CERTIFICATE DE ORIGINE PENTRU BOVINE, AUTENTIFICATE ANUL TRECUT! Certificatul de origine le aduce fermierilor cea mai mare subvenție din zootehnie, sprijinul cuplat. Valoarea acestei subvenții, la nivelul anului trecut, pentru taurine din rase de carne și metișii acestora a fost de 291,4906 euro/cap de animal, adică 1.359,4538 lei/cap de animal/an, iar la vaci de lapte a fost de 340,9081 euro/cap de animal, adică 1.589,9271 lei/cap de animal/an. Câte bovine au primit anul trecut un certificat de origine autentificat?
Condiția obligatorie pentru ca un fermier român să încaseze banii pentru sprijinul cuplat zootehnic (SCZ) de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) este ca bovina respectivă să aibă certificat de origine care să confirme înscrierea ei în registrul genealogic al rasei respective.
Agenția Națională de Zootehnie (ANZ) a autentificat, anul trecut, 4986 de certificate de origine pentru bovine, eliberate de asociațiile crescătorilor de bovine care dețin registrele genealogice ale raselor.
Extras din documentul ANZ
Cele mai multe certificate de origine au fost eliberate de Asociația Aberdeen Angus, 2046 de certificate. Asociația are sediul în Sibiu și deține regstrul genealogic al rasei Aberdeen Angus. Este urmată de Asociaţia Crescătorilor de Vaci ,,Bălţată Românească’’ tip Simmental, cu 1247 de certificate. Această Asociație a crescătorilor de bovine, cu sediul în județul Brașov, are în grijă registrul genealogic al rasei Bălțata Românească tip Simmental. Pe locul trei, ca număr de certificate de origine eliberate, se situează Asociația Crescătorilor de Bovine de Carne, cu 1127 de certificate de origine emise. Asociația are sediul în Suceava și deține registrele genealogice ale raselor Charolaise și Limousine.
Asociaţia Crescătorilor de Vaci Holstein RO, cu sediul în Pantelimon, a eliberat 239 de certificate de origine și deține registrul genealogic al rasei Holstein Friza. Asociaţia Generală a Crescătorilor de Taurine din România, cu sediul la Balotești, a emis 187 de certificate de origine, autentificate de ANZ, și deține registrul genealogic al rasei Bălțată cu Negru Românească, Holstein Friza.
Asociația Brună Schwyz Maramureș, cu sediul în Sighetu Marmației, a eliberat 107 certificate de origine și deține registrul genealogic al rasei Brună. Și, în fine, pe ultimul loc, ca număr de certificate de origine emise în 2018, este Asociația Angus RO cu 33 de certificate, toate autentificate de ANZ. Această asociație are registrele genealogice ale raselor: Gallaway, Highland, Aubrac, Sura de Stepă-Hungarian Gray.
Toate aceste asociații ale crescătorilor de bovine din România sunt asimilate unor societăți de ameliorare și conduc registre genealogice pentru animale de reproducție de rasă pură.
IMPORTANT! Informațiile au fost furnizate de Agenția Națională de Zootehnie pentru AGROINFO.