Fermierii români sunt prinși pe picior greșit în ce privește sprijinul cuplat. Foarte multe animale din exploatațiile agricole din România nu îndeplinesc condițiile pentru a fi înscrise în registrele genealogice, spune Lelior Iacob, șeful Agenției Naționale de Zootehnie (ANZ). Sunt bani mulți la mijloc: 300 de euro/cap de vită de carne/an și 250 de euro/ cap de vacă de lapte/an. Din păcate, foarte puțini fermieri vor încasa banii.
Fermierii ar putea beneficia de sprijinul cuplat pentru un număr de 300.000 de capete de bovine. Din datele oficiale știu că animalele care corespund criteriilor sunt undeva sub 100.000. Se fac încercări pentru a lărgi această plajă, dar nu știm în ce măsură vom reuși, spune Lelior Iacob.
Bovinele care nu sunt înscrise în registrele genealogice, nu sunt eligibile pentru sprijinul cuplat acordat de Comisia Europeană. Rasa Bălțată Românescă de tip Simmental este cea mai bine reprezentată în registrele genealogice: sunt înscrise 60.000 de capete în timp ce rasa Brună de Maramureș este cel mai slab reprezentată: 2.000 de capete.
Peste 40% din acest efectiv de Brună este concentrat în județul Maramureș. Registrul genealogic al acestei rase este menținut chiar de ANZ. Deocamdată nu avem niciun dosar depus pentru preluarea cărții de rasă, spune Iacob. Există negocieri în acest moment cu asociațiile crescătorilor de Brună pentru intrarea în controlul oficial al producțiilor și pentru preluarea registrului genealogic.
Șeful ANZ atrage atenția și crescătorilor de ovine să se grăbească cu înscrierile animalelor în cărțile de rasă dacă nu vor să piardă cei 7 euro/cap de ovină cât e sprijinul cuplat. Anul acesta, Comisia Europeană i-a păsuit pe fermierii români. Dar de la anul, crescătorii de ovine vor trebui să respecte aceeași regulă: animalele este obligatoriu să fie înscrise în cărțile de rasă.
Crescătorii de ovine trebuie să-și ia măsurile de rigoare. De anul acesta trebuie să se grăbească și să-și înscrie animalele în registrul genealogic ca să îndeplinească condițiile. Altfel, ne vom trezi la anul în aceeași situație cum e în acest an și la același nivel, spune Iacob.
Sprijinul cuplat se acordă între 10 și 250 de capete de bovine și 150 și 600 de capete de ovine.