REVENIREA LA O AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ ȘI SUSȚINEREA FERMELOR MICI, TRADIȚIONALE! Marco Contiero, director privind politicile agricole în Uniunea Europeană, propune retragerea sprijinului acordat fermelor industriale de creștere a animalelor. Acesta susține revenirea la o agricultură ecologică și la o creștere sustenabilă a animalelor. Scopul este diminuarea emisiilor cu efect de seră.
Creșterea industrială a animalelor reprezintă o sursă majoră de emisii de carbon, poluare a apei și aerului, provocând probleme majore de sănătate cum ar fi rezistența la antibiotice. Guvernele noastre trebuie să se asigure că viitoarea reformă va accelera trecerea la agricultura ecologică și la o creștere sustenabilă animalelor, prin retragerea sprijinului acordat producției intensive de animale, explică Marco Contiero, director privind politicile agricole în Uniunea Europeană.
Conform Eurostat, gazele cu efect de seră din agricultură contribuie cu 10% la totalul emisiilor cu efect de seră din Uniunea Europeană.
Organizația ecologistă Greenpeace a întocmit recent un raport în care arată că dacă este menținută producția actuală de carne, agricultura va fi responsabilă pentru 52% din gazele de seră în următoarele decenii, dintre care 70% revin sectorului lactate și carne, relatează EurActiv.com.
Greenpeace nu e de acord cu actualele politici europene din agricultură și îi sprijină pe fermieri să revină la agricultura ecologică, precum și la producția ecologică de carne și lactate.
Tot mai mulți factori de decizie din Parlamentul European, Comisia Europeană susțin, în ultima perioadă, sprijinirea fermelor mici, familiale, mizarea pe o agricultură tradițională, ecologică.
Sursa: Euractiv