Bugetul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) pentru 2012 a fost aprobat luni cu 18 voturi pentru şi nouă împotrivă, ambele amendamente depuse fiind respinse de senatorii şi deputaţii Comisiilor parlamentare reunite pentru Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară şi Servicii Specifice.
„Bugetul de stat al ANSVSA este mai mare cu 2,46% în 2012, iar prioritatea noastră era ca în buget să se regăsească sumele necesare pentru programele europene aflate în derulare pentru eradicarea anumitor boli la animale. Din punct de vedere al prognozei privind apariţia unor epizootii, consider că întotdeauna se vor găsi soluţii pentru eradicarea acestor boli dacă vor apărea. Ne vom adapta acestui buget şi sper că nu vor fi probleme serioase epidemiologice şi ne vom atinge ţintele privind eliminarea bolilor care sunt bariere comerciale pentru România, pentru apropierea faţă de crescătorii de animale şi ferirea populaţiei de posibilitatea transmiterii de boli, de la animale la om sau de la animale la animale”, a declarat pentru Agerpres, preşedintele ANSVSA, Radu Roatiş.
Bugetul pe 2012 acoperă extracţia animalelor bolnave, dar şi plata despăgubirilor către proprietarii de animale incluse în programele de eradicare, subliniind că speră ca în cazul screpiei la ovine să existe o incidenţă cât mai mică a bolii, în caz contrar „stingerea focarelor ar putea aduce cheltuieli enorme”, susţin reprezentanţii ANSVSA.
„O altă componentă importantă pe care am reuşit să o acoperim este cea a instruirilor pentru ANSVSA deoarece, potrivit regulamentelor europene, Autoritatea are responsabilitatea controlului oficial, ori acestea se fac prin deplasări în teritoriu (...). De asemenea, participarea noastră la grupurile de lucru de la Bruxelles este importantă pentru că poţi pierde mult nefiind activ. De exemplu, faptul că noi am fost într-un grup de lucru pe apicultură şi am spus că România are o prezenţă activă pe piaţa europeană, ne-a oferit posibilitatea obţinerii unei finanţări de 3 milioane de euro”, a adăugat şeful ANSVSA.
Bugetul total al ANSVSA pe 2012 se ridică la 671 milioane lei, din care 504,838 milioane lei provin de la bugetul de stat, un plus de 2,46%, 150 de milioane de lei reprezintă veniturile proprii prevăzute, iar 71,54 milioane de lei sunt fonduri externe nerambursabile postaderare.
ANSVSA are cuprinsă în bugetul pentru anul 2012 o sumă de 20,872 milioane lei pentru despăgubiri în cazul animalelor sacrificate în vederea prevenirii şi combaterii unor boli, iar la la capitolul cheltuieli de personal are prevăzută pentru 2012 suma de 163,5 milioane de lei pentru finanţarea a 5.865 de posturi.
sursa: Agerpres