Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CRESCĂTORI DE OVINE, TREZIȚI-VĂ! SPUNEȚI-VĂ NECAZURILE! ACUM SE DEZBATE DOCUMENTUL CARE VĂ DECIDE SOARTA!

Publicat: 09 aprilie 2018 - 10:44
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

EUROPARLAMENTAR DEZAMĂGIT DE INDIFERENȚA ASOCIAȚIILOR DE CRESCĂTORI DE OVINE DIN ROMÂNIA! Sunt câteva zeci de asociații de crescători de ovine în România! Europarlamentarul Daniel Buda (PPE) le-a scris tuturor acestor asociații cerându-le să expună necazurile cu care se confruntă crescătorii de ovine și de caprine din România. Din zecile de organizații, abia i-au răspuns două. Semn că în România crescătorii de ovine nu au o bună reprezentare, nu au lideri care să se bată pentru interesele lor.

Am avut și avem în dezbatere în Comisia de agricultură din Parlamentul European un raport pe creșterea oilor și a caprelor dat fiind faptul că este un sector în suferință, să spun așa, la nivel european. Cu atât mai mult cu cât această activitate se desfășoară în zone mai puțin populate, în zone care au acces mult mai puțin la ceea ce înseamnă facilitățile momentului, internet, drumuri, altfel de infrastructură. Și am cerut un punct de vedere față de acest raport, care se dezbate în Parlamentul European, de la asociațiile de crescători din România. Vreau să vă spun că doar două asociații mi-au răspuns.

Am cerut puncte de vedere și să-mi spună care sunt problemele ca să le pot insera. Le-am trimis și scrisori, poate că nu toată lumea are acces la internet, deși de pe internet am luat, mă rog, adresele. Le-am trimis scrisori pe format de hârtie. Le-am trimis și pe e-mail, rugându-i să-mi spună care sunt problemele, știu o parte din ele, dar să văd de la ei care sunt problemele astfel încât să le pot prinde aici. Doar două asociații mi-au răspuns, una din Bihor, Asociația Crescătorilor de Oi și Capre Păstorul, și Asociația Crescătorilor de Animale Corbeni 2010 din satul, mă rog, Corbeni. Doar atât din cele câteva zeci de asociații pe care le avem în România. Faptul că noi nu suntem prezenți în dezbaterea publică la nivel european este, de asemenea, o problemă foarte mare pentru că, sigur, trebuie să ne trezim asupra unui lucru. Ora exactă se dă de la Bruxelles.

Noi suntem foarte mândri acasă, suntem mândri de noi, suntem stat naționalist, suntem mândri că suntem români, dar ora exactă se dă de la Bruxelles. Și aici mai este o chestiune, scrie în Biblie că nu se mișcă un fir de păr din capul tău fără voia Tatălui. Nu se mișcă un cuvânt dintr-un regulament european fără ca statul membru să fie întrebat. Este opțiunea ta ca stat membru dacă tu reacționezi și dacă nu reacționezi, dacă tu pui pe masă nevoile tale astfel încât ele să fie cunoscute ca o problemă la nivel european, spune europarlamentarul Daniel Buda.

AGROINFO a publicat în exclusivitate acest raport care se află pe masa Comisiei de agricultură din Parlamentul European. Este un document extrem de important pentru crescătorii de ovine, adoptarea lui le aduce fermierilor români, și altor fermieri din statele membre UE, subvenții și ajutoare care pot salva sectorul de ovine, un sector greu încercat.

RAPORTUL PROPUNE: Menținerea, prin plăți directe, a sprijinului pentru crescătorii de ovine și caprine. Dezvoltarea subvențiilor în acest sector. Acordarea unui sprijin mai mare pentru instalarea tinerilor crescători, atât prin intermediul ajutoarelor directe și al stimulentelor pentru crearea și preluarea fermelor de ovine și de caprine, cât și al celor din cadrul politicii de dezvoltare rurală, având în vedere îmbătrânirea importantă a populației active din sectorul ovinelor și caprinelor, care este chiar mai mare decât cea din alte sectoare agricole. CONTINUAREA O AVEȚI AICI: EXCLUSIV! ULTIMA ORĂ de la BRUXELLES! NOI AJUTOARE pentru CRESCĂTORII de OVINE!

