Reclama header big full
Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DECIZIA DEPUTAȚILOR pentru AJUTORUL DE STAT ACORDAT CRESCĂTORILOR DE ANIMALE DIN ZONA MONTANĂ!

Publicat: 16 aprilie 2018 - 13:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

LEGEA SUPUSĂ ADOPTĂRII ÎN CAMERA DEPUTAȚILOR! Membrii Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților au modificat propunerea de lege pentru acordarea unui ajutor pentru înființarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană. Centrele înființate vor colecta laptele din zona montană, dar îl vor și prelucra. Astfel, crescătorii de animale vor primi ajutor financiar de la stat pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui. Valoarea totală a acestui ajutor este de 60 de milioane de euro.

Pe 10 aprilie 2018, deputații din Comisia pentru agricultură au depus Raportul asupra proiectului de Lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană. Membrii Comisiei au decis ca aceste centre să se ocupe și de prelucrarea laptelui colectat. Practic, centrele pot să funcționeze ca niște făbricuțe care să producă brânză sau alte lactate.

Membrii Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice au examinat proiectul de lege în ședința din 27 martie 2018. La lucrările comisiei si-au înregistrat prezenta un număr de 23 de deputați, din totalul de 25 membri ai comisiei.

La dezbateri a participat ca invitat, în conformitate cu prevederile art. 55 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, domnul Claudiu Sorin Roșu Mareș, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

În urma examinării proiectului de lege şi a opiniilor exprimate de către membrii comisiei, s-a hotărât, în unanimitate de voturi, să supună plenului Camerei Deputaţilor spre dezbatere şi adoptare proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană, cu amendamentele admise, se arată în Raportul Comisiei.

Amendamentele admise, care completează propunerea de lege, sunt:

Se aprobă Programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană, începând cu anul 2018, denumit în continuare Program, care are ca obiect facilitarea accesului la finanțare în vederea realizării de investiții pentru înființarea centrelor.

Înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui în zona montană se realizează în conformitate cu proiectele tip puse la dispoziție în mod gratuit de către Agenția Zonei Montane, denumită în continuare AZM. Numărul centrelor, tipul acestora, amplasamentul în localitățile din zona montană, proiectul tip de realizare se aprobă anual, prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Centrele de colectare și prelucrare a laptelui în zona montană  sunt construcții unde se face preluarea și păstrarea cantităților de lapte în recipiente specifice, precum și prelucrarea acestuia cu respectarea normelor de igienă sanitar veterinare în vigoare.

Beneficiarii privați ai ajutorului de stat sunt: persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale, constituite potrivit Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.182/2016, grupuri de producători înființate conform Ordonanței Guvernului nr.37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole și silvice, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr.338/2005, cu modificările și completările ulterioare, și a Ordinului ministrul agriculturii și dezvoltării rurale și ministrului mediului, apelor și pădurilor nr.358/2016 pentru aprobarea normelor de aplicare a Ordonanței Guvernului nr.37/2005 privind recunoașterea și funcționarea grupurilor și organizațiilor de producători, pentru comercializarea produselor agricole și silvice, persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii cooperației agricole nr. 566/2004, cu modificările și completările ulterioare, persoane juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii nr. 1/2005 privind organizarea și funcționarea cooperației, republicată, și persoanele juridice constituite în conformitate cu prevederile Legii societăților nr. 31/1990, republicată, care desfășoară activități în agricultură și/sau industrie alimentară.

Numărul centrelor, tipul acestora, amplasamentul în localitățile din zona montană, proiectul tip de realizare se aprobă anual, prin ordin al ministrului agriculturii și dezvoltării rurale.

Prin acest Program, se instituie o schemă de finanțare prin care fermierii/beneficiarii primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale realizării de centre de colectare  și prelucrare a laptelui în zona montană.

Intensitatea sprijinului poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale cu condiția ca ajutorul  de stat maxim combinat să nu depășească 90 de puncte procentuale din valoarea cheltuielilor eligibile ale investiției pentru:

- tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în Program;
- investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice;
- cooperativele constituite în conformitate cu prevederile Legii 566/2004 cu modificările și completările ulterioare.
Finanțarea se acordă o singură dată pentru un beneficiar privat și pentru un singur obiectiv dezvoltat prin Program.

VALOAREA TOTALĂ A PROGRAMULUI ESTE DE 60 MILIOANE DE EURO, ECHIVALENT ÎN LEI LA DATA ACCESĂRII PROGRAMULUI. BANII SE ASIGURĂ DE LA BUGETUL DE STAT!

Valoarea anuală a schemei de finanțare, condițiile de eligibilitate, cheltuielile eligibile, modul de acordare a finanțării, precum și modalitățile de verificare și control se stabilesc anual, prin hotărâre a Guvernului, la propunerea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Centrele de colectare și/sau prelucrare a laptelui din zona montană, înființate în cadrul acestui Program pot presta servicii și altor beneficiari privați, pe bază de contract de prestări-servicii.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat în şedinţa din 28 februarie 2018 și a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ și de la Comisia pentru industrii și servicii. Urmează să fie supus dezbaterii și aprobării în plenul Camerei Deputaților care este for decizional.

Sursa: Parlamentul RomânieiVizualizat: 3277 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănat în sistem No-till

Semănat în sistem No-till

Cu siguranţă aţi auzit despre “No till”, adică “fără arătură”. În ţara noastră sunt puţini fermieri care au decis să producă în acest sistem. Unul dintre ei este Laurenţiu Gogoşeanu din comuna Murgaşi, judeţul Dolj. Iată tehnologia No-till în imagini!

Reporter: Paula Ciupag
Operator imagine: Dănut Viezuină
Montaj: Claudiu Borobei

A inceput INDAGRA! Hibridul SY Experto - producţie record Titan Machinery la Agromalim 2019

Bancul zilei

Fericire

Fericire
Soţia se adresează cu indignare soţului: Detalii