Potrivit unui comunicat trimis presei, ca urmare a evoluției a unor focare de influență aviară în Germania, Olanda și Regatul Unit al Marii Britanii, precum și focarul bolii de Newcastle care evolueaza în țara noastră, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Vaslui va adopta un program urgent de măsuri menite să preîntâmpine evenimentele epidemiologice nedorite în sectorul avicol.
În acest scop se vor lua următoare măsuri: “organizarea de întâlniri pentru informarea şi conştientizarea fermierilor, a medicilor veterinari de liberă practică, a vânătorilor şi paznicilor fondurilor de vânătoare etc, asupra semnelor clinice ale influenţei aviare şi ale bolii de Newcastle şi despre necesitatea notificării, în regim de urgenţă, către DSVSA Vaslui, a oricăror suspiciuni de boală; Se va solicita exploataţiilor de păsări să intensifice măsurile de profilaxie nespecifică şi să întărească măsurile de biosecuritate în fermele de păsări, pentru a putea preîntâmpina orice evenimente de ordin epidemiologic nedorite; se vor efectua controale pentru respectarea cerinţelor de biosecuritate în exploataţiile comerciale de păsări; se vor dispune măsuri pentru limitarea circulaţiei păsărilor de curte în perimetrele exploataţiilor şi se vor informa fermierii asupra condiţiilor de circulaţie a păsărilor din exploaţiile comerciale”, precizează comunicatul.
Sursa citată arată că “boala de Newcastle, cunoscută şi sub denumirea de pseudopesta păsărilor, este o boală virală produsă de toate tulpinile aviare ale Paramyxovirusului. În condiţii naturale virusul afectează numeroase specii de păsări, mai sensibile fiind găinile şi bibilicile, apoi fazanii, curcile, păunii. Boala de Newcastle este cea mai gravă boală a păsărilor și produce pagube economice importante prin morbiditate și mortaliate ridicată, scăderea productivităţii păsărilor şi prin cheltuielile mari necesare eradicării bolii. Sursa principală de infecţie o reprezintă păsările bolnave care elimină virusul prin toate secreţiile şi excreţiile, inclusiv prin ouă. Perioada de incubaţie este de 4 — 6 zile. Boala se transmite prin contact direct cu secreţiile păsărilor sau indirect, în special cu solul, apa, hrana contaminată. Transmiterea este extrem de complexă, depinzând de tipul virusului, speciile păsărilor şi de factorii de mediu. Boala se manifestă prin sindrom infecţios acut însoţit de tulburări digestive, respiratorii şi nervoase, singulare sau asociate. Tulburările generale se instalează progresiv şi sunt traduse prin hipertermie (43 — 44°C), somnolenţă, stare tifică, anorexie, polidipsie şi accelerarea respiraţiei. Creasta şi bărbiţele sunt cianotice. Boala evoluează obişnuit acut, terminându-se prin moarte în 70-100% din cazuri, după 2-7 zile de la debut. Rareori se înregistrează forme supraacute cu tulburări generale grave, urmate de moarte în 12-24 ore sau forme subacute, cu durata de 7-14 zile”.
Comunicatul semnat de conducerea DSVSA Vaslui reaminteşte crescătorilor de păsări despre obligația ce le revine de a anunța instituţia sanitar-veterinară în cel mai scurt timp orice suspiciune de boala ce apare în efectivele de păsări ce le dețin.
Reamintim că în urmă cu două săptămâni, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Inspectoratul General al Poliţiei Române au depistat un transport illegal, către un abator din Vaslui, de peste 30.000 de pui afectaţi de boala Newcastle, proveniţi de la o fermă din judeţul Ialomiţa. Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală (IDSA) a confirmat existenţa Bolii de Newcastle la această exploataţie avicolă.
Ambele unităţi au fost sancţionate, iar cercetările continuă.