LUPTA CELOR TREI CIOBANI ROMÂNI CARE AU MERS PÂNĂ LA BRUXELLES DĂ REZULTATE! Premieră pentru România,trei ciobani români au avut curajul să meargă anul trecut, în decembrie, până-n inima Europei, la Bruxelles, unde au spus instituțiilor europene păsurile lor, tot ce se întâmplă cu banii pentru subvenția europeană la ovine. Memoriile depuse la Comisia Europeană, la Parlamentul European, la OLAF care investighează fraudele cu bani europeni, nu au rămas fără răspuns. Cei trei oieri au primit un document de la Bruxelles. AGROINFO deține acest document în exclusivitate.
Fermierii Gheorghe Dănulețiu, cunoscut din reclame sub numele de Ghiță Ciobanul, din Sibiu, Dan Petrescu din Curtea de Argeș și Ionică Sterp din Bihor sunt cei trei oieri care au rupt tăcerea la Bruxelles. Dacă până acum, niciun fermier român nu a îndrăznit să bată la ușile Bruxelles-ului, ca să-și spună opinia despre cum se împart subvențiile europene, să-și ceară drepturile și să vină cu propuneri pentru ce se va întâmpla cu banii pentru fermierii români, cei trei au spart gheața. Prezența lor la Bruxelles, la Parlamentul European, la Direcția pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală, DG Agri, din Comisia Europeană, la OLAF, instituția care investighează fraudele cu bani europeni, a fost o premieră, care anunță să schimbe multe.
Bruxelles, decembrie 2017. De la stânga la dreapta, Ionică Sterp, Gheorghe Dănulețiu sau Ghiță Ciobanul și Dan Petrescu
După pasul îndrăzneț și fără precedent al celor trei ciobani români, parte mare a crescătorilor de ovine din România s-a alăturat luptei acestora. Au fost însă și voci care au spus, și spun și acum, că oierii au tulburat apele și că riscul este ca oieritul din țara noastră să rămână fără cea mai mare subvenție care se acordă la ovine, sprijinul cuplat. Aceste voci din oierit au insistat că poate altfel ar fi trebuit făcută treaba ca să fie toată lumea mulțumită și Bruxelles-ul să nu știe ce se întâmplă, de fapt, cu banii trimiși ca ajutor pentru turmele de mioare. Cu alte cuvinte, ar fi trebuit trecut totul sub tăcere. Când se așterne tăcerea însă riscul mare este ca lucrurile să fie perpetuate, în același mod defectuos, ca până acum, să nu se schimbe nimic.
Ce au spus cei trei ciobani români la Bruxelles?
Ciobanii, care-și spun adevărați, pentru că se ocupă de oierit din tată-n fiu, nu mai vor un sistem nedrept de împărțire a subvențiilor pentru oierit, unde banii mulți ar fi obținuți chiar pe baza unor false certificate de origine pentru animale.
Concret, vor ca oieritul din România să fie croit altfel, sănătos, să ajungă la subvenții importante, cum este sprijinul cuplat pentru ovine, și cei mulți, nu doar o mână de oieri, să existe un laborator de genotipare, care să ateste rasa unui berbec, nu să stea unii cu crotaliile în buzunare și atunci când vrei să cumperi un animal de rasă bonitarea (confirmarea rasei) să se facă pe loc, după o scurtă cântărire din ochi, iar certificatul de origine să fie fals, o chestiune care intră în sfera penală. Vor transparență din partea autorităților române, a Ministerului Agriculturii, a Agenției Naționale de Zootehnie și le cer să publice date despre fermele de ovine care beneficiază de subvenții și de ajutoare de minimis, să se publice lista cu crescătorii de ovine care au beneficiat de ajutoare de minimis pentru cumpărarea berbecilor de rasă și lista celor care au vândut berbeci de rasă.
Crescătorii români de ovine au fost ascultați cu atenție și tratați cu respect și la Direcția Generală pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală (DG Agri) din Comisia Europeană, la Parlamentul European și la OLAF, Biroul European Antifraudă, unde se înregistrează anual 1.500 de reclamații care vizează fraude cu banii europeni alocați agriculturii.
Legat de sprijinul cuplat, subvenția în jurul căreia se învârt toate în oierit, cei trei oieri i-au spus coordonatorului pentru plățile directe din DG Agri, Comisia Europeană, cu care au avut întâlnire, că sprijinul cuplat pentru ovine, cea mai mare subvenție din zootehnie, nu este distribuit corect, că acest sprijin cuplat este legat de controlul oficial al performanțelor, deși nu ar trebui să fie. Printre altele, funcționarii DG Agri i-au întrebat pe cei trei crescători de ovine: de ce niciun fermier român nu a trimis propuneri înainte de instituirea unei scheme de plată, subvenție, din agricultură? România este singura țară din Europa de unde nu se trimite la Bruxelles nicio propunere făcută de fermieri în ce privește subvențiile.
Cert este că decizia celor trei ciobani de a merge până-n inima Europei să-și plângă necazurile a fost luată după ce au bătut în repetate rânduri la ușa ministrului agriculturii, Petre Daea, la ușa prim-ministrului și chiar a președintelui României. Dacă la memoriile depuse în țară, la instituțiile statului, la cei abilitați să schimbe ceva au rămas în coadă de pește, fără un răspuns concret, Bruxelles-ul tratează cu seriozitate plângerile ciobanilor români și a decis să ancheteze ce se întâmplă cu fondurile europene pentru oierit, cu subvenția europeană acordată pentru ovine.
Documentul primit de la Bruxelles de cei trei oieri, Ghiță Ciobanul, Ionică Sterp și Dan Petrescu, a ajuns în posesia AGROINFO. Ce răspuns le-a dat Bruxelles-ul celor trei ciobani români?
Comisia pentru petiții consideră petiția admisibilă întrucât subiectul acesteia se încadrează în domeniile de activitate ale Uniunii Europene în conformitate cu Regulamentul de procedură al Parlamentului European.
Comisia a solicitat Comisiei Europene să efectueze o anchetă preliminară asupra diferitelor aspecte ale problemei, pe baza informațiilor prezentate de dumneavoastră.
Comisia va continua examinarea petiției dumneavoastră de îndată ce va intra în posesia informațiilor necesare.
Comisia a considerat în plus că problemele semnalate în petiția dumneavoastră ar trebui supuse, de asemenea, atenției comisiei Parlamentului European, în al cărui domeniu de activitate se încadrează și, în consecință, a decis să o transmită Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală spre informare.
Vă voi informa la momentul oportun cu privire la eventualele măsuri luate în privința petiției dumneavoastră.
Documentul este semnat de Cecilia Wikstrom, președinta Comisiei pentru petiții, Bruxelles și a fost expediat către România în iunie 2018.