Adama
Vinasa Rompak

Problematica zonelor montane din Europa, dezbătută la Bruxelles de Euromontana

Publicat: 20 noiembrie 2013 - 11:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În perioada 5 - 7 noiembrie a.c., Euromontana a organizat la Bruxelles, Adunarea Generală anuală şi Conferinţa „Cum susţinem antreprenoriatul inovator în zona montană?”.

Euromontana este asociaţia europeană pentru cooperare în zonele montane, cu scopul promovării unei dezvoltări agricole şi rurale durabile în aceste regiuni. Asociaţia are organizaţii membre din 20 de ţări cu munte din Europa, atât organizaţii naţionale cât şi de nivel regional: organizaţii socio-profesionale agricole, agenţii de dezvoltare rurală, unităţi administrativ teritoriale, ministere, instituţii publice, institute de cercetare şi formare profesională, agenţii pentru mediu, etc.

Din România au participat la cele două evenimente reprezentanţi ai următoarelor organizaţii membre: Federația Agricultorilor de Munte Dorna (ing. Ioan Agapi - director, vicepreședinte al Euromontana, Ioan Moraru - președinte FAMD, Grigore Mihăeș - președintele Asociaţiei de Dezvoltare Comunitară din Vrancioaia, Vrancea), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - CEFIDEC (dr. ing. Dănuț Gîțan - membru în board-ul Euromontana), Forumul Montan din România (prof. univ. dr. h.c. Radu Rey – preşedinte) Asociația Națională pentru Dezvoltare Rurală Montană ROMONTANA (dr. ing. Dănuț Ungureanu – vicepreședinte), Heifer Project România (dr. Ovidiu Spânu - director), Asociaţia de Dezvoltare Horezu, Vâlcea (Eugen Săvulescu – preşedinte).

Adunarea Generală a avut loc la sediul Delegaţiei Regiunii Lombardia la Bruxelles, sub conducerea preşedintelui Euromontana Juan Antonio Guttierez (Spania). Pe ordinea de zi, după discutarea documentelor statutare, s-au purtat discuţii referitoare la:
- Stadiul negocierilor privind adoptarea de către CE a Actului delegat ce va defini criteriile de aplicare a menţiunii facultative de calitate „produs montan”, calendarul dezbaterilor, acţiunile ce vor fi întreprinse de Euromontana.
- agenda discuţiilor în cadrul parteneriatului Green Mountain pentru adoptarea în cadrul Euromontana a unei „platforme” ce va avea ca scop susţinerea zonelor europene din sud-estul Europei.

În cadrul evenimentelor, au fost prezentate noi oportunităţi de finanţare pentru proiectele comune ale Euromontana, respectiv, Orizont 2020 (program de finanţare pentru investiţiile în cercetare şi inovare la nivelul UE pentru încurajarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă) şi INTERREG EUROPE (Programul de cooperare teritorială interregională);
Lucrările Adunării Generale s-au încheiat cu o prezentare şi degustare de produse tradiţionale din diverse zone montane ale Europei, inclusiv din Carpaţii României (prezentate de către organizaţiile membre în Euromontana).

Cea de-a doua zi a întâlnirii a fost destinată Conferinţei Euromontana „Cum susţinem antreprenoriatul inovator în zona montană?”. Evenimentul a fost găzduit de către Comisia Europeană - Comitetul Economico-Social European şi organizat în parteneriat cu Guvernul Ţării Bascilor (Spania). Obiectivele Conferinței au vizat:
- explorarea potenţialului întreprinderilor din zona montană cu scopul de a contribui la creştere economică şi a locurilor de muncă de factură inovantă;
- identificarea inovațiilor existente în munți în vederea stabilirii și adaptării politicilor de susținere ale acestora;
- prezentarea diferitelor iniţiative prin care a fost sprijinit antreprenoriatul în zona montană pentru domeniile: educație, susținere economică, crearea de rețele, inginerii financiare, inovație, etc.

În deschiderea Conferinței au luat cuvântul: Rudy Aernoudt - șeful de Cabinet al Președintelui Henri Malosse (Comitetul economico-social european) și Elena Gutierez Perez del Notario (Director în cadrul Guvernului Basc pentru dezvoltare rurală, litoral și politici europene).
La finalul evenimentului, s-a stabilit ca organizarea Convenţiei europene a munţilor din 2014 - „Anul internaţional al agriculturii familiale”, să aibă loc în Bilbao, Spania. Convenţia va avea loc într-un context specific caracterizat de intrarea în noua etapă de programare 2014-2020, explorarea modului în care noile politici europene răspund nevoilor zonelor montane şi pregătirea strategiilor de dezvoltare locală pentru această nouă etapă.

Vizualizat: 2814 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii