Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

CRESCĂTORI DE OVINE, TREZIȚI-VĂ! SPUNEȚI-VĂ NECAZURILE! ACUM SE DEZBATE DOCUMENTUL CARE VĂ DECIDE SOARTA!

Publicat: 09 aprilie 2018 - 10:44
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

EUROPARLAMENTAR DEZAMĂGIT DE INDIFERENȚA ASOCIAȚIILOR DE CRESCĂTORI DE OVINE DIN ROMÂNIA! Sunt câteva zeci de asociații de crescători de ovine în România! Europarlamentarul Daniel Buda (PPE) le-a scris tuturor acestor asociații cerându-le să expună necazurile cu care se confruntă crescătorii de ovine și de caprine din România. Din zecile de organizații, abia i-au răspuns două. Semn că în România crescătorii de ovine nu au o bună reprezentare, nu au lideri care să se bată pentru interesele lor.

Am avut și avem în dezbatere în Comisia de agricultură din Parlamentul European un raport pe creșterea oilor și a caprelor dat fiind faptul că este un sector în suferință, să spun așa, la nivel european. Cu atât mai mult cu cât această activitate se desfășoară în zone mai puțin populate, în zone care au acces mult mai puțin la ceea ce înseamnă facilitățile momentului, internet, drumuri, altfel de infrastructură. Și am cerut un punct de vedere față de acest raport, care se dezbate în Parlamentul European, de la asociațiile de crescători din România. Vreau să vă spun că doar două asociații mi-au răspuns.

Am cerut puncte de vedere și să-mi spună care sunt problemele ca să le pot insera. Le-am trimis și scrisori, poate că nu toată lumea are acces la internet, deși de pe internet am luat, mă rog, adresele. Le-am trimis scrisori pe format de hârtie. Le-am trimis și pe e-mail, rugându-i să-mi spună care sunt problemele, știu o parte din ele, dar să văd de la ei care sunt problemele astfel încât să le pot prinde aici. Doar două asociații mi-au răspuns, una din Bihor, Asociația Crescătorilor de Oi și Capre Păstorul, și Asociația Crescătorilor de Animale Corbeni 2010 din satul, mă rog, Corbeni. Doar atât din cele câteva zeci de asociații pe care le avem în România. Faptul că noi nu suntem prezenți în dezbaterea publică la nivel european este, de asemenea, o problemă foarte mare pentru că, sigur, trebuie să ne trezim asupra unui lucru. Ora exactă se dă de la Bruxelles.

Noi suntem foarte mândri acasă, suntem mândri de noi, suntem stat naționalist, suntem mândri că suntem români, dar ora exactă se dă de la Bruxelles. Și aici mai este o chestiune, scrie în Biblie că nu se mișcă un fir de păr din capul tău fără voia Tatălui. Nu se mișcă un cuvânt dintr-un regulament european fără ca statul membru să fie întrebat. Este opțiunea ta ca stat membru dacă tu reacționezi și dacă nu reacționezi, dacă tu pui pe masă nevoile tale astfel încât ele să fie cunoscute ca o problemă la nivel european, spune europarlamentarul Daniel Buda.

AGROINFO a publicat în exclusivitate acest raport care se află pe masa Comisiei de agricultură din Parlamentul European. Este un document extrem de important pentru crescătorii de ovine, adoptarea lui le aduce fermierilor români, și altor fermieri din statele membre UE, subvenții și ajutoare care pot salva sectorul de ovine, un sector greu încercat.

RAPORTUL PROPUNE: Menținerea, prin plăți directe, a sprijinului pentru crescătorii de ovine și caprine. Dezvoltarea subvențiilor în acest sector. Acordarea unui sprijin mai mare pentru instalarea tinerilor crescători, atât prin intermediul ajutoarelor directe și al stimulentelor pentru crearea și preluarea fermelor de ovine și de caprine, cât și al celor din cadrul politicii de dezvoltare rurală, având în vedere îmbătrânirea importantă a populației active din sectorul ovinelor și caprinelor, care este chiar mai mare decât cea din alte sectoare agricole. CONTINUAREA O AVEȚI AICI: EXCLUSIV! ULTIMA ORĂ de la BRUXELLES! NOI AJUTOARE pentru CRESCĂTORII de OVINE!

Acest raport își propune, în primul rând, să atragă atenția asupra dificultăților pe care le are acest sector. Și vreau să vă spun un lucru care este oarecum universal valabil. În primul rând, lipsa forței de muncă. Toată lumea se plânge, toți fermierii, din toată Uniunea Europeană se plâng de faptul că nu au forță de muncă calificată în acest domeniu și este o chestiune pe care noi am prins-o în documentul de lucru (la raportul despre problemele oieritului n.r.), astfel încât solicităm din partea Comisiei Europene să aloce resurse financiare pentru a găsi formule și pentru a pregăti oamenii care vor să vină în acest sector. Mai este o problemă foarte mare legată și de identificarea animalelor. Vedeți dumneavoastră, și oaia și capra nu stau într-o fermă cum stă porcul sau cum stă găina. Ele au mare în spațiu în care se deplasează. De multe ori, se deplasează în mărăcini, în tot felul de bălării, își mai pierd crotaliile și atunci, sigur, apar tot felul de sancțiuni la nivelul Uniunii Europene. În opinia mea, aceste sancțiuni sunt nemeritate pentru fermier pentru că nu el este vinovat de faptul că are o turmă de 300-400 de oi sau de 1.000 de oi și le-au căzut la unele crotaliile și apar aceste sancțiuni, declară Buda.

Europarlamentarul român spune că în România aproape la fiecare om este o oaie sau o capră. Numărul ovinelor și caprinelor ar fi ajuns la 18 milioane de capete. Crescătorii de ovine din România însă ar fi mai puțin preocupați de calitatea producțiilor, de genetică, și mai mult concentrați pe creșterea numărului de efective. În aceeași ordine de idei, politicianul român insistă să se facă cu adevărat genetică în România și să beneficieze de ajutoare de minimis doar fermierii care au, într-adevăr, berbeci de rasă, performanți, care pot duce la ameliorarea raselor.

Și apropo de dimensiunea efectivelor, am fost în foarte multe ferme din zona asta, Belgia, Olanda, vreau să le spun un lucru celor de acasă: să știți că dimensiunea la fermă este extrem de importantă. Nu am văzut ferme mai mari de 300 de oi, deci 250-300 de oi, atât cât poate să gestioneze o familie pentru că ei pun foarte mult accent pe ceea ce înseamnă calitatea acestor efective de animale și nu neapărat pe numărul foarte mare de animale. În zona oilor (în țara noastră n.r.) sunt ferme destul de mari, dealtfel noi avem undeva în jur de 18 milioane de oi și capre, imediat avem omul și oaia sau omul și capra. Din păcate, aceste ferme nu sunt foarte bine dimensionate pentru că sunt foarte mulți care țin foarte multe oi și, evident, pe care nu poți să le supraveghezi și nu se pune foarte mare accent pe ce înseamnă calitatea acestor producții.

Aș vrea să fac o paranteză legat de ceea ce înseamnă calitatea populațiilor pe care noi le avem în România. Sunt resurse financiare care se alocă pentru creșterea berbecilor, pentru genetică, pentru că progresul genetic și la oaie, ca la orice alt animal, se face prin intermediul, mă rog, masculilor. Vreau să vă spun că am întâlnit un fermier din Bistrița Năsăud, la Șieu parcă, dacă bine țin minte locația, nu am văzut nicăieri o populație de oi, pentru că acea persoană spunea că face selecție de când se știe el, era un om la vreo 60 de ani, cu oi moștenite de la tatăl lui, niște oi atât de bine crescute și atât de performante.

Și o oaie, fiind vorba de oaia Țurcană, în condițiile în care toate animalele pe care le vedem, Karakul, Sardă, în celelalte state UE, sunt oi care sunt sensibile. Ei, aceste oi din rasa Țurcană, din România, aceste populații locale ar trebui să fie identificate de cei care răspund de acest progres genetic și să fie cumpărați berbeci de la astfel de fermieri și acei berbeci să fie plătiți de stat, diseminați în populațiile de ovine pentru a se aduce acea plus valoare pe care ne-o dorim în ameliorare, spune Daniel Buda.

După 2020, crescătorii de ovine vor beneficia de subvenții directe. Dar șansa lor să existe pe o piață europeană este asocierea, spune europarlamentarul român, membru în Comisia de agricultură din Parlamentul European.

După 2020 vor exista acele plăți directe pe care le așteaptă toată lumea pentru că, în fond și la urma urmei, aceste plăți directe se constituie în centura de siguranță pentru orice fermieri. Deci, vor exista (plățile directe n.r.) dar, în același timp, este foarte important ca ei să se asocieze pentru că nu vor putea rezista pe piață. Este foarte important să-și crească acele efective care, într-adevăr, sunt productive și care pot să dea acele producții care să fie competitive pe piață. Câtă vreme ai un animal care-ți dă 200-300 grame de lapte și francezul are un animal care-i dă un litru și jumătate, doi litri, nu ai cum să fii competitiv cu acea persoană. De aceea este foarte important să investească bani în progresul genetic și în procesul de ameliorare a raselor pe care le avem în România.

Sursa: Be EU, Bruxelles, Antena 3

Vizualizat: 2702 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

AJUTOR DE 10 LEI PE CAP DE OVINĂ!

AJUTOR DE 10 LEI PE CAP DE OVINĂ!

02 iulie 2020 - 09:56

AJUTOR PENTRU CRESCĂTORII DE OVINE! Suma de 14,5 milioane de euro care ar fi trebuit alocată pentru plata subvenției la lâna de oaie va fi folosită pentru acordarea unui ajutor de cap de ovină, în condițiile în care subvenția la lână a fost anulată. Secretarul de stat MADR George Scarlat a anunțat miercuri seara, 1 iulie, că această sumă a crescut la 43,5 milioane de euro, iar ajutorul care va fi acordat oierilor este de 10 lei pe cap de ovină.

SECRETAR DE STAT MADR: SUBVENȚIE SUPLIMENTARĂ DE 100 DE EURO PE CAP DE BOVINĂ!

SECRETAR DE STAT MADR: SUBVENȚIE SUPLIMENTARĂ DE 100 DE EURO PE CAP DE BOVINĂ!

02 iulie 2020 - 09:30

AJUTOR DE CRIZĂ PENTRU FERMIERI! Ajutorul de crziă de 7.000 de euro pentru un fermier este în vigoare, decizia Comisiei Europene a fost publicată săptămâna trecută în Jurnalul Oficial UE. Bugetul pentru acordarea acestui ajutor fermierilor români este de 80 de milioane de euro. Crescătorii de bovine vor primi o subvenție suplimentară de 100 de euro pe cap de animal, a anunțat secretarul de stat MADR George Scarlat, la Agro TV.

SECRETAR DE STAT MADR: AJUTOR DE MINIMIS DE 25 DE LEI PE FAMILIA DE ALBINE!

SECRETAR DE STAT MADR: AJUTOR DE MINIMIS DE 25 DE LEI PE FAMILIA DE ALBINE!

02 iulie 2020 - 08:56

AJUTOR DE MINIMIS APICULTORI. Sectorul apicol a fost foarte afectat în acest an de seceta extremă. Apicultorii au nevoie de ajutor, iar Ministerul Agriculturii a pregătit deja un proiect de hotărâre de Guvern pentru acordarea unui ajutor de minimis pe familie de albine, a anunțat secretarul de stat MADR George Scarlat, miercuri seara, la Agro TV.

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ ASTĂZI: 12,5 MILIOANE DE EURO pentru FERMIERII ROMÂNI!

COMISIA EUROPEANĂ ANUNȚĂ ASTĂZI: 12,5 MILIOANE DE EURO pentru FERMIERII ROMÂNI!

01 iulie 2020 - 20:14

COMUNICAT.Finanțarea va fi asigurată prin intermediul Agricover Credit IFN. BEI, cu sprijinul FEIS și BERD oferă o nouă finanţare în valoare de 7,5 milioane de euro, respectiv 5 milioane de euro, pentru Agricover Credit IFN. Principalii finanțatori ai agriculturii din România extind accesul fermierilor la finanțare. Împrumuturile vor ajuta producătorii locali să depășească impactul pandemiei de coronavirus, anunță Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis AGROINFO.

OFICIAL APIA: SUBVENȚIILE ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

OFICIAL APIA: SUBVENȚIILE ÎN CONTURILE FERMIERILOR!

