Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

CRESCĂTORI DE OVINE, TREZIȚI-VĂ! SPUNEȚI-VĂ NECAZURILE! ACUM SE DEZBATE DOCUMENTUL CARE VĂ DECIDE SOARTA!

Publicat: 09 aprilie 2018 - 10:44
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

EUROPARLAMENTAR DEZAMĂGIT DE INDIFERENȚA ASOCIAȚIILOR DE CRESCĂTORI DE OVINE DIN ROMÂNIA! Sunt câteva zeci de asociații de crescători de ovine în România! Europarlamentarul Daniel Buda (PPE) le-a scris tuturor acestor asociații cerându-le să expună necazurile cu care se confruntă crescătorii de ovine și de caprine din România. Din zecile de organizații, abia i-au răspuns două. Semn că în România crescătorii de ovine nu au o bună reprezentare, nu au lideri care să se bată pentru interesele lor.

Am avut și avem în dezbatere în Comisia de agricultură din Parlamentul European un raport pe creșterea oilor și a caprelor dat fiind faptul că este un sector în suferință, să spun așa, la nivel european. Cu atât mai mult cu cât această activitate se desfășoară în zone mai puțin populate, în zone care au acces mult mai puțin la ceea ce înseamnă facilitățile momentului, internet, drumuri, altfel de infrastructură. Și am cerut un punct de vedere față de acest raport, care se dezbate în Parlamentul European, de la asociațiile de crescători din România. Vreau să vă spun că doar două asociații mi-au răspuns.

Am cerut puncte de vedere și să-mi spună care sunt problemele ca să le pot insera. Le-am trimis și scrisori, poate că nu toată lumea are acces la internet, deși de pe internet am luat, mă rog, adresele. Le-am trimis scrisori pe format de hârtie. Le-am trimis și pe e-mail, rugându-i să-mi spună care sunt problemele, știu o parte din ele, dar să văd de la ei care sunt problemele astfel încât să le pot prinde aici. Doar două asociații mi-au răspuns, una din Bihor, Asociația Crescătorilor de Oi și Capre Păstorul, și Asociația Crescătorilor de Animale Corbeni 2010 din satul, mă rog, Corbeni. Doar atât din cele câteva zeci de asociații pe care le avem în România. Faptul că noi nu suntem prezenți în dezbaterea publică la nivel european este, de asemenea, o problemă foarte mare pentru că, sigur, trebuie să ne trezim asupra unui lucru. Ora exactă se dă de la Bruxelles.

Noi suntem foarte mândri acasă, suntem mândri de noi, suntem stat naționalist, suntem mândri că suntem români, dar ora exactă se dă de la Bruxelles. Și aici mai este o chestiune, scrie în Biblie că nu se mișcă un fir de păr din capul tău fără voia Tatălui. Nu se mișcă un cuvânt dintr-un regulament european fără ca statul membru să fie întrebat. Este opțiunea ta ca stat membru dacă tu reacționezi și dacă nu reacționezi, dacă tu pui pe masă nevoile tale astfel încât ele să fie cunoscute ca o problemă la nivel european, spune europarlamentarul Daniel Buda.

AGROINFO a publicat în exclusivitate acest raport care se află pe masa Comisiei de agricultură din Parlamentul European. Este un document extrem de important pentru crescătorii de ovine, adoptarea lui le aduce fermierilor români, și altor fermieri din statele membre UE, subvenții și ajutoare care pot salva sectorul de ovine, un sector greu încercat.

RAPORTUL PROPUNE: Menținerea, prin plăți directe, a sprijinului pentru crescătorii de ovine și caprine. Dezvoltarea subvențiilor în acest sector. Acordarea unui sprijin mai mare pentru instalarea tinerilor crescători, atât prin intermediul ajutoarelor directe și al stimulentelor pentru crearea și preluarea fermelor de ovine și de caprine, cât și al celor din cadrul politicii de dezvoltare rurală, având în vedere îmbătrânirea importantă a populației active din sectorul ovinelor și caprinelor, care este chiar mai mare decât cea din alte sectoare agricole. CONTINUAREA O AVEȚI AICI: EXCLUSIV! ULTIMA ORĂ de la BRUXELLES! NOI AJUTOARE pentru CRESCĂTORII de OVINE!

Acest raport își propune, în primul rând, să atragă atenția asupra dificultăților pe care le are acest sector. Și vreau să vă spun un lucru care este oarecum universal valabil. În primul rând, lipsa forței de muncă. Toată lumea se plânge, toți fermierii, din toată Uniunea Europeană se plâng de faptul că nu au forță de muncă calificată în acest domeniu și este o chestiune pe care noi am prins-o în documentul de lucru (la raportul despre problemele oieritului n.r.), astfel încât solicităm din partea Comisiei Europene să aloce resurse financiare pentru a găsi formule și pentru a pregăti oamenii care vor să vină în acest sector. Mai este o problemă foarte mare legată și de identificarea animalelor. Vedeți dumneavoastră, și oaia și capra nu stau într-o fermă cum stă porcul sau cum stă găina. Ele au mare în spațiu în care se deplasează. De multe ori, se deplasează în mărăcini, în tot felul de bălării, își mai pierd crotaliile și atunci, sigur, apar tot felul de sancțiuni la nivelul Uniunii Europene. În opinia mea, aceste sancțiuni sunt nemeritate pentru fermier pentru că nu el este vinovat de faptul că are o turmă de 300-400 de oi sau de 1.000 de oi și le-au căzut la unele crotaliile și apar aceste sancțiuni, declară Buda.

Europarlamentarul român spune că în România aproape la fiecare om este o oaie sau o capră. Numărul ovinelor și caprinelor ar fi ajuns la 18 milioane de capete. Crescătorii de ovine din România însă ar fi mai puțin preocupați de calitatea producțiilor, de genetică, și mai mult concentrați pe creșterea numărului de efective. În aceeași ordine de idei, politicianul român insistă să se facă cu adevărat genetică în România și să beneficieze de ajutoare de minimis doar fermierii care au, într-adevăr, berbeci de rasă, performanți, care pot duce la ameliorarea raselor.

Și apropo de dimensiunea efectivelor, am fost în foarte multe ferme din zona asta, Belgia, Olanda, vreau să le spun un lucru celor de acasă: să știți că dimensiunea la fermă este extrem de importantă. Nu am văzut ferme mai mari de 300 de oi, deci 250-300 de oi, atât cât poate să gestioneze o familie pentru că ei pun foarte mult accent pe ceea ce înseamnă calitatea acestor efective de animale și nu neapărat pe numărul foarte mare de animale. În zona oilor (în țara noastră n.r.) sunt ferme destul de mari, dealtfel noi avem undeva în jur de 18 milioane de oi și capre, imediat avem omul și oaia sau omul și capra. Din păcate, aceste ferme nu sunt foarte bine dimensionate pentru că sunt foarte mulți care țin foarte multe oi și, evident, pe care nu poți să le supraveghezi și nu se pune foarte mare accent pe ce înseamnă calitatea acestor producții.

Aș vrea să fac o paranteză legat de ceea ce înseamnă calitatea populațiilor pe care noi le avem în România. Sunt resurse financiare care se alocă pentru creșterea berbecilor, pentru genetică, pentru că progresul genetic și la oaie, ca la orice alt animal, se face prin intermediul, mă rog, masculilor. Vreau să vă spun că am întâlnit un fermier din Bistrița Năsăud, la Șieu parcă, dacă bine țin minte locația, nu am văzut nicăieri o populație de oi, pentru că acea persoană spunea că face selecție de când se știe el, era un om la vreo 60 de ani, cu oi moștenite de la tatăl lui, niște oi atât de bine crescute și atât de performante.

Și o oaie, fiind vorba de oaia Țurcană, în condițiile în care toate animalele pe care le vedem, Karakul, Sardă, în celelalte state UE, sunt oi care sunt sensibile. Ei, aceste oi din rasa Țurcană, din România, aceste populații locale ar trebui să fie identificate de cei care răspund de acest progres genetic și să fie cumpărați berbeci de la astfel de fermieri și acei berbeci să fie plătiți de stat, diseminați în populațiile de ovine pentru a se aduce acea plus valoare pe care ne-o dorim în ameliorare, spune Daniel Buda.

După 2020, crescătorii de ovine vor beneficia de subvenții directe. Dar șansa lor să existe pe o piață europeană este asocierea, spune europarlamentarul român, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European.

După 2020 vor exista acele plăți directe pe care le așteaptă toată lumea pentru că, în fond și la urma urmei, aceste plăți directe se constituie în centura de siguranță pentru orice fermieri. Deci, vor exista (plățile directe n.r.) dar, în același timp, este foarte important ca ei să se asocieze pentru că nu vor putea rezista pe piață. Este foarte important să-și crească acele efective care, într-adevăr, sunt productive și care pot să dea acele producții care să fie competitive pe piață. Câtă vreme ai un animal care-ți dă 200-300 grame de lapte și francezul are un animal care-i dă un litru și jumătate, doi litri, nu ai cum să fii competitiv cu acea persoană. De aceea este foarte important să investească bani în progresul genetic și în procesul de ameliorare a raselor pe care le avem în România.

Sursa: Be EU, Bruxelles, Antena 3

Vizualizat: 2869 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

APIA: SCHEMA SIMPLIFICATĂ PENTRU MICII FERMIERI!

13 aprilie 2021 - 11:22

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în acest an de schema simplificată pentru micii fermieri, o subvenție de maxim 1.250 de euro/fermier pot să beneficieze moștenitorii.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 13 - 19 Aprilie 2021!

13 aprilie 2021 - 08:28

Caracteristici meteorologice. Sub aspect termic, vremea normală de la începutul intervalului va intra într-un proces de răcire accentuată, în cea mai mare parte a țării.

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ pentru SUBVENȚIILE APIA ALE FERMIERILOR!

13 aprilie 2021 - 07:29

SUBVENȚII APIA 2021. Ministerul Agriculturii a publicat pe site-ul oficial un proiect de ordonanță de urgență care stabilește actualizarea Sistemului de Identificare a Parcelelor Agricole, LPIS, în conformitate cu regulamentele europene. Dacă nu este actualizat LPIS, România riscă să fie penalizată cu 10% din banii pentru subvențiile APIA ale fermierilor, concret cu suma de 2.000.000.000 de euro.

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

ANSVSA: LIBER LA EXPORTUL DE ANIMALE VII ÎN GOLFUL PERSIC!

12 aprilie 2021 - 20:26

OFICIAL. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează că, odată cu ridicarea restricțiilor, se pot relua activitățile de export de animale către țările din zona Golfului Persic, care utilizează Canalul Suez ca rută de transport. ANSVSA a transmis astăzi un comunicat pentru AGROINFO.

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

ANUNȚ IMPORTANT AFIR PENTRU MICII FERMIERI ȘI TINERII FERMIERI CARE BENEFICIAZĂ DE SPRIJIN!

12 aprilie 2021 - 20:05

COMUNICAT. Beneficiarii submăsurilor 6.1 Sprijin instalare tineri fermieri, 6.3 Sprijin dezvoltarea fermelor mici, 6.2 Înființare activități neagricole şi 19.2 Acțiuni în strategia de dezvoltare locală pot solicita Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale recunoașterea circumstanței excepționale care duce la necesitatea suspendării contractului de finanțare, anunță astăzi AFIR, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

COMUNICAT APIA DE ASTĂZI! A ÎNCEPUT PLATA SUBVENȚIEI LA MOTORINĂ!

12 aprilie 2021 - 12:25

OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) efectuează plata ajutorului de stat pentru motorina aferentă trim. III și IV, anul 2020, anunță APIA astăzi, 12 aprilie 2021, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

MODIFICAREA DECLARAȚIEI APIA PENTRU SUBVENȚIILE DIN ZOOTEHNIE!

12 aprilie 2021 - 08:25

SUBVENȚII APIA 2021! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează crescătorii de animale că pot modifica declarația privind sectorul zootehnic din cererea unică de plată depusă anul acesta. În ce condiții se fac modificările și care sunt termenele până la care crescătorii își pot schimba declarația?

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

APIA: SPRIJIN CUPLAT ZOOTEHNIC, SCZ, PLĂTIT ANUL ACESTA PENTRU MINIM 5 VACI!

12 aprilie 2021 - 07:35

SUBVENȚII APIA 2021. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că sprijinul cuplat zootehnic, SCZ, sau subvenția mare, cum îi spun crescătorii, este achitat anul acesta și pentru un număr minim de 5 vaci eligibile la plată. Condiția obligatorie este ca ferma de vaci să se afle în zona montană. Pentru celelalte zone, numărul minim pentru care se acordă această subvenție pe cap de animal este de minim 10 vaci eligibile la plată.

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

CÂND PLĂTEȘTE APIA AJUTORUL NAȚIONAL TRANZITORIU LA BOVINE, CAPRINE ȘI OVINE!

12 aprilie 2021 - 06:53

PLATA SUBVENȚIILOR APIA 2020! Crescătorii de animale așteaptă cu nerăbdare să încaseze ajutoarele naționale tranzitorii din zootehnie, ANTZ, subvenție aferentă anului de cerere 2020, plătită acum, în 2021, de la bugetul de stat. Când încep plățile la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură?

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

ANUNȚUL MINISTRULUI OROS DESPRE BANII PENTRU FERMIERI!

11 aprilie 2021 - 20:47

AJUTOARE EUROPENE. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat că în maxim 10 zile vor fi lansate în consultare publică o parte dintre ghidurile pentru accesarea ajutoarelor europene din agricultură.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
lolek
|
04. 09, 2018. Monday 16:49
Să meargă cei trei ciobani adevărați !!!
1.
Lolec
|
04. 09, 2018. Monday 14:48
Nu prezentați dv garanții dle Buda . Am sa citez pe Președintele C. Agr. Din PE. România a trimis cei mai slabi europarlamentari in comisia pe agricultura din PE.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Ionel Ivasiuc poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi

Legumicultorul Ionel Ivasiuc are disciplina militarului, căci aceasta i-a fost prima ocupaţie, dar şi imaginaţia cuiva care a vrut să pornească spre o profesie ce îi dădea libertatea de mişcare şi de gândire. Acesta poate produce singur 80.000 de răsaduri pe zi! Vezi cum!

Branislav Giurici, despre cum și-a asigurat plantația de portaltoi de viță-de-vie Scottish Highland - vaca scoţiană, rasa care se întreţine singură Cositorile EasyCut de la KRONE în acțiune!

Bancul zilei

La restaurant

La restaurant
Un restaurant foarte elegant. Detalii