Până la 1 octombrie 2015, doar 66 de primării din aproape 3.150 de comune din toată ţara aveau aprobate proiecte de amenajamente pastorale, fără de care utilizatorii de pajişti nu vor primi subvenţia pe suprafaţă. De ce se plâng primarii şi ce soluţie propune Ministerul Agriculturii ca fermierii să nu piardă banii anul viitor?
Doar 309 primării din toată ţara au început întocmirea proiectelor amenajamentelor pastorale şi numai 66 dintre acestea au finalizat proiectele, până la 1 octombrie 2015, deşi termenul limită prevăzut de legea aflată în vigoare în prezent era 10 august 2015 (HG 78/2015 privind modificarea şi completarea Normelor metodologice pentru aplicarea prevederilor OUG 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991).
Iată care este situaţia exactă privind întocmirea amenajamentelor pastorale, transmisă de MADR, la solicitarea redacţiei:
Până la data de 1 octombrie 2015, dintr-un număr de 3.142 de UAT - uri existente la nivel național, 309 UAT–uri au solicitat, potrivit legii, camerelor agricole județene întocmirea proiectelor de amenajamente pastorale, ceea ce reprezintă cca. 10% din numărul total de localități.
Din totalul de 309 proiecte solicitate de primării, un număr de 66 de proiecte au fost finalizate, iar 243 de proiecte se află în lucru, deoarece primăriile nu au depus toate documentele necesare în conformitate cu prevederile legale, în mod special copii de pe actele de proprietate și date cadastrale ale pajiștilor aflate în proprietatea UAT, planul parcelar cu pajiștile aflate pe teritoriul localității, necesar pentru respectarea obligației de menținere a pajiștilor declarate la 1 ian. 2007 la Comisia Europeană și planul de fertilizare întocmit conform studiilor pedologice și agrochimice.
Primarii spun că cel mai mult îi costă studiile pedologice
Potrivit MADR, lipsa banilor este principalul motiv invocat de primari pentru faptul că nu au reuşit să întocmească proiectele de amenajamente în termenul prevăzut de lege. Mai exact, aceştia spun că cel mai mult îi costă studiile pedologice.
Urmare analizelor efectuate cu privire la stadiul elaborării proiectului de amenjament pastoral, s-a constatat că majoritatea primăriilor motivează faptul că în exerciţiul bugetar pe anul 2015 nu au prevăzute cheltuielile pentru efectuarea lucrărilor necesare întocmirii proiectului de amenjament pastoral, întrucât HG 78/2015 (M.Of. 124/18 februarie 2015), a fost publicată prea târziu pentru a se prevede finanțarea proiectului de amenajament pastoral.
Cheltuielile pentru elaborarea proiectului de amenjament pastoral, susțin unele consilii locale, sunt datorate și prețurilor mari practicate de către Oficiile de Studii Pedologice si Agrochimice (OSPA) pentru realizarea studiilor pedologice, necesare stabilirii măsurilor agropedo-ameliorative și a planului de fertilizare, în condițiile legii, explică MADR.
Încă o amânare, până în 2018
Ca să dea timp tuturor primăriilor să întocmească proiectele de amenajamante pastorale, MADR a propus, printr-un proiect publicat recent, amânarea, încă o dată, a termenului pentru realizarea acestora până pe 28 februarie 2016. Asociaţia Comunelor din România, care reuneşte peste jumătate din comunele din ţară, a solicitat MADR ca termenul să fie prelungit cel puţin până la finalul anului 2016. Se pare însă că primăriile vor primi chiar mai mult timp.
În vederea realizării proiectului de amenajament la nivelul tuturor Unităților Administrativ-Teritoriale, MADR susține modificarea și completarea OUG 34/2013, privind realizarea și aplicarea amenajamentului pastoral, începând cu anul 2018, precizeazăMADR în răspunsul transmis redacţiei.
Totodată, MADR va trebui să modifice şi Ordonanţa privind acordarea subvenţiilor în perioada 2014-2020, care prevede că, din 2016, amenajamentele pastorale sunt condiţie obligatorie pentru încasarea subvenţiei pe pajişte.