Adama
Vinasa Rompak

CIOBANII din ROMÂNIA SUNT DEZBINAȚI! NU SUNTEM O VOCE PUTERNICĂ ȘI PIERDEM!

Publicat: 01 aprilie 2019 - 10:23
2 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

VOCEA FERMIERULUI! Sunt discutate intens propunerile pentru subvențiile din noua Politică Agricolă Comună (PAC) post 2020. Fermierii din statele membre UE își spun opiniile, propun condițiile de eligibilitate. În România nu se întâmplă asta! Crescătorii români de ovine, mereu nemulțumiți de modul în care se acordă cea mai mare subvenție pentru oi, sprijinul cuplat, nu propun nimic. Nu sunt o voce puternică.

Sunt dezbinați, dezorganizați și fără lideri care să-i unească. E momentul în care pot să-și impună vocea. Dar nu o fac. Și în așa condiții, și în noua PAC, subvențiile mari vor stârni din nou nemulțumiri și furii înăbușite și vor fi încasate doar de câțiva, iar miile de oieri vor rămâne tot cu buzele umflate și cu un ajutor național tranzitoriu a cărui valoare pe cap de oaie scade în fiecare an până ajutorul va dispărea.

Noi, fermierii, nu suntem organizați deloc. Dacă am fi organizați nu s-ar întâmpla chestii din astea. Dacă am fi organizați, am ieși în stradă foarte hotărâți. Protestează doctorii, procurorii, iar fermierii, chiar dacă le-a ajuns cuțitul la os, încă mai stau și se gândesc ce să facă, cum să facă. Nu au lideri. Și ăia care își spun acum lideri sunt niște trădători și niște cozi de topor. Asta e situația!  Ne-a spus cu amărăciune Dumitru Ardelean, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Sălaj.

Ministerul Agriculturii știe cât de dezbinați sunt oieri și profită de acest lucru, ne mai spune crescătorul. La sfârșitul lunii februarie, ministrul agriculturii, Petre Daea, a avut o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor crescătorilor de ovine pentru a discuta propunerile din noua Politică Agricolă Comună. Sunt propuneri care vizează subvențiile din oierit. În funcție de aceste propuneri vor fi gândite și condițiile de obținere a banilor europeni. Atâta timp cât doar o mână de oieri face aceste propuneri, există riscul mare ca tot ce se întâmplă acum cu cea mai mare subvenție din oierit, cu sprijinul cuplat, a cărui valoare pentru anul 2018 este de peste 15 euro pe cap de ovină, să se întâmple și după 2020.  Adică, banii să intre doar în câteva buzunare. Ciobanii români nu pricep că acum e momentul să schimbe condițiile pentru sprijinul cuplat. În ciuda nemulțumirilor vii că ade ceastă subvenție beneficiază doar o mână de oieri, la sprijinul cuplat NU S-A SCHIMBAT NIMIC.

Schimbarea condițiilor pentru cea mai mare subvenție din oierit se poate face acum! Însă, după cum decurg lucrurile, sunt șanse mari să fie aceleași condiții de eligibilitate și în politica agricolă post 2020. Pentru că la întâlnirea de la minister, de la sfârșitul lunii februarie, au participat aceeași  fermieri, reprezentanți ai câtorva asociații de oieri. Sunt cei care fac mereu propuneri pentru schemele de plată din oierit.

Vă rog să publicați necazul nostru, al oierilor. Așteptam ca Ministerul Agriculturii să facă dezbaterile cu propunerile pentru noua politică agricolă comună pe un stadion sau să le facă într-o sală fără uși. Nu să închidă ușile. Nu cred că subvențiile astea, cum e și sprijinul cuplat, sunt pe persoană fizică. Am dat cu capul într-un stâlp și acum mai dăm o dată, înseamnă că avem o problemă. Tocmai de aceea e suspiciunea cea mai mare când toată treaba asta cu subvențiile devine secretă. Aștept să pățesc ca în exercițiul financiar de acum, adică multe nemulțumiri și multe reproșuri și cu multe nerealizări. Adică, banii se duc unde nu trebuie.

Numai că Ministerul Agriculturii organizează întâlnirile astea cu fermierii cum știu ei, cei de la minister. Trasează ei liniile și după aceea vin și ne aduc la cunoștință. Noi propunem ministerului să organizeze dezbateri cu fermierii, cu crescătorii de oi, cu ușile deschise. Nu văd de ce ar discuta ministrul agriculturii cu trei sau cinci oameni din țară. Beneficiarii banilor europeni sunt fermierii români. Nu sunt unii dintre fermierii români! Să ne înțelegem. Dacă o facem tot așa, înseamnă că suntem aceiași oameni și facem aceleași greșeli, iar dânșii (echipa Ministerului Agriculturii n.r.) mizează pe faptul că noi, fermierii, suntem foarte dezbinați. E ușor de dezbinat. Suntem un milion de fermieri cu un milion de păreri, iar cei de la minister cunosc foarte bine problema asta și profită de faptul că nu suntem o voce puternică.

