La jumătatea lunii martie a.c., o echipă de jurnalişti europeni din presa agricolă a vizitat România.
Timp de trei zile, reporterii agrarieni s-au informat despre specificităţile agriculturii din ţara noastră şi au evaluat felul în care fermierii români au pus în valoare investiţiile realizate cu fonduri europene. „Astfel de evenimente organizăm de patru-şase ori pe an cu câte un grup de jurnalişti din diferite ţări membre ale UE pe care îi invităm să viziteze o altă ţară. Scopul acestei excursii a fost acela ca jurnaliştii să înţeleagă mai multe despre agricultura din România, mai mult din perspectiva europeană. În această excursie avem jurnalişti din Spania, Franţa, Irlanda, Marea Britanie, Italia, Germania, Austria, Bulgaria, Letonia şi Croaţia. Aş concluziona spunând că, invitând jurnaliştii în această călătorie, ei îşi scot «ochelarii» perspectivei locale şi îi pun pe cei ai perspectivei europene, pentru a înţelege că avem o politică ce trebuie să coopereze cu 28 de state membre, dar există elemente de flexibilitate pentru fiecare stat membru, pentru a implementa reguli care sunt specifice problemelor şi priorităţilor locale”, ne-a declarat Roger Waite, purtător de cuvânt al Comisiei Europene pe probleme de agricultură şi dezvoltare rurală.
Trei destinaţii, trei poveşti de succes
Prima oprire a jurnaliştilor europeni a fost la crama Harabagiu, podgoria Dealu Mare, în Gura Vadului, din judeţul Prahova. Aici, în 2010 s-au investit fonduri europene în valoare de 1,25 milioane euro într-o unitate de procesare a strugurilor cu suprafaţa de 1.200 mp. Al doilea obiectiv vizitat a fost fabrica de procesare a cărnii Jeras Prod din Filipeştii de Pădure, judeţul Prahova, care a beneficiat în anul 2011 de 950.000 euro din fonduri europene, iar astăzi cifra de afaceri anuală a unităţii egalează suma investită în urmă cu trei ani - 950.000 de euro.
Piesa de rezistenţă a vizitei a fost ferma zootehnică a fraţilor Căţean din Rotbav, judeţul Braşov. Tinerii fermieri le-au prezentat jurnaliştilor străini povestea lor de succes şi câte ceva despre tradiţiile oieritului în România. „Această fermă poate să fie un exemplu despre ce înseamnă perseverenţa în agricultură şi în condiţii dificile din punct de vedere financiar, organizatoric şi funciar, însă faptul că ferma se dezvoltă de câţiva ani arată că atunci când ai un obiectiv clar şi o idee clară, se poate”, a spus comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, prezent la întâlnirea de la ferma Căţean.
Mai multe detalii privind vizita jurnaliştilor europeni în România puteţi citi în revista Ferma – aprilie 2014!