Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 3

DECIZIE OFICIALĂ pentru FERMELE DE OVINE! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU BERBECII DIN REGISTRUL GENEALOGIC!

Publicat: 14 martie 2019 - 13:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ÎN LEGE! Decizie importantă luată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru berbecii cu certificate de origine, înscriși în registrele genealogice ale raselor. Acordarea subvenției uriașe din zootehnie, sprijinul cuplat, fermelor care dețin astfel de berbeci a determinat înflorirea unor afaceri la granița legii.

Oierii se plâng demult că berbecii care au certificate de origine nu au caracteristicile rasei. Chiar mai mult, ciobanii au acuzat pe 10 octombrie 2018, când au pichetat Ministerul Agriculturii, că au dat o căruță de bani pe așa-zișii berbeci de rasă, dintre care, culmea, unii ar fi fost castrați. Ce montă să se facă dacă berbecul respectiv este castrat?! Ăla e bun, cum se vede, să producă numa certificate de originea spus Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, la protestul din 10 octombrie. Toți oierii au alergat în toată țara anul trecut, în vară, după berbeci cu certificate de origine pentru a obține subvenția cu valoarea cea mai mare pe cap de ovină, sprijinul cuplat. Subvenția poate fi încasată de la APIA dacă în fermă există un berbec cu certificat de origine pentru 35 de ovine femele. Subvenția se acordă și pentru femelele ovine chiar dacă sunt sau nu înscrise în registrele genealogice ale rasei. Se presupune că se face montă dirijată și că se ameliorează rasele. În realitate, berbecii slabi, jigăriți, unii castrați, au fost cumpărați, anul trecut, de ciobani doar pentru că aveau certificat de origine. De fapt, s-a cumpărat hârtia, berbecii jigăriți fiind separați de turme ca nu cumva să strice rasa.

Pe lângă toate acestea, există bănuiala că acești berbeci, vânduți la preț mare, ar fi răspândit scrapia în toată țara. Scrapia este o boală mortală pentru ovine, nu are leac, și le produce pagube uriașe crescătorilor de oi. De multe ori, în cazul unui focar de scrapie, autoritățile sanitar-veterinare hotărăsc sacrificarea întregii turme pentru a opri răspândirea bolii. Astfel, și ovinele sănătoase iau calea abatorului, nu doar animalele contaminate. Fermierii sunt despăgubiți pentru oile sacrificate, dar sumele primite despăgubire ar fi destul de mici.

Decizia luată de ANSVSA pentru berbecii din registrele genealogice ale raselor este dezvăluită în Legea bugetului de stat pe anul 2019.

Programul de creștere a rezistenței ovinelor la scrapie stabilește conduita prin care serviciile veterinare intervin pentru genotiparea berbecilor care sunt înregistrați în registrele genealogice, urmată de selectarea berbecilor rezistenți genetic pentru a fi folosiți la montă, măsurile specifice veterinare care trebuie aplicate, precum și responsabilitățile de implementare a acestor măsuri, se arată în textul Legii.

Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile veterinare, genotiparea este identificarea la ovine a genotipurilor susceptibile / rezistente la scrapie prin analiza ADN. Metoda se aplică pentru identificarea la ovine a genotipurilor susceptibile / rezistente la scrapie utilizând probe de păr, sânge sau alte ţesuturi. Genotiparea precoce a ovinelor permite o selecţie rapidă a genotipurilor ce conferă rezistenţă la aceasta boală şi prin urmare o ameliorare a rezistenţei genetice a raselor de ovine autohtone.

În iunie 2018, Agenția Națională de Zootehnie și-a achiziționat o aparatură pentru laboratorul de genetică moleculară.

Este un aparat prin care putem să facem genotipări pentru screpia la ovine. Screpia la ovine este o grijă nouă, în primul rând a amelioratorilor, și, în același timp, a crescătorilor de oi pentru că nu vor să aibă probleme în vânzarea lor și, bineînțeles, în consum. Din acest punct de vedere suntem pregătiți și noi, și colegii medici veterinari, prin laboratoarele pe care le au, să introducem efectivele din selecție, și am început cu reproducătorii masculi, pentru ca, încet-încet, în câțiva ani să încercăm, o dată să nu mai extindem această boală și apoi, încet-încet, să o eradicăm din Româniaa declarat, la vremea respectivă, directorul general ANZ, Lelior Iacob.

Rezultatele acestor teste vor arăta câți dintre berbecii de rasă, înscriși deja în registrele genealogice, în secțiunea principală, cu certificate de origine, sunt, de fapt, purtători de scrapie.

În același act normativ, ANSVSA anunță că sunt monitorizate și verificate transporturile de ovine și caprine la granița României cu Bulgaria. Autoritățile sanitare susțin că au conceput un plan care să oprească pătrunderea în țara noastră a pestei micilor rumegătoare (PMR).

Planul de măsuri pentru a preveni pătrunderea virusului pestei micilor rumegătoare PMR în țara noastră care stabilește conduita de control de căre serviciile veterinare prin informarea privind simptomele și evoluția bolii, notificarea bolii, monitorizarea și verificarea transporturilor de animale din speciile ovine și caprine din cadrul comerțului intracomunitar cu Bulgaria, precum și intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale.

Vizualizat: 1904 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Restricţii circulaţie

Restricţii circulaţie
Moscova, anii ’50. Interdicţie de ieşire din casă între orele 21.00 şi 06.00.  Detalii