Adama
Vinasa Rompak

Din 2012, ouăle cu cifra 3 care vor fi vândute pentru consum vor fi doar de la găini crescute în baterii îmbunătăţite

Publicat: 19 decembrie 2011 - 23:17
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Ouăle care vor fi marcate cu cifra 3 începând cu 1 ianuarie 2012 sunt sigure pentru consum, ele urmând să provină numai din ferme în care găinile ouătoare sunt crescute în cuşti îmbunătăţite. Ouăle de la păsările crescute în baterii neîmbunătăţite nici măcar nu vor mai ajunge pe piaţă, fiind livrate direct pentru industrializare, susţin reprezentanţii ANSVSA.

„Consumaţi cu încredere! - asta mai trebuie să adăugăm. Alarma care s-a dat prin presă a fost determinată de o interpretare greşită a comunicatului de la ANSVSA, cum că ouăle cu cifra 3 nu se vor mai putea comercializa de la începutul anului. Cumpărătorii, ca şi producătorii, nu trebuie să intre panică”, a declarat, citat de Agerpres, directorul executiv al DSVSA Bihor, Sorin Hodişan.

Ce reprezintă numărul cu care sunt marcate ouăle?

Potrivit ANSVSA, numărul distinctiv cu care sunt marcate marcate ouăle indică modul în care au fost crescute şi hrănite găinile. Astfel, ouăle ecologice sunt inscripţionate cu cifra 0 înaintea codului de producător, ouăle provenite de la găini crescute în sistem extensiv, în aer liber, dar a căror hrană nu este neapărat ecologică au inscripţionată cifra 1, iar cele obţinute de la păsările crescute în ferme, dar în hale, la sol, hrănite cu furaje clasice, cifra 2, în timp ce ouăle găinilor de baterie sunt marcate cu cifra 3.

Numărul cu care este marcat oul mai cuprinde codul de ţară (RO), judeţul şi alte trei cifre, care corespund codului exploataţiei. De exemplu, un ou poate fi marcat astfel: 0 – RO – AG – 001.

Din 2012, ouăle marcate cu cifra 3 vor fi doar de la găini crescute în baterii îmbunătăţite

Ouăle marcate cu cifra 3 care sunt comercializate în prezent în România şi vor mai putea fi vândute  până pe data de 31 decembrie 2011 provin de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite sau neîmbunătăţite.

Începând cu data de 1 ianuarie 2012, însă, ouăle provenite de la găinile crescute în cuşti neîmbunătăţite nu vor mai fi livrate spre consum public, ci vor fi dirijate direct spre industrializare sau distrugere, urmărindu-se cu stricteţe trasabilitatea acestora, pentru a nu putea fi comercializate pentru consumul public şi vor putea fi comercializate ouăle marcate cu codul 3 provenite numai de la găini crescute în cuşti îmbunătăţite, conform standardelor europene, precizează ANSVSA.

Cofrag ouă_b

DSVSA Bihor: Ouăle marcate cu cifra 3 sunt de încredere

Începând cu data de 1 ianuarie 2012, ouăle care vor fi marcate cu cifra 3 „provin numai din ferme în care păsările sunt crescute în cuşti îmbunătăţite, fiind vorba de cuşti care respectă normele comunitare cu privire la protecţia şi bunăstarea animalelor”, a spus directorul DSVSA Bihor, citat de Agerpres.

În judeţul Bihor există o singură fermă avicolă care îşi va marca ouăle cu cifra 3, de la 1 ianuarie 2012, dar unitatea este ultramodernă, construită prin fonduri europene, a anunţat Sorin Hodişan, directorul executiv al DSVSA Bihor. Potrivit acestuia, în această fermă, aflată în comuna Cetariu, găinile sunt crescute în condiţii mult îmbunătăţite, cu extensii de spaţiu, inclusiv pentru ouat.

Vizualizat: 3579 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Doar cinci ferme din Sibiu vor mai putea vinde ouă pentru consum de anul viitor

Doar cinci ferme din Sibiu vor mai putea vinde ouă pentru consum de anul viitor

Trei dintre cele opt ferme de creştere a găinilor ouătoare nu vor mai putea vinde ouă pentru consumul populaţiei începând din 1 ianuarie 2012, din cauză că nu respectă condiţiile de bunăstare a păsăsrilor cerute de Uniunea Europeană. Ouăle provenite de la găini crescute în baterii neîmbunătăţite, marcate cu cifra 3, vor mai putea fi valorificate doar spre industrializare sau proprietarii fermelor trebuie să îşi schimbe profilul de activitate şi să se reorienteze spre creşterea puilor de carne.

ANSVSA: De la 1 ianuarie 2012 este interzisă comercializarea ouălor marcate cu cifra 3

ANSVSA: De la 1 ianuarie 2012 este interzisă comercializarea ouălor marcate cu cifra 3

Începând cu data de 1 ianuarie, România alături de toate celelalte state membre ale Uniunii Europene nu vor mai putea comercializa ouăle marcate cu cifra trei. Această cifră semnifică modalitatea de creştere a găinilor ouătoare în cuşti neîmbunătăţite, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Autorităţii Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Cheţan-Roatiş.

UCPR: România nu riscă procedura de infringement cauzată de creşterea găinilor ouătoare în baterii

UCPR: România nu riscă procedura de infringement cauzată de creşterea găinilor ouătoare în baterii

România nu este în pericol să se confrunte cu deschiderea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene din cauza sistemului de creştere a găinilor ouătoare în baterii convenţionale, deoarece respectă standardele europene pentru mai mult de 90% din efective, a declarat preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România (UCPR), Ilie Van.

Găinile ouătoare ţinute în baterii, în vizorul UE: 11 state din 27 nu se pot conforma noilor norme

Găinile ouătoare ţinute în baterii, în vizorul UE: 11 state din 27 nu se pot conforma noilor norme

Un număr de aproximativ 51 de milioane de găini ouătoare ţinute în cuşti neamenajate riscă să conducă în 2012 la deschiderea unor proceduri de încălcare împotriva a cel puţin 11 state ale UE, între care şi România, a anunţat luni Comisia Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii