MAI MULȚI OIERI VOR SPRIIJINUL CUPLAT! A crescut numărul crescătorilor de ovine care solicită anul acesta sprijinul cuplat, subvenția europeană cu cea mai mare valoare din oierit, suma plătită anul trecut pe cap de animal a fost 25 de euro. Ar fi aproape 3 milioane de oi pentru care s-ar fi bifat sprijinul cuplat în cererea unică de plată depusă, în primăvara acestui an, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).
Odată cu creșterea numărului de ovine pentru care se solicită această subvenție europeană, finanțată din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA), s-a ivit problema banilor. Bugetul ar fi cel de anul trecut, dar numărul ovinelor l-ar depăși cu mult pe cel de anul trecut. Astfel, se pune problema, la nivelul Ministerului Agriculturii, să se facă un transfer de bani de la o altă formă de sprijin cuplat unde se estimează că nu va fi cheltuit tot bugetul.
Acest subiect al transferului de bani, în așa fel încât valoarea sprijinului cuplat pe cap de ovină să fie menținută la nivelul anului trecut sau chiar să crească, a fost discutat marți după-amiaza, 4 septembrie 2018, la ședința pe care crescătorii de ovine din mai multe județe din țară au avut-o la București, la sediul Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ). La ședință era anunțată și prezența ministrului agriculturii, Petre Daea, dar în locul șefului de la Agricultură, a venit secretarul de stat din MADR, Daniel Botănoiu. Unul dintre oierii prezenți l-a întrebat pe secretarul de stat dacă a reușit să facă rost de bani pentru sprijinul cuplat la ovine.
Crescătorii de ovine au declarat la finalul ședinței, exclusiv pentru AGROINFO, că secretarul de stat le-a spus că vor fi transferați bani pentru bugetul sprijinului cuplat la ovine de la o altă schemă de sprijin cuplat din agricultură. Una dintre variantele pe care s-ar merge, și pe care o consideră posibilă secretarul de stat Daniel Botănoiu, este un transfer de bani de la sprijinul cuplat pentru bovine, unde numărul animalelor solicitate la plată ar fi mai mic anul acesta decât anul trecut, la sprijinul cuplat pentru ovine. O altă variantă ar fi un transfer de la sprijinul cuplat din vegetal, de la culturile agricole unde nu sunt accesați toți banii.
Ministerul Agriculturii a decis, pentru acest an, să transfere banii între o schemă de sprijin cuplat și alta. Fermierii sunt anunțați de această decizie în Ordinul ministrului agriculturii, publicat în Monitorul Oficial din 19 februarie 2018. În cazul în care nu este cheltuit în întregime bugetul alocat unei scheme de sprijin cuplat, banii sunt transferați către o altă schemă de sprijin cuplat mult mai accesată de către fermieri. Transferul are ca scop creșterea gradului de absorbție a fondurilor europene.
Sprijinul cuplat este subvenția cu cel mai mare cuantum din zootehnie, care se acordă fermierilor pentru bivolițe de lapte, taurine de carne și metișii acestora, ovine și caprine, vaci de lapte și ultimii pe listă, viermi de mătase.
Cuantumul pentru 2017 a sprijinului cuplat pentru ovine și caprine a fost de 25,0200 euro/cap de animal - 115,0744 lei/cap de animal.
Sprijinul cuplat la ovine se acordă fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii generale:
- solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepția celor din UAT-urile din zona montană definită în anexa 8.2 «Lista zonelor eligibile M10, M11, M13» a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, aprobat prin Decizia Comisiei C (2015)3508/26.05.2015, publicată pe site-ul www.madr.ro, «Informare Măsuri de Mediu şi Climă PNDR 2014-2020», «Ghid-informativ-MMC-zone eligibile.xlsx», pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA. CONTINUAREA AICI. INTEGRAL CONDIȚII SCZ: SPRIJIN CUPLAT OVINE 2018!
Sursa foto:buildingontheword.org