Brânza făcută la stână se supune unui alt regim și se poate numi produs tradițional. În principiu, este controlată, spune șeful de la Agricultură. Achim Irimescu ar putea dispune sancțiuni pentru cei care au acordat denumirea de produs tradițional pentru brânza fabricată la Curtea de Argeș în care s-ar fi depistat bacteria E-coli.
Nu vreau să aruncăm anatema asupra produselor românești tradiționale. În opinia mea acolo a fost o eroare a Ministerului Agriculturii când s-a acceptat ca o fabrică să aibă produse tradiționale. Ca să fie tradițional ar fi trebuit să existe două lanțuri de fabricație în această unitate. Cred că s-a făcut o eroare pentru că pe partea de tradițional poate să fie lapte din orice sursă pentru că are alt regim. Sunt alte cerințe la produsele tradiționale.
Pentru mine este surprinzător cum s-a acordat statut de producător tradițional unei fabrici! Discuțiile pe care le-am avut când s-a făcut ordinul pe tradiționale a vizat clar un lucru: tradițional este ce făcea bunica. Și atunci am limitat cantitățile. Am cerut să se facă o analiză să văd în ce bază s-a acordat de către Direcția Agricolă această autorizație fabricii respective, să aibă un lanț de produse tradiționale, spune ministrul agriculturii.
În fabrica de la Curtea de Argeș, lanțul de produse tradiționale ar fi funcționat la etaj, iar linia de alte produse funcționa la parter.
Au fost prelevate 337 de probe de la produse lactate, carne și alte produse, de la mai multe fabrici, din comerț, dar și din gospodării. Am avut rezultate la 192 de eșantioane din care s-a identificat E-coli la un lot de 25 kg de brânză proaspătă de vaci. E foarte important să spunem brânză proaspătă pentru că e din lapte nepasteurizat. Din cauza asta veterinarii au mers și la fermele care au furnizat laptele. Și la un pui s-a depistat E-coli, eșantion din frigiderul unei familii afectate, dar era un pui provenit din gospodăria familiei respective din Bacău.
Șeful de la Agricultură spune că sursa bacteriei ar fi fost laptele din care s-a fabricat brânza respectivă. La această oră, se știe că laptele provenea de la două ferme, una din Dolj și alta din Argeș, dar nu se știe dacă a fost lapte conform sau testat.
Iată ce spune patronul fabricii Brădet!
Marius Badea a ținut o conferință de presă la Argeș. Ce spune proprietarul fabricii?
Brânza se face din lapte pasteurizat. Nu există lapte crud. Singura contaminare este fie de la apă, pentru că în procesul tehnologic toate produsele noastre sunt împinse de apă. Sursa de apă este sursa localității Brădet, din rețeaua publică. Noi și la apa suntem obligați să facem buletine de analize și nu am avut probleme. Luăm lapte de la două ferme, una din Argeș, una din Dolj. Lucrăm de foarte multă vreme cu ele. Nu colectăm lapte de la particulari, tocmai din cauza acestor probleme de igienă. Analizele la lapte se fac de două ori pe lună. La oameni se fac trimestrial. Toate analizele noastre sunt perfecte. De 15 ani vin organele de control în fiecare lună. Ultima analiză la lapte a fost făcută în urmă cu două săptămâni. Analizele din februarie încă nu au venit, a declarat patronul Marius Badea, pentru B1TV.