Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV! RĂSTURNARE de SITUAȚIE la SUBVENȚIILE APIA!

Publicat: 08 mai 2018 - 16:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CÂT VOR DA FERMIERII ÎNAPOI DIN SUBVENȚIILE ÎNCASATE! Subvențiile încasate deja de crescătorii de animale pentru anul de cerere 2017 ar putea fi din nou recalculate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). La această oră, APIA nu ar avea o situație clară a animalelor eligibile la plată și cât ar trebui crescătorii de animale să returneze din sprijinul cuplat (SCZ) și din ajutorul național tranzitoriu (ANTZ). S-ar putea ca sumele cerute înapoi fermierilor să fie mai mici.

Încă nu se știe cât vom da înapoi la APIA. APIA a comunicat niște sume, dar chiar le-am atras atenția la APIA să stea un pic liniștiți, să termine cu toate plățile că poate va trebui să ne mai dea bani. Cei care am luat sprijinul cuplat cu suma redusă s-ar putea să primim bani în plus. Noi nu vom lăsa să nu se cheltuie banii și atunci sigur că fermierii care vor avea de dat înapoi, vor avea de dat sume mult mai mici. Aici lucrurile sunt foarte clare și am mai explicat de multe ori. Au fost toți anii ăștia, 2015,2016, în afară de 2017, întotdeauna primeai bani în plus spre finalul campaniei de plăți pentru că erau regularizări.

Nu știu ce s-a întâmplat în acest an, a fost grabă, dar bine că a fost grabă că așa crescătorii de animale au luat bani. Dacă se lua la numărul de animale solicitate în cerere, să se stabilească cuantumul, pentru că în hotărârea de Guvern este foarte clar. Apare suma totală alocată schemei de plată care trebuia împărțită la numărul de animale eligibile. Aici este o chestiune și de regulament european. România a făcut un pic rabat de la regulament, dar nu este un lucru rău pentru că fermierii și-au încasat mai repede banii, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, exclusiv pentru AGROINFO.

Vă reamintim că AGROINFO a anunțat în exclusivitate că APIA a greșit cuantumurile subvențiilor pe cap de animal, iar crescătorii de animale vor trebui să returneze o parte din sprijinul cuplat zootehnic încasat pentru bovine, bivolițe, ovine și caprine, iar crescătorii de bovine și o parte din sumele încasate în contul ajutorului național tranzitoriu. După ce am anunțat noi, APIA a confirmat dezvăluirile AGROINFO într-un comunicat oficial în care a și precizat care sunt sumele pe cap de animal pe care fermierii trebuie să le returneze.

CUANTUM RECALCULAT! DATE OFICIALE APIA!

SPRIJINUL CUPLAT ÎN SECTORUL ZOOTEHNIC
vaci de lapte 401.1809 euro/cap (cca 41 de euro/cap de returnat la APIA)
bivolițe de lapte 173.9233 euro/cap (cca 14 euro/cap)
taurine din rase de carne și metișii acestora 446.5667 euro/cap (cca 73 euro/cap)

AJUTOARE NAȚIONALE TRANZITORIII
ANT 8 - Ajutor Național Tranzitoriu - Schema decuplată de producție, specia bovine - sector carne 86.3629 euro/cap (cca 2 euro/cap de returnat la APIA)


În mod normal, APIA trebuia să stea să instrumenteze toate dosarele, să stabilească animalele eligibile, apoi cuantumul subvenției și apoi să înceapă plățile. Or, ei (APIA n.r.) au dat drumul la plăți, la niște sume cu regularizare ulterioară, care este un lucru foarte benefic pentru fermieri și, bineînțeles, pentru sistemul informatic care nu mai este îngrămădit pentru o perioadă scurtă de timp. Fermierii nu trebuie să se sperie că de mâine trebuie să dea banii înapoi. Nu! Fermierul va fi notificat de APIA cu o sumă de plată și are două posibilități: fie plătește dacă are banii, dacă nu, în campania de plăți aferentă anului 2018, APIA o să-i rețină acei bani cu niște majorări. Așa cum ia de la bancă un credit. Va plăti la APIA o dobândă care nu este de speriat pentru sumele de bani pe care le-a primit. 

Trebuie să înțelegem și faptul că funcționalitățile sistemului informatic de la APIA sunt limitate având în vedere și scandalul cu licitația care nu s-a finalizat. Adică, decât să blocăm un întreg proces și să nu ne fi luat banii (subvențiile n.r.) încă o lună de zile sau o lună și jumătate, am luat banii și acum s-a făcut o eroare.