Acest raport își propune, în primul rând, să atragă atenția asupra dificultăților pe care le are acest sector. Și vreau să vă spun un lucru care este oarecum universal valabil. În primul rând, lipsa forței de muncă. Toată lumea se plânge, toți fermierii, din toată Uniunea Europeană se plâng de faptul că nu au forță de muncă calificată în acest domeniu și este o chestiune pe care noi am prins-o în documentul de lucru (la raportul despre problemele oieritului n.r.), astfel încât solicităm din partea Comisiei Europene să aloce resurse financiare pentru a găsi formule și pentru a pregăti oamenii care vor să vină în acest sector. Mai este o problemă foarte mare legată și de identificarea animalelor. Vedeți dumneavoastră, și oaia și capra nu stau într-o fermă cum stă porcul sau cum stă găina. Ele au mare în spațiu în care se deplasează. De multe ori, se deplasează în mărăcini, în tot felul de bălării, își mai pierd crotaliile și atunci, sigur, apar tot felul de sancțiuni la nivelul Uniunii Europene. În opinia mea, aceste sancțiuni sunt nemeritate pentru fermier pentru că nu el este vinovat de faptul că are o turmă de 300-400 de oi sau de 1.000 de oi și le-au căzut la unele crotaliile și apar aceste sancțiuni, declară Buda.

Europarlamentarul român spune că în România aproape la fiecare om este o oaie sau o capră. Numărul ovinelor și caprinelor ar fi ajuns la 18 milioane de capete. Crescătorii de ovine din România însă ar fi mai puțin preocupați de calitatea producțiilor, de genetică, și mai mult concentrați pe creșterea numărului de efective. În aceeași ordine de idei, politicianul român insistă să se facă cu adevărat genetică în România și să beneficieze de ajutoare de minimis doar fermierii care au, într-adevăr, berbeci de rasă, performanți, care pot duce la ameliorarea raselor.

Și apropo de dimensiunea efectivelor, am fost în foarte multe ferme din zona asta, Belgia, Olanda, vreau să le spun un lucru celor de acasă: să știți că dimensiunea la fermă este extrem de importantă. Nu am văzut ferme mai mari de 300 de oi, deci 250-300 de oi, atât cât poate să gestioneze o familie pentru că ei pun foarte mult accent pe ceea ce înseamnă calitatea acestor efective de animale și nu neapărat pe numărul foarte mare de animale. În zona oilor (în țara noastră n.r.) sunt ferme destul de mari, dealtfel noi avem undeva în jur de 18 milioane de oi și capre, imediat avem omul și oaia sau omul și capra. Din păcate, aceste ferme nu sunt foarte bine dimensionate pentru că sunt foarte mulți care țin foarte multe oi și, evident, pe care nu poți să le supraveghezi și nu se pune foarte mare accent pe ce înseamnă calitatea acestor producții.

Aș vrea să fac o paranteză legat de ceea ce înseamnă calitatea populațiilor pe care noi le avem în România. Sunt resurse financiare care se alocă pentru creșterea berbecilor, pentru genetică, pentru că progresul genetic și la oaie, ca la orice alt animal, se face prin intermediul, mă rog, masculilor. Vreau să vă spun că am întâlnit un fermier din Bistrița Năsăud, la Șieu parcă, dacă bine țin minte locația, nu am văzut nicăieri o populație de oi, pentru că acea persoană spunea că face selecție de când se știe el, era un om la vreo 60 de ani, cu oi moștenite de la tatăl lui, niște oi atât de bine crescute și atât de performante.

Și o oaie, fiind vorba de oaia Țurcană, în condițiile în care toate animalele pe care le vedem, Karakul, Sardă, în celelalte state UE, sunt oi care sunt sensibile. Ei, aceste oi din rasa Țurcană, din România, aceste populații locale ar trebui să fie identificate de cei care răspund de acest progres genetic și să fie cumpărați berbeci de la astfel de fermieri și acei berbeci să fie plătiți de stat, diseminați în populațiile de ovine pentru a se aduce acea plus valoare pe care ne-o dorim în ameliorare, spune Daniel Buda.

După 2020, crescătorii de ovine vor beneficia de subvenții directe. Dar șansa lor să existe pe o piață europeană este asocierea, spune europarlamentarul român, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European.

După 2020 vor exista acele plăți directe pe care le așteaptă toată lumea pentru că, în fond și la urma urmei, aceste plăți directe se constituie în centura de siguranță pentru orice fermieri. Deci, vor exista (plățile directe n.r.) dar, în același timp, este foarte important ca ei să se asocieze pentru că nu vor putea rezista pe piață. Este foarte important să-și crească acele efective care, într-adevăr, sunt productive și care pot să dea acele producții care să fie competitive pe piață. Câtă vreme ai un animal care-ți dă 200-300 grame de lapte și francezul are un animal care-i dă un litru și jumătate, doi litri, nu ai cum să fii competitiv cu acea persoană. De aceea este foarte important să investească bani în progresul genetic și în procesul de ameliorare a raselor pe care le avem în România.

Sursa: Be EU, Bruxelles, Antena 3

Vizualizat: 2797 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ A ÎNCEPUT PLATA AJUTORULUI DE STAT ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR!

APIA ANUNȚĂ ASTĂZI CĂ A ÎNCEPUT PLATA AJUTORULUI DE STAT ÎN SECTORUL CREȘTERII ANIMALELOR!

25 noiembrie 2020 - 10:47

SUBVENȚII APIA! Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că efectuează plata ajutorului de stat în sectorul creșterii animalelor, pentru cererile depuse în luna octombrie, aferente serviciilor prestate în luna septembrie și trimestrul al III-lea 2020.

FERMIER: CRESC 52 DE VACI ȘI NU PRIMESC UN EURO SUBVENȚIE DE LA APIA DIN CAUZA DATEI DE REFERINȚĂ!

FERMIER: CRESC 52 DE VACI ȘI NU PRIMESC UN EURO SUBVENȚIE DE LA APIA DIN CAUZA DATEI DE REFERINȚĂ!

25 noiembrie 2020 - 09:59

MESAJE DE LA FERMIERI! AGROINFO a primit mesajul unui crescător de bovine supărat că nici acum, prin schimbarea datei istorice, de referință, la bovine, el nu va beneficia de ajutorul național tranzitoriu, subvenție achitată de la bugetul de stat și care depinde de această dată de referință.

OBLIGATORIU! INSPECȚIA TEHNICĂ PENTRU UN TRACTOR COSTĂ ÎNTRE 250 DE LEI ȘI 1.100 DE LEI!

OBLIGATORIU! INSPECȚIA TEHNICĂ PENTRU UN TRACTOR COSTĂ ÎNTRE 250 DE LEI ȘI 1.100 DE LEI!

25 noiembrie 2020 - 09:07

ATENȚIE, FERMIERI! SUNTEȚI AMENDAȚI! ITP OBLIGATORIU! Inspecția tehnică periodică a devenit obligatorie pentru tractoarele care circulă pe drumurile publice. Mai mulți fermieri au fost amendați de Poliție pentru că nu aveau ITP pentru tractoare, avertizează RodBun, producător și distribuitor de semințe, pesticide și îngrășăminte, pe pagina sa Facebook.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 25 Noiembrie – 01 Decembrie 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 25 Noiembrie – 01 Decembrie 2020!

25 noiembrie 2020 - 08:37

Caracteristici meteorologice. În această perioadă va predomina un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a țării. Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -6...10°C, limite apropiate de normele climatologice. Temperatura maximă a aerului va oscila între 1...14°C, în majoritatea zonelor de cultură.

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

MINISTRUL OROS: ÎNCEPE PLATA AJUTORULUI COVID-19!

24 noiembrie 2020 - 15:14

VIN AJUTOARELE DE CRIZĂ! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat astăzi, la Buzău, că Agenția de Plăți șI intervenție pentru Agricultură (APIA) demarează de mâine, 25 noiembrie 2020, plata ajutorului Covid-19 pentru crescătorii de animale și cultivatorii de legume, fructe și cartofi.

HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

HOTĂRÂRE ADOPTATĂ DE GUVERN! AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE ANIMALE!

24 noiembrie 2020 - 13:19

OFICIAL! În Ședința Guvernului din 23 noiembrie 2020 a fost aprobată o Hotărâre prin care aplicarea prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1179/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat în sectorul creşterii animalelor se prelungește cu 6 luni, respectiv până la data de 30 iunie 2021, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

MESAJ APIA DE ASTĂZI: PLĂȚI FĂCUTE CĂTRE FERMIERI!

24 noiembrie 2020 - 08:39

COMUNICAT APIA! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că a efectuat plățile către solicitanţii aprobaţi și care au depus cerere de plată în cadrul Programului pentru şcoli 2019 – 2020, semestrul II.

APEL DISPERAT CRESCĂTOR DE VACI CĂTRE MINIȘTRII OROS ȘI VELA!

APEL DISPERAT CRESCĂTOR DE VACI CĂTRE MINIȘTRII OROS ȘI VELA!

24 noiembrie 2020 - 07:34

VOCEA FERMIERULUI. Crescătorul de bovine Mihai Ionel Ambruș din județul Bihor face un apel disperat către ministrul de Interne, Marcel Vela, și ministrul agriculturii, Adrian Oros. Carantina instituită în unele localități îi împiedică pe operatori să ajungă la fermele unde trebuie făcute însămânțările la vite. Operatorii sunt în vârstă și acesta ar fi motivul pentru care li se interzice să intre într-o localitate carantinată.

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

AJUTOR DE MINIMIS GARANTAT PÂNĂ-N 2023! CUANTUM AJUTOR!

24 noiembrie 2020 - 06:52

OFICIAL! Schemă de ajutor de minimis prelungită până-n 2023! Ministerul Agriculturii a publicat un proiect de Ordin al ministrului agriculturii care modifică Ordinul 1353/2018 pentru instituirea schemei de ajutor de minimis Împrumuturi cu partajarea riscului la nivel de portofoliu finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală.

EXPORTUL DE ANIMALE VII DIN ROMÂNIA A EXPLODAT!

EXPORTUL DE ANIMALE VII DIN ROMÂNIA A EXPLODAT!

24 noiembrie 2020 - 05:53

COMUNICAT. La un an de la scufundarea vaporului care a ucis mii de oi: niciun vinovat, nicio schimbare! Animals International comemorează astăzi miile de animale care în urmă cu exact un an au îndurat cea mai oribilă moarte posibilă în portul Midia, atunci când vaporul Queen Hind s-a răsturnat. Organizația condamnă lipsa de acțiune a Guvernului României în anul care a trecut de la tragedie, spune Animals International, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
lolek
|
04. 09, 2018. Monday 16:49
Să meargă cei trei ciobani adevărați !!!
1.
Lolec
|
04. 09, 2018. Monday 14:48
Nu prezentați dv garanții dle Buda . Am sa citez pe Președintele C. Agr. Din PE. România a trimis cei mai slabi europarlamentari in comisia pe agricultura din PE.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6

AGRO EDMA, 2.500 ha: La discuit și fertilizat cu Massey Ferguson 8740S DYNA-VT şi 7726S DYNA 6

Ferma Agro Edma colaborează cu General Leasing din 2010. Primul tractor Massey Ferguson pe care l-au avut în fermă, model 8450, de 235 CP, a fost dat la buy-back la 19.000 de ore lucrate, fără nici o problemă majoră, ceea ce a fost un motiv suficient de bun ca să îşi înnoiască parcul de utilaje tot cu tractoare Massey Ferguson.

Din 2016, lucrează în fermă cu un tractor Massey Ferguson 7726 Dyna 6 Power Shift, de 255 CP, pe care îl folosesc pentru pregătit terenul cu combinatorul sau cu un disc uşor, pentru efectuarea tratamentelor şi fertilizat. În toamna lui 2019 au achiziţionat de la General Leasing un pachet de utilaje în valoare de peste 700.000 euro, ce include combina Ideal 9T, două discuri, o maşină de erbicidat şi o maşină de fertilizat, precum şi un tractor Massey Ferguson 8740 Dyna VT, de 400 CP, pentru lucrări grele, cu un disc de 7 m şi scarificator. Negociază deja să mai cumpere de la General Leasing încă un tractor Massey Ferguson de 220-250 CP.

„O caracteristică unică a tractoarelor Massey Ferguson este capacitatea de ridicare la capătul tiranţilor. În cazul seriei 8700, aceasta este de 12 tone, iar modelul 7726 poate ridica 10,5 tone”, spune Alexandru Antonesei.

Reporter: Violeta Mâț

NHR Agropartners - soluţii pentru viticultură Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Cum au combătut cei de la Cramele Recaș bolile și dăunătorii viței-de-vie cu Syngenta

Bancul zilei

Poftiţi la poze

Poftiţi la poze
La un fotograf au venit mai mulţi chinezi pentru a se fotografia. Detalii