Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

EXCLUSIV! BANI PREGĂTIȚI pentru FERMELE DE OVINE DE ELITĂ! O NOUĂ ȘEDINȚĂ LA ANZ PE 15 FEBRUARIE!

Publicat: 05 februarie 2019 - 17:00
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚIE DOAR PENTRU OI DE RASĂ PURĂ! Este confirmat deja oficial că se pregătește o nouă formă de sprijin financiar pentru fermele de ovine din România. Agenția Națională de Zootehnie, la insistențele AGROINFO, a transmis un comunicat media care conține și aceasta informație. A fost unul dintre subiectele discutate, în ședința din 31 ianuarie 2019, cu asociațiile care dețin registrele genealogice. Ce condiție obligatorie trebuie să îndeplinească  ovinele pentru care fermierii vor primi sprijin?

În ședința din 31 ianuarie 2019, organizată la Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) cu asociațiile care conduc registrele genealogice la rasele de ovine și caprine, s-a discutat și de o nouă formă de sprijin financiar pentru crescătorii de ovine și/sau caprine. Atenție, însă! De acești bani vor beneficia doar animalele de rasă pură, crescute în fermele de elită.  Asociațiile crescătorilor de ovine și caprine care dețin registrele genealogice ale raselor trebuie să vină cu propuneri până în data de 28 februarie pentru a fi inițiat un act normativ care să prevadă criterii de nominalizare și funcționare a fermelor de elită, ne informează ANZ.

Va fi o sumă pe cap de animal de rasă pură? Cum se va concretiza acest nou sprijin financiar?  Care este condiția obligatorie pentru obținerea banilor?

AGROINFO a discutat, în exclusivitate, cu reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine care au participat la ședința din 31 ianuarie de la ANZ. Decizia acordării unui sprijin financiar ar fi fost luată la insistențele crescătorilor care au ferme de elită, animale de rasă pură.

Urmează în cadrul asociației noastre să avem o ședință și să punem la punct datele care trebuie transmise la ANZ. Deocamdată nu s-a luat nicio hotărâre. Nici dânșii (reprezentanții ANZ n.r.) nu știau exact despre ce este vorba. Pe data de 15 februarie avem din nou o întâlnire la ANZ, să stabilim mai multe chestii ce au mai rămas de stabilit și acolo o să urmeze exact să vedem ce și cum.

Nu s-a vorbit de nicio sumă. La insistențele noastre, pentru cei care o să producem material de elită. Acolo necesită alte costuri ca să produci aceste animale cu valoare genetică ridicată. Noi, ca să producem aceste animale, avem costuri. Nu se produc așa. Deci, animalele astea nu trebuie să mai meargă în turmă, nu trebuie să mai meargă la păscut, trebuiesc furajate în fermă, trebuie un alt regim, trebuie montă dirijată, multe și multe, iar noi trebuie să avem o discuție cu membrii asociației noastre, să stabilim exact (propunerea pe care o vor face la ANZ n.r.).

Dar v-am spus, nu e stabilită nicio sumă, nu se știe nimic deocamdată. Sigur trebuie (un sprijin financiar n.r.) pentru că, dacă nu ne susține nimeni, nu o să putem să facem așa muncă voluntară la infinit. Că atunci produc, fac carne și dau carne și sărutmâna, nu mai am nicio obligație. Pentru ce atâta bătaie de cap cu teste ADN și câte și mai câte ni se cer astăzi, tatuaje și măsuri, etc. Eu vă spun sincer, la copiii mei nu am atâtea teste și analize câte am la animale, a declarat Valentin Artimon, președintele ASOCIAȚIEI CRESCĂTORILOR DE OVINE ȘI CAPRINE 2003, CĂLĂRAȘI.

Asociația condusă de Valentin Artimon deține registrul genealogic al rasei de ovine Île de France. Crescătorul ne spune că rasa este pentru carne, iar în România sunt 3.000 de ovine mame din această rasă și aproximativ 8 exploatații în toată țara.

Au mai rămas lucruri de stabilit și cu programul de screpie (boala mortală, fără leac care ucide ovinele și aduce pagube serioase oierilor n.r.). ANZ a adus un aparat la laborator care să facă analize pentru depistarea screpiei. Deci, am stabilit o nouă întâlnire pe data de 15 februarie în care se vor discuta lucrurile care au rămas de discutat. S-a vorbit de un sprijin, dar nu s-a vorbit de o sumă, mai spune fermierul.

ANZ precizează , în comunicatul media, că este o formă de sprijin financiar. Deci, bănuim că este vorba despre bani.

Probabil, ne-or da un voucher că tot se poartă, glumește oierul.

Inginerul Titi Dănuț Beznea, reprezentantul ASOCIAȚIEI CRESCĂTORILOR DE OVINE ȘI CAPRINE TELEORMAN, care deține registrul genealogic pentru rasa de ovine Cap Negru de Teleorman, prezent, de asemenea la ședința ANZ din 31 ianuarie, ne spune că sprijinul financiar va fi obținut doar de fermele de elită care produc ovine tineret cu origine pe cel puțin două generații. Această condiție obligatorie a fost dezbătută de reprezentanții registrelor genealogice la ședința de la ANZ.

Încă nu ne-am consultat între noi, în asociație, să vedem ce formă de sprijin să propunem. Este vorba despre fermele de elită care produc tineret cu origine pe două generații. Asta înseamnă că la produșii care se nasc în primăvara asta sunt cunoscuți și părinții și bunicii lor. Astea sunt fermele de elită care au și femele de rasă pură cel puțin pe două generații. Mama, tata și bunicii sunt obligatoriu în secțiunea principală a registrului genealogic al rasei respective. Ambii părinți și bunicii trebuie să fie înscriși în secțiunea principală.

Nu am stabilit nimic legat de forma de sprijin financiar. O anumită sumă pe cap de animal de rasă pură s-ar putea să fie. Ei (crescătorii de animale care dețin ferme de elită n.r.) au deja un avantaj. Ei pot să vândă masculi și femele de rasă pură și se vând la preț de reproducție, nu la preț de carne. Deci, dacă e tineret și ajunge la 50 de kilograme, undeva prin septembrie, se vinde cu 1.000 de lei/bucată. Deci, e tineret, îl mai ții un an până la reproducție. Animalele adulte se vând cu 2.000 - 2.500 de lei/bucată care sunt în secțiunea principală a registrului genealogic, a declarat inginerul, exclusiv pentru AGROINFO.

Din rasa de ovine Cap Negru de Teleorman avem 18 ferme de elită în Teleorman, mai avem una la Brăila, două la Galați, 3 sau 4 la Călărași, 3 la Ialomița. În jur de 30 de ferme care s-ar putea numi de elită, a adăugat acesta.

Cert este că acest nou sprijin financiar se va acorda atât pentru berbeci, cât și pentru mioare.


 

Vizualizat: 3275 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

LEGE ADOPTATĂ DE SENAT! SUBVENȚII pentru FERMIERI DE 10.000 EURO/AN ȘI 20.000 EURO/AN!

08 iulie 2020 - 20:45

PRIME DE COMERCIALIZARE PENTRU FERMIERII ROMÂNI. Legea privind acordarea unor prime de comercializare de 10.000 de euro/an/fermier și 20.000 de euro/an/fermier a fost adoptată de Senatul României, dar s-a împotmolit la Comisia de agricultură din Camera Deputaților, a anunțat astăzi deputatul Ion Ștefan (PNL) la conferința de presă susținută cu prilejul vizitei ministrului agriculturii Adrian Oros în județul Vrancea. Deputatul a făcut un apel pentru deblocarea legii.

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

MESAJ APIA SUBVENȚII FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:30

OFICIAL. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari, că până la data de 31 iulie 2020 inclusiv, se depun cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 aprilie - 30 iunie 2020 (trim. II al anului 2020).

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI pentru FERMIERI!

08 iulie 2020 - 18:05

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, până la data de 27 august 2020 ora 17:00 CET, se pot transmite electronic cereri de propuneri de granturi pentru programe simple şi pentru programe multinaţionale, de promovare a produselor agricole. Bugetul disponibil este de 10 milioane de euro.

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: AJUTOR DE URGENȚĂ CARNE DE VITĂ și PASĂRE!

EURODEPUTAT DANIEL BUDA: AJUTOR DE URGENȚĂ CARNE DE VITĂ și PASĂRE!

08 iulie 2020 - 14:03

AJUTOARE FERMIERI. Animalele nu sunt niște mașini, niște strunguri pe care să le pui într-o hală, și să aștepți să treacă criza! Comisia Europeană trebuie să activeze de urgență rezerva de criză în vederea sprijinirii sectorului agricol, în special a sectoarelor cărnii de vită, de mânzat și de pasăre din UE, a scris astăzi europarlamentarul român Daniel Buda (PPE), pe pagina sa Facebook.

OFICIAL MADR: START CERERI AJUTOR DIN 13 IULIE!

OFICIAL MADR: START CERERI AJUTOR DIN 13 IULIE!

08 iulie 2020 - 11:42

COMUNICAT! Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale anunță astăzi lansarea în data de 13 iulie 2020 a sesiunii de depunere a proiectelor în cadrul Măsurii 4 - Investiții în active fizice - Sub-măsura 4.2 – “Sprijin pentru investiții în procesarea/marketingul produselor agricole – componenta investiții în abatoare de capacitate mică în zona montană”, cu o alocare de totală de 12.930.334 euro, informează MADR într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

AMENZI DE LA 3.000 DE LEI LA 6.000 DE LEI pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

AMENZI DE LA 3.000 DE LEI LA 6.000 DE LEI pentru CRESCĂTORII DE ANIMALE!

08 iulie 2020 - 10:31

ANUNȚAȚI ÎN 24 DE ORE MEDICUL VETERINAR! Crescătorii de animale sunt sancționați de Autoritatea Național Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) cu amenzi de la 3.000 de lei până la 6.000 de lei, anunță un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al instituției.

ANSVSA: BANI PENTRU CRESCĂTORII CARE-ȘI SACRIFICĂ ANIMALELE DIN CAUZA UNOR BOLI!

ANSVSA: BANI PENTRU CRESCĂTORII CARE-ȘI SACRIFICĂ ANIMALELE DIN CAUZA UNOR BOLI!

07 iulie 2020 - 21:19

DESPĂGUBIRI PENTRU LAPTE, CARNE. ANIMALE PLĂTITE LA PREȚUL PIEȚEI. Crescătorii de animale din România sunt despăgubiți la prețul pieței, atât pentru animalele sacrificate, cât și pentru pagubele colaterale, lapte, carne, etc. în cazul în care sacrificarea animalelor s-a făcut din cauza unor boli, anunță Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), într-un proiect de hotărâre de Guvern, publicat pe site-ul oficial al instituției.

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

INSPECTORATUL TERITORIAL DE MUNCĂ, VAL DE AMENZI ÎN FERME!

07 iulie 2020 - 19:06

ATENȚIE, ITM ÎN CONTROL! Inspectoratele Teritoriale de Muncă din toată țara desfășoară o amplă acțiune de control care vizează, printre alte nereguli, munca la negru, neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă. În atenția inspectorilor, este munca în agricultură, fermele din vegetal și cele de creștere a animalelor.

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

FABRICI DE LAPTE ÎNCHISE!

07 iulie 2020 - 17:26

COMUNICAT. Închiderea fabricilor de lapte de la Vatra Dornei şi Floreni arată cât de mult sprijină autorităţile locale şi judeţene companiile care investesc la nivel local - adică deloc, a declarat astăzi deputatul Daniel Popescu (USR), membru în Comisia de agricultură din Parlamentul României.

FERMIER UCIS DE TAUR!

FERMIER UCIS DE TAUR!

07 iulie 2020 - 12:34

TRAGEDIE. Un taur furios a omorât luni seara un bărbat și a rănit grav un altul, animalul fiind, în cele din urmă, împușcat. S-a întâmplat la o fermă din comuna Săvădisla din județul Cluj, a confirmat pentru Mediafax primarul localității, Tamas Gebe.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia la Indagra 2019

Dealer Italia este filiala din România pentru trei societăţi constructoare de utilaje agricole din Italia: Angeloni - utilaje pentru prelucrarea solului, Forigo - utilaje specializate pentru legumicultură şi utilaje pentru cultura mare şi Caffini - producător de maşini de erbicidat tractate şi autopropulsate.

Interviu cu George Gui, manager Dealer Italia.

Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe

Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

După luptă

După luptă
Ştefan cel Mare dupa o luptă: Detalii