Adama
Vinasa Rompak

Statul se împrumută la bănci pe cheltuiala fermierilor

Publicat: 01 noiembrie 2012 - 15:27
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Crescătorii de ovine şi caprine care accesează credite bancare în contul plăţilor naţionale directe complementare în zootehnie ar putea fi puşi la cheltuieli suplimentare dacă statul nu le virează la timp banii în conturi, astfel încât beneficiarii subvenţiilor să ramburseze cât mai repede împrumutul la bancă şi să achite comisioane şi dobânzi calculate la valori minime.

Încă din luna octombrie, beneficiarii plăţilor naţionale directe complementare (CNDP) pentru zootehnie pot accesa credite de la bănci în cuantum de 90% din valoarea subvenţiei calculate conform adeverinţei APIA, diferenţa de 10% reprezentând un fond de rezervă pentru reţinerea cheltuielilor de creditare - comision, dobândă - odată cu stingerea împrumutului de către APIA.  

Perioada de creditare: până la 30 septembrie 2013
Până acum, termenul limită pentru încasarea ultimelor tranșe din subvențiile APIA de către agricultori era stabilit pentru sfârşitul lunii februarie a anului următor, fermierii suportând dobânda aferentă pentru patru luni de creditare.
De anul acesta, se pare că data limită pentru stingerea creditelor de către APIA este sfârşitul lunii septembrie 2013. „Conform protocolului semnat de APIA cu băncile agreate de Agenţie, convenţie care nu a fost discutată şi cu reprezentanţii crescătorilor de ovine/caprine, cum era normal, termenul până la care APIA ar trebui să ne vireze subvenţiile în conturi a fost prelungit până în 30 septembrie 2013. În anii anteriori, cel târziu în luna martie APIA stingea împrumutul”, ne-a declarat Nicolae Cioranu, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine „Păstorul-Crişana” Arad.

Până vin banii de la stat, fermierii plătesc dobânzi
Astfel, beneficiarii subvenţiilor se tem că vor fi nevoiţi să plătească dobânzi bancare pentru 11 luni, în loc de patru. În aceste condiţii, fermierii spun că împrumutul la bancă ar fi inutil deoarece ar trebui să mai aducă bani de acasă pentru plata dobânzilor.
Iniţial am gândit că mai bine pierdem 10 bani, decât să plătim furaje mai scumpe cu 0,20 lei/kg la iarnă. Prin acest împrumut, rămânem în mână cu 36 lei/cap de animal din cei 40,8 lei alocaţi, aceasta dacă APIA ne virează toţi banii în maxim 3-4 luni. Cu cât este mai lungă perioada de creditare, cu atât plătim mai multă dobândă. Un an de zile pentru stingerea împrumutului face ineficientă această metodă de subvenţionare, chiar dacă acum furajele sunt mai accesibile ca preţ”, spune Ovidiu Ogîrtin, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine Timiş.

„Pierderea e pe riscul nostru”
Cuantumul plăţilor naţionale directe complementare în sectorul zootehnic este de 40,8 lei/cap animal la specia ovine/caprine şi de 500 lei/cap animal la specia bovine.
 „Pierderea până la 36 lei/ovină e pe riscul nostru, însă prefer să mi-o asum, ca să prind un porumb acum cu 0,90 lei, nu cu 1,2 - 1,3 lei/kg, cât va ajuge în viitor. Pe 2-3 luni pierderea nu e atât de mare, pentru că împrumutul se compensează cu preţul furajelor. Dar ca să mai aduc bani de acasă pe lângă cei 10% reţinuţi din subvenţie e prea mult.
Am analizat oferta unei bănci şi am luat ca exemplu un efectiv de 250 ovine, subvenţia aferentă fiind de circa 10.000 lei. La o perioadă maximă de 4 luni, cheltuielile lunare cu împrumutul - comision de acordare, dobândă, comision pentru fondul de garantare - sunt undeva la 125 lei. Pentru 11 luni, rezultă o cheltuială de 1375 lei”, a făcut un calcul Nicolae Cioranu.

Când vor primi subvenţia cei care nu accesează credite?
Conform procedurii din anii trecuţi, cei care accesează credite pentru subvenţii au prioritate la încasarea primelor de la APIA. Dacă APIA va face plăţile cel târziu pe 30 septembrie 2013, ne întrebăm când vor intra în posesia subvenţiilor cei care nu vor lua credite de la băncile cu care APIA a încheiat convenţii?
De ce trebuie să se împrumute fermierul la bancă pentru drepturile băneşti pe care statul i le datorează? Şi dacă tot o face, de ce trebuie să suporte din propriul buzunar costurile de creditare asupra cărora nu are aproape nici un control?

Vizualizat: 3323 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

APIA eliberează adeverinţe crescătorilor de porcine pentru accesarea creditelor

APIA eliberează adeverinţe crescătorilor de porcine pentru accesarea creditelor

Crescătorii de porcine, beneficiari de fonduri europene pentru bunăstarea animalelor, pot solicita Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) adeverinţe pentru accesarea creditelor bancare.

Banca Comercială Carpatica lansează creditul APIA Ferma zootehnică

Banca Comercială Carpatica lansează creditul APIA Ferma zootehnică

Banca Comercială Carpatica a semnat noi convenţii cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) şi anuţă lansarea creditului APIA Ferma zootehnică.

APIA eliberează adeverinţe crescătorilor de animale pentru accesarea de credite

APIA eliberează adeverinţe crescătorilor de animale pentru accesarea de credite

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează adeverinţe beneficiarilor plăţilor naţionale directe complementare (PNDC) în sectorul zootehnic, la specia bovine, respectiv ovine/caprine, pentru accesarea de credite destinate finanţării activităţilor curente de la băncile care au încheiat convenţii cu instituţia.

APIA: Crescătorii de păsări pot depune cereri pentru ajutorul de bunăstare până la 15 noiembrie

APIA: Crescătorii de păsări pot depune cereri pentru ajutorul de bunăstare până la 15 noiembrie

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) primeşte, în perioada 16 octombrie - 15 noiembrie, cererile de ajutor pentru Măsura 2.1.5. - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachetul (b) păsări.

Timiş: Aproape 60.000 de cereri depuse pentru CNDP la ovine/caprine

Timiş: Aproape 60.000 de cereri depuse pentru CNDP la ovine/caprine

Aproape 60.000 de cereri pentru prima pe exploataţii de ovine şi caprine, au fost depuse la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Timiş, termenul limită de depunere a cererilor fiind data de 2 iulie.

Cererile pentru CNDP la bovine se pot depune până la 2 iulie 2012

Cererile pentru CNDP la bovine se pot depune până la 2 iulie 2012

Crescătorii de bovine mai pot depune, până la data de 2 iulie 2012, cererile de acordare a primei pe exploataţie, potrivit unui comunicat al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

8,6 milioane de ovine/caprine au fost solicitate la plata CNDP 2012

8,6 milioane de ovine/caprine au fost solicitate la plata CNDP 2012

Efectivul naţional de ovine/caprine solictat la plata primei pe cap de animal în acest an a crescut la 8,6 milioane animale, de la 7,7 milioane capete în 2011

80% din efectivul naţional de ovine/caprine nu este eligibil la plata CNDP

80% din efectivul naţional de ovine/caprine nu este eligibil la plata CNDP

Conducerea Asociaţiei crescătorilor de oi şi capre "Păstorul", din judeţul Bihor, organizaţie afiliată Federaţiei Romovis, i-a transmis noului Ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, nemulţumirile crescătorilor de animale faţă de condiţiile de eligibilitate pentru acordarea CNDP la speciile ovine şi caprine în 2012.

Condiţii pentru prima pe exploataţie (CNDP) la bovine în 2012

Condiţii pentru prima pe exploataţie (CNDP) la bovine în 2012

Crescătorii de bovine pot solicita prima pe exploataţie pe 2012 în perioada 15 mai-30 iunie, iar asociaţiile care vor să depună cererile în numele membrilor proprii trebuie să depună la APIA documentele care atestă funcţionalitatea asociaţiei până în 10 mai 2012.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii