Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CUM ESTE SACRIFICAT ȚĂRANUL ROMÂN de UN STAT NEPĂSĂTOR!

Publicat: 18 aprilie 2017 - 12:06
1 comentarii   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

DUREROS DE REAL! Sunt sate din România unde țăranul a renunțat să mai țină vaci, așa cum se întâmpla pe vremea lui Ceaușescu. Să ai vite în bătătură înseamnă cheltuială mare, subvenții mici și speteală cât încape. În premieră, Antena 3, dezvăluie cum vitele tinere iau calea exportului, cumpărate de la țăranul român pe bani mărunți. Carnea lor se întoarce în caserole în țara noastră, la prețuri pipărate, iar profitul intră în buzunarul străinilor.

În timpul în care țăranul român este îngenuncheat și renunță la vaca din bătătură, oficialii români care merg la Bruxelles să negocieze sprijin financiar pentru agricultură, par mai degrabă preocupați să-și găsească pantofi și cămăși ieftine. Bat magazinele și cam uită de țăranul rămas acasă.

Am fost de foarte mult ori la Bruxelles și mergeam cu reprezentanții ministerelor. Eu stăteam 7, 10, 12 ore în conferințe, în grupuri de lucru și seara ne întâlneam. De la ei știam unde sunt ieftine cămășile, unde e ieftină cafeaua, unde sunt ieftine alte lucruri. Și cred că am spus mult, a declarat Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), pentru Antena 3.

Sunt aproximativ 100.000 de fermieri români care cresc bovine. Dintre aceștia, un procent de 70% ar fi compus din fermierii mici care dețin până-n 10 capete de bovine. Fermele mici nu au nicio șansă să supraviețuiască fără subvențiile agricole. Sprijinul financiar acordat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) întârzie de multe ori, iar țăranul își dă vita din bătătură samsarilor pe bani mărunți. Mulți dintre micii fermieri nu beneficiază de cea mai mare subvenție pentru bovine, sprijinul cuplat.

Majoritatea încasează ajutorul național tranzitoriu (ANT) a cărui valoare este incomparabil mai mic decât a sprijinului cuplat. Dacă sprijinul cuplat la bovine de lapte este 732,87 euro/vacă de lapte/an, ajutorul național tranzitoriu, singura schemă de plată acordată de la bugetul de stat, ajunge la 93,45 euro/cap de vită/an.

Vitele tinere, oile, sunt încărcate în vapoare vechi, fără condiții și tratate cu cruzime, dezvăluie Antena 3. Uneori animalele se îmbolnăvesc și sunt aruncate vii peste bord.

Carnea vitelor exportate de fermierii români se reîntoarce în România la caserolă și ne este vândută nouă, românilor, astfel profitul ar merge în buzunarele afaceriștilor din străinătate, în timp ce fermierul nostru rămâne un amărât care-și așteaptă subvențiile ca să poată supraviețui.

Este lipsă de plusvaloare. Adică, noi dăm vițelul după ce îl ținem în cea mai scumpă perioadă a lui de viață, cu cele mai mari costuri, și-l dăm să facă alții profitul pe el. Și-l aducem înapoi în caserolă sau la carcasă sau în alte forme cu plusvaloare, a declarat Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), pentru În premieră, Antena 3.

În urmă cu 20 de ani, aveam în țară 7 milioane de capete de bovine, iar astăzi România a rămas cu o treime. Adică, 15 capete de bovine pe 100 ha, în timp ce țări mai mici decât noi, Belgia are 188 la 100 ha de teren, Olanda are 230 de vite la 100 ha, iar Slovenia 103 vite la 100 ha.

vitele-din-romania_b

Până acum două luni de zile, se vindeau ferme de 200-300 de capete, tot, la abator. Pentru că nu mai aveau bani, nu mai aveau puterea de a rezista. Prețul laptelui a fost în cap, prețul cărnii a fost în cap. A fost un preț de batjocură! Am spus-o și o repet! Dădeam o vacă la abator pentru o pereche de pantofi. 5 milioane de lei, 6 milioane de lei vechi, un animal din ăsta dus la abator. Atâta primea un fermier pe el! A mai spus Claudiu Frânc.

Sursa: Antena 3

Vizualizat: 5974 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

VESTEA AȘTEPTATĂ DE TOȚI FERMIERII!

VESTEA AȘTEPTATĂ DE TOȚI FERMIERII!

15 iulie 2020 - 14:31

CÂND ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI DE 7000 DE EURO! Fermierii români au dreptul la un ajutor de criză de maxim 7.000 de euro/fermă. Decizia Comisiei Europene a fost deja publicată în Jurnalul Oficial UE, este în vigoare. Ministrul agriculturii a anunțat astăzi că vor fi acordate scheme de ajutor pentru fiecare sector din agricultură în parte. Șeful MADR le dă fermierilor vestea așteptată, când se vor face aceste plăți.

MINISTRUL OROS: AVEM O VESTE BUNĂ pentru APICULTORI!

MINISTRUL OROS: AVEM O VESTE BUNĂ pentru APICULTORI!

15 iulie 2020 - 14:03

AJUTOARE APICULTORI. Avem o veste bună pentru apicultori, a anunțat astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros, în conferința de presă susținută la sediul MADR. Vestea este legată de ajutoarele de care beneficiază apicultorii.

START DE ASTĂZI: BANI pentru TINERII FERMIERI!

START DE ASTĂZI: BANI pentru TINERII FERMIERI!

15 iulie 2020 - 13:31

ANUNȚ OFICIAL. Astăzi, 15 iulie, lansăm măsura Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri, a anunțat ministrul agriculturii, Adrian Oros, la conferința de presă susținută la sediul MADR. Ajutorul acordat tinerilor fermieri este de 40.000 de euro, pentru exploatațiile agricole cu o valoare a producției standard mai mică și, respectiv, de 50.000 de euro. Pentru prima oară, de acești bani beneficiază și tinerii fermieri români care muncesc în străinătate.

MESAJUL MINISTRULUI OROS pentru FERMIERI: VIN BANII! STAȚI LINIȘTIȚI!

MESAJUL MINISTRULUI OROS pentru FERMIERI: VIN BANII! STAȚI LINIȘTIȚI!

15 iulie 2020 - 12:58

AJUTOARE FERMIERI! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, în conferința susținută la Ministerul Agriculturii, că acordarea ajutorului de stat pentru pagubele cauzate de secetă nu are legătură cu declararea neconstituțională de către Curtea Constituțională a României a unei legi care stabilește chiar plata unor despăgubiri pentru fermierii care au culturile afectate de secetă sau de alte fenomene naturale. Șeful MADR le transmite fermierilor să stea liniștiți că-și vor primi banii.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 12!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI DE LA ORA 12!

15 iulie 2020 - 09:04

COMUNICAT. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, la ora 12, o conferință de presă la sediul Ministerului Agriculturii. Declarațiile ministrului agriculturii sunt transmise în direct pe pagina Facebook a Ministerului Agriculturii, preluate pe pagina Facebook AGROINFO.

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE pentru LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE pentru LEGEA VÂNZĂRII TERENURILOR AGRICOLE!

14 iulie 2020 - 20:44

OFICIAL! Curtea Constituțională a României a decis astăzi că Legea pentru modificarea și completarea Legii 17/2014 privind unele măsuri de reglementare a vânzării-cumpărării terenurilor agricole din extravilan este constituțională. Legea impune o serie de condiții la vânzarea terenurilor agricole astfel încât cetățenii străini să nu mai poată cumpăra teren în România.

OBLIGATORIU PENTRU CEA MAI MARE SUBVENȚIE APIA din ZOOTEHNIE!

OBLIGATORIU PENTRU CEA MAI MARE SUBVENȚIE APIA din ZOOTEHNIE!

14 iulie 2020 - 19:06

SCHIMBARE RADICALĂ. Ministrul agriculturii Adrian Oros a declarat că sprijinul cuplat trebuie obligatoriu legat de producție. Sprijinul cuplat este subvenția europeană cu cel mai mare cuantum din zootehnie și cu o valoare importantă pe hectar, în sectorul vegetal fiind acordată pentru anumite culturi agricole. Sprijinul cuplat din vegetal este legat și acum de obținerea unor producții, în schimb, în zootehnie, plata sprijinului cuplat nu a fost condiționată de producție.

OFICIAL APIA! SITUAȚIA LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020 din FIECARE JUDEȚ!

OFICIAL APIA! SITUAȚIA LA PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020 din FIECARE JUDEȚ!

14 iulie 2020 - 15:06

STOP CERERI PENTRU SUBVENȚII APIA. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță astăzi că nicio cerere unică de plată depusă de fermieri după data de 10 iulie 2020 nu este admisă la plata subvențiilor. Pentru acest an, vor încasa subvenții agricole un număr de 830.898 de fermieri, pentru o suprafață declarată la plată de 9.879.977,25 hectare.

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CÂȚI FERMIERI SUNT PENALIZAȚI DIN SUBVENȚII!

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CÂȚI FERMIERI SUNT PENALIZAȚI DIN SUBVENȚII!

14 iulie 2020 - 14:00

OFICIAL APIA! Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că a finalizat în data de 10 iulie 2020, Campania de primire a Cererilor Unice de Plată pentru anul 2020, în cadrul căreia au fost înregistrate un număr de de 830.898 cereri, pentru o suprafață declarată la plată de 9.879.977,25 hectare.

CIOBANII ROMÂNI ERAU STĂPÂNII MUNTELUI și NU TRĂIAU DIN SUBVENȚII! PE UN POD CU LÂNĂ CUMPĂRAI O CASĂ!

CIOBANII ROMÂNI ERAU STĂPÂNII MUNTELUI și NU TRĂIAU DIN SUBVENȚII! PE UN POD CU LÂNĂ CUMPĂRAI O CASĂ!

14 iulie 2020 - 12:05

OAIA E FALIMENTARĂ ASTĂZI! Foarte mulți oieri din România, care în toată istoria au muls oaia pentru brânză, astăzi nu mai mulg. Cresc oi pentru subvenții și vând mieii la un preț foarte scăzut, spune prof.univ. Avram Fițiu, subsecretar de stat în Ministerul Agriculturii. Oierii nu mai sunt stăpănii munților, cum erau altădată, nu mai pot trăi din brânză, carne, lână pentru că totul are un preț mic și truda e multă. Părinții mei au cumpărat o casă pe un pod de lână, spune un oier din Brașov.  

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
patru
|
04. 20, 2017. Thursday 18:23
la diferentele asa de mari intre ANT si cuplatul cred ca de vina sunt cativa nevinovati ce n-au crescut o vita la viata lor.platesc inpozit de la a3 a vaca asa ca draconicele conditii pentru ceva bani la ce le-ati mai pus ?lapte se aduce de afara sa nu moara procesatorul , ca doar cumparatorul nu stie de unde vine materia prima,eticheta sa fie tare.alti europeni cunosc parghiile econmice sa-si protejeze producatorul ai nostri le-au taiat si motiveaza in nestiinta lor ca suntem in europa si piata-i libera.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Noroc sau ghinion?

Noroc sau ghinion?
Bărbatul se întoarce acasă. Detalii