Adama
Vinasa Rompak

Guvernul propune noi metode de impozitare a veniturilor obţinute din creşterea animalelor, silvicultură şi piscicultură

Publicat: 21 ianuarie 2013 - 21:39
7 comentarii   | Print | Trimite unui prieten
Persoanelor juridice care lucrează în agricultură nu li se schimbă nimic în modalitatea actuală de impozitare

Noua modalitate de impozitare din agricultură, care va fi discutată marţi în şedinţa de Guvern, nu se va aplica persoanelor juridice, ci doar persoanelor fizice, a anunţat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, la întâlnirea cu partenerii sociali.

„Nu este vorba despre un nou impozit ci despre schimbarea modalităţii în care se impozitează persoanele fizice, iar persoanelor juridice care lucrează în agricultura nu li se schimbă nimic în modalitatea actuală de impozitare. Dacă până acum pentru persoanele fizice care au suprafeţe de teren modalitatea de impozitare era sub o anumită formă şi conducea la un impozit de 214 lei pe hectar, acum vor plăti un impozit de 96 de lei pe hectar. Principiul pe care am luat această decizie se referă la o anumită relaxare fiscală pentru persoanele fizice care plăteau un impozit în agricultură, însă baza de impozitare creşte”, a precizat Constantin.
Şeful MADR a menţionat că această nouă modalitate de impozitare nu se va aplica persoanelor din domeniul producţiei vegetale care au sub două hectare şi nici crescătorilor de animale care au şase porci sau trei vaci, adică animalele crescute în gospodăria proprie pentru autocosum.

O măsură care va reduce evaziunea fiscală
Ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu a spus că este o măsură de natură fiscală de simplificare a impozitării în domeniul veniturilor obţinute din agricultură.
„Este o măsură care are rolul de a asigura o echitate a impozitării pentru toţi contribuabilii şi toţi cei care realizează venituri din domeniul agricol, având rolul fundamental şi substanţial, pe lângă crearea unui mediu concurenţial, de a reduce evaziunea fiscală. Mai mult, sistemul de impunere propus este mult diminuat faţă de cel actual, adică sarcina fiscală este undeva la jumătate”, a spus Chiţoiu.
În opinia acestuia, interesul autorităţilor este de a fiscaliza cât mai mult activitatea agricolă şi de a crea premisele comasării terenurilor astfel încât activităţile să devină eficiente.

Plata impozitului se face după primirea subvenţiilor
Din punct de vedere al stabilirii sarcinii fiscale, Chiţoiu a spus că se doreşte nu numai simplificarea în aplicare ci şi în colectare.
„Am stabilit ca modalitate de determinare a bazei impozabile, ca o normă de venit net anual, care va fi impozitată. S-a avut în vedere ca termenele de plată să fie după ce agricultorii încasează banii din vânzarea producţiei sau sub formă de subvenţii şi, de aceea, le-am stabilit în trimestrul patru. O tranşă va fi la 25 octombrie şi ultima la 15 decembrie. Am înţeles că acestea sunt perioadele cele mai bune, astfel încât agricultorii să-şi plătească impozitele. Interesul nostru nu este de a stabili perioade de plată când nu au bani şi pe urmă să le aplicăm majorări şi penalizări şi să alergăm după ei să încasăm aceste impozite. Interesul nostru este de a veni în sprijinul agricultorilor şi de a stabili o modalitate simplă de plată”, a subliniat ministrul Finanţelor.
Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, şi Ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, s-au întâlnit luni cu partenerii sociali pentru a discuta pachetul de măsuri fiscale privind impozitarea în agricultură.

MFP a lansat spre dezbatere publică un proiect de Ordonanţă ce urmăreşte revizuirea sistemului de impozitare a veniturilor din activităţi agricole prin extinderea sferei veniturilor impozabile prin includerea celor din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală, precum şi a veniturilor din silvicultură şi piscicultură, precum şi determinarea venitului anual pentru veniturile din activităţi agricole numai pe baza normelor anuale de venit şi eliminarea modalităţii de determinare a venitului net anual în sistem real, pe baza datelor din contabilitate în partidă simplă.
„Începând cu anul fiscal 2014, normele de venit se stabilesc de către direcţiile teritoriale de specialitate ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, se aprobă şi se publică de către direcţiile generale ale finanţelor publice teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice, până cel târziu la data de 15 februarie a anului pentru care se aplică aceste norme de venit”, se arată în document. Sursa: Agerpres

Vizualizat: 5122 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [7]  
Pagini: [1]  1   
7.
MATEOO
|
01. 22, 2013. Tuesday 21:02

TRAIASCA USL-UL , CA TARE A-TI MAI FUGIT SA-II VOTATI,

6.
viseu
|
01. 22, 2013. Tuesday 19:32

slut sant din VISEU de SUS Maramures dintr-o zona defavorizata 90% zona de deal si munte am 10 vaci cu greu ajuns la numarul acesta productia de fanete se face mai mult manual va dati seama cat de greu e sa lucrezi pamantul si fanul si cata cheltuiala iti face o vaca , si ei care dorm la fotolii si in bancile guvernului se trezesc ca trebuie sa inpoziteze si animalele ,in loc sa se gandeasca cum sa deschida posturi de munca ca santem destui romani care sant fara locuri de munca si traiesc de pe saracul pamant si dupa o vaca sau doua cu speranta ca cineva ii va cumpara un litru de lapte sa poate sa-si cumpere o paine sau o sticla de ulei. ... de exemplu eu anul 2012 de pe un hectar de fanete am racoltat o remorca de fan din cauza secetei vom creste animale si le vom sacrifica la negru asa ca pe timpul lui Ceausescu SI NO SA MAI POATE SA-TI TINA EVIDENTA ,,,,

5.
moise
|
01. 22, 2013. Tuesday 18:49

cum vii bah desteptule in ajutoru nostru cand voi ne dati un amarat de ajutor si din ala ne luati...habar nai cum se face agricultura si cati bani se baga intr-un hectar de teren cultivat.....

4.
Ungureanu Nicu
|
01. 22, 2013. Tuesday 18:45

Sa li se asigure piata de desfacere a produselor, apoi sa li se aplice impozite.
Intermediarilor (cei care vand produse agricole fara sa detina teren) li se impoziteaza corect veniturile?

3.
fermier mic
|
01. 22, 2013. Tuesday 18:00

Domnilori guvernantilor eu ca persoana fizica nu am drept la subventie pt. motorina utilizata in agricultura da impozit vreti, nemtii austieci polonezi primesc de la apia intr 500 si 800 de E /ha noi nu primim nici macar200 ei au motorina la alt pret ce se foloseste in agricultura bine inteles ca le convine sa vanda sub pretul nostru de productie produsele obtinute .Mai bine opriti importul de legume fructe ca acolo este evaziunea fiscala nu la noi la prducatorii agricoli.Daca este asa nu mai declar pamantul la apia nu mai vreau nici un fel de subventie de la stat dar nici nu va dau nimic ca gasim noi o modalitate ca romanul este inventiv . Daca mai prindem 2-3 ani cu seceta vreo 2-3 cu grindina suntem terminati ca si fermieri si atunci ce impozit mai colectati.Mai bine dati drumul la proiecte ca sunt peste 3000 de proiecte depuse la APDRP care asteapta finantare si nu va mai plangeti ca nu se absoarba fondurile europene

2.
tanase emil
|
01. 22, 2013. Tuesday 14:54

Se strange jugul fratilor,oare cat mai putem suporta,au impozitat pana si bruma de venit pe care o mai avea un amarat de prorietar de animale si teren,cum sa vii sa pui impozit pe lucrurile astea cand tu guvernant ai distrus agricultura timp de 23 de ani,nu vii cu nimic care sa ajute omul da ceri impozit,pe ce?L-as intreba pe domnul Constantin si domnul Ponta oare stiu cat costa sa infiintezi o cultura,sa cresti un animal si cu cata munca se obtin acestea si cand tragi linie la sfarsit de an ramai pe zero,de unde si impozit.Ca sa faci un proiect,si tu un amarat de mic fermier nu reusesti din cauza birocratiei si coruptiei din minister da impozit vor.Marilor fermieri le convine pentru ca i-au subventii de milioane de euro,dar noi cei mici ce facem,cred ca se pune cruce peste noi,in cativa vom disparea.

1.
andi
|
01. 22, 2013. Tuesday 12:23

da sa traisca hotii din parlament si cu mafia din agricultura(asa zisi mari fermieri)trebuie sa revina birurile din anii1920, pe omul de rind de la tara .Atunci cu ce sa mai traisca taranul care are 2- 3 ha de teren?Treziti-va PARLAMENTARILOR sisasa zisi GUVERNANTI la realitate /// nu ne omoriti pe noi taranii.

Rezultate: [7]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii