Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DECIZIE OFICIALĂ pentru FERMELE DE OVINE! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU BERBECII DIN REGISTRUL GENEALOGIC!

Publicat: 14 martie 2019 - 13:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ÎN LEGE! Decizie importantă luată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru berbecii cu certificate de origine, înscriși în registrele genealogice ale raselor. Acordarea subvenției uriașe din zootehnie, sprijinul cuplat, fermelor care dețin astfel de berbeci a determinat înflorirea unor afaceri la granița legii.

Oierii se plâng demult că berbecii care au certificate de origine nu au caracteristicile rasei. Chiar mai mult, ciobanii au acuzat pe 10 octombrie 2018, când au pichetat Ministerul Agriculturii, că au dat o căruță de bani pe așa-zișii berbeci de rasă, dintre care, culmea, unii ar fi fost castrați. Ce montă să se facă dacă berbecul respectiv este castrat?! Ăla e bun, cum se vede, să producă numa certificate de originea spus Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, la protestul din 10 octombrie. Toți oierii au alergat în toată țara anul trecut, în vară, după berbeci cu certificate de origine pentru a obține subvenția cu valoarea cea mai mare pe cap de ovină, sprijinul cuplat. Subvenția poate fi încasată de la APIA dacă în fermă există un berbec cu certificat de origine pentru 35 de ovine femele. Subvenția se acordă și pentru femelele ovine chiar dacă sunt sau nu înscrise în registrele genealogice ale rasei. Se presupune că se face montă dirijată și că se ameliorează rasele. În realitate, berbecii slabi, jigăriți, unii castrați, au fost cumpărați, anul trecut, de ciobani doar pentru că aveau certificat de origine. De fapt, s-a cumpărat hârtia, berbecii jigăriți fiind separați de turme ca nu cumva să strice rasa.

Pe lângă toate acestea, există bănuiala că acești berbeci, vânduți la preț mare, ar fi răspândit scrapia în toată țara. Scrapia este o boală mortală pentru ovine, nu are leac, și le produce pagube uriașe crescătorilor de oi. De multe ori, în cazul unui focar de scrapie, autoritățile sanitar-veterinare hotărăsc sacrificarea întregii turme pentru a opri răspândirea bolii. Astfel, și ovinele sănătoase iau calea abatorului, nu doar animalele contaminate. Fermierii sunt despăgubiți pentru oile sacrificate, dar sumele primite despăgubire ar fi destul de mici.

Decizia luată de ANSVSA pentru berbecii din registrele genealogice ale raselor este dezvăluită în Legea bugetului de stat pe anul 2019.

Programul de creștere a rezistenței ovinelor la scrapie stabilește conduita prin care serviciile veterinare intervin pentru genotiparea berbecilor care sunt înregistrați în registrele genealogice, urmată de selectarea berbecilor rezistenți genetic pentru a fi folosiți la montă, măsurile specifice veterinare care trebuie aplicate, precum și responsabilitățile de implementare a acestor măsuri, se arată în textul Legii.

Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile veterinare, genotiparea este identificarea la ovine a genotipurilor susceptibile / rezistente la scrapie prin analiza ADN. Metoda se aplică pentru identificarea la ovine a genotipurilor susceptibile / rezistente la scrapie utilizând probe de păr, sânge sau alte ţesuturi. Genotiparea precoce a ovinelor permite o selecţie rapidă a genotipurilor ce conferă rezistenţă la aceasta boală şi prin urmare o ameliorare a rezistenţei genetice a raselor de ovine autohtone.

În iunie 2018, Agenția Națională de Zootehnie și-a achiziționat o aparatură pentru laboratorul de genetică moleculară.

Este un aparat prin care putem să facem genotipări pentru screpia la ovine. Screpia la ovine este o grijă nouă, în primul rând a amelioratorilor, și, în același timp, a crescătorilor de oi pentru că nu vor să aibă probleme în vânzarea lor și, bineînțeles, în consum. Din acest punct de vedere suntem pregătiți și noi, și colegii medici veterinari, prin laboratoarele pe care le au, să introducem efectivele din selecție, și am început cu reproducătorii masculi, pentru ca, încet-încet, în câțiva ani să încercăm, o dată să nu mai extindem această boală și apoi, încet-încet, să o eradicăm din Româniaa declarat, la vremea respectivă, directorul general ANZ, Lelior Iacob.

Rezultatele acestor teste vor arăta câți dintre berbecii de rasă, înscriși deja în registrele genealogice, în secțiunea principală, cu certificate de origine, sunt, de fapt, purtători de scrapie.

În același act normativ, ANSVSA anunță că sunt monitorizate și verificate transporturile de ovine și caprine la granița României cu Bulgaria. Autoritățile sanitare susțin că au conceput un plan care să oprească pătrunderea în țara noastră a pestei micilor rumegătoare (PMR).

Planul de măsuri pentru a preveni pătrunderea virusului pestei micilor rumegătoare PMR în țara noastră care stabilește conduita de control de căre serviciile veterinare prin informarea privind simptomele și evoluția bolii, notificarea bolii, monitorizarea și verificarea transporturilor de animale din speciile ovine și caprine din cadrul comerțului intracomunitar cu Bulgaria, precum și intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale.

Vizualizat: 2311 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

ANUNȚ APIA DE ASTĂZI PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

13 aprilie 2021 - 18:44

COMUNICAT APIA. Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a demarat  plata cererilor depuse în anul 2020 pentru Măsura 14 - Plăţi privind bunăstarea animalelor - pachet a) Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachet b) Plăţi în favoarea bunăstării păsărilor, anunță astăzi APIA într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

13 aprilie 2021 - 08:28

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a țării.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

13 aprilie 2021 - 07:29

SUBVENȚII APIA 2021. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de ordonanță de urgență care stabilește actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, LPIS, în conformitate cu regulamentele europene. Dacă nu este actualizat LPIS, România riscă să fie penalizată cu 10% din banii pentru subvențiile APIA ale fermierilor, concret cu suma de 2.000.000.000 de euro.

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

12 aprilie 2021 - 07:35

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția mare, cum îi spun crescătorii, este achitat anul acesta și pentru un număr minim de 5 vaci eligibile la plată. Condiția obligatorie este ca ferma de vaci să se afle în zona montană. Pentru celelalte zone, numărul minim pentru care se acordă această subvenție pe cap de animal este de minim 10 vaci eligibile la plată.

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

12 aprilie 2021 - 06:53

PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020! Crescătorii de animale așteaptă cu nerăbdare să încaseze ajutoarele naționale tranzitorii din zootehnie, ANTZ, subvenție aferentă anului de cerere 2020, plătită acum, în 2021, de la bugetul de stat. Când încep plățile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură?

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Bancul zilei

În tramvai

În tramvai
O tipă bună urca în tramvai, 3-4 şmecherasi în spate... Se sfătuiesc ei acolo, şi într-un final pleacă unu spre ea: Detalii