01 iulie 2020 - 17:25

PLATA SUBVENȚIILOR APIA PENTRU 2019! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, în perioada 16 octombrie 2019 - 30 iunie 2020, a autorizat la plată suma de 2,89 miliarde euro, anunță APIA într-un comunicat transmis astăzi pentru AGROINFO.

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

APIA VĂ ANUNȚĂ ASTĂZI!

01 iulie 2020 - 17:06

COMUNICAT. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) aduce la cunoștința opiniei publice faptul că, în intervalul 01 – 31.07.2020, se depun cererile de plată pentru sprijinul privind asigurarea recoltei de struguri pentru vin în perioada 2019-2020.

CÂND ÎNCEPE PLATA AVANSULUI LA SUBVENȚIILE APIA!

CÂND ÎNCEPE PLATA AVANSULUI LA SUBVENȚIILE APIA!

01 iulie 2020 - 08:25

ANUNȚ PLATĂ SUBVENȚII APIA 2020. Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a anunțat, la Digi 24, că insistă la Comisi Europeană pentru obținerea unei derogări legată de data de începere a plăților în avans pentru fermierii care solicită anul acesta subvențiile agricole. Anul trecut, plata avansului la subvențiile APIA a fost demarată pe data de 16 octombrie. Anul acesta, șeful MADR a cerut să fie demarate aceste plăți cu o lună mai devreme.

AU DISPĂRUT 20.000 DE FERME MICI din ROMÂNIA!

AU DISPĂRUT 20.000 DE FERME MICI din ROMÂNIA!

01 iulie 2020 - 08:00

DISPAR FERMELE DE SUBZISTENȚĂ. România are mai puțin cu 20.000 de ferme mici anul acesta prin comparație cu anul trecut. Numărul fermelor de subzistență a scăzut vertiginos. O demonstrează cererile unice pentru subvenții depuse la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Anunțul a fost făcut de ministrul agriculturii Adrian Oros.

MINISTRUL OROS: MENȚINEREA AJUTORULUI NAȚIONAL TRANZITORIU LA 50%!

MINISTRUL OROS: MENȚINEREA AJUTORULUI NAȚIONAL TRANZITORIU LA 50%!

01 iulie 2020 - 07:28

OFICIAL. Continuarea convergenței externe a subvențiilor pentru o concurență echitabilă între fermierii europeni, plafonarea voluntară a plăților directe, continuarea sprijinului cuplat pentru sectoarele care se confruntă cu dificultăți și menținerea ajutorului național tranzitoriu la 50%, au fost cerute de ministrul agriculturii, Adrian Oros, la videoconferința miniștrilor agriculturii și pescuitului din UE din 29 iunie 2020.

OFICIAL! AJUTOR DE 10 MILIOANE DE EURO pentru VÂNZAREA PRODUSELOR din FERME!

OFICIAL! AJUTOR DE 10 MILIOANE DE EURO pentru VÂNZAREA PRODUSELOR din FERME!

30 iunie 2020 - 21:16

DECIZIE. Comisia Europeană a lansat astăzi, 30 iunie, cereri de propuneri suplimentare pentru a sprijini activitățile de promovare ale producătorilor agroalimentari cei mai afectați de criza actuală. Fondul suplimentar de 10 milioane EUR va fi disponibil pentru a stimula vânzările de fructe și legume, de vin, plante vii, produse lactate și cartofi, anunță Comisia Europeană într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
lolek
|
04. 09, 2018. Monday 16:49
Să meargă cei trei ciobani adevărați !!!
1.
Lolec
|
04. 09, 2018. Monday 14:48
Nu prezentați dv garanții dle Buda . Am sa citez pe Președintele C. Agr. Din PE. România a trimis cei mai slabi europarlamentari in comisia pe agricultura din PE.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Noua serie de tractoare Valtra F, prezentată la Agritechnica 2019, destinată fermelor pomicole şi viticole poate fi comandată în două variante de ecartament (1,5 şi 1,3m), are o putere de la 75 la 105CP, un motor cu o capacitate cilindrică de 3,4litri şi o transmisie cu 24 viteze înainte/înapoi sau 24/12 înainte/înapoi. Seria F de tractoare Valtra va fi disponibilă pentru piaţa din România în a doua jumătate a anului viitor.

 

Interviu cu George Tănase - brand manager Valtra, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Şah

Şah
Doi vechi amici stau de vorbă: Detalii