentru pierderile cauzate de secetă.

USAMV CLUJ: STUDIU PE MII DE CĂPUȘE!

USAMV CLUJ: STUDIU PE MII DE CĂPUȘE!

23 noiembrie 2020 - 16:23

CĂPUȘELE, PERICULOASE PENTRU OM ȘI ANIMAL. Timp de doi ani de specialiștii parazitologi din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca au efctuat un studiu pe mii de căpușe. Studiul a fost coordonat de prof.dr. Andrei Daniel Mihalca, prorector USAMV Cluj. Concluziile studiului au fost comunicate de USAMV Cluj Napoca într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

PLANUL GUVERNANȚILOR DE SALVARE A MICULUI FERMIER ȘI PRODUSULUI ROMÂNESC DIN FERME!

PLANUL GUVERNANȚILOR DE SALVARE A MICULUI FERMIER ȘI PRODUSULUI ROMÂNESC DIN FERME!

23 noiembrie 2020 - 08:48

VÂNZAREA PRODUSELOR DIN FERMELE ROMÂNEȘTI! Problema vânzării produselor românești din fermele din România, sprijinirea micilor fermieri să-și valorifice producția, ar urma să fie rezolvată printr-un program anunțat de ministrul agriculturii Adrian Oros. Sumele alocate pentru acest plan au fost anunțate de europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlamentul European.

FERMELE DIN ROMÂNIA CARE VOR BENEFICIA DE UN AJUTOR DE 550 MILIOANE DE EURO!

FERMELE DIN ROMÂNIA CARE VOR BENEFICIA DE UN AJUTOR DE 550 MILIOANE DE EURO!

23 noiembrie 2020 - 07:36

SUBVENȚII AGRICULTURĂ! În următorul exercițiu financiar, 2021-2027, sunt alocate 550 de milioane de euro care vor fi direcționate sub forma subvențiilor pentru fermele din agricultura ecologică. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală din Parlamentul European.

CUANTUM AJUTOR PENTRU UN TÂNĂR FERMIER!

CUANTUM AJUTOR PENTRU UN TÂNĂR FERMIER!

23 noiembrie 2020 - 07:10

SUMĂ DUBLĂ! Suma acordată pentru un tânăr fermier român care se instalează ca șef de exploatație agricolă crește de la 50.000 de euro, cât este în prezent, la 100.000 de euro. Decizia a fost luată la Bruxelles și este anunțată și de ministrul agriculturii, Adrian Oros, și europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședintele COMAGRI, Parlamentul European.

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ PENTRU FERMA DE FAMILIE ÎN VALOARE DE 200 DE MILIOANE DE EURO!

PLATĂ REDISTRIBUTIVĂ PENTRU FERMA DE FAMILIE ÎN VALOARE DE 200 DE MILIOANE DE EURO!

23 noiembrie 2020 - 06:27

PLATĂ PENTRU FERMA DE FAMILIE! Europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), vicepreședinte COMAGRI, Parlamentul European, a anunțat că, în perioada următoare, ferma de familie va fi subvenționată cu 200 de milioane de euro. Ministrul agriculturii Adrian Oros a declarat că ferma de familie va beneficia de o plată redistributivă.

GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ, SCUTITĂ DE PLATA IMPOZITULUI PE TEREN ȘI CLĂDIRI!

GOSPODĂRIA ȚĂRĂNEASCĂ, SCUTITĂ DE PLATA IMPOZITULUI PE TEREN ȘI CLĂDIRI!

22 noiembrie 2020 - 07:41

LEGE PROMULGATĂ! Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 20 noiembrie 2020, decretul privind promulgarea Legii pentru modificarea și completarea Legii cooperației agricole nr. 566/2004. Astfel, noutatea mare este că gospodăria țărănească poate deveni membră în cooperativa agricolă și să beneficieze de aceleași facilități fiscale ca oricare alt membru, scutiri de la plata impozitului pe teren și clădiri.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Anul 2020 a fost unul dificil din punct de vedere climatic şi pentru Cramele Recaş.

Află cum au gestionat combaterea bolilor și dăunătorilor la vița-de-vie, schema de tratamente include produse sistemice, cât și de contact, cu soluții eficiente împotriva făinării, manei, acarienilor, moliei și putregaiului cenușiu. Gheorghe Iova, directorul general Cramele Recaș apreciază produsele pentru protecția plantelor de la Syngenta şi este mulțumit de eficiența produselor Affirm®, Switch® și Thiovit® Jet, iar anul acesta a remarcat poențialul noilor soluții fungicide Taegro® şi Orondis™ Ultra.

Reporter: Gheorghe Ghișe
Video: Zsolt Tamássy

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6

Bancul zilei

Control

Control
Tatăl controlează caietul feciorului mai mic: Detalii