Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CRESCĂTORI DE OVINE, TREZIȚI-VĂ! SPUNEȚI-VĂ NECAZURILE! ACUM SE DEZBATE DOCUMENTUL CARE VĂ DECIDE SOARTA!

Publicat: 09 aprilie 2018 - 10:44
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

EUROPARLAMENTAR DEZAMĂGIT DE INDIFERENȚA ASOCIAȚIILOR DE CRESCĂTORI DE OVINE DIN ROMÂNIA! Sunt câteva zeci de asociații de crescători de ovine în România! Europarlamentarul Daniel Buda (PPE) le-a scris tuturor acestor asociații cerându-le să expună necazurile cu care se confruntă crescătorii de ovine și de caprine din România. Din zecile de organizații, abia i-au răspuns două. Semn că în România crescătorii de ovine nu au o bună reprezentare, nu au lideri care să se bată pentru interesele lor.

Am avut și avem în dezbatere în Comisia de agricultură din Parlamentul European un raport pe creșterea oilor și a caprelor dat fiind faptul că este un sector în suferință, să spun așa, la nivel european. Cu atât mai mult cu cât această activitate se desfășoară în zone mai puțin populate, în zone care au acces mult mai puțin la ceea ce înseamnă facilitățile momentului, internet, drumuri, altfel de infrastructură. Și am cerut un punct de vedere față de acest raport, care se dezbate în Parlamentul European, de la asociațiile de crescători din România. Vreau să vă spun că doar două asociații mi-au răspuns.

Am cerut puncte de vedere și să-mi spună care sunt problemele ca să le pot insera. Le-am trimis și scrisori, poate că nu toată lumea are acces la internet, deși de pe internet am luat, mă rog, adresele. Le-am trimis scrisori pe format de hârtie. Le-am trimis și pe e-mail, rugându-i să-mi spună care sunt problemele, știu o parte din ele, dar să văd de la ei care sunt problemele astfel încât să le pot prinde aici. Doar două asociații mi-au răspuns, una din Bihor, Asociația Crescătorilor de Oi și Capre Păstorul, și Asociația Crescătorilor de Animale Corbeni 2010 din satul, mă rog, Corbeni. Doar atât din cele câteva zeci de asociații pe care le avem în România. Faptul că noi nu suntem prezenți în dezbaterea publică la nivel european este, de asemenea, o problemă foarte mare pentru că, sigur, trebuie să ne trezim asupra unui lucru. Ora exactă se dă de la Bruxelles.

Noi suntem foarte mândri acasă, suntem mândri de noi, suntem stat naționalist, suntem mândri că suntem români, dar ora exactă se dă de la Bruxelles. Și aici mai este o chestiune, scrie în Biblie că nu se mișcă un fir de păr din capul tău fără voia Tatălui. Nu se mișcă un cuvânt dintr-un regulament european fără ca statul membru să fie întrebat. Este opțiunea ta ca stat membru dacă tu reacționezi și dacă nu reacționezi, dacă tu pui pe masă nevoile tale astfel încât ele să fie cunoscute ca o problemă la nivel european, spune europarlamentarul Daniel Buda.

AGROINFO a publicat în exclusivitate acest raport care se află pe masa Comisiei de agricultură din Parlamentul European. Este un document extrem de important pentru crescătorii de ovine, adoptarea lui le aduce fermierilor români, și altor fermieri din statele membre UE, subvenții și ajutoare care pot salva sectorul de ovine, un sector greu încercat.

RAPORTUL PROPUNE: Menținerea, prin plăți directe, a sprijinului pentru crescătorii de ovine și caprine. Dezvoltarea subvențiilor în acest sector. Acordarea unui sprijin mai mare pentru instalarea tinerilor crescători, atât prin intermediul ajutoarelor directe și al stimulentelor pentru crearea și preluarea fermelor de ovine și de caprine, cât și al celor din cadrul politicii de dezvoltare rurală, având în vedere îmbătrânirea importantă a populației active din sectorul ovinelor și caprinelor, care este chiar mai mare decât cea din alte sectoare agricole. CONTINUAREA O AVEȚI AICI: EXCLUSIV! ULTIMA ORĂ de la BRUXELLES! NOI AJUTOARE pentru CRESCĂTORII de OVINE!

Acest raport își propune, în primul rând, să atragă atenția asupra dificultăților pe care le are acest sector. Și vreau să vă spun un lucru care este oarecum universal valabil. În primul rând, lipsa forței de muncă. Toată lumea se plânge, toți fermierii, din toată Uniunea Europeană se plâng de faptul că nu au forță de muncă calificată în acest domeniu și este o chestiune pe care noi am prins-o în documentul de lucru (la raportul despre problemele oieritului n.r.), astfel încât solicităm din partea Comisiei Europene să aloce resurse financiare pentru a găsi formule și pentru a pregăti oamenii care vor să vină în acest sector. Mai este o problemă foarte mare legată și de identificarea animalelor. Vedeți dumneavoastră, și oaia și capra nu stau într-o fermă cum stă porcul sau cum stă găina. Ele au mare în spațiu în care se deplasează. De multe ori, se deplasează în mărăcini, în tot felul de bălării, își mai pierd crotaliile și atunci, sigur, apar tot felul de sancțiuni la nivelul Uniunii Europene. În opinia mea, aceste sancțiuni sunt nemeritate pentru fermier pentru că nu el este vinovat de faptul că are o turmă de 300-400 de oi sau de 1.000 de oi și le-au căzut la unele crotaliile și apar aceste sancțiuni, declară Buda.

Europarlamentarul român spune că în România aproape la fiecare om este o oaie sau o capră. Numărul ovinelor și caprinelor ar fi ajuns la 18 milioane de capete. Crescătorii de ovine din România însă ar fi mai puțin preocupați de calitatea producțiilor, de genetică, și mai mult concentrați pe creșterea numărului de efective. În aceeași ordine de idei, politicianul român insistă să se facă cu adevărat genetică în România și să beneficieze de ajutoare de minimis doar fermierii care au, într-adevăr, berbeci de rasă, performanți, care pot duce la ameliorarea raselor.

Și apropo de dimensiunea efectivelor, am fost în foarte multe ferme din zona asta, Belgia, Olanda, vreau să le spun un lucru celor de acasă: să știți că dimensiunea la fermă este extrem de importantă. Nu am văzut ferme mai mari de 300 de oi, deci 250-300 de oi, atât cât poate să gestioneze o familie pentru că ei pun foarte mult accent pe ceea ce înseamnă calitatea acestor efective de animale și nu neapărat pe numărul foarte mare de animale. În zona oilor (în țara noastră n.r.) sunt ferme destul de mari, dealtfel noi avem undeva în jur de 18 milioane de oi și capre, imediat avem omul și oaia sau omul și capra. Din păcate, aceste ferme nu sunt foarte bine dimensionate pentru că sunt foarte mulți care țin foarte multe oi și, evident, pe care nu poți să le supraveghezi și nu se pune foarte mare accent pe ce înseamnă calitatea acestor producții.

Aș vrea să fac o paranteză legat de ceea ce înseamnă calitatea populațiilor pe care noi le avem în România. Sunt resurse financiare care se alocă pentru creșterea berbecilor, pentru genetică, pentru că progresul genetic și la oaie, ca la orice alt animal, se face prin intermediul, mă rog, masculilor. Vreau să vă spun că am întâlnit un fermier din Bistrița Năsăud, la Șieu parcă, dacă bine țin minte locația, nu am văzut nicăieri o populație de oi, pentru că acea persoană spunea că face selecție de când se știe el, era un om la vreo 60 de ani, cu oi moștenite de la tatăl lui, niște oi atât de bine crescute și atât de performante.

Și o oaie, fiind vorba de oaia Țurcană, în condițiile în care toate animalele pe care le vedem, Karakul, Sardă, în celelalte state UE, sunt oi care sunt sensibile. Ei, aceste oi din rasa Țurcană, din România, aceste populații locale ar trebui să fie identificate de cei care răspund de acest progres genetic și să fie cumpărați berbeci de la astfel de fermieri și acei berbeci să fie plătiți de stat, diseminați în populațiile de ovine pentru a se aduce acea plus valoare pe care ne-o dorim în ameliorare, spune Daniel Buda.

După 2020, crescătorii de ovine vor beneficia de subvenții directe. Dar șansa lor să existe pe o piață europeană este asocierea, spune europarlamentarul român, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European.

După 2020 vor exista acele plăți directe pe care le așteaptă toată lumea pentru că, în fond și la urma urmei, aceste plăți directe se constituie în centura de siguranță pentru orice fermieri. Deci, vor exista (plățile directe n.r.) dar, în același timp, este foarte important ca ei să se asocieze pentru că nu vor putea rezista pe piață. Este foarte important să-și crească acele efective care, într-adevăr, sunt productive și care pot să dea acele producții care să fie competitive pe piață. Câtă vreme ai un animal care-ți dă 200-300 grame de lapte și francezul are un animal care-i dă un litru și jumătate, doi litri, nu ai cum să fii competitiv cu acea persoană. De aceea este foarte important să investească bani în progresul genetic și în procesul de ameliorare a raselor pe care le avem în România.

Sursa: Be EU, Bruxelles, Antena 3

Vizualizat: 2770 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

PLĂȚILE ANUNȚATE ASTĂZI DE APIA!

PLĂȚILE ANUNȚATE ASTĂZI DE APIA!

23 septembrie 2020 - 15:57

COMUNICAT. Agenția de Plăți și intervenție pentru Agricultură (APIA) informează beneficiarii că a efectuat verificarea cererilor de sprijin depuse de fermieri în perioada 03 - 15 septembrie 2020 pentru Schema de ajutor de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamna anului 2019, afectate de seceta pedologică.

CRESC AJUTOARELE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

CRESC AJUTOARELE PENTRU FERMELE DE ANIMALE!

23 septembrie 2020 - 14:45

MAI MULȚI BANI PENTRU ZOOTEHNIE! Bugetul pentru plățile fermierilor nu se va împărți egal pentru cele două sectoare, vegetal și zootehnie, în noul exercițiu financiar 2021-2027. Pentru fermele de animale, Ministerul Agriculturii a pregătit cea mai mare parte a bugetului, 60%, vegetalului revenindu-i 40%. Crescătorii de animale nu au niciun profit, toată lumea s-a concentrat pe vegetal, a declarat secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru.

MINISTRUL AGRICULTURII, LA CULES DE STRUGURI LA PODGORIA USAMV CLUJ!

MINISTRUL AGRICULTURII, LA CULES DE STRUGURI LA PODGORIA USAMV CLUJ!

23 septembrie 2020 - 13:46

ZIUA RECOLTEI. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, participă sâmbătă, 26 septembrie 2020, la culesul viei la Podgoria de la Apoldu de Sus, județul Sibiu, cumpărată recent de Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj Napoca, anunță USAMV Cluj, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

CAMPANIE LANSATĂ DE MINISTERUL AGRICULTURII!

CAMPANIE LANSATĂ DE MINISTERUL AGRICULTURII!

23 septembrie 2020 - 13:05

PRIMA EDIȚIE. Adunarea Generală a Națiunilor Unite (UNGA) a declarat 29 septembrie ”Ziua Internațională de conștientizare asupra risipei alimentare”. Celebrarea primei ediții a evenimentului oferă oportunitatea autorităților și actorilor din sectorul public și privat de a-și uni eforturile în organizarea unor acțiuni specifice și concrete pentru susținerea reducerii risipei de alimente și asigurării securității alimentare.

SUBVENȚIILE APIA CARE AU TERMEN 1 NOIEMBRIE 2020!

SUBVENȚIILE APIA CARE AU TERMEN 1 NOIEMBRIE 2020!

23 septembrie 2020 - 09:42

ÎN VIGOARE! Fermierii care mizează pe agricultură ecologică și încasează subvențiile pe hectar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au termen 1 noiembrie 2020 pentru a depune la APIA documentele care le asigură plata pe hectar. Termenul a fost prelungit, doar pentru acest an, de la 15 octombrie la 1 noiembrie. Modificările au fost făcute acum în lege. Ordinul MADR nr.264 a fost publicat pe data de 21 septembrie 2020 în Monitorul Oficial.

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 23 - 29 SEPTEMBRIE 2020!

PROGNOZA AGROMETEOROLOGICĂ 23 - 29 SEPTEMBRIE 2020!

23 septembrie 2020 - 09:03

Caracteristici meteorologice. Intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului va oscila între 15...25°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C, pe aproape întreg teritoriul. Temperatura maxim a aerului va fi cuprinsă între 22...32°C, la nivelul întregii țări. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 7...18°C, pe majoritatea suprafețelor agricole.

DECIZIE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA! ACTE PENTRU APIA!

DECIZIE PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR APIA! ACTE PENTRU APIA!

23 septembrie 2020 - 08:25

ORDIN MADR PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL. Fermierii care au suferit calamități ale culturilor din cauza unor fenomene naturale izolate (îngheț, inundații, secetă tornade etc.) pentru care nu există un act normativ național prezintă ca acte doveditoare la APIA, alături de înștiințarea cu privire la cazurile de forță majoră și procesul-verbal de constatare a calamității eliberat de primărie, anunță un Ordin MADR, publicat în Monitorul Oficial pe 21 septembrie 2020.

APIA LE ACHITĂ FERMIERILOR SUBVENȚIILE PENTRU ANIMALELE UCISE DE SĂLBĂTICIUNI și pentru TERENURILE DISTRUSE!

APIA LE ACHITĂ FERMIERILOR SUBVENȚIILE PENTRU ANIMALELE UCISE DE SĂLBĂTICIUNI și pentru TERENURILE DISTRUSE!

23 septembrie 2020 - 07:35

ORDIN MINISTERUL AGRICULTURII! Schimbare de ultimă oră în legislația privind acordarea subvențiilor agricole! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) le va achita fermierilor subvențiile și pentru animalele ucise de sălbăticiuni sau pentru terenurile agricole care au fost distruse de acestea. Ordinul Ministerului Agriculturii a fost publicat în Monitorul Oficial.

SECRETAR DE STAT MADR: AJUTOR PENTRU FERMA DE FAMILIE PLAFONAT LA 150.000 DE EURO!

SECRETAR DE STAT MADR: AJUTOR PENTRU FERMA DE FAMILIE PLAFONAT LA 150.000 DE EURO!

22 septembrie 2020 - 21:43

SUBVENȚII FERMIERI. Sprijinirea fermei de familie este unul dintre obiectivele pe care le vizează Planul Național Strategic (PNS) 2021-2027, la care lucrează acum Ministerul Agriculturii. Documentul va sta la baza acordării tuturor subvențiilor din agricultura românească. Ajutorul însă va fi plafonat la circa 150.000 de euro, anunță secretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Emil Florian Dumitru.

HAITELE DE LUPI ATACĂ STÂNELE CARE NU AU CÂINI BUNI DE PAZĂ!

HAITELE DE LUPI ATACĂ STÂNELE CARE NU AU CÂINI BUNI DE PAZĂ!

22 septembrie 2020 - 20:43

NECAZ MARE. O haită de lupi a făcut prăpăd la o stână de oi din Sarasău, județul Maramureș. Sălbăticiunile au sfârtecat 40 de oi, iar crescătorul de ovine spune că alte 150 de oi nu sunt de găsit. Oierii susțin că haitele de lupi ar fi venit din Ucraina și dau atacul la stânele unde nu sunt câini buni de pază. Un oier spune că e scump un câine care poate alunga lupii, dar merită investiția.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
lolek
|
04. 09, 2018. Monday 16:49
Să meargă cei trei ciobani adevărați !!!
1.
Lolec
|
04. 09, 2018. Monday 14:48
Nu prezentați dv garanții dle Buda . Am sa citez pe Președintele C. Agr. Din PE. România a trimis cei mai slabi europarlamentari in comisia pe agricultura din PE.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Tomate cu toleranță la TSVW: Sandoline F1 și Ciciu F1 - Testimonial Florin Pop, Seleuș, Arad

Toleranța la virusul petelor de bronz (TSVW) este un criteriu foarte important pentru Florin Pop, legumicultor în Seleuș, județul Arad, atunci când alege hibrizii de tomate pe care îi cultivă. Legumicultorul este fidel hibrizilor Sandoline F1 și Ciciu F1 datorită gustului bun, vigorii plantelor și creșterii nedeterminate, un aspect care îi permite recoltarea eşalonată.

Ridichea furajera - cea mai buna cultura pentru inverzire Tractoarele Massey Ferguson și încărcătoarele Weidemann în acțiune! Fermy Show - Tratamentul la sămânță

Bancul zilei

Găini străine

Găini străine
Un ardelean, la piaţă: Detalii