La SCZ s-ar putea să rămână bani pentru că nici acum nu este clar la APIA câte animale sunt eligibile sau nu pentru că animalele se mișcă. A apărut acea posibilitate de înlocuire a animalelor reformate (sau a animalelor decedate n.r.), de fapt, a apărut de doi ani, dar fermierii nu au uzat de ea. Până nu ajunge dosarul la plată, nu se știe care este cuantumul folosit și atunci o să știm diferența. Fermierii nu trebuie să se panicheze., a adăugat președintele FCBR.

Claudiu Frânc, crescător de animale la rândul lui, spune că în cazul ajutorului național tranzitoriu pentru vacile de carne, agenția de plăți va cheltui mai mulți bani cu recuperarea sumelor decât este diferența pe cap de animal, cerută înapoi fermierilor.

Singura chestie care mă sperie este ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) pentru că acolo discutăm de date istorice și de alte minuni, număr de exploatații noi sunt foarte puține care s-au făcut în 2017 ca să denatureze...Acolo discutăm de 38 de lei pentru trei animale.

Vă dau un exemplu. În Maramureș, sunt 9.680 de dosare pentru recuperare de sume, diferența asta de la SCZ și ANT. Dar pentru SCZ suntem doar o mie și ceva de fermieri, în schimb pentru ANT sunt restul până la 9000, cu trei capete de animale, cu 38 de lei. APIA trebuie să le facă notificare la fiecare, un dosar de 16 pagini! Dacă stai să te gândești mai scumpă e hârtia, și poșta, comunicarea etc.

Și nu mai vorbesc de muncă. Să faci 9.600 de dosare înseamnă blocare de personal în campania de depunere a cererilor și, de fapt, și campania de plăți. Și atunci, le-am spus (celor de la APIA n.r.): domle, lăsați că este timp. Termenul de plată și de regularizare a sumelor este 30 iunie. Avem tot timpul. Terminăm campania de plăți, facem plățile și știm ce avem de dat înapoi, atrage atenția președintele FCBR.

 

Vizualizat: 6388 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

DECIZIE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA! ACTE PENTRU APIA!

DECIZIE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA! ACTE PENTRU APIA!

23 septembrie 2020 - 08:25

ORDIN MADR PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL. Fermierii care au suferit calamități ale culturilor din cauza unor fenomene naturale izolate (îngheț, inundații, secetă tornade etc.) pentru care nu există un act normativ național prezintă ca acte doveditoare la APIA, alături de înștiințarea cu privire la cazurile de forță majoră și procesul-verbal de constatare a calamității eliberat de primărie, anunță un Ordin MADR, publicat în Monitorul Oficial pe 21 septembrie 2020.

APIA LE ACHITĂ FERMIERILOR SUBVENȚIILE PENTRU ANIMALELE UCISE DE SĂLBĂTICIUNI și pentru TERENURILE DISTRUSE!

APIA LE ACHITĂ FERMIERILOR SUBVENȚIILE PENTRU ANIMALELE UCISE DE SĂLBĂTICIUNI și pentru TERENURILE DISTRUSE!

23 septembrie 2020 - 07:35

ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII! Schimbare de ultimă oră în legislația privind acordarea subvențiilor agricole! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va achita fermierilor subvențiile și pentru animalele ucise de sălbăticiuni sau pentru terenurile agricole care au fost distruse de acestea. Ordinul Ministerului Agriculturii a fost publicat în Monitorul Oficial.

SECRETAR DE STAT MADR: AJUTOR PENTRU FERMA DE FAMILIE PLAFONAT LA 150.000 DE EURO!

SECRETAR DE STAT MADR: AJUTOR PENTRU FERMA DE FAMILIE PLAFONAT LA 150.000 DE EURO!

22 septembrie 2020 - 21:43

SUBVENȚII FERMIERI. Sprijinirea fermei de familie este unul dintre obiectivele pe care le vizează Planul Național Strategic (PNS) 2021-2027, la care lucrează acum Ministerul Agriculturii. Documentul va sta la baza acordării tuturor subvențiilor din agricultura românească. Ajutorul însă va fi plafonat la circa 150.000 de euro, anunță secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru.

HAITELE DE LUPI ATACĂ STÂNELE CARE NU AU CÂINI BUNI DE PAZĂ!

HAITELE DE LUPI ATACĂ STÂNELE CARE NU AU CÂINI BUNI DE PAZĂ!

22 septembrie 2020 - 20:43

NECAZ MARE. O haită de lupi a făcut prăpăd la o stână de oi din Sarasău, județul Maramureș. Sălbăticiunile au sfârtecat 40 de oi, iar crescătorul de ovine spune că alte 150 de oi nu sunt de găsit. Oierii susțin că haitele de lupi ar fi venit din Ucraina și dau atacul la stânele unde nu sunt câini buni de pază. Un oier spune că e scump un câine care poate alunga lupii, dar merită investiția.

LISTA LICEELOR AGRICOLE CARE PRIMESC BANI DE LA MINISTERUL AGRICULTURII!

LISTA LICEELOR AGRICOLE CARE PRIMESC BANI DE LA MINISTERUL AGRICULTURII!

22 septembrie 2020 - 20:18

COMUNICAT MADR. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se află în plin proces de semnare a contractelor de finanțare pentru investiții specifice și asigurarea unor cheltuieli materiale pentru un număr de 56 de licee tehnologice cu profil preponderent agricol. Valoarea totală a finanțării pentru anul 2020 este de 10 milioane lei.

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CELE 50 DE HECTARE PENTRU TINERII FERMIERI!

CE SE ÎNTÂMPLĂ CU CELE 50 DE HECTARE PENTRU TINERII FERMIERI!

22 septembrie 2020 - 13:00

ANUNȚ. Proiectul de hotărâre de Guvern privind atribuirea a maxim 50 de hectare pentru tinerii fermieri care se instalează ca șefi de exploatație agricolă ar putea fi aprobat joi, în ședința de Guvern, a anunțat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru.

CE ANUNȚĂ ACUM UN OFICIAL DIN MADR DESPRE AJUTOARELE PENTRU MICII CRESCĂTORI DE ANIMALE!

CE ANUNȚĂ ACUM UN OFICIAL DIN MADR DESPRE AJUTOARELE PENTRU MICII CRESCĂTORI DE ANIMALE!

22 septembrie 2020 - 11:01

AJUTOARE DE CRIZĂ. Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru, anunță că până la sfârșitul acestei săptămâni va fi elaborat ghidul pentru depunerea cererii la APIA pentru așa-zisele ajutoare de criză acordate crescătorilor de bovine care au subt 91 capete de animale, crescătorilor de ovine și/sau caprine, dar și legumicultorilor. Este vorba despre deja cunoscuta Măsură 21.

MINISTRUL AGRICULTURII DIN UNGARIA SE OPUNE DISPARIȚIEI AJUTORULUI NAȚIONAL TRANZITORIU!

MINISTRUL AGRICULTURII DIN UNGARIA SE OPUNE DISPARIȚIEI AJUTORULUI NAȚIONAL TRANZITORIU!

22 septembrie 2020 - 10:19

SUBVENȚII FERMIERI. Comisia Europeană nu este de acord ca fermierii să primească și anul viitor ajutoarele naționale tranzitorii (ANT). A spus-o clar comisarul european pentru Agricultură, ieri, la Consiliul AGRIFISH, ținut la Bruxelles. În timp ce ministrul român al agriculturii nu a spus nimic despre aceste ajutoare în intervenția sa, ministrul agriculturii din Ungaria s-a opus eliminării lor.

SUBVENȚIE DIRECTĂ PENTRU CARNE DE PORC ȘI DE PASĂRE!

SUBVENȚIE DIRECTĂ PENTRU CARNE DE PORC ȘI DE PASĂRE!

22 septembrie 2020 - 09:14

OFICIAL. Crescătorii de porci și cei de pasăre din România nu beneficiază, la acest moment, de o subvenție directă. Singurul ajutor acordat acestor crescători este plata pentru bunăstarea animalelor. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a solicitat ieri, la Bruxelles, în cadrul Consiliului AGRIFISH, să fie introduse pe lista sprijinului cuplat și carnea de porc și de pasăre.

INTEGRAL INTERVENȚIA MINISTRULUI OROS la BRUXELLES PENTRU SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

INTEGRAL INTERVENȚIA MINISTRULUI OROS la BRUXELLES PENTRU SUBVENȚIILE FERMIERILOR ROMÂNI!

22 septembrie 2020 - 08:47

OFICIAL. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a solicitat în cadrul Consiliului AGRIFISH, desfășurat ieri, la Bruxelles, înlocuirea plafonării subvențiilor pentru fermele mari cu plăți redistributive pentru fermele mici și medii, sprijin cuplat pentru carnea de porc și pasăre, lăsarea la aprecierea României stabilirea unui număr maxim de hectare pentru care să li se acorde tinerilor fermieri sprijinul complementar pentru venit. Toate sunt propuneri pentru noua politică agricolă, 2021-2027. Integral intervenția ministrului Oros!

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Toleranța la virusul petelor de bronz (TSVW) este un criteriu foarte important pentru Florin Pop, legumicultor în Seleuș, județul Arad, atunci când alege hibrizii de tomate pe care îi cultivă. Legumicultorul este fidel hibrizilor Sandoline F1 și Ciciu F1 datorită gustului bun, vigorii plantelor și creșterii nedeterminate, un aspect care îi permite recoltarea eşalonată.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii