Adama
Vinasa Rompak

Cine şi cum depune cererea pentru păşune?

Publicat: 11 aprilie 2016 - 08:21
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

După protestul fermierilor din 23 martie 2016, Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a promis că asociaţiile crescătorilor de animale vor putea depune şi în acest an cererea pentru păşuni la fel ca anul trecut. Trebuie însă găsită o soluţie şi modificată legislaţia, care, în forma actuală, permite doar cooperativelor şi grupurilor de producători, şi acestora numai teoretic, să solicite subvenţia în numele membrilor. Iată de ce!

Ştefan Novac, din com. Voineşti, Vaslui, este profesor de matematică şi, în acelaşi timp, şi crescător de taurine de carne. Împreună cu alţi crescători de animale din comună a hotărât să înfiinţeze o cooperativă agricolă, că au aflat că doar aşa mai pot lua banii de la APIA pe păşunea pe care o concesionează de la primărie.

Dorim să înfiinţăm o cooperativă agricolă. Principala activitate a viitoarei cooperative va fi creşterea animalelor, în special bovine şi ovine. Am luat legătura cu un avocat, ni s-a comunicat ce paşi trebuie făcuţi pentru a înfiinţa cooperativa. Am reuşit să găsim răspunsuri la toate aproape întrebările, atât prin birourile locale, cât şi din Ordinul 619/2015. Viitoarea cooperativă va concesiona de la autorităţile locale păşunile săteşti. Avem însă o întrebare: animalele membrilor cooperativei, care ne vor fi necesare să acoperim încărcătura de 0,3-3 UVM/ha, vor mai putea fi trecute în cererea unică a membrului cooperativei sau ele vor constitui proprietatea cooperativei, şi doar ea va putea depune cerere pentru subvenţie asupra animalelor? Cooperativa nu intenţionăm să depună cerere de subvenţie pentru animale, ci doar pentru suprafaţă. Dacă putem depune sau nu cererea de subvenţie e esenţial în constituirea cooperativei. Suma care ni s-ar cuveni ar putea acoperi chetuielile de întreţinere, amenajamente etc.
Cei de la APIA Vaslui mi-au zis că animalele vor avea Ro-ul trecut pe cooperativă şi că, în acte, animalele vor fi în proprietatea cooperativei. Care este adevărul?, întreabă Ştefan Novac.

Mia Toma (MADR): Sunt eligibile la plată doar cooperativele care au bunurile în comun

Exact ce spun cei de la APIA Vaslui am auzit, neoficial, şi de la alţi angajaţi ai APIA din alte judeţe. Oficial, deşi am solicitat lista documentelor pe care o cooperativă trebuie să le depună pentru a încasa subvenţia pe păşunea concesionată de la primărie atât la Ministerul Agriculturii, cât şi la APIA, până acum nu am primit nici un răspuns. Pare şi la mulţi dintre ei o nedumerire totală.

Ne lămureşte, oarecum, Mia Toma, director zootehnie în MADR, care spune că exact aşa e legislaţia în vigoare acum: cooperativa care a concesionat terenul de la Primărie trebuie să demonstreze că asigură încărcătura, dar ca să fie eligibilă şi la plată, animalele membrilor, măcar pe perioada de păşunat, trebuie să fie trecute pe cooperativă. Altfel, nu dovedesc că în realitate cooperativa face acea activitate agricolă. Dacă animalele sunt trecute pe exploataţia cooperativei, ANT-ul şi sprijinul cuplat le solicită tot cooperativa. Pe legislaţia actuală aşa se procedează şi sunt eligibile la plata pe păşune doar cooperativele care s-au înfiinţat pe liera e) din legea 566/2004, adică au bunurile în comun (cooperative agricole de exploatare şi gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole şi a efectivelor de animale - n.red.). Dacă nu, sunt eligibili doar membrii cooperativei, fiecare în parte.

Ce nu înţelege UE şi de cine se tem toţi?

Suntem în discuţii cu Ministerul Agriculturii de trei săptămâni. Ministrul vrea, Direcţia de zootehnie vrea, Camera Deputaţilor vrea, dar nu găsesc forma legislativă prin care să nu intrăm în conflict cu Europa, pentru că în Europa nu există păşuni la UAT-uri şi ei nu înţeleg cum păşunea e a UAT-ului şi încărcătura o faci cu animalele fermierului. La ei animalele şi pământul aparţin aceleiaşi entităţi, ceea ce ar însemna cooperativizare. (...) Tot ne promit că se va rezolva, caută o chichiţă legislativă prin care încărcătura să fie cu animalele membrilor, susţine Călin Fărgaciu, preşedintele Asociaţiei Cooperativelor Agricole din România.

Cum muţi animalele de colo-colo? Pierzi banii pe sprijinul cuplat şi pe ANT. Măcar dacă ar ieşi legea nouă, că scrie clar că animalele rămân ale membrilor, cu drept de uzufruct pentru cooperativă. Şi în vechea lege era aşa, dar acum la toată lumea îi e frică de DNA şi de OLAF şi nimeni nu are curajul să spună clar: "Faceţi aşa!" sau să notifice Europa. Dar pe Cioloş nu îl interesează!, mai spune, revoltat, Fărgaciu.

MADR caută soluţii complicate

Mia Toma admite că se caută variante de modificare a legislaţiei ca asociaţiile să poată solicita şi anul acesta subvenţia pe păşune în numele membrilor. Afirmă că MADR nu a putut modifica direct şi simplu legislaţia, că ar fi neconstituţional: Legea 104 de aprobare a Ordonanţei de urgenţă 3 din 2015 spune la articolul 7, alineatul 4 litera b) că după un an de graţie, asociaţiile trebuie să se transforme în cooperative sau grupuri de producători. Această prevedere nu a fost introdusă de Guvern, ci de Parlament, şi este neconstituţional ca noi să intervenim peste lege.

Reprezentanţii crescătorilor de animale au avut discuţii cu deputaţii din Comisia de Agricultură şi am avut şi noi discuţii să găsim o soluţie ca asociaţiile să fie eligibile şi anul acesta. Noi ne-am gândit că asociaţia trebuie să aibă un cod ANSVSA pentru păşunea închiriată, în care se face transferul animalelor membrilor pe perioada de păşunat, ca să poată solicita subvenţia pe suprafaţă. Încă nu e bătut în cuie nimic, e doar o propunere. Dacă se face această prevedere pentru asociaţii, ar fi normal să se facă şi pentru cooperative, pentru că majoritatea nu sunt eligibile în forma în care sunt constituite, pentru că nu au animale în proprietate, a detaliat reprezentantul MADR.

Modificări în lanţ şi coduri ANSVSA temporare

Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România, susţine că a fost găsită o soluţie, dar aceasta nu este încă legiferată. Mai exact, Parlamentul ar trebui să modifice atât Ordonanţa 34/2013 privind exploatarea pajiştilor, cât şi OUG 3/2015 privind plăţile directe în agricultură. Legea pajiştilor ar putea fi modificată săptămâna aceasta, spune Frânc. Lucrurile ar trebui să se mişte destul de rapid, având în vedere că mai e doar o lună până la termenul limită de depunere a cererilor unice fără penalizări de întârziere.

Nu se scot şi nici nu se mută animalele din baza de date de la ANSVSA. O să fie două coduri de exploataţie, unul al fermierului şi unul al asociaţiei, iar fermierul va declara la locaţia unde se găsesc animalele ambele coduri şi nu va fi nici o problemă. Există ordinul 16 din 2010 al ANSVSA care permite alocarea unui cod temporar pentru păşune. Cooperativele vor intra pe aceeaşi formulă, tot cu cod temporar, explică Frânc.

Preşedintele FCBR e convins că aceste modificări nu vor crea probleme nici pentru softul APIA şi că fermierii nu vor pierde banii pentru celelalte forme de sprijin acordate în sectorul zootehnic.

Vizualizat: 11625 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Senatul a votat noua lege a cooperativelor. Cine poate face parte şi ce se întâmplă cu bunurile fermierilor?

Senatul a votat noua lege a cooperativelor. Cine poate face parte şi ce se întâmplă cu bunurile fermierilor?

Senatorii au adoptat pe 4 aprilie 2016 o serie de modificări şi completări la Legea cooperaţiei agricole 566/2004.

Fermierii români nu vor să CERȘEASCĂ! Fermierii români vor ce li se CUVINE!

Fermierii români nu vor să CERȘEASCĂ! Fermierii români vor ce li se CUVINE!

Fermierii români vor doar ceea ce li se cuvine! De asta au răbdat ani și au suportat ore lungi ploaia și frigul din București la un protest prin care transmit un mesaj clar guvernanților: legi pentru fermierul român și  pentru produsul românesc! Este cu atât mai subliniat mesajul agricultorilor, cu cât protestul de miercuri, 23 martie 2016, vine la doar trei luni după manifestația în forță, din decembrie 2015, a crescătorilor de ovine.

Pierdem banii pe 3,8 milioane de hectare dacă nu se găseşte o soluţie!

Pierdem banii pe 3,8 milioane de hectare dacă nu se găseşte o soluţie!

Riscăm să pierdem banii europeni pentru 3,8 milioane de hectare de păşuni, dacă asociaţiile crescătorilor de animale nu mai au voie să depună cererea de subvenţii, susţine Claudiu Frânc, preşedintele Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR).

Ce se întâmplă la APIA cu subvenția pentru pășune dacă asociațiile nu devin cooperative?

Ce se întâmplă la APIA cu subvenția pentru pășune dacă asociațiile nu devin cooperative?

Sub 10% din asociațiile fermierilor români ar fi făcut primii pași spre o cooperativă! Dacă nu se cere o derogare de la obligativitatea asociațiilor de a se transforma în cooperative, organizațiile fermierilor riscă destrămarea, iar Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se va trezi cu un volum dublu de muncă.

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

Tarif ANSVSA examen trichineloza porc!

11 decembrie 2024 - 14:50

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) recomandă cetățenilor să acorde o atenție deosebită achiziționării și manipulării alimentelor de origine animală, în special în perioada sărbătorilor de iarnă.

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

Percheziție DIICOT și ANSVSA: Ovine și porci, într-o fermă clandestină!

11 decembrie 2024 - 14:14

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) informează astăzi că la o percheziție făcută în județul Dâmbovița au fost găsite sute de animale neidentificate, ovine și porci.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

URGENT APIA! Cuantum ajutor pe cap ovină/caprină, bovină! Cereți banii la APIA!

11 decembrie 2024 - 06:35

Termen limită 16 decembrie 2024! Mai sunt 5 zile pentru a depune la Agenția de PLăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cererile iniţiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor pentru anul 2025, cereri avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ).

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

Șeful ANSVSA anunță controale la crescătorii de animale!

10 decembrie 2024 - 19:30

"În această perioadă am intensificat controalele la nivel național datorită faptului că rolul Autorității Național Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor este acela de a se asigura că tot ce ajunge pe masa consumatorului sunt produse bune și sigure pentru consum. Spun acest lucru pentru că este important ca populația să achiziționeze produse autorizate și produse doar din unități autorizate și înregistrate sanitar-veterinar," a declarat astăzi Alexandru Bociu, președintele ANSVSA.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii