Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Problematica zonelor montane din Europa, dezbătută la Bruxelles de Euromontana

Publicat: 20 noiembrie 2013 - 11:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În perioada 5 - 7 noiembrie a.c., Euromontana a organizat la Bruxelles, Adunarea Generală anuală şi Conferinţa „Cum susţinem antreprenoriatul inovator în zona montană?”.

Euromontana este asociaţia europeană pentru cooperare în zonele montane, cu scopul promovării unei dezvoltări agricole şi rurale durabile în aceste regiuni. Asociaţia are organizaţii membre din 20 de ţări cu munte din Europa, atât organizaţii naţionale cât şi de nivel regional: organizaţii socio-profesionale agricole, agenţii de dezvoltare rurală, unităţi administrativ teritoriale, ministere, instituţii publice, institute de cercetare şi formare profesională, agenţii pentru mediu, etc.

Din România au participat la cele două evenimente reprezentanţi ai următoarelor organizaţii membre: Federația Agricultorilor de Munte Dorna (ing. Ioan Agapi - director, vicepreședinte al Euromontana, Ioan Moraru - președinte FAMD, Grigore Mihăeș - președintele Asociaţiei de Dezvoltare Comunitară din Vrancioaia, Vrancea), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - CEFIDEC (dr. ing. Dănuț Gîțan - membru în board-ul Euromontana), Forumul Montan din România (prof. univ. dr. h.c. Radu Rey – preşedinte) Asociația Națională pentru Dezvoltare Rurală Montană ROMONTANA (dr. ing. Dănuț Ungureanu – vicepreședinte), Heifer Project România (dr. Ovidiu Spânu - director), Asociaţia de Dezvoltare Horezu, Vâlcea (Eugen Săvulescu – preşedinte).

Adunarea Generală a avut loc la sediul Delegaţiei Regiunii Lombardia la Bruxelles, sub conducerea preşedintelui Euromontana Juan Antonio Guttierez (Spania). Pe ordinea de zi, după discutarea documentelor statutare, s-au purtat discuţii referitoare la:
- Stadiul negocierilor privind adoptarea de către CE a Actului delegat ce va defini criteriile de aplicare a menţiunii facultative de calitate „produs montan”, calendarul dezbaterilor, acţiunile ce vor fi întreprinse de Euromontana.
- agenda discuţiilor în cadrul parteneriatului Green Mountain pentru adoptarea în cadrul Euromontana a unei „platforme” ce va avea ca scop susţinerea zonelor europene din sud-estul Europei.

În cadrul evenimentelor, au fost prezentate noi oportunităţi de finanţare pentru proiectele comune ale Euromontana, respectiv, Orizont 2020 (program de finanţare pentru investiţiile în cercetare şi inovare la nivelul UE pentru încurajarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă) şi INTERREG EUROPE (Programul de cooperare teritorială interregională);
Lucrările Adunării Generale s-au încheiat cu o prezentare şi degustare de produse tradiţionale din diverse zone montane ale Europei, inclusiv din Carpaţii României (prezentate de către organizaţiile membre în Euromontana).

Cea de-a doua zi a întâlnirii a fost destinată Conferinţei Euromontana „Cum susţinem antreprenoriatul inovator în zona montană?”. Evenimentul a fost găzduit de către Comisia Europeană - Comitetul Economico-Social European şi organizat în parteneriat cu Guvernul Ţării Bascilor (Spania). Obiectivele Conferinței au vizat:
- explorarea potenţialului întreprinderilor din zona montană cu scopul de a contribui la creştere economică şi a locurilor de muncă de factură inovantă;
- identificarea inovațiilor existente în munți în vederea stabilirii și adaptării politicilor de susținere ale acestora;
- prezentarea diferitelor iniţiative prin care a fost sprijinit antreprenoriatul în zona montană pentru domeniile: educație, susținere economică, crearea de rețele, inginerii financiare, inovație, etc.

În deschiderea Conferinței au luat cuvântul: Rudy Aernoudt - șeful de Cabinet al Președintelui Henri Malosse (Comitetul economico-social european) și Elena Gutierez Perez del Notario (Director în cadrul Guvernului Basc pentru dezvoltare rurală, litoral și politici europene).
La finalul evenimentului, s-a stabilit ca organizarea Convenţiei europene a munţilor din 2014 - „Anul internaţional al agriculturii familiale”, să aibă loc în Bilbao, Spania. Convenţia va avea loc într-un context specific caracterizat de intrarea în noua etapă de programare 2014-2020, explorarea modului în care noile politici europene răspund nevoilor zonelor montane şi pregătirea strategiilor de dezvoltare locală pentru această nouă etapă.

Vizualizat: 2274 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

BĂTĂLIA PENTRU PĂȘUNEA DIN ROMÂNIA!

BĂTĂLIA PENTRU PĂȘUNEA DIN ROMÂNIA!

25 mai 2020 - 20:46

OF, PĂȘUNEA MEA! AGROINFO este asaltat zilnic de o avalanșă de mesaje venite de la crescătorii români de animale nemulțumiți, furioși, necăjiți că au animale, cu zecile, cu sutele, dar nu au o palmă de pășune, nu au unde să-și pășuneze animalele, sau primăriile le-au atribuit o bucată prea mică de pășune și ei au animale care depășesc de vreo trei ori încărcătura.

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

25 mai 2020 - 18:20

OFICIAL MADR! Laptele, produsele lactate, produsele de panificație, legumele și fructele proaspete care ar fi trebuit împărțite în școli și grădinițe, contractate pentru anul școlar 2019-2020 și care se află ori pe stoc la producător, ori în depozitul școlilor și al căror termen de valabilitate a expirat sau e aproape de expirare vor fi distruse, precizează un proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

ANUNȚ AGENȚIE DE PLĂȚI!

ANUNȚ AGENȚIE DE PLĂȚI!

25 mai 2020 - 12:46

OFICIAL. În trecut, procesul de plată se efectua pe hârtie și era „departe de a fi optimizat”. Echipa specialiștilor AFIR a petrecut luni întregi transformând acest proces într-unul complet online, anunță astăzi Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APELUL MINISTRULUI AGRICULTURII la FERMIERI!

APELUL MINISTRULUI AGRICULTURII la FERMIERI!

25 mai 2020 - 12:20

DATE ERONATE LA PLATA DESPĂGUBIRILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, face un apel la fermierii români să declare corect suprafețele calamitate de secetă. Datele strânse până acum la Ministerul Agriculturii relevă că suprafața declarată calamitată de secetă, în unele județe, o depășește pe cea însămânțată în toamnă. Ori în toamnă a fost declarată o suprafață însămânțată mai mare decât în realitate, ori acum este umflată suprafața cu scopul de a se obține despăgubiri.

LEGEA CARE PUNE TAXE ÎN SPINAREA FERMIERILOR ȘI AVANTAJEAZĂ SUPERMARKETURILE!

LEGEA CARE PUNE TAXE ÎN SPINAREA FERMIERILOR ȘI AVANTAJEAZĂ SUPERMARKETURILE!

25 mai 2020 - 11:54

TAXE ASCUNSE. Legea care ar fi trebuit să promoveze produsele românești livrate marilor magazine de fermierii români a ajuns să fie în avantajul marilor retaileri și-n dezavantajul producătorilor români. Fermierii români sunt împovărați de forme ascunse de taxare, termenul de plată al produselor livrate de fermierii și procesatorii români a fost mărit de la 7 zile la 30 de zile, a spus astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. Nu voi aplica legea! O voi modifica în regim de urgență, a adăugat șeful de la Agricultură.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI, ORA 11!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI, ORA 11!

25 mai 2020 - 08:18

ANUNȚ MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, de la ora 11, o conferință de presă, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Analiză Rabobank asupra AGRICULTURII DE PRECIZIE

Analiză Rabobank asupra AGRICULTURII DE PRECIZIE

24 mai 2020 - 11:57

Analiştii Rabobank susţin că agricultura de precizie poate fi un instrument util în direcţia dezvoltării de noi modele de afaceri pentru fermieri, printre oportunităţile identificate numărându-se "serviciile ecosistemice".

ARE MÂINILE CRĂPATE, SPATELE PRAF ȘI FACE NAVETA DE LA OLT LA CLUJ CU LEGUME!

ARE MÂINILE CRĂPATE, SPATELE PRAF ȘI FACE NAVETA DE LA OLT LA CLUJ CU LEGUME!

24 mai 2020 - 11:35

FĂ-NE O COOPERATIVĂ SĂ FIM ȘI NOI OAMENI! Ilie e din neamul rudarilor din Olt. Are mâinile crăpate și spatele făcut praf de la munca de pe trei hectare de teren cultivat cu legume. Ilie face naveta de la Olt la Cluj ca să-și vândă legumele. Spune că merge cu marfă în Europa. Impresionanta poveste a lui Ilie o spune Anca Marcu, directorul Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, pe care Ilie a rugat-o să le facă și lor cooperativă ca să fie și ei oameni.

CIOBAN: AM ANUNȚAT PROTECȚIA ANIMALELOR SĂ-MI IA VACILE CĂ NU AM PĂȘUNE!

CIOBAN: AM ANUNȚAT PROTECȚIA ANIMALELOR SĂ-MI IA VACILE CĂ NU AM PĂȘUNE!

24 mai 2020 - 09:34

DISPERAREA UNUI OIER DIN ROMÂNIA. Crescătorul de ovine Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, nu are pășune unde să-și ducă cele 77 de vaci. Pășunea închiriată de la primăria Orăștie este pentru turma lui de 1.500 de ovine. Vacile nu mai au loc. Oierul a declarat, pentru AGROINFO, că în disperarea care l-a cuprins a anunțat Protecția Animalelor să vină să ia vacile. Oierul spune că la începutul săptămânii vine o comisie la el.

OFICIAL DIN MINISTERUL AGRICULTURII, LA O STÂNĂ DE OI!

OFICIAL DIN MINISTERUL AGRICULTURII, LA O STÂNĂ DE OI!

24 mai 2020 - 07:33

ÎN VIZITĂ LA O FAMILIE DE OIERI ȚĂRANI! Subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Avram Fițiu, a fost la o stână de oi din județul Cluj. Ciobanii aduceau fetelor de măritat păpuși din caș, a scris Avram Fițiu pe pagina sa oficială Facebook, despre una dintre tradițiile oieritului românesc.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

General Leasing la Indagra 2019

General Leasing la Indagra 2019

Alături de gama completă de tractoare şi combine Massey Ferguson, pentru care General Leasing este distribuitor autorizat, în standul companiei de la Indagra 2019 au mai fost evidenţiate: presa Massey Ferguson RB 4160 V Xtra pentru baloţi cilindrici, semănătoarea pentru păioase Junkkari M400 Plus şi plugul Moro Aratri EXA 16A PRO Warrior. Campaniile promoţionale General Leasing pentru maşini şi utilaje agricole cuprind garanţie extinsă şi soluţii de finanţare cu dobândă subvenţionată. Interviu cu Victor Sandu - director general, General Leasing. Reporter AgroInfo: Gheorghe Ghişe Operator imagine: Claudiu Borobei


Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Cadou de la Dumnezeu?

Cadou de la Dumnezeu?
Iubitule, nu-i aşa că eu sunt cadoul lui Dumnezeu pentru tine? Detalii