SUBVENȚIA DE UN LEU PE KILOGRAMUL DE LÂNĂ! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat, în prima conferință de presă din acest an, susținută pe 3 ianuarie, că datorită ajutorului de minimis de un leu pe kilogramul de lână, crescătorii de ovine au renunțat să arunce lâna oilor, să o îngroape sau să-i dea foc. Programul de colectare a lânii a început în 2018.
Este prima dată când pe mărăcini, în România, nu mai există lână. Ea este în depozit. Sigur, unele din ele la mare distanță de crescătorii de ovine. Nu am putut mai mult. Dar am făcut. Sunt peste 32 de depozite de lână, făcute de către proprietari, de către particulari, cărora le-am dat sprijinul necesar și încrederea necesară să facă aceste depozite de lână, afluind cantitățile de lână pentru a câștiga prin valorificarea acestui produs extrem de important. Așa se face că anul acesta au fost 14.274 de tone de lână colectată și 8.063 de beneficiari au adus documente doveditoare și au luat banii pentru acestea, a spus ministrul agriculturii, Petre Daea.
Crescătorii de ovine care dețin o exploataţie înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor, astfel cum e prevăzut în Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi completările ulterioare și care fac dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului către un centru de colectare a lânii sau o unitate de procesare a lânii beneficiază de ajutorul de minimis pentru lână.
Valoarea subvenției care se acordă beneficiarilor este de 1leu/kg lână comercializată.
Ajutoarele de minimis se plătesc beneficiarilor, într-o singură tranşă anuală aferentă anului de cerere.
Bugetul alocat pentru plata acestei subvenții a fost de 36.000.000 de lei pentru anul 2018, iar banii au provenit de la bugetul de stat. Programul continuă și anul acesta, a anunțat ministrul agriculturii.
Șeful de la Agricultură a vorbit și despre exportul de ovine. Petre Daea a recunoscut că oierii noștri au pierdut câteva piețe unde ar fi putut exporta animale.
La sectorul ovine, un sector pe care-l avem în perspectiva preocupării noastre. E adevărat, am pierdut anumite piețe, dar o să vă spun măsurile pe care le-am luat pentru a ne câștiga piața noastră, pentru că exportul de ovine nu este la îndemâna ministerului. Este la voința celui care dorește să importe animale de aici. Și pentru a evita aceste lucruri, vă spun că am construit ceea ce este necesar în România, iar la timpul potrivit vom derula logica prezentării mele ca să vă spun ce am făcut în această direcție, a adăugat Daea.