SCANDALUL CROTALIILOR ROȘII! Un crescător de ovine din județul Cluj a expus la unul dintre cele mai importante evenimente din agricultură, Agraria, mai mulți berbeci, frumoși dealtfel, dar care au stârnit un mare scandal. De ce? Pentru că toți aveau crotalii roșii! O crotalie roșie înseamnă duplicat. Suspiciunile au fost iscate pentru că toți berbecii aduși de crescător, fără excepție, au pe urechi, la unison, crotalii roșii. Berbecii sunt de rasă, iar oierul așteaptă acum certificatele de origine pentru ei.
Berbecii în țarc. Etichetă pusă frumos pe țarc, cu numele crescătorului de ovine, membru în Cooperativa Someș Arieșul și în Asociația Crescătorilor de Ovine Păstorul Crișana. Oierul a venit la expoziție să se mândrească cu berbecii lui la o defilare în ring. Doar că nu s-a mai întâmplat nicio defilare a berbecilor în ring. Culoarea roșie a crotaliilor de la urechile berbecilor a sărit în ochii tuturor. A crescătorilor de ovine care au participat la renumita expoziție, a specialiștilor în zootehnie, iar oierul s-a trezit luat la întrebări, pus să dea declarații și explicații. Mai ales că oieritul din România e zguduit de un scandal pornit de la existența pe piață a unor certificate de origine suspecte, date unor berbeci care nu și-ar merita originea.
De ce sare în ochi o crotalie roșie? Pentru cei care nu știu, o crotalie roșie este un duplicat. Concret, de la primele zile de viață, ovinele sunt înregistrate de medicii veterinari și li se montează pe urechi crotalii. Dar nu roșii. Crotalii galbene pe care este inscripționată o serie. Această serie este cu atât mai importantă la animalele de rasă. Este trecută atât în evidența medicului veterinar de circumscripție, cât și în registrul genealogic al rasei respective și pe certificatul de origine eliberat pentru animalul respectiv. Deci, berbecul este identificat cu această serie. Nu există doi berbeci cu serii identice. Chiar berbec de rasă fiind, poate să aibă crotalii roșii într-o singură situație. Și-a pierdut crotaliul când era pe pășune, i s-a agățat în scaieți, tufișuri. Ciobanul anunță medicul veterinar și medicul veterinar scoate din evidență seria respectivului berbec și o imprimă pe un crotaliu duplicat. Ei, crotaliul duplicat este de culoare roșie.
Faptul că 44 de berbeci, cam de aceeași vârstă, de la aceeași fermă, au cu toții crotalii roșii de parcă toți s-ar fi înțeles să le piardă în același timp, era de așteptat să iște tevatură, discuții, explicații.
AGROINFO a vorbit cu crescătorul de ovine. Gavril Vaida are 400 de oi și este din comuna Cășeiu, județul Cluj. Îl lăsăm pe el să vă spună ce a pățit de toți cei 44 de berbeci, rasa Țurcană, au crotalii roșii. Crescătorul așteaptă să primească acum, pentru toți cei 44 de berbeci, certificatele de origine. Deci, sunt toți de rasă, înscriși în registrul genealogic al rasei Țurcană, la secțiunea principală.
Când o venit doctorul de mi-o pus crotaliile, le am și pe alea vechi, mi-o pus crotaliile astea la toți berbecuții, că el o crezut că o să-i vând. Io am avut la berbecuții ăștia niște crotalii și nu mi-am dat seama că se șterg. Și când o venit domnu' inginer i-am explicat, i-am adus hârtie și de la doctor, i-am arătat și crotaliile vechi, o pus de mostră în plic, să am și la asociație. L-am rugat pe doctor să-mi aducă alte crotalii. Io habar nu am avut! Că nu am avut în viața mea crotalii roșii. Io nici nu am știut de ce îs roșii. Acuma am învățat că alea roșii îs duplicate. Numai când se pierde o crotală, atunci se pun din alea roșii. Acum a fost și discuție la Agraria cu crotaliile mele și le-o explicat domnul inginer care a fost de la Păstorul Arad (Asociația Crescătorilor de Ovine Păstorul n.r) că ce s-o întâmplat. Am adus toată documentația la domnul inginer. I-am adus de la doctor și crotalii de mostră pe care le-a pus ca arhivă la plic. Le-o pus în plic, am dat și declarații că ce s-o întâmplat. Acuma io trebuia să mă duc în ring cu berbecuții (demonstrație la expoziție de animale n.r.) și de aia am fost refuzat pentru că am avut crotalii roșii când am fost la Agraria.
O uitat domnul inginer, dar i-am spus: domnu' inginer io sunt ăla cu crotalii roșii. Și am văzut că i-o lămurit pe toți că ce s-o întâmplat la mine. Nu din rea voință! Poate s-o mai pierdut din crotalii, dar o parte din crotaliile vechi le-am păstrat. Că tot ei mi le-or schimbat, o venit, mi li-o tăiat jos pe alea și le-o pus pe astea. Ei trebuiau să-și dea seama că ce e, că ei știu că îs în domeniu. Io nu am avut nevoie de crotalii roșii în viața mea. Dacă eventual s-o pierdut unul. Și domnul inginer când o venit de mi-o verificat berbecuții, o zis tot treaba asta: ce s-a întâmplat? de ce îs crotalii roșii? Și i-am explicat, o fost și la dispensar, i-o dat declarație și doctorul ce s-a întâmplat. O zis că nu și-o dat seama că o să rămână berbecuții. Ei or crezut că pun crotalii la berbecuți și-i încărc și-i duc la tăiat. Crotaliile vechi or început să se oxideze și să se șteargă. Aveam crotalii galbene, dar din alea slabe, io nici nu am știut firma, dar domnii știu. Știau firma cu crotaliile alea.
Din cauza crotaliilor roșii, era să mi-i și taie jos, să nu-mi facă certificate de origine pe ei (pe berbeci n.r.). Acum nu mi-or mai pus crotalii roșii, s-or învățat minte (medicii veterinari n.r.). Că le-am spus: la mine să nu mai veniți cu crotalii din astea. Io nu am zis: aduceți-mi mai ieftine. Cât o costat, atât am dat. Nu m-am tras niciodată de la plată. Mă supui legilor. De ce ați făcut treaba asta?! Păi, zice, te-am întrebat că nu te deranjează dacă le punem. Păi, nu mă deranjează, dar de unde să știu?! Trebuia să-mi spuie: domle, astea îs niște crotalii mai slabe, mai rele. Berbecii așa mi-or rămas cu crotalii roșii. Dar s-o documentat treaba de ce am crotalii roșii. Acum, io am înțeles că dacă se înlocuiește primul crotal, nu se poate înlocui numai cu crotalii roșii. 44 de berbeci am așa, cu crotalii roșii și trebuie să-mi aducă certificatele de origine că am trecut toate testele. Mi s-o cântărit, mi s-o făcut tot ce trebuie, povestește amărât crescătorul de ovine Gavril Vaida.
Unde sunt vechile crotalii, cele galbene, primele care au fost puse berbecilor?
Păi, o dus domnul inginer la Arad, una-două de mostră, mai am și io pe acasă. Noroc că io le-am adunat când le-or tăiat ei (medicii veterinari n.r.). Că ei le-or tăiat și le-or aruncat. Io sunt cunoscut în zonă, aici la Dej, cel mai vechi oier. Prima dată am intrat pe treaba asta. Habar nu am. Poate să vină oricine, să meargă la doctorul veterinar, să-l întrebe ce s-o întâmplat. Am adus și hârtia cu care mi-o comandat. Toate crotaliile mi le-o înlocuit la berbecuții care au rămas. Toate crotaliile. Berbecii nu și-au pierdut crotaliile dar se ștergeau. Știa și domnul inginer de la Arad firma care face crotaliile alea slabe. Erau niște crotalii pe care le punea de azi pe mâine, cât mergi cu o marfă până-n Constanța. La mieluțe mi-o pus crotalii bune și la berbecuți mi-o pus crotalii rele, că ei s-or gândit că țin o săptămână, o lună până ce-i încărc pe mașină.
Când am fost la Agraria și-or început să se iște probleme că cei cu ăștia (cu berbecii n.r.), m-am dus la domnul inginer de la Arad, care a fost în control și i-am spus: domnu' inginer, io îs ăla. Da, da. Și apoi, s-o dus și o reglementat treaba și o venit înapoi și o zis că le-o explicat care e treaba. Am adus și factura de pe crotaliile duplicat, de la doctor. Nu am știut, doamnă. Și iar vă spun că și dacă ai face ceva, cu doctorul veterinar nu te poți pune rău. Dacă el zice că e neagră, tre să lași așa.
Io am ținut oile și când nu am câștigat cu ele, numai am trăit. Că îs oier din tată-n fiu, nu le țin pentru bani. Tot timpul am avut animale frumoase din toată zona asta a Ardealului, mai spune oierul.
De ce e important pentru un cerescător de ovine să aibă berbeci de rasă, în secțiunea principală a registrului genealogic, cu certificate de origine?
Un astfel de berbec la 35 de ovine femele îi aduce oierului cea mai mare subvenție pentru ovine, sprijinul cuplat, cu un cuantum de circa 15 euro/cap de ovină la nivelul anului 2018. Subvenția este încasată, atât pentru berbec, cât și pentru cele 35 de femele ovine, fie că aceste femele ovine sunt în registrul genealogic, fie că nu sunt.