După protestul fermierilor din 23 martie 2016, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a promis că asociaţiile crescătorilor de animale vor putea depune şi în acest an cererea pentru păşuni la fel ca anul trecut. Trebuie însă găsită o soluţie şi modificată legislaţia, care, în forma actuală, permite doar cooperativelor şi grupurilor de producători, şi acestora numai teoretic, să solicite subvenţia în numele membrilor. Iată de ce!
Ştefan Novac, din com. Voineşti, Vaslui, este profesor de matematică şi, în acelaşi timp, şi crescător de taurine de carne. Împreună cu alţi crescători de animale din comună a hotărât să înfiinţeze o cooperativă agricolă, că au aflat că doar aşa mai pot lua banii de la APIA pe păşunea pe care o concesionează de la primărie.
Dorim să înfiinţăm o cooperativă agricolă. Principala activitate a viitoarei cooperative va fi creşterea animalelor, în special bovine şi ovine. Am luat legătura cu un avocat, ni s-a comunicat ce paşi trebuie făcuţi pentru a înfiinţa cooperativa. Am reuşit să găsim răspunsuri la toate aproape întrebările, atât prin birourile locale, cât şi din Ordinul 619/2015. Viitoarea cooperativă va concesiona de la autorităţile locale păşunile săteşti. Avem însă o întrebare: animalele membrilor cooperativei, care ne vor fi necesare să acoperim încărcătura de 0,3-3 UVM/ha, vor mai putea fi trecute în cererea unică a membrului cooperativei sau ele vor constitui proprietatea cooperativei, şi doar ea va putea depune cerere pentru subvenţie asupra animalelor? Cooperativa nu intenţionăm să depună cerere de subvenţie pentru animale, ci doar pentru suprafaţă. Dacă putem depune sau nu cererea de subvenţie e esenţial în constituirea cooperativei. Suma care ni s-ar cuveni ar putea acoperi chetuielile de întreţinere, amenajamente etc.
Cei de la APIA Vaslui mi-au zis că animalele vor avea Ro-ul trecut pe cooperativă şi că, în acte, animalele vor fi în proprietatea cooperativei. Care este adevărul?, întreabă Ştefan Novac.
Mia Toma (MADR): Sunt eligibile la plată doar cooperativele care au bunurile în comun
Exact ce spun cei de la APIA Vaslui am auzit, neoficial, şi de la alţi angajaţi ai APIA din alte judeţe. Oficial, deşi am solicitat lista documentelor pe care o cooperativă trebuie să le depună pentru a încasa subvenţia pe păşunea concesionată de la primărie atât la Ministerul Agriculturii, cât şi la APIA, până acum nu am primit nici un răspuns. Pare şi la mulţi dintre ei o nedumerire totală.
Ne lămureşte, oarecum, Mia Toma, director zootehnie în MADR, care spune că exact aşa e legislaţia în vigoare acum: cooperativa care a concesionat terenul de la Primărie trebuie să demonstreze că asigură încărcătura, dar ca să fie eligibilă şi la plată, animalele membrilor, măcar pe perioada de păşunat, trebuie să fie trecute pe cooperativă. Altfel, nu dovedesc că în realitate cooperativa face acea activitate agricolă. Dacă animalele sunt trecute pe exploataţia cooperativei, ANT-ul şi sprijinul cuplat le solicită tot cooperativa. Pe legislaţia actuală aşa se procedează şi sunt eligibile la plata pe păşune doar cooperativele care s-au înfiinţat pe liera e) din legea 566/2004, adică au bunurile în comun (cooperative agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale - n.red.). Dacă nu, sunt eligibili doar membrii cooperativei, fiecare în parte.
Ce nu înţelege UE şi de cine se tem toţi?
Suntem în discuţii cu Ministerul Agriculturii de trei săptămâni. Ministrul vrea, Direcţia de zootehnie vrea, Camera Deputaţilor vrea, dar nu găsesc forma legislativă prin care să nu intrăm în conflict cu Europa, pentru că în Europa nu există păşuni la UAT-uri şi ei nu înţeleg cum păşunea e a UAT-ului şi încărcătura o faci cu animalele fermierului. La ei animalele şi pământul aparţin aceleiaşi entităţi, ceea ce ar însemna cooperativizare. (...) Tot ne promit că se va rezolva, caută o chichiţă legislativă prin care încărcătura să fie cu animalele membrilor, susţine Călin Fărgaciu, preşedintele Asociaţiei Cooperativelor Agricole din România.
Cum muţi animalele de colo-colo? Pierzi banii pe sprijinul cuplat şi pe ANT. Măcar dacă ar ieşi legea nouă, că scrie clar că animalele rămân ale membrilor, cu drept de uzufruct pentru cooperativă. Şi în vechea lege era aşa, dar acum la toată lumea îi e frică de DNA şi de OLAF şi nimeni nu are curajul să spună clar: "Faceţi aşa!" sau să notifice Europa. Dar pe Cioloş nu îl interesează!, mai spune, revoltat, Fărgaciu.
MADR caută soluţii complicate
Mia Toma admite că se caută variante de modificare a legislaţiei ca asociaţiile să poată solicita şi anul acesta subvenţia pe păşune în numele membrilor. Afirmă că MADR nu a putut modifica direct şi simplu legislaţia, că ar fi neconstituţional: Legea 104 de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 3 din 2015 spune la articolul 7, alineatul 4 litera b) că după un an de graţie, asociaţiile trebuie să se transforme în cooperative sau grupuri de producători. Această prevedere nu a fost introdusă de Guvern, ci de Parlament, şi este neconstituţional ca noi să intervenim peste lege.
Reprezentanţii crescătorilor de animale au avut discuţii cu deputaţii din Comisia de Agricultură şi am avut şi noi discuţii să găsim o soluţie ca asociaţiile să fie eligibile şi anul acesta. Noi ne-am gândit că asociaţia trebuie să aibă un cod ANSVSA pentru păşunea închiriată, în care se face transferul animalelor membrilor pe perioada de păşunat, ca să poată solicita subvenţia pe suprafaţă. Încă nu e bătut în cuie nimic, e doar o propunere. Dacă se face această prevedere pentru asociaţii, ar fi normal să se facă şi pentru cooperative, pentru că majoritatea nu sunt eligibile în forma în care sunt constituite, pentru că nu au animale în proprietate, a detaliat reprezentantul MADR.
Modificări în lanţ şi coduri ANSVSA temporare
Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, susţine că a fost găsită o soluţie, dar aceasta nu este încă legiferată. Mai exact, Parlamentul ar trebui să modifice atât Ordonanţa 34/2013 privind exploatarea pajiştilor, cât şi OUG 3/2015 privind plăţile directe în agricultură. Legea pajiştilor ar putea fi modificată săptămâna aceasta, spune Frânc. Lucrurile ar trebui să se mişte destul de rapid, având în vedere că mai e doar o lună până la termenul limită de depunere a cererilor unice fără penalizări de întârziere.
Nu se scot şi nici nu se mută animalele din baza de date de la ANSVSA. O să fie două coduri de exploataţie, unul al fermierului şi unul al asociaţiei, iar fermierul va declara la locaţia unde se găsesc animalele ambele coduri şi nu va fi nici o problemă. Există ordinul 16 din 2010 al ANSVSA care permite alocarea unui cod temporar pentru păşune. Cooperativele vor intra pe aceeaşi formulă, tot cu cod temporar, explică Frânc.
Preşedintele FCBR e convins că aceste modificări nu vor crea probleme nici pentru softul APIA şi că fermierii nu vor pierde banii pentru celelalte forme de sprijin acordate în sectorul zootehnic.