ADEVERINȚA CORECTĂ PENTRU APIA! Odată cu dezvăluirile făcute de AGROINFO despre ce se întâmplă cu sprijinul cuplat pentru ovine, cum se încasează ilegal banii europeni pentru berbeci fără origine, au ieșit la lumină și informații alarmante pentru fermierii care speră la sprijinul cuplat pentru bovine. Cuantumul acestui sprijin pentru vacile de lapte este de 732,87 euro/cap de animal/an, iar pentru taurinele de carne, 690,61 euro/cap de animal/an. Acest cuantum este valabil pentru anul 2016.
Fermierii care bifează în cererea unică de plată sprijinul cuplat pentru bovine trebuie să știe că este obligatoriu să atașeze la această cerere adeverința care dovedește că animalul este înscris în Registrul genealogic al rasei respective. ATENȚIE! Sunt dosare pentru subvenții depuse în campania 2017 la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) în care s-a descoperit că adeverința respectivă dovedește doar înscrierea în controlul oficial al producțiilor (COP) și nicidecum înscrierea în Registrul genealogic al rasei de care aparține animalul.
AVERTIZĂM FERMIERII să fie foarte atenți de la ce asociație solicită această adeverință. Dacă pe acest document scrie că animalul pentru care se cer subvenții a fost înscris în COP, ACTUL NU ESTE VALID! NU este valabil, iar dosarul pentru subvenții va fi considerat de APIA incomplet.
Aceste adeverințe se solicită doar asociațiilor crescătorilor de animale care dețin Registrele genealogice ale raselor, indiferent că ne referim la vacile de lapte sau la vitele de carne. Asociațiile care dețin registrele genealogice se ocupă și de controlul oficial al producțiilor. Sunt însă asociații ale crescătorilor de animale care se ocupă exclusiv de COP și nu dețin Registrul genealogic.
Dosarele incomplete depuse pentru subvenții sunt respinse de la plată. Dacă fermierul care are un astfel de dosar nu-l completează cu adeverința valabilă până la termenul la care poate opera modificări în cerere, 31 mai, el va fi exclus de la plată, dar riscă să fie și sancționat de APIA pentru că a solicitat subvenții pentru animale care nu sunt eligibile la plată.
Fermierilor le eliberăm adeverința tip pentru APIA prin care se confirmă înscrierea animalelor în Registrul genealogic. Principiul este, într-adevăr, ca animalele să fie înscrise inițial în controlul oficial al producțiilor (COP), altfel nu au cum să fie înscrise în Registrul genealogic. Dar pe adeverința pe care le-o dăm fermierilor pentru APIA se precizează că animalele sunt înscrise în Registrul genealogic, conform legislației în vigoare.
Adeverința care confirmă înscrierea în COP nu este suficientă. Deci, adeverința, ca să fie valabilă, trebuie să fie eliberată de o asociație care deține un registru genealogic. Pentru vacile de lapte, sunt asociațiile de la Brașov (rasa Bălțată Românească tip Simmental), Bucureștiul (rasa Holstein) și Maramureș (rasa Brună). Dacă adeverința nu este de la asociația care conduce Registrul genealogic, fermierul nu beneficiază de subvenție, explică Dorel Codrea, președinte ASOCIAȚIA CRESCĂTORILOR DE TAURINE BRUNĂ-SCHWYZ, județul Maramureș.
Sprijnul cuplat a fost introdus în 2015. În primul an, fermierii români nu au realizat că această subvenție are cuantumul cel mai mare din zootehnie. Au fost puține animale solicitate la plată. În schimb, în următorul an, în 2016, numărul bovinelor înscrise în registrele genealogice ale raselor aproape că s-a dublat.
Pentru rasa Brună avem undeva aproape de 11.000 de capete de vaci pentru care se cere sprijinul cuplat. E ceva! E un semn bun pentru rasă pentru că a fost disipată așa în multe zone. În 11 județe a avut pondere în efectiv. Rasa a trecut și printr-o perioadă de degringoladă, s-au făcut și suprapuneri de rase în zonele mai izolate, de pășunat alpin. Rasa a fost afectată în sensul că s-au folosit tauri de valoare slabă și asta a avut un impact negativ asupra rasei. Plus că s-au creat și impurități de rasă și asta a dus la o scădere a numărului de vaci din rasa Brună. Anul trecut, s-a dublat numărul Brunelor înscrise în Registrul genealogic. Am înscris aproximativ 5.000, mai spune Codrea.