KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! BANI PREGĂTIȚI pentru FERMELE DE OVINE DE ELITĂ! O NOUĂ ȘEDINȚĂ LA ANZ PE 15 FEBRUARIE!

Publicat: 05 februarie 2019 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚIE DOAR PENTRU OI DE RASĂ PURĂ! Este confirmat deja oficial că se pregătește o nouă formă de sprijin financiar pentru fermele de ovine din România. Agenția Națională de Zootehnie, la insistențele AGROINFO, a transmis un comunicat media care conține și aceasta informație. A fost unul dintre subiectele discutate, în ședința din 31 ianuarie 2019, cu asociațiile care dețin registrele genealogice. Ce condiție obligatorie trebuie să îndeplinească  ovinele pentru care fermierii vor primi sprijin?

În ședința din 31 ianuarie 2019, organizată la Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) cu asociațiile care conduc registrele genealogice la rasele de ovine și caprine, s-a discutat și de o nouă formă de sprijin financiar pentru crescătorii de ovine și/sau caprine. Atenție, însă! De acești bani vor beneficia doar animalele de rasă pură, crescute în fermele de elită.  Asociațiile crescătorilor de ovine și caprine care dețin registrele genealogice ale raselor trebuie să vină cu propuneri până în data de 28 februarie pentru a fi inițiat un act normativ care să prevadă criterii de nominalizare și funcționare a fermelor de elită, ne informează ANZ.

Va fi o sumă pe cap de animal de rasă pură? Cum se va concretiza acest nou sprijin financiar?  Care este condiția obligatorie pentru obținerea banilor?

AGROINFO a discutat, în exclusivitate, cu reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine care au participat la ședința din 31 ianuarie de la ANZ. Decizia acordării unui sprijin financiar ar fi fost luată la insistențele crescătorilor care au ferme de elită, animale de rasă pură.

Urmează în cadrul asociației noastre să avem o ședință și să punem la punct datele care trebuie transmise la ANZ. Deocamdată nu s-a luat nicio hotărâre. Nici dânșii (reprezentanții ANZ n.r.) nu știau exact despre ce este vorba. Pe data de 15 februarie avem din nou o întâlnire la ANZ, să stabilim mai multe chestii ce au mai rămas de stabilit și acolo o să urmeze exact să vedem ce și cum.

Nu s-a vorbit de nicio sumă. La insistențele noastre, pentru cei care o să producem material de elită. Acolo necesită alte costuri ca să produci aceste animale cu valoare genetică ridicată. Noi, ca să producem aceste animale, avem costuri. Nu se produc așa. Deci, animalele astea nu trebuie să mai meargă în turmă, nu trebuie să mai meargă la păscut, trebuiesc furajate în fermă, trebuie un alt regim, trebuie montă dirijată, multe și multe, iar noi trebuie să avem o discuție cu membrii asociației noastre, să stabilim exact (propunerea pe care o vor face la ANZ n.r.).

Dar v-am spus, nu e stabilită nicio sumă, nu se știe nimic deocamdată. Sigur trebuie (un sprijin financiar n.r.) pentru că, dacă nu ne susține nimeni, nu o să putem să facem așa muncă voluntară la infinit. Că atunci produc, fac carne și dau carne și sărutmâna, nu mai am nicio obligație. Pentru ce atâta bătaie de cap cu teste ADN și câte și mai câte ni se cer astăzi, tatuaje și măsuri, etc. Eu vă spun sincer, la copiii mei nu am atâtea teste și analize câte am la animale, a declarat Valentin Artimon, președintele ASOCIAȚIEI CRESCĂTORILOR DE OVINE ȘI CAPRINE 2003, CĂLĂRAȘI.

Asociația condusă de Valentin Artimon deține registrul genealogic al rasei de ovine Île de France. Crescătorul ne spune că rasa este pentru carne, iar în România sunt 3.000 de ovine mame din această rasă și aproximativ 8 exploatații în toată țara.

Au mai rămas lucruri de stabilit și cu programul de screpie (boala mortală, fără leac care ucide ovinele și aduce pagube serioase oierilor n.r.). ANZ a adus un aparat la laborator care să facă analize pentru depistarea screpiei. Deci, am stabilit o nouă întâlnire pe data de 15 februarie în care se vor discuta lucrurile care au rămas de discutat. S-a vorbit de un sprijin, dar nu s-a vorbit de o sumă, mai spune fermierul.

ANZ precizează , în comunicatul media, că este o formă de sprijin financiar. Deci, bănuim că este vorba despre bani.

Probabil, ne-or da un voucher că tot se poartă, glumește oierul.

Inginerul Titi Dănuț Beznea, reprezentantul ASOCIAȚIEI CRESCĂTORILOR DE OVINE ȘI CAPRINE TELEORMAN, care deține registrul genealogic pentru rasa de ovine Cap Negru de Teleorman, prezent, de asemenea la ședința ANZ din 31 ianuarie, ne spune că sprijinul financiar va fi obținut doar de fermele de elită care produc ovine tineret cu origine pe cel puțin două generații. Această condiție obligatorie a fost dezbătută de reprezentanții registrelor genealogice la ședința de la ANZ.

Încă nu ne-am consultat între noi, în asociație, să vedem ce formă de sprijin să propunem. Este vorba despre fermele de elită care produc tineret cu origine pe două generații. Asta înseamnă că la produșii care se nasc în primăvara asta sunt cunoscuți și părinții și bunicii lor. Astea sunt fermele de elită care au și femele de rasă pură cel puțin pe două generații. Mama, tata și bunicii sunt obligatoriu în secțiunea principală a registrului genealogic al rasei respective. Ambii părinți și bunicii trebuie să fie înscriși în secțiunea principală.

Nu am stabilit nimic legat de forma de sprijin financiar. O anumită sumă pe cap de animal de rasă pură s-ar putea să fie. Ei (crescătorii de animale care dețin ferme de elită n.r.) au deja un avantaj. Ei pot să vândă masculi și femele de rasă pură și se vând la preț de reproducție, nu la preț de carne. Deci, dacă e tineret și ajunge la 50 de kilograme, undeva prin septembrie, se vinde cu 1.000 de lei/bucată. Deci, e tineret, îl mai ții un an până la reproducție. Animalele adulte se vând cu 2.000 - 2.500 de lei/bucată care sunt în secțiunea principală a registrului genealogic, a declarat inginerul, exclusiv pentru AGROINFO.

Din rasa de ovine Cap Negru de Teleorman avem 18 ferme de elită în Teleorman, mai avem una la Brăila, două la Galați, 3 sau 4 la Călărași, 3 la Ialomița. În jur de 30 de ferme care s-ar putea numi de elită, a adăugat acesta.

Cert este că acest nou sprijin financiar se va acorda atât pentru berbeci, cât și pentru mioare.


 

Vizualizat: 3536 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

SUBVENȚIILE APIA DIN ZOOTEHNIE, PE LISTA URGENȚELOR MINISTERULUI AGRICULTURII!

SUBVENȚIILE APIA DIN ZOOTEHNIE, PE LISTA URGENȚELOR MINISTERULUI AGRICULTURII!

24 ianuarie 2021 - 22:23

SUBVENȚII APIA PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE! Situația acordării subvențiilor pentru fermele de animale este, în acest an, pe lista urgențelor Ministerului Agriculturii. Anunțul l-a făcut ministrul agriculturii, Adrian Oros, într-un interviu acordat Agerpres.

BANI PE HECTAR PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

BANI PE HECTAR PENTRU CULTURILE DE PRIMĂVARĂ DISTRUSE DE SECETĂ!

24 ianuarie 2021 - 21:52

DESPĂGUBIRI FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a fost întrebat într-un interviu Agerpres când vor primi fermierii banii pentru culturile de primăvară şi ce restanţe mai sunt pentru cele însămânţate în toamnă lui 2019.

AJUTOR DE PÂNĂ LA 90 DE MILIOANE EURO pentru FERMELE MICI!

AJUTOR DE PÂNĂ LA 90 DE MILIOANE EURO pentru FERMELE MICI!

24 ianuarie 2021 - 21:33

BANI PENTRU MICII FERMIERI! Bugetul alocat, pentru anii 2021-2022, pentru dezvoltarea fermelor mici, submăsura 6.3, este de până la 90 de milioane de euro, anunță ministrul agriculturii, Adrian Oros.

SPRIJIN TINERI FERMIERI! REGULI NOI ÎN 2021 CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR!

SPRIJIN TINERI FERMIERI! REGULI NOI ÎN 2021 CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR!

24 ianuarie 2021 - 21:06

REGULI CARE SĂ ÎMPIEDICE FRAUDAREA BANILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că bugetul alocat în 2021-2022 pentru sprijinul acordat tinerilor fermieri care se instalează ca șefi de exploatației agricolă este de până la 100 de milioane de euro. În același timp, șeful MADR spune că se vor schimba anul acesta regulile pentru că acești bani sunt prea ușor de fraudat.

MINISTRUL OROS: 88 MILIOANE EURO, ÎMPĂRȚITE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI CA AJUTOARE DE MINIMIS!

MINISTRUL OROS: 88 MILIOANE EURO, ÎMPĂRȚITE ÎN 2021 FERMIERILOR ROMÂNI CA AJUTOARE DE MINIMIS!

24 ianuarie 2021 - 20:43

BANI PENTRU FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat că suma alocată anul acesta pentru ajutoarele de minimis destinate fermierilor și crescătorilor de animale este de 88 de milioane de euro.

28.000 DE PORCI VOR FI UCIȘI! PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA CEA MAI MARE FERMĂ DIN SIBIU!

28.000 DE PORCI VOR FI UCIȘI! PESTĂ PORCINĂ AFRICANĂ LA CEA MAI MARE FERMĂ DIN SIBIU!

24 ianuarie 2021 - 20:03

ALERTĂ! Autoritățile sanitar veterinare din Sibiu sunt în alertă maximă după ce a fost confirmat focar de pestă porcină africană în orașul Avrig la cea mai mare fermă din județ. Potrivit estimărilor, peste 28 de mii de animale urmează să fie incinerate, iar în zona s-au instituit măsuri speciale de limitare a circulației animalelor, prin decizie a Centrului Local de Combatere a Bolilor Sibiu, informează Prefectura Sibiu.

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

ADEVERINȚA APIA pentru SUBVENȚIILE APIA DIN ACEST AN!

23 ianuarie 2021 - 20:16

ESTE LEGE! Pentru că ne întreabă zilele acestea tot mai mulți fermieri, crescători de animale dacă vor fi nevoiți și anul acesta să solicite adeverință pentru APIA de la registrul agricol al primăriilor, publicăm prevederile Legii 288/2020, care modifică Ordonanța subvențiilor, OUG 3/2015, și care a apărut pe data de 9 decembrie 2020 în Monitorul Oficial.

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

SATUL MEU ARE 3000 DE OI, 500 DE CAPRE, 70 DE VACI ȘI-N MAGAZINUL DIN COMUNĂ NICI GRAM DE BRÂNZĂ PRODUSĂ LOCAL!

23 ianuarie 2021 - 18:59

CÂND NE DEȘTEPTĂM?! În țări dezvoltate din Uniunea Europeană, Germania, Austria, Franța, grajdurile cu animale sunt în mijlocul satului, crescătorii au magazine de desfacere a produselor chiar la fermă. La noi, nici vorbă de așa ceva. Chiar dacă sunt mulți crescători de animale în sat sau în comună, magazinele de comună nu vând produse locale de la fermieri, pune punctul pe i un medic veterinar.  

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

VOCEA FERMIERULUI: FERMIERUL LUCREAZĂ TERENUL, IAR FIUL PRIMARULUI IA SUBVENȚIA APIA!

23 ianuarie 2021 - 18:04

FERMIERII NE SCRIU! AGROINFO primește în fiecare zi mesaje de la fermieri. Multe dintre aceste mesaje arată nedreptățile sau dezvăluie cazuri care sunt de competența procurorilor, în multe rânduri, fermierii își strigă necazul, nemulțumirea față de autorități, furia pentru cum sunt gestionați banii pentru agricultură. Deși trăim, măcar teoretic, în democrație, multor fermieri le este teamă să-și expună punctul de vedere. Le este teamă că autoritățile, fie locale, fie centrale, se vor răzbuna pe ei.

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

CE SPUNE UN DIRECTOR APIA DESPRE ȚĂRANII ȘI FERMIERII ROMÂNI!

23 ianuarie 2021 - 10:52

ANALIZĂ APIA. Țăranii de ieri au devenit FERMIERII de SUCCES de astăzi. De la Tânăr Fermier la Mic Fermier, într-un timp destul de scurt, dar cu multa dăruire și muncă, se poate ajunge Mare Fermier cu peste 50 de hectare de pământ în exploatație, spune directorul executiv al Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Cluj, Ioan Merca, într-o analiză făcută pentru revista oficială APIA.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnologia aplicată la tomate de Florin Pop Semințe și tehnilogie Syngenta pentru cultura de pepene – Edina Uifalusi, Piscolt, jud. Satu Mare Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie

Bancul zilei

Înainte de masă

Înainte de masă
Părintele îl întreabă pe un enoriaş: Detalii