Laptele cu toxine ar putea pleca de la ferme însă nu se poate afla pe rafturile magazinelor, deoarece pe parcursul procesării lui în fabrici se realizează toate analizele necesare pentru siguranţa produsului, a declarat preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu.
“Din punctul meu de vedere, este foarte gravă panica pe care a creat-o preşedintele ANSVSA (Mihai Ţurcanu - n.r.). Săptămâna trecută, Daniel Constantin, probabil sfătuit de AVSVSA, a ieşit şi a spus că e o cantitate importantă de lapte din Ungaria ambalat, pe raft, în magazine. Astăzi, preşedintele ANSVSA spune că nu. Este o nebunie. Omul acesta, din punctul meu de vedere, trebuie demis. Trebuia să explice foarte clar circuitul laptelui. Firmele producătoare colectează lapte de la fermierii cu care au contracte, care corespund din punctul de vedere al colectării cu normele europene. Laptele ajunge în fabrică, se varsă în procesare şi se fac toate analizele. Dacă se descoperă aşa ceva, numai un criminal poate pune acel lapte în producţie şi să scoată produse din el. Este o diferenţă mare între laptele din fermă şi laptele de pe raft. Deci laptele poate veni de la fermă, dar nu poate fi pe raft”, a afirmat Dragoş Frumosu.
ANSVSA a anunţat, luni, într-un comunicat de presă, că inspectorii sanitari-veterinari suspectează depăşiri ale limitelor admise pentru aflatoxina M1 pentru loturi de lapte care provin de la 3 ferme de vaci de lapte şi de la două unităţi de prelucrare a laptelui.
Informaţia vine după ce, în data de 7 martie, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a anunţat că că inspectorii sanitari veterinari au sechestrat o cantitate de circa 13.000 de litri de lapte, provenind de la un fermier român, după ce a fost depistată prezenţa aflatoxinei.
Potrivit acestuia, au apărut două cazuri de lapte contaminat cu aflatoxină, în România. În primul caz este vorba despre un fermier român, iar cel de-al doilea caz vizează un lot de lapte importat din Ungaria. ANSVSA a arătat, luni, că, în cazul laptelui provenit din Ungaria, determinările de laborator au arătat că laptele din loturile incriminate nu prezenta depăşiri ale aflatoxinei M1, fapt pentru care laptele respectiv poate fi comercializat. sursa: Agerpres