Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

Problematica zonelor montane din Europa, dezbătută la Bruxelles de Euromontana

Publicat: 20 noiembrie 2013 - 11:25
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În perioada 5 - 7 noiembrie a.c., Euromontana a organizat la Bruxelles, Adunarea Generală anuală şi Conferinţa „Cum susţinem antreprenoriatul inovator în zona montană?”.

Euromontana este asociaţia europeană pentru cooperare în zonele montane, cu scopul promovării unei dezvoltări agricole şi rurale durabile în aceste regiuni. Asociaţia are organizaţii membre din 20 de ţări cu munte din Europa, atât organizaţii naţionale cât şi de nivel regional: organizaţii socio-profesionale agricole, agenţii de dezvoltare rurală, unităţi administrativ teritoriale, ministere, instituţii publice, institute de cercetare şi formare profesională, agenţii pentru mediu, etc.

Din România au participat la cele două evenimente reprezentanţi ai următoarelor organizaţii membre: Federația Agricultorilor de Munte Dorna (ing. Ioan Agapi - director, vicepreședinte al Euromontana, Ioan Moraru - președinte FAMD, Grigore Mihăeș - președintele Asociaţiei de Dezvoltare Comunitară din Vrancioaia, Vrancea), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale - CEFIDEC (dr. ing. Dănuț Gîțan - membru în board-ul Euromontana), Forumul Montan din România (prof. univ. dr. h.c. Radu Rey – preşedinte) Asociația Națională pentru Dezvoltare Rurală Montană ROMONTANA (dr. ing. Dănuț Ungureanu – vicepreședinte), Heifer Project România (dr. Ovidiu Spânu - director), Asociaţia de Dezvoltare Horezu, Vâlcea (Eugen Săvulescu – preşedinte).

Adunarea Generală a avut loc la sediul Delegaţiei Regiunii Lombardia la Bruxelles, sub conducerea preşedintelui Euromontana Juan Antonio Guttierez (Spania). Pe ordinea de zi, după discutarea documentelor statutare, s-au purtat discuţii referitoare la:
- Stadiul negocierilor privind adoptarea de către CE a Actului delegat ce va defini criteriile de aplicare a menţiunii facultative de calitate „produs montan”, calendarul dezbaterilor, acţiunile ce vor fi întreprinse de Euromontana.
- agenda discuţiilor în cadrul parteneriatului Green Mountain pentru adoptarea în cadrul Euromontana a unei „platforme” ce va avea ca scop susţinerea zonelor europene din sud-estul Europei.

În cadrul evenimentelor, au fost prezentate noi oportunităţi de finanţare pentru proiectele comune ale Euromontana, respectiv, Orizont 2020 (program de finanţare pentru investiţiile în cercetare şi inovare la nivelul UE pentru încurajarea creşterii economice şi crearea de locuri de muncă) şi INTERREG EUROPE (Programul de cooperare teritorială interregională);
Lucrările Adunării Generale s-au încheiat cu o prezentare şi degustare de produse tradiţionale din diverse zone montane ale Europei, inclusiv din Carpaţii României (prezentate de către organizaţiile membre în Euromontana).

Cea de-a doua zi a întâlnirii a fost destinată Conferinţei Euromontana „Cum susţinem antreprenoriatul inovator în zona montană?”. Evenimentul a fost găzduit de către Comisia Europeană - Comitetul Economico-Social European şi organizat în parteneriat cu Guvernul Ţării Bascilor (Spania). Obiectivele Conferinței au vizat:
- explorarea potenţialului întreprinderilor din zona montană cu scopul de a contribui la creştere economică şi a locurilor de muncă de factură inovantă;
- identificarea inovațiilor existente în munți în vederea stabilirii și adaptării politicilor de susținere ale acestora;
- prezentarea diferitelor iniţiative prin care a fost sprijinit antreprenoriatul în zona montană pentru domeniile: educație, susținere economică, crearea de rețele, inginerii financiare, inovație, etc.

În deschiderea Conferinței au luat cuvântul: Rudy Aernoudt - șeful de Cabinet al Președintelui Henri Malosse (Comitetul economico-social european) și Elena Gutierez Perez del Notario (Director în cadrul Guvernului Basc pentru dezvoltare rurală, litoral și politici europene).
La finalul evenimentului, s-a stabilit ca organizarea Convenţiei europene a munţilor din 2014 - „Anul internaţional al agriculturii familiale”, să aibă loc în Bilbao, Spania. Convenţia va avea loc într-un context specific caracterizat de intrarea în noua etapă de programare 2014-2020, explorarea modului în care noile politici europene răspund nevoilor zonelor montane şi pregătirea strategiilor de dezvoltare locală pentru această nouă etapă.

Vizualizat: 2219 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019 FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Bancul zilei

Tipic feminin...

Tipic feminin...
Masculul balenă se învârte nervos în jurul balenei femelă: Detalii