Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

DAEA: ESTE PRIMA DATĂ CÂND PE MĂRĂCINI ÎN ROMÂNIA NU MAI EXISTĂ LÂNĂ!

Publicat: 06 ianuarie 2019 - 17:52
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SUBVENȚIA DE UN LEU PE KILOGRAMUL DE LÂNĂ! Ministrul agriculturii, Petre Daea, a declarat, în prima conferință de presă din acest an, susținută pe 3 ianuarie, că datorită ajutorului de minimis de un leu pe kilogramul de lână, crescătorii de ovine au renunțat să arunce lâna oilor, să o îngroape sau să-i dea foc. Programul de colectare a lânii a început în 2018.

Este prima dată când pe mărăcini, în România, nu mai există lână. Ea este în depozit. Sigur, unele din ele la mare distanță de crescătorii de ovine. Nu am putut mai mult. Dar am făcut. Sunt peste 32 de depozite de lână, făcute de către proprietari, de către particulari, cărora le-am dat sprijinul necesar și încrederea necesară să facă aceste depozite de lână, afluind cantitățile de lână pentru a câștiga prin valorificarea acestui produs extrem de important. Așa se face că anul acesta au fost 14.274 de tone de lână colectată și 8.063 de beneficiari au adus documente doveditoare și au luat banii pentru acestea, a spus ministrul agriculturii, Petre Daea.

Crescătorii de ovine care dețin o exploataţie înregistrată în Registrul Național al Exploatațiilor, astfel cum e prevăzut în Norma sanitară veterinară pentru implementarea procesului de identificare şi înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor şi bovinelor, aprobată prin Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 40/2010, cu modificările şi completările ulterioare și care fac dovada comercializării cantității de lână pentru care solicită acordarea sprijinului către un centru de colectare a lânii sau o unitate de procesare a lânii beneficiază de ajutorul de minimis pentru lână.

Valoarea subvenției care  se acordă beneficiarilor este de 1leu/kg lână comercializată.

Ajutoarele de minimis se plătesc beneficiarilor, într-o singură tranşă anuală aferentă anului de cerere. 

Bugetul alocat pentru plata acestei subvenții a fost de 36.000.000 de lei pentru anul 2018, iar banii au provenit de la bugetul de stat. Programul continuă și anul acesta, a anunțat ministrul agriculturii.

Șeful de la Agricultură a vorbit și despre exportul de ovine. Petre Daea a recunoscut că oierii noștri au pierdut câteva piețe unde ar fi putut exporta animale.

La sectorul ovine, un sector pe care-l avem în perspectiva preocupării noastre. E adevărat, am pierdut anumite piețe, dar o să vă spun măsurile pe care le-am luat pentru a ne câștiga piața noastră, pentru că exportul de ovine nu este la îndemâna ministerului. Este la voința celui care dorește să importe animale de aici. Și pentru a evita aceste lucruri, vă spun că am construit ceea ce este necesar în România, iar la timpul potrivit vom derula logica prezentării mele ca să vă spun ce am făcut în această direcție, a adăugat Daea.

Vizualizat: 1870 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000

APAN Agriculture Equipments împreună cu producătorul finlandez TUME a prezenta la Indagra 2019 semănătoarea Nova Combi Star 4000. Semănătoarea Nova Combi Star este o semănătoare directă în mirşite, cu disc de pregătire şi fertilizare pentru cereale păioase.

Interviu cu Endre KOVÁCS, reprezentat Tume pentru România, Ungaria şi Serbia

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

AGROSEL adoptă o nouă identitate - HEKTAR Piscicultura are nevoie de susţinere! Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Bancul zilei

De mare ajutor

De mare ajutor
Un preot observă pe cealaltă parte a străzii un copil care nu ajungea la sonerie, deşi se chinuia de numa', numa'. Detalii