Adama
Vinasa Rompak

Popa (APDRP): Tinerii fermieri preferă zonele montane şi de deal

Publicat: 16 decembrie 2013 - 10:26
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

Cei mai mulţi dintre tinerii care vor să înceapă o afacere cu fonduri europene s-au orientat către zona montană şi de deal, unde se pot face ferme mici. De anul viitor, în premieră, Uniunea Europeană dă bani şi pentru înfiinţarea de lanţuri mici de magazine în care să se comercializeze produse tradiţionale, indiferent de zonă, a anunţat, vineri, Nicolae Popa, directorul general adjunct al APDRP.

„Din ce am constatat noi, există cereri foarte multe pentru zona montană şi zona de deal, acolo unde nu sunt ferme mari. (...) de exemplu în judeţul Alba, în Munţii Apuseni, nu există niciun abator, nicio făbricuţă de lapte. (...) şi un lucru foarte important pe care l-am văzut acum şi pentru prima dată o să-l practicăm în programul nostru 2014-2020, se vor da bani de la UE pentru lanţuri de magazine. Lanţuri scurte de magazine, în aşa fel ca să scurtăm drumul de la producător la consumator, iar acele produse tradiţionale, specifice zonei, să ajungă cât mai repede la consumator”, a spus Nicolae Popa.

Cei care investesc la munte pot beneficia de 70% sumă nerambursabilă
În România, până în prezent, toate fabricile de prelucrare a laptelui şi cărnii, cu fonduri UE, s-au făcut numai în zona urbană, nimeni nu s-a orientat către zona montană, deşi cei care investesc la munte, pot beneficia de 70% sumă nerambursabilă.
„Toate capacităţile de producţie, de prelucrare a cărnii şi de prelucrare a laptelui, s-au concentrat numai pe zona urbană. Nu s-a realizat nimic în zona montană, absolut nimic. Şi pentru a încuraja tinerii şi pe cei care vor să facă capacităţi de producţie pe procesare în zona montană, asigurăm această creştere de 20 % a sumei nerambursabile. (...) De pildă, cei care sunt cu fermele mici şi vor să acceseze şi un fond pe 1.2.1. (...) sau să-şi facă un abator sau o fabrică de lapte pe măsura 1.2.3. primesc nu 50 % sumă rambursabilă, ci 70 %”, a completat directorul general adjunct al APDRP.

Întrebat câţi tineri au reuşit să se stabilească la ţară şi să îşi înceapă până acum o afacere cu bani europeni, Nicolae Popa a declarat că, „12.500 de tineri au beneficiat de treaba aceasta, au rămas în aşteptare încă 13.000, nu am mai avut bani”.
Cei 13.000 de tineri care au reuşit să facă proiecte bune, dar nu au mai primit bani de la UE, vor fi nevoiţi să facă din nou proiecte, cu speranţa că vor primii bani începând din 2014. Potrivit APDRP, din 2014 vom primi de la UE 612 milioane de euro, ceea ce înseamnă că un tânăr care se mută la ţară şi începe o afacere cu bani europeni are şansa să primească în loc de maximum 40.000 de euro, până la 60.000 de euro. sursa: Agerpres

Vizualizat: 3210 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
alibaba
|
12. 17, 2013. Tuesday 08:33

Frumos spus, dar cine sa auda.
Din pacate multi, foarte multi care au ceva banuti ii arunca pe consultanta si birocratie apoi 90% raman cu buza umflata si apoi se trezesc dintr-un vis lung si incep cosmarul vietii de jungla.
In rest ati spus tot ce era de spus....pt. cine are cap de inteles.
Eu unul, daca mi-ar pune cineva in mana un proiect cu toate aprobarile tot nu as crede ca este adevarat.

1.
MIti
|
12. 16, 2013. Monday 12:17

"Cei 13.000 de tineri care au reuşit să facă proiecte bune, dar nu au mai primit bani de la UE, vor fi nevoiţi să facă din nou proiecte, cu speranţa că vor primii bani începând din 2014." Sa ne intelegem foarte bine: au facut proiecte bune si nu au primit finantare. Ok. Vor fi nevoiti sa faca din nou proiecte. Ok. Dar trebuie precizat ca vor fi nevoiti sa faca proiecte pe alte masuri, daca vor bani, pentru ca asa cum este ghidul solicitantului pentru instalarea tinerilor fermieri, masura 1.1.2., pentru perioada 2007-2013, tineri fermieri sunt eligibili pentru o perioada de 1 an de la data instalarii. Ori acei 13.000 de tineri fermieri s-au instalat, au depus proiecte eligibile dar nefinantabile din lipsa de fonduri, a trecut deja un an si LA REVEDERE POSIBILITATE DE A MAI ACCESA ACEASTA MASURA.Doar daca mult asteptatul PNADR 2014-2020, care inca nu e gata si cu ajutorul Bunului Dumnezeu, va intra in vigoare deabia din 2015 nu va mai impune aceasta conditie(o prostie de altfel) sau poate lungim termenul: ce ziceti de 5 ani?
O zi buna tuturor.
P.S. SFAT: daca aveti bani, faceti prima data agricultura si dupa aia cereti fonduri, poate aveti norocul sa primiti ceva. Oricum baza trebuie pusa pe bani pe care ii ai in mana si nu pe cei care sunt pusi frumos intr-un seif transparent caruia i se sterg geamurile ca sa straluceasca, doar ca are o enormitate de praguri si lacate de parcurs.

Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii