SUBVENȚIE DOAR PENTRU OI DE RASĂ PURĂ! Este confirmat deja oficial că se pregătește o nouă formă de sprijin financiar pentru fermele de ovine din România. Agenția Națională de Zootehnie, la insistențele AGROINFO, a transmis un comunicat media care conține și aceasta informație. A fost unul dintre subiectele discutate, în ședința din 31 ianuarie 2019, cu asociațiile care dețin registrele genealogice. Ce condiție obligatorie trebuie să îndeplinească ovinele pentru care fermierii vor primi sprijin?
În ședința din 31 ianuarie 2019, organizată la Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) cu asociațiile care conduc registrele genealogice la rasele de ovine și caprine, s-a discutat și de o nouă formă de sprijin financiar pentru crescătorii de ovine și/sau caprine. Atenție, însă! De acești bani vor beneficia doar animalele de rasă pură, crescute în fermele de elită. Asociațiile crescătorilor de ovine și caprine care dețin registrele genealogice ale raselor trebuie să vină cu propuneri până în data de 28 februarie pentru a fi inițiat un act normativ care să prevadă criterii de nominalizare și funcționare a fermelor de elită, ne informează ANZ.
Va fi o sumă pe cap de animal de rasă pură? Cum se va concretiza acest nou sprijin financiar? Care este condiția obligatorie pentru obținerea banilor?
AGROINFO a discutat, în exclusivitate, cu reprezentanți ai asociațiilor crescătorilor de ovine care au participat la ședința din 31 ianuarie de la ANZ. Decizia acordării unui sprijin financiar ar fi fost luată la insistențele crescătorilor care au ferme de elită, animale de rasă pură.
Urmează în cadrul asociației noastre să avem o ședință și să punem la punct datele care trebuie transmise la ANZ. Deocamdată nu s-a luat nicio hotărâre. Nici dânșii (reprezentanții ANZ n.r.) nu știau exact despre ce este vorba. Pe data de 15 februarie avem din nou o întâlnire la ANZ, să stabilim mai multe chestii ce au mai rămas de stabilit și acolo o să urmeze exact să vedem ce și cum.
Nu s-a vorbit de nicio sumă. La insistențele noastre, pentru cei care o să producem material de elită. Acolo necesită alte costuri ca să produci aceste animale cu valoare genetică ridicată. Noi, ca să producem aceste animale, avem costuri. Nu se produc așa. Deci, animalele astea nu trebuie să mai meargă în turmă, nu trebuie să mai meargă la păscut, trebuiesc furajate în fermă, trebuie un alt regim, trebuie montă dirijată, multe și multe, iar noi trebuie să avem o discuție cu membrii asociației noastre, să stabilim exact (propunerea pe care o vor face la ANZ n.r.).
Dar v-am spus, nu e stabilită nicio sumă, nu se știe nimic deocamdată. Sigur trebuie (un sprijin financiar n.r.) pentru că, dacă nu ne susține nimeni, nu o să putem să facem așa muncă voluntară la infinit. Că atunci produc, fac carne și dau carne și sărutmâna, nu mai am nicio obligație. Pentru ce atâta bătaie de cap cu teste ADN și câte și mai câte ni se cer astăzi, tatuaje și măsuri, etc. Eu vă spun sincer, la copiii mei nu am atâtea teste și analize câte am la animale, a declarat Valentin Artimon, președintele ASOCIAȚIEI CRESCĂTORILOR DE OVINE ȘI CAPRINE 2003, CĂLĂRAȘI.
Asociația condusă de Valentin Artimon deține registrul genealogic al rasei de ovine Île de France. Crescătorul ne spune că rasa este pentru carne, iar în România sunt 3.000 de ovine mame din această rasă și aproximativ 8 exploatații în toată țara.
Au mai rămas lucruri de stabilit și cu programul de screpie (boala mortală, fără leac care ucide ovinele și aduce pagube serioase oierilor n.r.). ANZ a adus un aparat la laborator care să facă analize pentru depistarea screpiei. Deci, am stabilit o nouă întâlnire pe data de 15 februarie în care se vor discuta lucrurile care au rămas de discutat. S-a vorbit de un sprijin, dar nu s-a vorbit de o sumă, mai spune fermierul.
ANZ precizează , în comunicatul media, că este o formă de sprijin financiar. Deci, bănuim că este vorba despre bani.
Probabil, ne-or da un voucher că tot se poartă, glumește oierul.
Inginerul Titi Dănuț Beznea, reprezentantul ASOCIAȚIEI CRESCĂTORILOR DE OVINE ȘI CAPRINE TELEORMAN, care deține registrul genealogic pentru rasa de ovine Cap Negru de Teleorman, prezent, de asemenea la ședința ANZ din 31 ianuarie, ne spune că sprijinul financiar va fi obținut doar de fermele de elită care produc ovine tineret cu origine pe cel puțin două generații. Această condiție obligatorie a fost dezbătută de reprezentanții registrelor genealogice la ședința de la ANZ.
Încă nu ne-am consultat între noi, în asociație, să vedem ce formă de sprijin să propunem. Este vorba despre fermele de elită care produc tineret cu origine pe două generații. Asta înseamnă că la produșii care se nasc în primăvara asta sunt cunoscuți și părinții și bunicii lor. Astea sunt fermele de elită care au și femele de rasă pură cel puțin pe două generații. Mama, tata și bunicii sunt obligatoriu în secțiunea principală a registrului genealogic al rasei respective. Ambii părinți și bunicii trebuie să fie înscriși în secțiunea principală.
Nu am stabilit nimic legat de forma de sprijin financiar. O anumită sumă pe cap de animal de rasă pură s-ar putea să fie. Ei (crescătorii de animale care dețin ferme de elită n.r.) au deja un avantaj. Ei pot să vândă masculi și femele de rasă pură și se vând la preț de reproducție, nu la preț de carne. Deci, dacă e tineret și ajunge la 50 de kilograme, undeva prin septembrie, se vinde cu 1.000 de lei/bucată. Deci, e tineret, îl mai ții un an până la reproducție. Animalele adulte se vând cu 2.000 - 2.500 de lei/bucată care sunt în secțiunea principală a registrului genealogic, a declarat inginerul, exclusiv pentru AGROINFO.
Din rasa de ovine Cap Negru de Teleorman avem 18 ferme de elită în Teleorman, mai avem una la Brăila, două la Galați, 3 sau 4 la Călărași, 3 la Ialomița. În jur de 30 de ferme care s-ar putea numi de elită, a adăugat acesta.
Cert este că acest nou sprijin financiar se va acorda atât pentru berbeci, cât și pentru mioare.