Asociaţia Presei Agricole din România (APAR) s-a lansat la Indagra. Lansarea oficială a APAR reprezintă, în primul rând, lansarea unor parteneriate cu instituţiile statului, dar mai ales cu reprezentanţii asociaţiilor reprezentative ale agricultorilor români, a declarat preşedintele APAR, Nicoleta Dragomir.
„Ne-am asociat pentru a ne asigura apartenenţa la informaţiile europene de prima mână. Diseminarea informaţiilor la nivel european pe ceea ce înseamnă presa agricolă vine prin asociere, aşa cum banii europeni în agricultură vin preponderent prin structurile asociative ale agricultorilor. În prezent, sunt 35 de membri activi în asociaţie, nu doar cei care scriem sau realizăm emisiuni radio şi TV, ci şi colegii noştri fotoreporteri, cameramani şi din presa online, de altfel foarte reprezentativă în presa din România. Am spus că putem să ne asociem, să dăm un exemplu şi pentru cei care sunt în presa nespecializată. Marea noastră durere este că nu avem o şcoală de jurnalism agricol în România. Noi ne documentăm la coada vacii, în teren, alături de agricultori”, a precizat Nicoleta Dragomir, la prima conferinţă a APAR.
Obiectivul nr. 1 - o şcoală de jurnalism agricol
Potrivit acesteia, unul dintre scopurile majore ale asociaţiei îl reprezintă înfiinţarea unei specializări de jurnalism agricol la universităţile de jurnalism sau la cele cu profil agricol. Prezent la eveniment, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a salutat iniţiativa de asociere a presei agricole din România, considerând că este un „pas înainte pentru agricultura românească pentru că va fi o voce mult mai puternică”. „Este important că avem presă pe agricultură pentru că vorbim aceeaşi limbă, sunteţi cei care nu aţi căutat senzaţionalul într-o ştire. Ieri, a trecut aproape neobservată o ştire prin care am anunţat un ajutor de minimis pentru fiecare organizaţie de crescători din România organizată la nivelul comunelor pentru rezolvarea problemelor laptelui. Este foarte greu, din păcate pentru mine, să transmit ştiri pozitive, din sector, presei de astăzi, pentru că ştirea pozitivă nu vinde, din păcate, vinde doar cea care are un senzaţional şi de fiecare dată negativă. Cred că dincolo de aceste aspecte, cel puţin pe zona de agricultură, avem nevoie de o presă care să transmită partea pozitivă şi partea de care este interesat fermierul din România”, a declarat ministrul Agriculturii.
De la stânga la dreapta: LIVIU GORDEA - vicepreşedinte A.P.A.R. - regiunea Transilvania/Banat, PETRONELA COTEA-MIHAI - vicepreşedinte A.P.A.R. - regiunea Moldova, NICOLETA DRAGOMIR - preşedinte Consiliul Director A.P.A.R., COSMIN ANDREI - vicepreşedinte A.P.A.R. - regiunea Muntenia, DANIEL CONSTANTIN - Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, ADRIAN RADULESCU - consilier prezidenţial, Comisia prezidenţială pentru agricultură, SERGIU SORIN CHELMU - secretar general adjunct în Ministerul Agriculturii
Asociaţia Presei Agricole din România a organizat, joi, la Indagra, dezbaterea cu tema „Norme, valori şi practici în jurnalismul agricol”. APAR este prima structură naţională care reuneşte jurnalişti români, preocupaţi de agricultură, dezvoltare rurală şi de reflectare, prin produse media specifice, a activităţilor din sfera agriculturii. Este o organizaţie non-profit, apolitică, neguvernamentală, independentă, fără scop lucrativ sau patrimonial, ce desfăşoară activităţi specifice educaţionale şi de apărare a intereselor jurnaliştilor din presa agricolă. APAR este afiliată la Reţeaua Europeană a Jurnaliştilor din Agricultură (ENAJ). sursa: Agerpres