Previziunea competențelor a devenit mai importantă într-o economie globală ce recunoaște importanța capitalului uman ca resursă cheie pentru dezvoltare, într-o perioadă în care, în multe economii avansate există șomaj ridicat, dar și lipsuri persistente de competențe.
Acesta a fost motivul pentru care directorul de la Liceul Tehnologic Agricol „Petru Botiș”, prof. Petru Unguraș și dascălii din catedra ariei curriculare „Tehnologii” au aplicat spre evaluare, în luna ianuarie 2013 la ANCPDEFP proiectul de mobilitate Leonardo da Vinci „Stagii europene de practică pentru competențe și implicare activă în creșterea animalelor”, care, în urma evaluării a fost aprobat în luna iulie 2013 ,având o valoare de 54.396 euro, devenind Proiect nr. LLP-LdV/IVT/2013/RO/358.
În perioada 7 - 29 aprilie 2013 a avut loc realizarea mobilităţii elevilor de la Colegiul Agricol Poarta Alba în cadrul proiectului. Proiectul s-a adresat unui grup de 20 de elevi din clasa a XI-a, specializarea tehnician veterinar și 2 profesori însoțitori pe o perioadă a mobilității de 2 săptămâni și 2 zile, din 02.06. - 17.06.2013 .
Partenerii care le-au venit în sprijin în organizarea proiectului sunt din Portugalia, RAPORAL - Rações de Portugal S.A., o companie integrată cu o experiență de peste 40 de ani în producerea și comercializarea cărnii de porc si vită, ALIGRUPO - Agrupamento de Produtores de Suínos CRL, un holding care are ca obiect principal de activitate creșterea porcinelor, exploatarea şi valorificare producției și Associação para a Formação Profissional e Desenvolvimento de Montijo, o organizație profesională situată în Montijo, Setubal Portugalia, constituită printr-un parteneriat public privat care are ca misiune de a sprijini sectorul de formare și cel economic în activitățile de educație și formare, (partener intermediar AFPDM a găsit cele 2 societăţi agricole, a pus în contact școala cu acestea și are rolul de a sprijini și simplifica participarea în proiect a acestora ca organizații gazdă reprezentând o punte de legătură între școală și cele 2 organizații gazdă).
Responsabil cu programul de formare profesională este prof. ing. Gabriela Rusalin, care consideră, că scopul principal al mobilității este de a răspunde nevoii de a îmbunătăți nivelul de instruire tehnică a elevilor de la specialitatea tehnician veterinar, din domeniile cuprinse în cultura de specialitate “Biotehnologii moderne în creșterea animalelor” și “Securitatea și sănătatea în muncă în domeniul sanitar-veterinar”, dobândind cunoștințe practice aplicate și idei noi despre ce înseamnă practica reală într-o agricultură modernă, în aceleși timp cu o bună pregătire lingvistică, culturală și pedagogică, competențe cheie care să le asigure o tranziție armonioasă de la un mediu de studiu la cel de lucru și o bună inserție profesională în domeniul agricol.
Proiectul care se va derula in intervalul 2013-2014, constituie pentru LTAPB Timișoara, un bun prilej pentru a asigura accesul la o educație de calitate a tinerilor din mediul rural, grupuri vulnerabile, de combatere a excluziunii sociale.