Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DATA ISTORICĂ pentru SUBVENȚIA LA BOVINE, INCERTĂ?!

Publicat: 27 ianuarie 2019 - 13:51
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚII APIA 2019! Potrivit ultimelor modificări din Legea subvențiilor, Legea 146/2018 care aprobă Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 4/2018, în vigoare, data istorică pentru subvenția la bovine de carne s-a modificat. Concret, acest ajutor se acordă și pentru efectivele de animale existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere. Modificarea a fost făcută însă doar în Ordonanța subvențiilor, nu și în Ordinul subvențiilor, OMADR 619/2015.

Fermierii se tem că vor pierde pentru anul acesta ajutorul național tranzitoriu, bovine de carne (ANT 8), pentru că nimeni nu-i lămurește dacă beneficiază de acest ajutor pentru animalele existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în acest caz 2019, așa cum stipulează Legea subvențiilor, sau a rămas valabilă vechea dată istorică, 31 ianuarie 2013, așa cum apare în Ordinul subvențiilor, OMADR 619/2015. 

Mai mulți crescători de bovine ne-au spus că au întrebat la centrele județene ale Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) și li s-a răspuns că vor beneficia de ANT 8 pentru efectivul de animale existent în RNE la data de 1 ianuarie 2019, deci așa cum este modificată Ordonanța 3/2015, actuala Ordonanță 4, aprobată prin Legea 146/2018. În schimb, când au întrebat la APIA București li s-a răspuns cu totul altceva. Că ANT 8 se acordă ca până acum, adică fără nicio modificare, ținându-se seama de vechea dată istorică, 31 ianuarie 2013, rămasă neschimbată în Ordinul 619?2015 chiar dacă acest act normativ  a fost modificat la sfârșitul anului trecut.

Ministerul Agriculturii a modificat în iunie 2018 Ordonanța 3/2015 care aprobă schemele de plată din agricultură, a șters vechea dată istorică -  o aberație, dealtfel, pentru că încasau subvenția și cei care nu mai dețineau nici picior de vacă -  și a stabilit că vor beneficia de ajutorul național întreg efectivul de vaci de carne înscris în RNE la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul acesta 2019. Ordonanța 4/2018 care modifică Ordonanța 3/2015 a fost aprobată, așa cum am mai spus, printr-o lege, Legea 146/2018, promulgată tot în iunie de președintele României, Klaus Iohannis. Așadar, în vigoare.

Potrivit Legii 146/2018, ajutorul național tranzitoriu (ANT) în sectorul zootehnic se acordă:
- pentru efectivele de animale existente în Registrul Național al Exploatațiilor la data de 1 ianuarie a anului de cerere, în cazul schemei pentru specia bovine, sectorul carne.

Dacă s-a modificat Ordonanța subvențiilor, firesc ar fi fost să se producă schimbarea și în Ordinul ministrului agriculturii 619/2015, Ordinul subvențiilor, cum l-am botezat noi. Mai ales că acest act aprobă tocmai criteriile de eligibilitate, condițiile, pe care fermierii trebuie să le îndeplinească pentru a încasa subvențiile APIA. Altfel spus, să fie făcute lucrurile până în capăt. Dar nu s-a întâmplat așa. Ordinul 619/2015 a fost modificat și el, în decembrie 2018,  astfel a apărut Ordinul 1524/2018, dar, surpriză, de vechea dată istorică pentru bovine, sector carne, nu s-a atins nimeni. A rămas neschimbată!

Fermierii întreabă, prin intermediul AGROINFO, atât Ministerul Agriculturii, cât și conducerea APIA, care dată istorică este valabilă pentru încasarea ajutorului național tranzitoriu bovine, sector carne?  Vizualizat: 5263 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Titan Machinery - Red Carpet 2019

Gala Case IH “Red Carpet”, organizată de Titan Machinery la Craiova, în decembrie 2019, a fost dedicată prezentării noii serii de combine Axial Flow 250 cu AFS Harvest CommandTM, a tractoarelor Case IH Magnum 280, a avantajelor agriculturii de precizie şi ofertele programul Early Bird 2020.

 

Interviu cu: Răzvan Tomescu - marketing manager, Titan Machinery România şi Vasile Morariu – product manager, Titan Machinery România.

 

Reporter: Gheroghe Ghişe

VALTRA seria F - Agritechnica 2019 FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019 Cel mai rapid tractor din lume! #JCB

Bancul zilei

Foarte logic...

Foarte logic...
Bulă îi spune mamei: Detalii