Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

DECIZIE OFICIALĂ pentru FERMELE DE OVINE! CE SE ÎNTÂMPLĂ CU BERBECII DIN REGISTRUL GENEALOGIC!

Publicat: 14 martie 2019 - 13:45
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

ÎN LEGE! Decizie importantă luată de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) pentru berbecii cu certificate de origine, înscriși în registrele genealogice ale raselor. Acordarea subvenției uriașe din zootehnie, sprijinul cuplat, fermelor care dețin astfel de berbeci a determinat înflorirea unor afaceri la granița legii.

Oierii se plâng demult că berbecii care au certificate de origine nu au caracteristicile rasei. Chiar mai mult, ciobanii au acuzat pe 10 octombrie 2018, când au pichetat Ministerul Agriculturii, că au dat o căruță de bani pe așa-zișii berbeci de rasă, dintre care, culmea, unii ar fi fost castrați. Ce montă să se facă dacă berbecul respectiv este castrat?! Ăla e bun, cum se vede, să producă numa certificate de originea spus Gheorghe Dănulețiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, la protestul din 10 octombrie. Toți oierii au alergat în toată țara anul trecut, în vară, după berbeci cu certificate de origine pentru a obține subvenția cu valoarea cea mai mare pe cap de ovină, sprijinul cuplat. Subvenția poate fi încasată de la APIA dacă în fermă există un berbec cu certificat de origine pentru 35 de ovine femele. Subvenția se acordă și pentru femelele ovine chiar dacă sunt sau nu înscrise în registrele genealogice ale rasei. Se presupune că se face montă dirijată și că se ameliorează rasele. În realitate, berbecii slabi, jigăriți, unii castrați, au fost cumpărați, anul trecut, de ciobani doar pentru că aveau certificat de origine. De fapt, s-a cumpărat hârtia, berbecii jigăriți fiind separați de turme ca nu cumva să strice rasa.

Pe lângă toate acestea, există bănuiala că acești berbeci, vânduți la preț mare, ar fi răspândit scrapia în toată țara. Scrapia este o boală mortală pentru ovine, nu are leac, și le produce pagube uriașe crescătorilor de oi. De multe ori, în cazul unui focar de scrapie, autoritățile sanitar-veterinare hotărăsc sacrificarea întregii turme pentru a opri răspândirea bolii. Astfel, și ovinele sănătoase iau calea abatorului, nu doar animalele contaminate. Fermierii sunt despăgubiți pentru oile sacrificate, dar sumele primite despăgubire ar fi destul de mici.

Decizia luată de ANSVSA pentru berbecii din registrele genealogice ale raselor este dezvăluită în Legea bugetului de stat pe anul 2019.

Programul de creștere a rezistenței ovinelor la scrapie stabilește conduita prin care serviciile veterinare intervin pentru genotiparea berbecilor care sunt înregistrați în registrele genealogice, urmată de selectarea berbecilor rezistenți genetic pentru a fi folosiți la montă, măsurile specifice veterinare care trebuie aplicate, precum și responsabilitățile de implementare a acestor măsuri, se arată în textul Legii.

Potrivit informațiilor furnizate de autoritățile veterinare, genotiparea este identificarea la ovine a genotipurilor susceptibile / rezistente la scrapie prin analiza ADN. Metoda se aplică pentru identificarea la ovine a genotipurilor susceptibile / rezistente la scrapie utilizând probe de păr, sânge sau alte ţesuturi. Genotiparea precoce a ovinelor permite o selecţie rapidă a genotipurilor ce conferă rezistenţă la aceasta boală şi prin urmare o ameliorare a rezistenţei genetice a raselor de ovine autohtone.

În iunie 2018, Agenția Națională de Zootehnie și-a achiziționat o aparatură pentru laboratorul de genetică moleculară.

Este un aparat prin care putem să facem genotipări pentru screpia la ovine. Screpia la ovine este o grijă nouă, în primul rând a amelioratorilor, și, în același timp, a crescătorilor de oi pentru că nu vor să aibă probleme în vânzarea lor și, bineînțeles, în consum. Din acest punct de vedere suntem pregătiți și noi, și colegii medici veterinari, prin laboratoarele pe care le au, să introducem efectivele din selecție, și am început cu reproducătorii masculi, pentru ca, încet-încet, în câțiva ani să încercăm, o dată să nu mai extindem această boală și apoi, încet-încet, să o eradicăm din Româniaa declarat, la vremea respectivă, directorul general ANZ, Lelior Iacob.

Rezultatele acestor teste vor arăta câți dintre berbecii de rasă, înscriși deja în registrele genealogice, în secțiunea principală, cu certificate de origine, sunt, de fapt, purtători de scrapie.

În același act normativ, ANSVSA anunță că sunt monitorizate și verificate transporturile de ovine și caprine la granița României cu Bulgaria. Autoritățile sanitare susțin că au conceput un plan care să oprească pătrunderea în țara noastră a pestei micilor rumegătoare (PMR).

Planul de măsuri pentru a preveni pătrunderea virusului pestei micilor rumegătoare PMR în țara noastră care stabilește conduita de control de căre serviciile veterinare prin informarea privind simptomele și evoluția bolii, notificarea bolii, monitorizarea și verificarea transporturilor de animale din speciile ovine și caprine din cadrul comerțului intracomunitar cu Bulgaria, precum și intensificarea controalelor în trafic pentru a identifica eventualele transporturi neautorizate de animale.

Vizualizat: 2071 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

GHIȚĂ CIOBANUL, NOUL PREȘEDINTE AL ASOCIAȚIEI PROFESIONALE A CIOBANILOR!

06 august 2020 - 21:24

SCHIMBARE LA CONDUCEREA APC! Crescătorul de ovine Gheorghe Dănulețiu din Jina, Sibiu, cunoscutul Ghiță Ciobanul, este de astăzi noul președinte al Asociației Profesionale a Ciobanilor (APC).

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

UN CIOBAN din ROMÂNIA I-A SCRIS PRIM-MINISTRULUI UNGARIEI!

06 august 2020 - 14:40

EXCLUSIV AGROINFO. Vă rog să-mi spuneți dacă aș putea găsi pășune în Ungaria pentru 85 de vaci. Îl roagă oierul, în scrisoare, pe premierul Ungariei. Crescătorul de animale a scris la toate instituțiile din România, de la primărie la Ministerul Agricuturii, la Guvernul României, la Președinție și, mai nou, la Parlamentul României, la Camera Deputaților. Sătul de promisiuni, Romi Mariș a trimis astăzi o scrisoare către Guvernul Ungariei. Oierul roagă să fie ajutat să se mute cu fermă cu tot în țara vecină.

BANII ÎN CONTURI! CUANTUM SUBVENȚIE APIA pentru un LITRU DE MOTORINĂ pentru ANUL 2020!

BANII ÎN CONTURI! CUANTUM SUBVENȚIE APIA pentru un LITRU DE MOTORINĂ pentru ANUL 2020!

06 august 2020 - 10:48

OFICIAL! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, aduce la cunoștința opiniei publice că efectuează plățile aferente ajutorului de stat la motorina utilizată în agricultură, pentru cantitățile de motorină utilizate în perioadele 01.01. – 31.03.2020 (trimestrul I/2020). Prețul pe litrul de motorină plătit fermierilor este mai mic prin comparație cu prețul de anul trecut.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 6-12 AUGUST 2020!

06 august 2020 - 10:01

Caracteristici meteorologice. Perioada se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 18...30°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, la scara întregii țări.

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

ORDIN ÎN VIGOARE: OBLIGATORIU REGISTRUL ELECTRONIC DE EVIDENȚĂ A ZILIERILOR!

06 august 2020 - 09:07

ORDINUL MINISTERULUI MUNCII! Fermierii care lucrează cu zilieri trebuie să știe că este în vigoare Ordinul MMPS 1140/2020, publicat pe 13 iulie 2020 în Monitorul Oficial. Pe 23 iulie 2020, a fost publicată în Monitorul Oficial și Metodologia de întocmire și transmitere a Registrului electronic de evidență a zilierilor. Fermierii sunt obligați să dețină și să completeze acest registru.

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

SUBVENȚII APIA 2020: TRANSFERUL DE EXPLOATAȚIE!

06 august 2020 - 08:11

INFORMAȚII APIA. Cum beneficiați de subvențiile agricole aferente acestui an dacă ați preluat o fermă după încheierea sesiunii de depunere a cererii unice de plată la APIA pentru campania 2020? AGROINFO vă pune la dispoziție toate informațiile de care aveți nevoie ca să nu pierdeți banii. Informațiile sunt furnizate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

PREZENTAȚI ACTELE LA CONTROLUL APIA!

06 august 2020 - 07:31

VERIFICĂRI APIA SUBVENȚII! Actele pe care trebuie să le dețină fiecare fermier verificat de inspectorii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA)! Vă punem la dispoziție documentele obligatoriu de prezentat inspectorilor Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) care vă verifică exploatațiile agricole pentru care ați solicitat subvenții în campania 2020.

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

BOALA CARE AMENINȚĂ FERMELE DE ANIMALE!

05 august 2020 - 18:46

FOCARE DE RABIE LA VACI, CONFIRMATE! Focar de rabie la vaci confirmat în nordul Republicii Moldova, în municipiul Bălți și în raionul Florești, anunță Radio Chișinău. Pericolul este ca boala să fie adusă în România de animalele sălbatice. Boala este o amenințare mai ales pentru fermele de animale situate la granița cu Republica Moldova.

MINISTRUL OROS: PLĂȚI DE 6 MILIARDE DE EURO pentru SATUL ROMÂNESC!

MINISTRUL OROS: PLĂȚI DE 6 MILIARDE DE EURO pentru SATUL ROMÂNESC!

05 august 2020 - 13:30

BANI PENTRU DEZVOLTAREA SATULUI. Prin Programul Național de Dezvoltare Rurale, din 2015 și până în prezent, au fost efectuate plăți în valoare totală de aproximativ 6 miliarde de euro, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, pe pagina sa Facebook. Șeful MADR a participat, la începutul acestei săptămâni, la o videoconferință cu 8 centre regionale și 41 de oficii județene ale Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

NOU! SUBVENȚII DIRECTE DE MAXIM 750 EURO/LUNĂ/ANGAJAT!

NOU! SUBVENȚII DIRECTE DE MAXIM 750 EURO/LUNĂ/ANGAJAT!

04 august 2020 - 17:13

DOUĂ SCHEME NOI DE AJUTOR! Ministerul Agriculturii pregătește împreună cu Ministerul Fondurilor Europene două scheme noi de sprijin. Banii vor fi acordați sub forma unor subvenții directe, iar sumele încep de la 350 de euro și ajung la 750 de euro și vor fi acordate angajatorilor din agricultură și industrie alimentară care recrutează tineri. A anunțat astăzi, 4 august 2020, ministrul agriculturii Adrian Oros.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La psihiatru

La psihiatru
- Medicul meu a insistat să trec pe la dumneavoastră, spuse pacientul către psihiatru. Detalii