KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

DECIZIE OFICIALĂ pentru FERMELE DE OVINE! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU BERBECII DIN REGISTRUL GENEALOGIC!

Publicat: 14 martie 2019 - 13:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ÎN LEGE! Decizie importantă luată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru berbecii cu certificate de origine, înscriși în registrele genealogice ale raselor. Acordarea subvenției uriașe din zootehnie, sprijinul cuplat, fermelor care dețin astfel de berbeci a determinat înflorirea unor afaceri la granița legii.

Oierii se plâng demult că berbecii care au certificate de origine nu au caracteristicile rasei. Chiar mai mult, ciobanii au acuzat pe 10 octombrie 2018, când au pichetat Ministerul Agriculturii, că au dat o căruță de bani pe așa-zișii berbeci de rasă, dintre care, culmea, unii ar fi fost castrați. Ce montă să se facă dacă berbecul respectiv este castrat?! Ăla e bun, cum se vede, să producă numa certificate de originea spus Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, la protestul din 10 octombrie. Toți oierii au alergat în toată țara anul trecut, în vară, după berbeci cu certificate de origine pentru a obține subvenția cu valoarea cea mai mare pe cap de ovină, sprijinul cuplat. Subvenția poate fi încasată de la APIA dacă în fermă există un berbec cu certificat de origine pentru 35 de ovine femele. Subvenția se acordă și pentru femelele ovine chiar dacă sunt sau nu înscrise în registrele genealogice ale rasei. Se presupune că se face montă dirijată și că se ameliorează rasele. În realitate, berbecii slabi, jigăriți, unii castrați, au fost cumpărați, anul trecut, de ciobani doar pentru că aveau certificat de origine. De fapt, s-a cumpărat hârtia, berbecii jigăriți fiind separați de turme ca nu cumva să strice rasa.

Pe lângă toate acestea, există bănuiala că acești berbeci, vânduți la preț mare, ar fi răspândit scrapia în toată țara. Scrapia este o boală mortală pentru ovine, nu are leac, și le produce pagube uriașe crescătorilor de oi. De multe ori, în cazul unui focar de scrapie, autoritățile sanitar-veterinare hotărăsc sacrificarea întregii turme pentru a opri răspândirea bolii. Astfel, și ovinele sănătoase iau calea abatorului, nu doar animalele contaminate. Fermierii sunt despăgubiți pentru oile sacrificate, dar sumele primite despăgubire ar fi destul de mici.

Decizia luată de ANSVSA pentru berbecii din registrele genealogice ale raselor este dezvăluită în Legea bugetului de stat pe anul 2019.

Programul de creștere a rezistenței ovinelor la scrapie stabilește conduita prin care serviciile veterinare intervin pentru genotiparea berbecilor care sunt înregistrați în registrele genealogice, urmată de selectarea berbecilor rezistenți genetic pentru a fi folosiți la montă, măsurile specifice veterinare care trebuie aplicate, precum și responsabilitățile de implementare a acestor măsuri, se arată în textul Legii.

Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile veterinare, genotiparea este identificarea la ovine a genotipurilor susceptibile / rezistente la scrapie prin analiza ADN. Metoda se aplică pentru identificarea la ovine a genotipurilor susceptibile / rezistente la scrapie utilizând probe de păr, sânge sau alte ţesuturi. Genotiparea precoce a ovinelor permite o selecţie rapidă a genotipurilor ce conferă rezistenţă la aceasta boală şi prin urmare o ameliorare a rezistenţei genetice a raselor de ovine autohtone.

În iunie 2018, Agenția Națională de Zootehnie și-a achiziționat o aparatură pentru laboratorul de genetică moleculară.

Este un aparat prin care putem să facem genotipări pentru screpia la ovine. Screpia la ovine este o grijă nouă, în primul rând a amelioratorilor, și, în același timp, a crescătorilor de oi pentru că nu vor să aibă probleme în vânzarea lor și, bineînțeles, în consum. Din acest punct de vedere suntem pregătiți și noi, și colegii medici veterinari, prin laboratoarele pe care le au, să introducem efectivele din selecție, și am început cu reproducătorii masculi, pentru ca, încet-încet, în câțiva ani să încercăm, o dată să nu mai extindem această boală și apoi, încet-încet, să o eradicăm din Româniaa declarat, la vremea respectivă, directorul general ANZ, Lelior Iacob.

Rezultatele acestor teste vor arăta câți dintre berbecii de rasă, înscriși deja în registrele genealogice, în secțiunea principală, cu certificate de origine, sunt, de fapt, purtători de scrapie.

În același act normativ, ANSVSA anunță că sunt monitorizate și verificate transporturile de ovine și caprine la granița României cu Bulgaria. Autoritățile sanitare susțin că au conceput un plan care să oprească pătrunderea în țara noastră a pestei micilor rumegătoare (PMR).

Planul de măsuri pentru a preveni pătrunderea virusului pestei micilor rumegătoare PMR în țara noastră care stabilește conduita de control de căre serviciile veterinare prin informarea privind simptomele și evoluția bolii, notificarea bolii, monitorizarea și verificarea transporturilor de animale din speciile ovine și caprine din cadrul comerțului intracomunitar cu Bulgaria, precum și intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale.

Vizualizat: 2404 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

Ministrul agriculturii, anunț astăzi: Cuantum plata subvențiilor APIA pentru acest an!

30 iulie 2021 - 20:01

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, s-a întâlnit astăzi cu fermierii din Bihor. Șeful MADR le-a spus care este suma alocată pentru plata subvențiilor APIA pentru anii 2021 și 2022, dar și suma pentru măsurile de dezvoltare rurală.

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

UE, despre renunţarea la cuşti: sunt necesare studii suplimentare!

UE, despre renunţarea la cuşti: sunt necesare studii suplimentare!

30 iulie 2021 - 13:36

Miniştrii agriculturii din Uniunea Europeană au solicitat Comisiei să efectueze o evaluare completă a impactului iniţiativei privind interzicerea utilizării cuştilor în fermele zootehnice, precum şi să furnizeze finanţare fermierilor care se supun acestor reglementări.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

Primar: Animalele lăsate nesupravegheate sunt confiscate!

30 iulie 2021 - 07:18

Consiliul Local Florești, Cluj, a adoptat, joi, la propunerea primarului Bogdan Pivariu, o hotărâre prin care animalele nesupravegheate, găsite pe raza comunei, sunt confiscate.

Fermierilor români li se face loc în piețe!

Fermierilor români li se face loc în piețe!

29 iulie 2021 - 20:33

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România vin în sprijinul producătorilor agricoli și îi asigură că în piețele agroalimentare sunt spații de vânzare destinate acestora unde să-și poată valorifica producția proprie. Este important atât pentru producător cât și pentru consumator ca produsul românesc să ajungă pe tarabele din piețe, să fie comercializat și fermierii să nu mai fie nevoiți să-și arunce marfa, anunță un comunicat al Asociației Administratorilor de Piețe, transmis Agroinfo.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii