DUREROS DE REAL! Sunt sate din România unde țăranul a renunțat să mai țină vaci, așa cum se întâmpla pe vremea lui Ceaușescu. Să ai vite în bătătură înseamnă cheltuială mare, subvenții mici și speteală cât încape. În premieră, Antena 3, dezvăluie cum vitele tinere iau calea exportului, cumpărate de la țăranul român pe bani mărunți. Carnea lor se întoarce în caserole în țara noastră, la prețuri pipărate, iar profitul intră în buzunarul străinilor.
În timpul în care țăranul român este îngenuncheat și renunță la vaca din bătătură, oficialii români care merg la Bruxelles să negocieze sprijin financiar pentru agricultură, par mai degrabă preocupați să-și găsească pantofi și cămăși ieftine. Bat magazinele și cam uită de țăranul rămas acasă.
Am fost de foarte mult ori la Bruxelles și mergeam cu reprezentanții ministerelor. Eu stăteam 7, 10, 12 ore în conferințe, în grupuri de lucru și seara ne întâlneam. De la ei știam unde sunt ieftine cămășile, unde e ieftină cafeaua, unde sunt ieftine alte lucruri. Și cred că am spus mult, a declarat Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), pentru Antena 3.
Sunt aproximativ 100.000 de fermieri români care cresc bovine. Dintre aceștia, un procent de 70% ar fi compus din fermierii mici care dețin până-n 10 capete de bovine. Fermele mici nu au nicio șansă să supraviețuiască fără subvențiile agricole. Sprijinul financiar acordat de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) întârzie de multe ori, iar țăranul își dă vita din bătătură samsarilor pe bani mărunți. Mulți dintre micii fermieri nu beneficiază de cea mai mare subvenție pentru bovine, sprijinul cuplat.
Majoritatea încasează ajutorul național tranzitoriu (ANT) a cărui valoare este incomparabil mai mic decât a sprijinului cuplat. Dacă sprijinul cuplat la bovine de lapte este 732,87 euro/vacă de lapte/an, ajutorul național tranzitoriu, singura schemă de plată acordată de la bugetul de stat, ajunge la 93,45 euro/cap de vită/an.
Vitele tinere, oile, sunt încărcate în vapoare vechi, fără condiții și tratate cu cruzime, dezvăluie Antena 3. Uneori animalele se îmbolnăvesc și sunt aruncate vii peste bord.
Carnea vitelor exportate de fermierii români se reîntoarce în România la caserolă și ne este vândută nouă, românilor, astfel profitul ar merge în buzunarele afaceriștilor din străinătate, în timp ce fermierul nostru rămâne un amărât care-și așteaptă subvențiile ca să poată supraviețui.
Este lipsă de plusvaloare. Adică, noi dăm vițelul după ce îl ținem în cea mai scumpă perioadă a lui de viață, cu cele mai mari costuri, și-l dăm să facă alții profitul pe el. Și-l aducem înapoi în caserolă sau la carcasă sau în alte forme cu plusvaloare, a declarat Claudiu Frânc, liderul Federației Crescătorilor de Bovine din România (FCBR), pentru În premieră, Antena 3.
În urmă cu 20 de ani, aveam în țară 7 milioane de capete de bovine, iar astăzi România a rămas cu o treime. Adică, 15 capete de bovine pe 100 ha, în timp ce țări mai mici decât noi, Belgia are 188 la 100 ha de teren, Olanda are 230 de vite la 100 ha, iar Slovenia 103 vite la 100 ha.
Până acum două luni de zile, se vindeau ferme de 200-300 de capete, tot, la abator. Pentru că nu mai aveau bani, nu mai aveau puterea de a rezista. Prețul laptelui a fost în cap, prețul cărnii a fost în cap. A fost un preț de batjocură! Am spus-o și o repet! Dădeam o vacă la abator pentru o pereche de pantofi. 5 milioane de lei, 6 milioane de lei vechi, un animal din ăsta dus la abator. Atâta primea un fermier pe el! A mai spus Claudiu Frânc.
Sursa: Antena 3