PUNCT DE VEDERE OFICIAL AGENȚIA NAȚIONALĂ PENTRU ZOOTEHNIE! AGROINFO a publicat, săptămâna trecută, scrisoarea ciobanilor adresată ministrului agriculturii, Petre Daea. Necazurile care-i macină pe crescătorii de ovine se învârt în jurul sprijinului cuplat, subvenția cu valoarea cea mai mare pe cap de ovină. Berbecii de rasă, controlul oficial al performanțelor, registrele genealogice, toate se leagă de această subvenție. Conducerea Agenției Naționale pentru Zootehnie vrea să-i ajute pe oierii nemulțumiți și ne-a transmis un punct de vedere oficial, bine argumentat.
AGROINFO mulțumește Agenției Naționale pentru Zootehnie, directorului general Lelior Iacob, pentru răspunsul prompt și argumentat la problemele crescătorilor români de ovine, pentru răbdarea cu care le explică crescătorilor de ovine ce înseamnă control oficial al performanțelor de producție (COP), registre genealogice, etc. Vă reamintim că una dintre condițiile obligatorii pentru obținerea sprijinului cuplat la ovine, al cărui cuantum a fost de cca 25 de euro/cap de animal pentru anul de cerere 2017, este înscrierea animalelor în registrele genealogice ale raselor. Animalele nu sunt înscrise în registrele genealogice dacă nu sunt în COP.
Agenția Națională pentru Zootehnie „Prof.dr. G.K. Constantinescu”
Aspecte legate de Controlul oficial al performanțelor de producție și Registre genealogice ce trebuie cunoscute de fermierii care dețin efective de ovine/caprine în lucrări de selecție
Controlul oficial al performanțelor de producție este realizat de Asociații acreditate pentru prestarea acestui serviciu, în baza metodologiei de lucru, aprobată de Registrul genealogic rasial și avizată de Agenția Națională pentru Zootehnie, conform graficului de control asumat de asociație. Aprobarea și avizare acestui document confirmă respectarea cadrului legal de prestare a acestui serviciu.
Agenția Națională pentru Zootehnie prin Direcția de inspecții în zootehnie și prin structurile teritoriale (Oficiile Județene de Zootehnie - OJZ ) realizează inspecția activității de control oficial al performanțelor de producție și dispune măsuri și sancțiuni în cazurile constatate de neconformitate. În urma acestei activități au fost dispuse următoarele măsuri și sancțiuni: excluderea efectivelor de animale din controlul oficial al performanțelor, excluderea crescătorilor de la acordarea ajutoarelor de stat pentru ameliorare până la remedierea deficiențelor, neavizarea documentației tehnice pentru încasarea ajutoarelor de stat pentru ameliorare, suspendarea eliberării de certificate de origine și chiar retragerea acreditării asociațiilor în cazul în care respectiva asociație nu a respectat în mod repetat, continuu sau general cerințele legislației în vigoare.
Ameliorarea populațiilor de ovine se realizează cu dificultate din cauza intervalului relativ mare între generații (4 ani), intensitatea mică a selecției (număr crescut de reproducători reținuți la montă din total candidați la reproducție) deoarece se folosește exclusiv monta naturală dirijată, preciziei selecției (corectitudinea înregistrărilor de origine, a măsurării și înregistrării performanței), etc., motiv pentru care consolidarea caracteristicilor dorite de ameliorator se realizează în succesiunea generațiilor printr-o muncă de selecție susținută în aşa fel încât fiecare generație să fie mai bună decât precedenta.
Pornind de la aceste considerente și având în vedere anul constituirii registrelor genealogice la specia ovine (anul 2007), considerăm că efectivele de animale active înscrise în secțiunea principală a registrului genealogic ( secțiune care cuprinde doar animale de reproducție de rasă pură) pentru care sunt înregistrate și performanțe de producție, constituie în sine o performanță ducând astfel la o lărgire a bazei de selecție pentru următoarea generație de reproducători.
Pentru realizarea obiectivelor ameliorării și obținerea performanțelor dorite se mențin la reproducție doar reproducătorii care provin din părinți și bunici înscriși sau înregistrați în registrul genealogic rasial, pentru care se poate estima/calcula valoarea genetică pe baza informațiilor de performanță obținute din controlul oficial referitoare la propria performanță, la performanța părinților și bunicilor și/sau la performanța fraților și surorilor.
În lipsa acestor informații un mascul nu poate fi certificat ca reproducător în cadrul unui program de ameliorare deoarece nu i se poate stabili valoarea genetică, aspectul unui animal fiind determinat atât de factori genetici cât și de factori de mediu ( fermă, an, sezon).
CITEȘTE ȘI: CIOBANII ROMÂNI NU MAI RABDĂ! SCRISOARE DESCHISĂ CĂTRE DAEA!