Numărul ovinelor din zona defavorizată pentru care s-a solicitat, anul trecut, subvenții la APIA, a crescut cu un milion, spune Eugen Petru Gonțea, președintile Federației Oierilor de Munte.
Anul trecut s-au depus la APIA cereri de solicitare a ajutorului financiar pentru 2,7 milioane de ovine din zona defavorizată. Cu un an înainte, în 2013, numărul ovinelor pentru care fermierii cereau subvenții era 1,7 milioane. Nu înseamnă că a crescut numărul animalelor. Au depus mai mulți crescători de ovine cererea de plată, este convins Eugen Petru Gonțea.
În același timp, Comisia Europeană a decis suplimentarea fondurilor destinate sectorului ovine din țara noastră. Sunt reprezentantul României pentru secțiunea ovine la Bruxelles, fac parte din Copa Cogeca în calitate de membru al Federației Pro Agro, și le pot spune fermierilor că fondurile destinate plății subvențiilor s-au suplimentat, vom avea la dispoziție aproximativ 9,5 milioane de euro, spune președintele Federației Oierilor de Munte.
Subvențiile pentru ovinele, caprinele și bovinele din zona defavorizată, aferente anului trecut, nu au fost încă achitate de APIA. Termenul pevăzut prin Regulamentul Comisiei Europene este 30 iunie 2015. Cuantumul ajutorului financiar pe cap de animal se va ști doar după evaluarea cererilor de plată și stabilirea numărului de cereri eligibile. Subvențiile pentru ovine și caprine, achitate în 2014 pentru cererile depuse în 2013, nu au depășit 6,5 euro pe cap de animal.