Eu m-am luptat la Ministerul Agriculturii pentru problema berbecilor cu origine. Rezultatul a fost zero. Adică, ministrul agriculturii a înțeles perfect totul, dar a rămas tot așa. Nu s-a rezolvat absolut deloc problema. Și este o problemă evidentă că nu poți să aplici un act normativ retroactiv (se referă la excluderea a mii de ferme de ovine din controlul oficial al performanțelor ca urmare a aplicării de la 1 noeimbrie 2018 a Regulamentului UE 1012/2016 n.r.), asta e una și doi la mână, nu poți să scoți pe piață niște falsuri, niște lucruri care te duc înapoi, nu înainte. Dacă vreau să măresc cantitatea de lapte și cumpăr un berbec, vreau să facă exact chestia asta, nu să scadă cantitatea de lapte.

Domnul Neață (Gheorghe Dan Neață, fost director MADR, în prezent, angajat la Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara n.r.) a avut o propunere năstrușnică la întâlnirea de la minster din 25 februarie. El a propus ca toți banii destinați ameliorării să se ducă direct la registrele genealogice. Păi, dânsul cât a fost la zootehnie, la ANZ (Agenția Națională de Zootehnie n.r.), dânsul a fost șeful ANZ, el a fost acolo mai-marele, păi, cât a fost dânsul acolo, a fost acolo la dumnealui toți banii.

Acum ducându-se la Andreșoiu, la privat, a zis așa: domle, să vină și banii după mine. Și Petre Daea și Neață sunt doi oameni care s-au învârtit tot printre organele de decizie. Acum vrem să facem performanță cu amatorii. Păi, cu profesorul de sport și cu cântărețul de muzică populară nu poți să faci genetică. Pe cei care știau carte și erau pregătiți i-au trimis la cules de căpșuni și acum ne-am trezit că nu facem performanță. Păi ce performanță să facem?! La ședința care a fost în februarie, Petre Daea a spus: domle, voi susține cu toată puterea și tăria mea activitatea de ameliorare. M-am gândit ce ameliorare va susține el cu toată tăria. Asta care e acum?! În sensul că-i agățăm unui berbec degenerat o hârtie în format A4 de coadă și spunem că e de origine. Sau ameliorare cum se face în Germania și Franța? Unde se face ameliorare serioasă.

Am sperat ca ministrul agriculturii din țara mea să rezolve o problemă pe care i-au ridicat-o la fileu, nu eu, Ardelean, i-au ridicat-o zeci de mii de fermieri. Știți ce se întâmplă acum? Nu sunt berbeci cu origine pe piață și acum se fac la greu berbeci cu origine. Ferme cu mii de capete de berbecuți cumpărați din piață și la care le fac acum origini. Pur și simplu este inacceptabil! Nu știu cât mai merge treaba asta, sincer. AGROINFO a avut curajul să scrie mereu despre chestiile astea (fabricarea certificatelor de origine n.r.), alții din presă mi-au spus: domle, am scris o dată, nu mă mai bag că e riscant. Despre ce vorbim?!

Și încă ceva. Securizarea certificatelor de origine. Păi, asta e problema noastră?! Să securizăm un document fals?! Păi, eu am crezut că retrag de pe piață toate certificatele de origine și toți berbecii ăia și le dă banii înapoi la oameni să pornim odată, Doamne iartă-mă, de la zero. Am propus să retragă toate certificatele de origine și să înceapă să facă o politică de ameliorare serioasă în care să fie implicați profesori universitari, Academia, și toți cei care știu. Nu poți să iei unul de pe stradă să facă genetică pentru că nu știe. Și genetica trebuie învățată, a declarat Dumitru Ardelean, pentru AGROINFO.

 

Vizualizat: 2735 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

Aprobat de Guvern: Termen prelungit subvenții crescători animale!

12 decembrie 2024 - 17:06

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată OUG pentru modificarea art.16 alin. (1) din Legea nr. 195/2028 privind aprobarea Programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, precum și a art. 15 alin (1) din Legea nr. 227/2018 privind aprobarea Programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

NOU! Vârsta taurilor pentru subvenția APIA de 190 euro/bovină!

12 decembrie 2024 - 09:13

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere, modifică sprijinul cuplat zootehnic pentru venit, SCVZ, pentru creșterea taurinelor de carne în sensul stabilirii vârstei minime în cazul animalelor care fac obiectul acestei forme de sprijin.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   
2.
Pescariu
|
04. 05, 2019. Friday 15:55
Nu este pacaleala. Din pacate lucrurile merg asa cum relateaza dl inginer Ardelean.
Crescatorii de oi nu au timp sa citeasca legi ,acte normative,nu sunt organizati si nu stiu ce
drepturi au
1.
lolek
|
04. 01, 2019. Monday 16:32
Oare cum poate acest om să vorbească știind ca a falimenat și țepuit un abator, o COOP din Sălaj !!! Conduce o asociație și nu stăpânește chestiuni elementare . Are la bază studii de inginer și nu cunoaște un minim din procesul de ameliorare al unei rase sau mai multe din cadrul unei specii de aniamale. Acest om este obsedat de publicitate, apariții în presă !!! Probabil că urmărește ceva politic , local, județean și cine știe , poate și național( ferească-ne D-zeu de oameni ca el ). Ardelean ( asa am înteles că se recomandă) , demonstrează domnule și după , vină cu o strategie ce sa revitalizeze sectorul ovin, de vorbe suntem sătui, e timpul să construim nu să cerșim.
Rezultate: [2]  
Pagini: [1]  1   

Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii