BERBECII S-AU VÂNDUT MAI CEVA CA PÂINEA CALDĂ! Anul acesta, crescătorii români de ovine au fost obligați să alerge după berbeci cu certificate de origine ca să beneficieze de sprijinul cuplat la ovine, subvenția cu valoarea cea mai mare din oierit. Cuantumul acestei subvenții, la nivelul anului 2017, a fost de 25 de euro/cap de ovină.
Pentru anul acesta, nu se cunoaște, deocamdată, valoarea subvenției pe cap de ovină, dar se știe deja că numărul ovinelor solicitate la plata sprijinului cuplat ar fi crescut la 3 milioane de capete. Reprezentanții oierilor au fost informați despre acest lucru la o ședință organizată, în această lună, cu Agenția Națională de Zootehnie și Ministerul Agriculturii.
Abia după ce au căutat în fiecare colț de țară berbeci cu certificate de origine și unii dintre ciobani au cumpărat, la repezeală, miei de anul acesta, slabi și de calitate inferioară, dar blindați cu certificate de origine, ciobanii români au fost anunțați că anul acesta se va proceda ca anul trecut și vor fi buni pentru sprijinul cuplat și berbecii de anul trecut, chiar dacă nu au certificate de origine, dar condiția este să fie înscriși în registrele genealogice ale raselor, chiar dacă sunt în secțiunea suplimentară.
Unul dintre crescătorii de ovine care a vândut , anul acesta, peste 1.000 de berbeci, toți cu certificate de origine este Dumitru Andreșoi, cel despre care se spune că ar fi cel mai bogat oier din România, supranumit la un moment dat regele ciobanilor pentru că este proprietarul unei turme de peste 40.000 de ovine. Crescătorul de ovine Dumitru Andreșoi este și președintele Asociației Crescătorilor de Ovine Dacia Hunedoara, care deține registrul genealogic al rasei Țurcană și un ambasador al consumului cărnii de ovine, în campania inițiată de Ministerul Agriculturii, Alege oaia.
AGROINFO l-a întrebat pe Dumitru Andreșoi dacă mai are berbeci de vânzare.
Nu mai am de vânzare. De-om fi sănătoși, la anul. Eu am vândut în fiecare an berbeci și înainte să fie certificatele de origine. Din 2001, de când mă ocup eu cu oile, vând berbeci, de când nu era cu certificate de origine, nu cu ajutor de minimis, prostii din alea, și întotdeauna mi-am vândut berbecii, a declarat Andreșoi, exclusiv pentru AGROINFO.
Anul acesta câți berbeci ați vândut? L-am întrebat pe crescătorul de ovine din Hunedoara.
1.400 cu certificate de origine. Dar am oprit și noi. Cu 2.000 de lei bucata. Nu știu alții cu cât, dar eu cu 2.000 de lei i-am vândut. Ne-a spus oierul.
Operațiunea de tatuare a ovinelor, măsură de siguranță luată de ANZ începând din acest an, a început tot la Asociația Crescătorilor de Ovine Dacia din județul Hunedoara. Și tot la această asociație, ANZ a făcut verificări, în mai 2018, legate tocmai de eliberarea certificatelor de origine pentru berbecii de rasă, iar asociația a avut interdicție de a elibera aceste documente pe toată perioada controlului.
CITEȘTE ȘI: EXCLUSIV! INTERDICȚIE PENTRU CEL MAI BOGAT OIER DIN ROMÂNIA!
Directorul general ANZ, Lelior Iacob, ne-a declarat atunci că nu a mai fost nevoit să ia o astfel de măsură. După finalizarea verificărilor, Asociația și-a reluat dreptul de a elibera certificate de origine.