CINE TIPĂREȘTE CERTFICATE PENTRU BERBECII DE RASĂ? Există și-n agricultură mai multe filiere suspecte de eludarea legii, o filieră ar fi cea a certificatelor de origine pentru berbeci. Actele respective le aduc unora dintre oieri o mică avere. Concret, prețul berbecilor este crescut spectaculos de acest certificat de origine. Una este să vinzi un berbec fără origine, care are un preț mic, și alta e să vinzi un berbec de rasă, prețul încasat va fi unul mult mai mare. Dacă mai punem la socoteală subvenția, avantaj berbecul de rasă!
Dintre oierii din România se ridică tot mai multe voci care acuză că se fac afaceri oneroase cu aceste certificate de origine. Actul le aduce în buzunare crescătorilor de ovine, nu doar un preț mare pentru berbec, dar și subvenția cea mai mare acordată pentru oi și anume sprijinul cuplat. Cuantumul acestei subvenții este de 27,06 euro/cap de animal/an în timp ce ajutorul național tranzitoriu, pentru care animalele eligibile la plată nu au nevoie de un astfel de certificat, este de cca 24 de lei/cap de animal/an. Faceți și dumneavoastră socoteala și vedeți ce e mai avantajos pentru un fermier care crește oi. Odată cu această subvenție ar fi răsărit pe piață și aceste certificate de origine pentru berbeci.
Berbecii cu origine sunt eligibili la plata subvenției. Și nu doar atât! Acești berbeci sunt vânduți, în baza certificatului de origine, și pe ajutorul de minimis. Deci, când Ministerul Agriculturii acordă un ajutor de minimis pentru achiziționarea de berbeci de rasă, pe piață ar apărea imediat sute de berbeci, cu sute de certificate de origine.
Am ajuns țară cu 14 milioane de ovine și caprine să cumpărăm berbeci din Ungaria, ei ne dau lecții pentru că ei știu să facă genetică, iar noi o facem așa cum o facem, o dăm pe grupuri de interese și numai se fabrică. La ora actuală, se procesează, rețineți, cine are urechi să audă, DNA (Direcția Națională Anticorupție n.r.), DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism n.r.), peste 20.000 de certificate de origine la berbeci în România, a declarat Eugen Petru Gonțea, președintele Federației Oierilor de Munte, pentru Viața Satului, TVR 1.
Existența acestor certificate de origine a fost semnalată, pentru AGROINFO, și de Ghiță Ciobanul, cum i se spune fermierului Gheorghe Dănulețiu.
Mulți au cumpărat berbeci reformă din târguri cu 2-3 milioane de lei vechi și i-au vândut cu 25 de milioane de lei vechi pe ajutorul de minimis, ca berbeci de rasă. No, ce origine are ăla dacă e cumpărat de la badea?! Știu pe unul care a vândut 300 de berbeci de la 300 de oi.
Un oier mi-a spus că a cumpărat berbeci de rasă și când colo berbecii ăia aveau 35 de kilograme. A vândut unul de la Maramureș 500 de berbeci și a zis că sunt de rasă. În realitate, erau miei și berbeci bătrâni, cumpărați de prin târguri, și aveau certificate de origine. De unde erau certificatele de origine, cum au făcut rost de ele?! Vrem să știm și noi! I-am explicat și domnului ministru Irimescu și domnului ministru Daea. Domnul Daea a zis că trimite controale, dar nimic. Băieții veseli s-au lăudat: stați liniștiți că nu face nimeni controale!
INTEGRAL AICI DEZVĂLUIRILE LUI GHIȚĂ CIOBANUL!