UN COMANDO DE CONTROL LA STÂNĂ! Gheorghe Dănulețiu, cunoscut de toată lumea sub numele de Ghiță Ciobanul, celebru din reclame, crescător de ovine din Jina, județul Sibiu, a fost înconjurat astăzi, 14 decembrie 2017, de reprezentanții mai multor instituții subordonate Ministerului Agriculturii, un adevărat comando constituit pentru verificările fulger făcute certificatelor de origine emise pentru berbecii de rasă. AGROINFO este singura publicație care a asistat la aceste verificări.
Joi dimineața, la ora 10, în apropiere de stâna pe care o are crescătorul de ovine în localitatea Brebi, din județul Sălaj, din mai multe mașini au coborât reprezentanții mai multor instituții din MADR, Agenția Națională de Zootehnie, Direcția Agricolă, Direcția Sanitară Veterinară, medicul veterinar concesionar, reprezentanții Asociațiilor Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara și Păstorul Crișana Arad, deținătoarele registrului genealogic pentru rasa Țurcană. O comisie în toată regula, formată urgent, cu scopul verificării certificatelor de origine eliberate pentru berbecii de rasă.
E vorba de a verifica dacă datele din certificatele de origine corespund cu animalele din teren. Verificarea se face la crescătorii de ovine care au cumpărat berbeci cu certificate de origine. Este formată o comisie din mai mulți specialiști, din oficiile județene, din Centrul Regional 6 Nord Vest, împreună cu medicii veterinari, cu direcțiile agricole, să facem această verificare, inclusiv se face evaluare fenotipică și se trage sânge pentru testul ADN, sânge care se trimite la laborator la București. Testul ADN va arăta paternitatea. Dacă acești berbeci provin din tații care sunt trecuți în certificatele de origine. Am fost în Maramureș, în Satu Mare, mergem la Bistrița, a declarat, în timpul verificărilor, dr.ing. Ioan Mihalca, șef Serviciu Centrul Regional Zonal 6 Nord Vest, exclusiv pentru AGROINFO.
Ghiță Ciobanul a cumpărat 15 berbeci din rasa Țurcană de la un crescător de ovine din județul Timiș, toți cu certificate de origine. Pentru control, oierul i-a adus într-o remorcă pe care a parcat-o lângă șosea pentru a-i fi mai ușor comisiei să evalueze animalele și medicilor veterinari să le preleveze probe de sânge. Fiecare berbec a fost coborât din remorcă și cântărit din ochi. Ăsta cam câte kilograme are? 48 de kg, 50 de kg. Berbecilor li s-au dat note, pentru conformație, vârstă, caracteristici ce țin de rasă, de la 1 la 10, și pentru lână, de la 1 la 4, iar pe lângă probele de sânge pe care medicii veterinari le vor trimite la laboratorul din București, au fost prelevate și probe de sânge pentru eprubetele-martor. Aceste eprubete-martor vor fi trimise la un laborator independent. Probele de sânge luate de la berbeci de comisie vor fi congelate, ne-a explicat medicul veterinar, și trimise prin FAN Courier la laboratorul din București.
VIDEO AICI CU VERIFICĂRILE LA CARE A FOST SUPUS GHIȚĂ CIOBANUL!
Ce se întâmplă? Crescătorii de ovine Ghiță Ciobanul, Dan Petrescu din Curtea de Argeș și Ionică Sterp din Bihor, care-și spun ciobani adevărați pentru că provin din familii vechi de oieri, acuză de mai mult timp că există pe piață certificate de origine suspectate a fi false, emise pe bandă rulantă pentru așa-zișii berbeci de rasă, cu scopul încasării subvenției pentru ovine cu cea mai mare valoare, sprijinul cuplat zootehnic. Valoarea acestei subvenții este de 25 de euro/cap de ovină pentru anul 2017, o sumă care o depășește cu mult pe cea încasată de oierii români în contul ajutorului național tranzitoriu din zootehnie, ajutor plătit de la bugetul de stat. Valoarea acestui ajutor ajunge undeva la 20-22 de lei/cap de animal/an.
Deși acuzațiile au fost lansate în spațiul public de cei trei fermieri din vara lui 2017, formarea comisiei de control a fost dispusă de Lelior Iacob, directorul Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ), în data de 11 decembrie 2017. Adică, exact la câteva zile de la întoarcerea de la Bruxelles a lui Ghiță Ciobanul și a celorlalți doi oieri.
Sătui să bată pe la ușile instituțiilor din România, Ministerul Agriculturii, Guvern, etc. cei trei ciobani au luat calea Bruxellesului. AGROINFO i-a însoțit la instituțiile europene, Parlamentul European, OLAF, organizația antifraudă, și DG Agri din Comisia Europeană, unde oierii, oameni simpli, și-au spus toate necazurile. Cât de nedrept sunt împărțite milioanele de euro venite în România pentru plata sprijinului cuplat la ovine, cum această subvenție ar fi direcționată doar spre anumite buzunare și nu s-ar mai ține seama de scopul pentru care este acordată, acela de ameliorare a raselor de ovine, cum sunt fraudate fondurile europene cu complicitatea unor funcționari din Ministerul Agriculturii și cum sunt trucate licitațiile pentru pășuni. Ca să vedeți care este cronologia evenimentelor, vă spunem că oierii s-au întors de la Bruxelles pe data de 7 decembrie, iar pe 11 decembrie, directorul ANZ a dispus formarea unei comisii care să controleze certificatele de origine ale berbecilor. Nu ale tuturor berbecilor din țara asta, ale celor care au fost cumpărați, atenție, din ajutoarele de minimis.
AGROINFO a intrat în posesia documentului, prin care conducerea ANZ dispune acest control. Ce scrie în acest act semnat de directorul ANZ?
Având în vedere prevederile HG 873/2014 privind achiziționarea de către producătorii agricoli de berbeci de reproducție și de juninci din rase specializate și HG 638/2016 privind aprobarea schemei "Ajutor de minimis pentru achiziționarea de către producătorii agricoli de berbeci/țapi de reproducție din rase specializate" vă comunicăm necesitatea de a desemna un reprezentant al asociației dumneavoastră care să participe, în perioada 13-15 decembrie 2017, alături de Comisia constituită din reprezentanți ai ANZ, DAJ și DSV din județele Maramureș, Sălaj, Bistrița Năsăud și Satu Mare.
Constituirea Comisiei are drept scop verificarea la fața locului a berbecilor achiziționați prin programale de minimis în ceea ce privește corespondența dintre datele rezultate în urma controlului la fața locului privind originea și performanța individului și datele înscrise în Certificatele de Origine ale acestora.
Deci, ANZ a dispus o verificare a berbecilor cumpărați prin programele de minimis. Ce este suspect aici? Ghiță Ciobanul nu a beneficiat de ajutor de minimis și nu a cumpărat berbecii printr-un program de minimis, finanțat de Ministerul Agriculturii. I-a cumpărat din banii lui, fără să beneficieze de un ajutor de minimis. Așadar, pe lista crescătorilor de ovine care au cumpărat berbeci de rasă, plătind cu ajutorul de minimis, a fost inclus și Ghiță Ciobanul. Cum au fost aleși crescătorii de ovine care să fie supuși controalelor? AGROINFO a aflat că din fiecare județ a fost ales un singur crescător de ovine care să fie supus verificărilor. Cum s-a făcut această alegere? S-au pus bilețele cu numele fermierilor într-o căciulă și s-a extras "câștigătorul"?
Se ia un crescător la întâmplare, nu preferențial, ne-a declarat ing. Ioan Stoicoi, responsabilul cu supracontrolul la Registrul genealogic pentru rasa Țurcană, deținut de Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, membru în comisia de control.
AGROINFO: Și totuși, cum alegeți crescătorul de ovine care urmează să fie verificat?
IOAN STOICOI: La întrebarea asta ar răspunde mai bine președintele de comisie, că el ne duce. Noi facem doar control tehnic.
AGROINFO: Deci, crescătorii de ovine îi alege altcineva?
IOAN STOICOI: Da, da, nu noi. Am fost convocați în comisie și mergem. Un crescător din Baia Mare, un crescător din Satu Mare și mergem și în Bistrița la un crescător, așa cum am venit aici.
AGROINFO: Și cum l-ați ales din tot județul Sălaj tocmai pe Ghiță Ciobanul? El e cel mai cunoscut sau cum? Sau pentru că a fost omul la Bruxelles și ați spus: ia să vedem ce a făcut omul pe la Bruxelles?
IOAN STOICOI: Nu avem nimic cu domnul Ghiță, din punctul meu de vedere. Știți ce? Nu l-am găsit, din ce am discutat cu dânsul până acum, a fi rău intenționat. Că sesizează niște probleme, acum nu le putem noi ști că toate sunt așa până nu sunt verificate. Ce putem noi ști ce zice?! Poate veni unul acum să spună: vezi că acolo face ceva nu știu care. Nu putem noi să spunem că zice adevărul. Ce-i în mână nu e minciună. Se vede, omul a cumpărat, a dat banul, se vede marfa, omul e nemulțumit că nu a găsit o marfă mai corespunzătoare, care să-i dea satisfacție în ceea ce face.
Și acum, țineți-vă bine! Ce s-a descoperit după verificarea berbecilor cumpărați de Ghiță Ciobanul de la un crescător de ovine care, se pare, că ar fi membru în Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara?
DATE SUSPECTE!
1. Toți cei 15 berbeci figurează în Registrul Național al Exploatațiilor (RNE), în evidența medicului veterinar, născuți în aceeași dată, 30 martie 2016. ATENȚIE! Pe certificatele lor de origine sunt trecute alte date de naștere. Unii sunt născuți în februarie, alții în ianuarie, etc.
2. Crotaliile lor sunt numerotate în ordine, cu numere consecutive, de exemplu, de la 1 la 15. ATENȚIE! Ghiță Ciobanul ne-a spus că i-a ales la întâmplare din turmă atunci când i-a cumpărat. Nu i-a ales în așa fel încât crotaliile lor să fie numerotate în șir, consecutiv. Ar fi fost neobișnuit să facă astfel de alegere.
3. Berbecii nu au vârsta de doi ani, așa cum s-a notat în timpul controlului. În evidențe, toți cei 15 berbeci au vârsta de 21 de luni, deci sub doi ani.
S-ar părea că această verificare, să-i spunem cu țintă, nu face altceva decât să vină și să confirme dezvăluirile făcute de cei trei ciobani care au îndrăznit să meargă la Bruxelles.
Acest control ar fi egal cu zero, este făcut degeaba, consideră specialiștii în zootehnie. Verificarea originii berbecilor se face, spun specialiștii cu vechime de peste 35 de ani în meserie, în momentul în care animalele sunt tunse prima oară.
Inserăm și Nota de control încheiată în urma verificării celor 15 berbeci din rasa Țurcană. Acest act conține și componența comisiei de control. Ce s-a constatat? Berbecii nu au fost înscriși în COP (controlul oficial al performanțelor n.r.). Toți berbecii au certificate de origine eliberate de Registrul de rasă. Berbecii nu au fost autorizați pentru montă naturală dirijată în Campania de montă 2017, întrucât proprietarul exploatației nu a solicitat. Starea de întreținere a berbecilor este bună chiar dacă ei sunt imediat după perioada de montă. Reprezentanții Registrului de rasă au efectuat bonitarea a unui număr de 15 capete de berbeci.
Vă reamintim că fermierii care nu au ovinele înscrise în COP și în cărțile de rasă pot să încaseze sprijinul cuplat pentru ovine dacă dețin un berbec de rasă pentru reproducție, cu certificat de origine, la 35 de femele ovine.