CRESCĂTORII DE OVINE CER LĂMURIRI! Au fost atât de multe dezbateri publice despre cea mai mare subvenție din zootehnie, sprijinul cuplat, despre berbecii de rasă, dar fără certificate de origine, berbeci de rasă cu certificate de origine încât crescătorii de ovine vor să renunțe la această subvenție pentru că nu sunt lămuriți pentru care berbeci pot să încaseze, până la urmă, acești bani în 2018. AGROINFO a recepționat necazul oierilor și limpezim lucrurile cu cei de la Agenția Națională de Zootehnie (ANZ).
Crescătorii români de ovine nu știu dacă vor mai încasa și în 2018 sprijinul cuplat pentru berbeci care sunt înregistrați în registrul genealogic, dar nu au certificate de origine, sau vor lua banii doar pentru berbecii rasă pură, care au certificate de origine. Mulți dintre oieri se lasă păgubași și nu mai vor să-și înscrie animalele în controlul oficial al performanțelor (COP), primul pas pentru înscrierea în registrul genealogic.
În primul rând, trebuie să lămurim că registrul genealogic conține două secțiuni: secțiunea principală și secțiunea suplimentară. Pe scurt și pe înțelesul tuturor, berbecii înscriși în secțiunea principală sunt berbeci de rasă pură cu certificate de origine. Berbecii înscriși în secțiunea suplimentară fac parte dintr-o rasă, dar nu au certificate de origine. Sprijinul cuplat se încasează atât pentru berbecii înscriși în secțiunea principală a registrului, cât și pentru cei înregistrați în secțiunea suplimentară.
Și, totuși, o diferență există și încă una mare. Un berbec de rasă cu certificat de origine vă aduce sprijinul cuplat și pentru alte 35 de femele ovine care nu sunt înscrise în registrul genealogic.
Explicațiile vi le dă Mîndruța Mitru, șef Serviciu Patrimoniu Zoopastora, în cadrul Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ).
Ca să-și încaseze crescătorii de ovine sprijinul cuplat pentru femele ovine neînscrise în registrul genealogic, acestea trebuie să fie partenere de montă cu berbeci cu certificate de origine. Singura dovadă pe care o prezintă pentru acest berbec este certificatul de origine.
Berbecii care nu au certificate de origine nu sunt înscriși în registrul genealogic, se numește înregistrare. Registrul genealogic are o secțiune principală în care sunt animalele reproducătoare de rasă pură, adică cu părinți și bunici cunoscuți, și o secțiune suplimentară care este ajutătoare ca să ajungă animalele acolo sus, descendenții lor să ajungă acolo sus (în secțiunea principală a registrului n.r.) au trecut prin secțiunea suplimentară. Le poți monitoriza performanțele și evidența originii și ca descendența lor la a doua generație, la a treia generație să poată fi înscrisă în secțiunea principală, declară Mândruța Mitru, exclusiv pentru AGROINFO.
Care este condiția obligatorie ca ovinele femele neînscrise în registrul genealogic să beneficieze de SCZ?
Sprijinul cuplat se acordă pe două scheme. Se acordă pentru toate femelele și masculii înscriși/înregistrați într-un registru genealogic, asta înseamnă toate animalele cuprinse în lucrările de ameliorare, și secțiunea principală și secțiunea suplimentară a registrului genealogic, și se mai acordă pentru femele ovine neînscrise în registrul genealogic, dar care fac dovada că vor fi montate cu masculi cu certificat de origine. (Raportul este de un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine neînscrise în registrul genealogic n.r.)
Toate animalele care sunt în registru genealogic sunt purtătoare de SCZ, fie că sunt în secțiunea principală, fie că sunt în secțiunea suplimentară. Pentru ca femelele din afara programului de ameliorare să fie purtătoare de SCZ trebuie să facă dovada că se montează cu masculi cu certificate de origine. Deci, crescătorii de ovine trebuie să înțeleagă un lucru. Pot să ia banii (subvenția APIA n.r.) dacă au animalele înscrise în registrul genealogic și mai pot să ia bani pentru femele (neînscrise în registrul genealogic n.r.) numai dacă au masculi cu certificate de origine.
E simplu. Ori ai berbeci cu certificate de origine, ori ești înscris tu în lucrările de ameliorare și faci tu parte din programul de ameliorare și ai tu toate animalele în registru. Dacă nu ești tu (crescător de ovine n.r.) în programul de ameliorare, atunci numai berbeci cu certificat de origine, adaugă Mândruța Mitru.
CONDIȚIE OBLIGATORIE CARE TREBUIE ÎNDEPLINITĂ PÂNĂ LA DATA DE 1 SEPTEMBRIE 2018!
Potrivit Ghidului APIA, berbecii pentru care se solicită SCZ trebuie să fie înscriși în Registrul Genealogic al rasei, până în data de 1 septembrie 2018 inclusiv.
- efectivul de femele ovine înscrise în Registrul Genealogic al rasei pentru care se solicită SCZ trebuie să respecte raportul de sexe de minim un berbec înscris în Registrul Genealogic, al aceleiași rase, la 35 de femele ovine (condiţia de eligibilitate trebuie să fie îndeplinită până la data de 1 septembrie 2018 inclusiv);
- efectivul de femele ovine neînscrise într-un Registru Genealogic pentru care se solicită SCZ trebuie să respecte raportul de sexe de minim un berbec cu certificat de origine la 35 de femele ovine (condiţia de eligibilitate trebuie să fie îndeplinită până la data de 1 septembrie 2018 inclusiv)
ALTE CRITERII DE ELIGIBILITATE PENTRU SPRIJINUL CUPLAT OVINE
SCZ se acordă fermierilor activi care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii generale:
- solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 150 şi 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, cu excepția celor din UAT-urile din zona montană definită în anexa 8.2 «Lista zonelor eligibile M10, M11, M13» a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014-2020, pentru care se solicită SCZ pentru un efectiv cuprins între 60 și 500 de capete femele ovine şi/sau berbeci, inclusiv, pe beneficiar, în exploataţii cu cod ANSVSA, care îndeplinesc cumulativ următoarele condiţii:
- animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci, au vârsta de minimum un an la data de 31 martie a anului de solicitare;
- animalele din exploataţie pentru care beneficiarul solicită SCZ ovine, au vârsta de maximum 8 ani pentru ovine femele, respectiv 6 ani pentru berbeci, la data-limită de depunere a cererii unice de plată, fără penalizări;
- efectivul de animale pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci trebuie să fie identificat şi înregistrat în RNE la data depunerii cererii unice de plată, dar nu mai târziu de prima zi a perioadei de reţinere,
- animalele pentru care se solicită SCZ ovine femele şi/sau berbeci, trebuie să fie menţinute/menţinuţi până la data de 23 august 2018 inclusiv (finalul perioadei de reținere), în exploataţia/exploataţiile cu cod ANSVSA menţionată/menţionate în cerere și/sau în exploatațiile cu cod ANSVSA deținute de solicitant și/sau în exploatațiile asociaţiilor/cooperativelor/grupurilor de producători în care animalele au fost transferate temporar pentru păşunat;
- să deţină registrul individual al exploataţiei, completat în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 21/2004.
Solicitanţii cu un efectiv mai mare de 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci beneficiază de SCZ calculat la nivelul a maximum 500 de capete de femele ovine şi/sau berbeci.