OFICIAL! Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat miercuri decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 1/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție. Ordonanța vine cu modificări în lege pentru prima subvenție acordată de la bugetul de stat crescătorilor de porci.
Scopul legii îl reprezintă instituirea unei scheme de ajutor de stat având ca obiectiv implementarea Programului de
susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, în vederea îmbunătăţirii nivelului de performanţă şi sustenabilitate al fermelor de reproducţie sau de creştere ori de îngrăşare a suinelor.
Legea nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis pe data de 19 iulie 2018 după ce președintele țării a respins-o de două ori.
Acum, legea a fost modificată prin Ordonanța Guvernului nr.1/2019. Cea mai importantă modificare vizează abrogarea tuturor prevederilor prin care crescătorilor de porci care cer acest ajutor li se acorda avans din suma cerută.
AGROINFO vă pune la dispoziție schimbările care s-au făcut în legea prin care se acordă un ajutor de stat crescătorilor de porci.
NOU! Valoarea totală a ajutorului de stat reprezintă echivalentul în lei a sumei de 359,1 milioane euro şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în limita sumelor aprobate prin legile bugetare anuale.
VECHEA FORMULARE: Valoarea totală a ajutorului de stat este de 359,1 milioane euro şi se asigură de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, după cum urmează: în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se cuprinde suma de 90 milioane euro, aferentă anului 2018, urmând ca până la finalul programului, suma să crească anual cu 30% având ca bază anul anterior. Sumele rămase neutilizate la finele anului se reportează în anul următor şi se utilizează cu aceeaşi destinaţie.
În vechea formă a legii nu era definită ferma de reproducție bunici, astfel că în noua formulare a fost introdusă această definiție:
fermă de reproducţie bunici – fermă de reproducţie care deţine doar animale de reproducţie de rasă pură.
MODIFICĂRI BENEFICIARII AJUTORULUI DE STAT
Dacă în vechea formă a legii crescătorii de suine care vor să beneficieze de ajutorul de stat erau obligați să aibă exploatațiile autorizate sanitar-veterinar la momentul intrării în vigoare a legii, după schimbări, fermierii trebuie să aibă această autorizație la data înregistrării în program.
NOU! Ajutorul de stat se acordă pentru investiții în locuri noi de cazare pentru reproducție și pentru locuri de cazare pentru reproducție în ferme aflate în conservare următorilor beneficiari, crescători de suine, care desfășoară activități de reproducție și/sau creștere și/sau îngrășare a suinelor, astfel:
«a) persoanelor juridice şi/sau persoanelor fizice autorizate denumite în continuare PFA, şi/sau întreprinderilor familiale, denumite în continuare IF, şi/sau întreprinderilor individuale, denumite în continuare ÎI, care deţin exploataţii cu aviz/înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, până la data înregistrării în program, şi care desfăşoară activităţi de reproducţie
sau reproducţie, creştere şi îngrăşare ori numai îngrăşare;
b) persoanelor juridice şi/sau PFA şi/sau IF şi/sau ÎI care desfăşoară activităţi de reproducţie sau reproducţie, creştere şi îngrăşare şi deţin exploataţii de reproducţie aflate în conservare la data înregistrării în program;»”
VECHEA FORMULARE: a) persoanelor juridice și/sau persoanelor fizice autorizate, denumite în continuare PFA, și/sau întreprinderilor familiale, denumite în continuare IF, și/sau întreprinderilor individuale, denumite în continuare II, care dețin exploatații cu aviz/înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, și care desfășoară activități de reproducție sau reproducție, creștere și îngrășare ori numai îngrășare;
b) persoanelor juridice și/sau PFA și/sau IF și/sau II care desfășoară activități de reproducție sau reproducție, creștere și îngrășare și dețin exploatații de reproducție aflate în conservare la data intrării în vigoare a prezentei legi.
CATEGORIILE DE FERME CARE SE POT ÎNFIINȚA PRIN PROGRAM
Au fost adăugate două noi categorii de ferme care se pot înființa prin Program:
«c) ferme de reproducţie bunici cu o capacitate cuprinsă între 400 şi 1200 de locuri de cazare, care să nu depăşească cu mai mult de 10% necesarul anual de scrofiţe de înlocuire a fermei beneficiare.Accesarea programului pentru realizarea fermelor de reproducţie bunici se poate face doar de către beneficiarii care deţin ferme de reproducţie suine;
d) ferme de reproducţie bunici cu o capacitate de minimum 20 de capete pentru rasele aflate în conservare sau în pericol de abandon.»
APROBAREA SUMELOR PENTRU INVESTIȚII
NOU! După verificare, direcţiile pentru agricultură judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti aprobă suma necesară realizării
investiţiei.
VECHEA FORMULARE: După verificare, direcțiile pentru agricultură județene, respectiv a municipiului București aprobă suma necesară realizării investiției și acordarea unui avans pe fiecare loc de cazare, ale cărui valoare și mod de acordare se stabilesc în normele metodologice de aplicare a prezentei legi, aprobate prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale, pentru numărul de locuri de cazare aprobate prin cererea de finanțare.
NOU! „Pentru realizarea investiţiilor finanţate prin Programul de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie, se poate acorda sprijin în patru tranşe egale, începând cu data încheierii contractului de finanţare.
Acordarea tranşelor se realizează prin virarea sumelor într-un cont disponibil din care pot fi efectuate doar două tipuri de
operaţiuni:
a) plăţi reprezentând contravaloarea bunurilor, serviciilor, lucrărilor efectuate/livrate, doar după recepţia bunurilor, serviciilor,
lucrărilor, dovedite cu documente care atestă obligaţia de plată;
b) instrumente de garantare a plăţii, la dispoziţia furnizorului de bunuri, servicii sau lucrări, respectiv scrisori de garanţie bancară pentru acţiunile realizate pe plan intern şi acreditive în cazul furnizorilor externi de bunuri şi servicii.”
Pentru acordarea transelor următoare, beneficiarul trebuie să facă dovada că a efectuat plăţile şi/sau să prezinte dovada emiterii documentelor.
Stingerea obligaţiilor între furnizori şi beneficiar pentru operaţiuni se face prin închiderea documentelor bancare menţionate, beneficiarul programului având obligaţia să prezinte documentele justificative înainte de acordarea celei de-a patra tranşe.
Procedura privind modul de derulare şi decontare a tranşelor se va stabili prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale.
ACTE NECESARE
NOU! Pentru încheierea contractului de finanţare beneficiarii trebuie să depună următoarele documente aferente investiţiei:
a) autorizaţia de construcţie, cu excepţia beneficiarilor care trebuie să facă dovada proprietăţii pentru exploataţia aflată în conservare;
b) studiu geotehnic;
c) aviz sanitar-veterinar;
d) aviz de mediu;
e) aviz emis de direcţia de sănătate publică judeţeană;
f) declaraţie pe propria răspundere că nu au accesat sprijin simultan prin PNDR 2014-2020 pentru aceleaşi măsuri reglementate de
prezenta lege;
g) devizul de lucrări estimate.
Fac excepţie de la prevederile lit. a) şi b) fermele de reproducţie bunici.
IMPORTANT! Beneficiarilor ajutorului de stat nu li se mai acordă avans din suma cerută!
Astfel, beneficiarii ajutorului vor instala o placă indicator în termen de trei zile de la acordarea primei tranșe și nu a avansului, cum era prevăzut în vechea formă a legii.
Beneficiarii ajutorului de stat marchează investiţia cu o placă indicator de dimensiuni minime de 150 cm lungime şi 200 cm lăţime, confecţionată din material rezistent, amplasată într-un loc în care este uşor
vizibilă, pe care se inscripţionează «investiţie beneficiară a „Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie”, conform cererii numărul………., de la Direcţia pentru agricultură a judeţului……………/Municipiului Bucureşti».