Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

EXCLUSIV! RĂSTURNARE de SITUAȚIE la SUBVENȚIILE APIA!

Publicat: 08 mai 2018 - 16:40
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

CÂT VOR DA FERMIERII ÎNAPOI DIN SUBVENȚIILE ÎNCASATE! Subvențiile încasate deja de crescătorii de animale pentru anul de cerere 2017 ar putea fi din nou recalculate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). La această oră, APIA nu ar avea o situație clară a animalelor eligibile la plată și cât ar trebui crescătorii de animale să returneze din sprijinul cuplat (SCZ) și din ajutorul național tranzitoriu (ANTZ). S-ar putea ca sumele cerute înapoi fermierilor să fie mai mici.

Încă nu se știe cât vom da înapoi la APIA. APIA a comunicat niște sume, dar chiar le-am atras atenția la APIA să stea un pic liniștiți, să termine cu toate plățile că poate va trebui să ne mai dea bani. Cei care am luat sprijinul cuplat cu suma redusă s-ar putea să primim bani în plus. Noi nu vom lăsa să nu se cheltuie banii și atunci sigur că fermierii care vor avea de dat înapoi, vor avea de dat sume mult mai mici. Aici lucrurile sunt foarte clare și am mai explicat de multe ori. Au fost toți anii ăștia, 2015,2016, în afară de 2017, întotdeauna primeai bani în plus spre finalul campaniei de plăți pentru că erau regularizări.

Nu știu ce s-a întâmplat în acest an, a fost grabă, dar bine că a fost grabă că așa crescătorii de animale au luat bani. Dacă se lua la numărul de animale solicitate în cerere, să se stabilească cuantumul, pentru că în hotărârea de Guvern este foarte clar. Apare suma totală alocată schemei de plată care trebuia împărțită la numărul de animale eligibile. Aici este o chestiune și de regulament european. România a făcut un pic rabat de la regulament, dar nu este un lucru rău pentru că fermierii și-au încasat mai repede banii, a declarat Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România, exclusiv pentru AGROINFO.

Vă reamintim că AGROINFO a anunțat în exclusivitate că APIA a greșit cuantumurile subvențiilor pe cap de animal, iar crescătorii de animale vor trebui să returneze o parte din sprijinul cuplat zootehnic încasat pentru bovine, bivolițe, ovine și caprine, iar crescătorii de bovine și o parte din sumele încasate în contul ajutorului național tranzitoriu. După ce am anunțat noi, APIA a confirmat dezvăluirile AGROINFO într-un comunicat oficial în care a și precizat care sunt sumele pe cap de animal pe care fermierii trebuie să le returneze.

CUANTUM RECALCULAT! DATE OFICIALE APIA!

SPRIJINUL CUPLAT ÎN SECTORUL ZOOTEHNIC
vaci de lapte 401.1809 euro/cap (cca 41 de euro/cap de returnat la APIA)
bivolițe de lapte 173.9233 euro/cap (cca 14 euro/cap)
taurine din rase de carne și metișii acestora 446.5667 euro/cap (cca 73 euro/cap)

AJUTOARE NAȚIONALE TRANZITORIII
ANT 8 - Ajutor Național Tranzitoriu - Schema decuplată de producție, specia bovine - sector carne 86.3629 euro/cap (cca 2 euro/cap de returnat la APIA)


În mod normal, APIA trebuia să stea să instrumenteze toate dosarele, să stabilească animalele eligibile, apoi cuantumul subvenției și apoi să înceapă plățile. Or, ei (APIA n.r.) au dat drumul la plăți, la niște sume cu regularizare ulterioară, care este un lucru foarte benefic pentru fermieri și, bineînțeles, pentru sistemul informatic care nu mai este îngrămădit pentru o perioadă scurtă de timp. Fermierii nu trebuie să se sperie că de mâine trebuie să dea banii înapoi. Nu! Fermierul va fi notificat de APIA cu o sumă de plată și are două posibilități: fie plătește dacă are banii, dacă nu, în campania de plăți aferentă anului 2018, APIA o să-i rețină acei bani cu niște majorări. Așa cum ia de la bancă un credit. Va plăti la APIA o dobândă care nu este de speriat pentru sumele de bani pe care le-a primit. 

Trebuie să înțelegem și faptul că funcționalitățile sistemului informatic de la APIA sunt limitate având în vedere și scandalul cu licitația care nu s-a finalizat. Adică, decât să blocăm un întreg proces și să nu ne fi luat banii (subvențiile n.r.) încă o lună de zile sau o lună și jumătate, am luat banii și acum s-a făcut o eroare.

La SCZ s-ar putea să rămână bani pentru că nici acum nu este clar la APIA câte animale sunt eligibile sau nu pentru că animalele se mișcă. A apărut acea posibilitate de înlocuire a animalelor reformate (sau a animalelor decedate n.r.), de fapt, a apărut de doi ani, dar fermierii nu au uzat de ea. Până nu ajunge dosarul la plată, nu se știe care este cuantumul folosit și atunci o să știm diferența. Fermierii nu trebuie să se panicheze., a adăugat președintele FCBR.

Claudiu Frânc, crescător de animale la rândul lui, spune că în cazul ajutorului național tranzitoriu pentru vacile de carne, agenția de plăți va cheltui mai mulți bani cu recuperarea sumelor decât este diferența pe cap de animal, cerută înapoi fermierilor.

Singura chestie care mă sperie este ANT (ajutor național tranzitoriu n.r.) pentru că acolo discutăm de date istorice și de alte minuni, număr de exploatații noi sunt foarte puține care s-au făcut în 2017 ca să denatureze...Acolo discutăm de 38 de lei pentru trei animale.

Vă dau un exemplu. În Maramureș, sunt 9.680 de dosare pentru recuperare de sume, diferența asta de la SCZ și ANT. Dar pentru SCZ suntem doar o mie și ceva de fermieri, în schimb pentru ANT sunt restul până la 9000, cu trei capete de animale, cu 38 de lei. APIA trebuie să le facă notificare la fiecare, un dosar de 16 pagini! Dacă stai să te gândești mai scumpă e hârtia, și poșta, comunicarea etc.

Și nu mai vorbesc de muncă. Să faci 9.600 de dosare înseamnă blocare de personal în campania de depunere a cererilor și, de fapt, și campania de plăți. Și atunci, le-am spus (celor de la APIA n.r.): domle, lăsați că este timp. Termenul de plată și de regularizare a sumelor este 30 iunie. Avem tot timpul. Terminăm campania de plăți, facem plățile și știm ce avem de dat înapoi, atrage atenția președintele FCBR.

 

Vizualizat: 6257 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Uzina de carne din Deta

Uzina de carne din Deta

O investiţie sută la sută românească a pus bazele celei mai moderne ferme din România specializate pe creşterea taurinelor de carne. Înscrisă pe societatea Torro Carnextim, aceasta se află în localitatea Deta din judeţul Timiş, unde Marius Garboni, medic veterinar de profesie şi totodată şeful fermei, are în îngrijire un efectiv de aproape 400 de vaci din rasele Limousin şi Angus.

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Ce este curajul...

Ce este curajul...
Întrebare: Ce este curajul? Detalii