Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

DISPERARE DE OIER: PRIMARULE, ȚI-AM ADUS OILE! FĂ CE ȘTII CU ELE!

Publicat: 29 mai 2018 - 20:59
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

ÎNCEP RĂZBOIUL! MI-A AJUNS CUȚITUL LA OS! Duc mâine oile în fața primăriei din comuna Cincu! Să vadă toți românii ce se întâmplă în țara asta! Mă lasă fără casă, fără oi, fără nimic, rămân sărac lipit pământului că e vorba de bani mulți! Spune cu necaz în glas crescătorul de ovine Ioan Suciu din Făgăraș, județul Brașov. Oierul este forțat să dea înapoi la APIA subvenții de miliarde de lei. Ce i s-a întâmplat oierului?

Ioan Suciu a închiriat, în 2013, 48 de hectare de pășune de la primărie. Anul acesta i-a expirat contractul, iar primăria comunei Cincu nu i l-a mai prelungit. În ianuarie 2018 s-a schimbat legea, iar pășunile se închiriază prin atribuire directă crescătorilor de animale. Ioan Suciu, fiind crescător de ovine, sigur că are dreptul să i se atribuie o suprafață de pășune.

Primăria însă nu i-a mai atribuit 48 de hectare, ci o suprafață mult mai mică. Crescătorul de ovine ne spune că i-au revenit 16 hectare. Necazul mare este că oierul a semnat, în urmă cu trei ani, cu Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) un angajament de agro-mediu pentru suprafața de pășune pe care o avea închiriată la vremea respectivă, adică pentru 48 ha. Angajamentele de agro-mediu se încheie pentru o perioadă de 5 ani. Este al treilea an de angajament și oierul s-a trezit cu o bucată mult mai mică de pășune. APIA îi pretinde să înapoieze plățile compensatorii primite până acum pentru că nu mai are cum să aplice angajamentul de agro-mediu pe o suprafață de 48 de hectare. 

Am închiriat pășunea în 2013, cu drept de prelungire a contractului. Plătesc 200 de lei/ha plus impozitul de 36 de lei la hectar. Nu aveam cum să visez că în ianuarie 2018 se va schimba legea. Dacă s-a schimbat nu-i nicio problemă, din luna februarie era timp destul să se rezolve situația foarte ușor și fără scandal. Dar ce-a făcut primăria cu atribuirea directă?

Dă la 700 de oi, 520 de miei, 3 cai, câte animale am eu, 16 hectare și la alții cu 200 de oi le dă 40 de hectare. Nu a împărțit corect pășunea, a împărțit-o după interes. Dar nu mă interesează pe mine asta. Mie să-mi fi rezolvat problema legal, să pot să continui angajamentul de agro-mediu, fără să fiu obligat să dau la APIA câteva miliarde de lei înapoi. Mă lasă fără casă, fără oi, fără nimic pentru că sunt mulți bani! Mai sunt două zile și eu trebuie să duc contractul la APIA, modificările la cererea unică se fac până la 31 mai, că nu așteaptă APIA după mine până-n august, ne spune cu amărăciune crescătorul de ovine.  

AGROINFO este mereu atent și sensibil la necazurile fermierilor. Noi reacționăm imediat când suntem anunțați de un fermier că are un necaz. Astfel, l-am contactat telefonic pe primarul comunei Cincu, Sorin Aurel Suciu, să vedem care-i soluția. Primarul ne-a spus că fermierul nu și-a achitat chiria pe pășune din anul 2016. Lucrurile nu stau tocmai așa. Oierul ne spusese deja că a achitat astăzi, 29 mai 2018, 6.000 de lei pentru pășune și mai are de dat 4.000 de lei, rest de plată pe care vrea să-l achite mâine, miercuri, 30 mai. Chitanțele care demonstrează cele spuse de oier sunt mai jos.  

chitanta-suciu_bchitanta-doi-suciu_b

Am plătit 110 milioane de lei (vechi n.r.) pentru 2 ani de întârziere, deci eu nu m-am retras de la nimic. Plătesc tot  până la ultimul leu, asta e o scuză din partea lui (a primarului n.r.), este convins  oierul.

Dacă a văzut primarul că știm deja că oierul și-a plătit mare parte din datoria către primărie, ne-a spus răspicat că fermierul este principalul vinovat pentru că s-a încurcat cu un angajament de agro-mediu și nu trebuia să facă asta, indiferent dacă e bine sau nu pentru pășune. Trebuia să facă angajament de agro-mediu pe proprietatea lui, nu pe cea a primăriei.

Agro-mediu nu e obligatoriu.  E bine pentru pășune în condițiile în care știi că ai siguranță. Pui pășunea proprietate la agro-mediu, unde știi că e al tău, a fost categoric primarul.

În opinia gospodarului din Cincu, pe pășunea închiriată de la primărie, oierul ar fi trebuit să se mulțumească doar cu încasarea subvenției pe suprafață. Subvenția pe suprafață e 700 de lei/ha, dar agro-mediu e 1.300 de lei/ha, spune primarul încercând să sublinieze că scopul fermierului a fost să scoată mai mulți bani din pășune.

Anul acesta s-au terminat contractele la toată lumea pe pășune și s-a făcut o redistribuire. Sunt 36 de persoane care vor pășune și bineînțeles s-a diminuat suprafața la fiecare, proporțional cu numărul de animale. Dânsul (Ioan Suciu n.r.) are 20 de hectare, nu 13, 14 cât zice (16 ha spune fermierul n.r.). Prin hotărâre de consiliu are 20 de hectare și nu a renunțat nimeni la 20 de hectare sau 25 de hectare ca să-i dăm dânsului. Toată pășunea s-a împărțit în funcție de numărul de animale și atât i-a revenit. Deci, la toată lumea s-a diminuat suprafața pentru că din 11 crescători care au avut contracte, acum sunt 35 sau 36 de crescători, spune primarul.

Și, totuși, cu fermierii care au în desfășurare angajamente de agro-mediu s-a încercat găsirea unei soluții pentru ca oamenii să nu fie nevoiți să dea înapoi la APIA plățile compensatorii încasate din bani europeni și banii ăia să se întoarcă la Comisia Europeană? Acești fermieri sunt buni de plată pentru că au declarat o suprafață de pășune la semnarea angajamentului la APIA și acum se trezesc că au o suprafață mai mică de pășune și, practic, asta înseamnă că nu și-au respectat angajamentul.

Prima soluție era dacă renunța cineva (la pășune n.r.). Iar a doua soluție este ca cel care a luat 20 de hectare de pășune lângă dânsul să preia agro-mediu dânsului. Asta e soluția. Că nu se pierde. Se poate ca dânsul să-și predea alea 20 de hectare la cel care a preluat pășunea respectivă. El (Ioan Suciu n.r.) trebuie să discute cu cel care are pășune lângă el,  să-i predea agro-mediu la respectiva persoană. Eu nu pot să impun nimănui să preia agro-mediu.

Dar trebuie să înțeleagă dânsul că e o problemă cu cine ia agro-mediu după atâta timp. S-ar putea să fie penalități de la APIA și atunci cine plătește penalitățile?! În 5 ani poate ai control de la APIA și dacă apar penalități trebuie să le suporte cineva. Deci, trebuie să fie o înțelegere între cei doi. Eu i-am chemat de câteva ori, și pe unii, și pe alții. Și pe cei care preiau terenul și pe dânsul, le-am explicat cum stau lucrurile. Nu se poate nici să renunțe ceilalți, că nu vor, și nici nu putem să dăm altfel suprafața decât este în hotărârea de consiliu.

Știa foarte bine, pe răspunderea lui, că trebuie să aibă continuitate 5 ani. Uite că s-a schimbat legea. Nu trebuia să bage pășunea la agro-mediu. Deci, a forțat nota. Le-am spus la toți fermierii care pot să-l ajute. Am început în 15 februarie discuțiile astea, am avut întâlniri cu toată comunitatea, întruniri, ședințe, adunări, cu stabiliri suprafețe, cum le dăm...De atunci știe care e situația. Deci, singura chestie pozitivă este că eu i-am strâns pe cei doi care  sunt vecini (de pășune n.r.) să preia agro-mediu. Mai mult, nu pot. Oamenii au spus că dacă cumva apar penalități din urmă să plătească el. Domnul Suciu ar trebui să fie de acord cu asta. Penalitățile știți ce înseamnă, doamnă? Vă dau un exemplu. Din 47  de hectare, două nu sunt curățate, atunci trebuie să dai banii înapoi pe trei ani în urmă sau pe cinci. Dacă pici la control, nu se știe. De asta le e frică la oameni și el trebuie să înțeleagă că, dacă apar penalități, trebuie să suporte cheltuielile, spune primarul din Cincu.

Minte, minte, minte! Vă rog mult să scrieți asta. Eu am zis să vină să preia agro-mediu, dar nu a venit nimeni, până-n ziua de azi și de mâine gata. APIA nu mă așteaptă, spune revoltat fermierul. Cum mi-a dat 20 de hectare de pășune?! Poate modifică în seara asta contractul pentru că la mine pe contract scrie că mi-a atribuit 16 hectare, adaugă crescătorul de ovine.

Primarul mai spune că a făcut toate eforturile ca fermierul să-și poată transfera către un alt fermier o parte din angajamentul de agro-mediu. Domnul Suciu este în culpă. El e primul vinovat, cel mai tare și ar trebui să înțeleagă chestia asta. Doamnă, când ai un contract pe 3 ani (contractul pentru pășune n.r.) și tu faci un contract de agro-mediu pe 5 ani pe ce te bazezi? Se poate întâmpla orice. Eu caut din februarie soluția, eu am fost personal cu domnul Suciu la APIA Brașov, să discut cu doamna aia. Păi, de ce ați băgat? Păi, pe propria răspundere. Ce putem face? Preluare de agro-mediu e singura soluție. I-am spus și cine va veni lângă dânsul, am discutat. Mai sunt două zile și la APIA poziția dânsului este deschisă. El trebuie să meargă cu contractul ăsta, adaugă primarul.

Minte cu nerușinare! Caracteristic pentru el, a fost furios crescătorul de ovine când a auzit ce a spus primarul.

Noile contracte pentru pășune se fac pentru o perioadă de 10 ani. Să fie două cicluri de agro-mediu, spune primarul. De ce nu s-a procedat așa și cu vechile contracte de închiriere pentru ca fermierii să nu se afle acum într-o situație disperată? Avem și noi juriștii noștri la Prefectură care nu ne lasă să facem hotărârile cum vrem noi, răspunde evaziv primarul. Chiria pentru pășunea din Cincu începe de la 77 de lei/ha și poate să ajungă la 360 de lei/ha, în funcție de parcelă.

Primarul din Cincu ne-a mai spus că oierul Ioan Suciu oricum nu ar fi beneficiat de prelungirea contractului pentru pășune și dacă nu se schimba legea. Pășunea ar fi fost scoasă la licitație și veneau unii cu forță financiară și ridicau redevența pe hectar până la cer de nu mai ajungeau crescătorii de animale să vadă un petec de pășune.

 

Vizualizat: 15387 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
zarafet
|
05. 31, 2018. Thursday 11:38
Bai, aici vad ca si-au dat intalnire toate fufele din primaria Cincu. Toti dau cu ,,manie proletara" in cioban, fara sa pomeneasca un cuvant despre ,,manierele" de conducere autoritara ale primarilor. Pai, ba tata, cand primarul are datorii de sute de milioane catre bugetul loca, datoriil aferente firmelor personale pe care le-a dus in faliment, ce mama dracului sa faca simpli palmasi? Asteapta ca primarul sa se achite primul de obligatiile cetatenesti, apoi venind si el cu farama lui de datorie. Dar primarul are instrumente de coercitie fata de prostime, fata de el nefacand nimic. Despre ce vorbim aici? Va spun eu: despre impartirea terenului in stil mafiot, cu o prima bataie catre apropiatii lui, si numai dupa aceea catre oamenii onesti si simpli. La Cincu, daca un hectar de teren a revenit la 22 de oi (fermier fara proptele) pentru oile lui si-a dat 7 oi la hectar, ca sa poata baga si ciobanul lui preferat la agro-mediu. Restul, numai fumigene raspandite de trolii de prin primarie si vuvuzelele de prima clasa ale primarului.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Ce trebuie să ştii înainte să începi un proiect horticol

Pentru demararea unui proiect în domeniul horticol pentru construirea de sere sau solarii este necesară urmărirea unor "paşi" relativ simpli dar de foarte multe ori mai puţin cunoscuţi. Ciprian Suciu, consultant oferă câteva sfaturi pentru cei care vor să înceapă un proiect horticol prin accesarea de fonduri europene. Specialiştii Brinkman oferă proiecte tehnice complete în domeniul horticol.

Interviu cu Ciprian Suciu, consultant.

Reporter: Gheorghe Ghişe

Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019 MASSEY FERGUSON 7722: Un tractor care lucrează în orice condiţii

Bancul zilei

Într-un bar...

Într-un bar...
Doi se întâlnesc într-un bar: Detalii